ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Όμιλος Τιτάν: Κέρδη από ΗΠΑ και Ελλάδα, οφέλη από τεχνητή νοημοσύνη

Το 70% των εργασιών του ομίλου προέρχεται από αυτές τις δύο περιοχές, όπου η ζήτηση για τσιμέντο ενισχύεται. Ισχυρή η χρηματοοικονομική διάρθρωση, καλυμμένος ο κίνδυνος επιτοκίου. Κέρδη παραγωγικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η διάχυση του κινδύνου, με την παρουσία σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, η καλή σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA, οι σχετικά μικρές ανάγκες σε επενδύσεις, η κάλυψη του επιτοκιακού κινδύνου και η καθετοποιημένη παραγωγή θωρακίζουν τον όμιλο του Τιτάνα από την αβεβαιότητα της περιόδου και του επιτρέπουν να εμφανίζει σημαντική βελτίωση των μεγεθών του.

Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του Τιτάνα, κ. Μιχάλης Κολακίδης, κατά της παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Παράλληλα, ο όμιλος εφαρμόζει πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία και επενδύει σημαντικά ποσά για την κατανάλωση φθηνότερων καυσίμων στα εργοστάσιά του. 

Όπως τόνισε  ο κ. Κολακίδης, ο όμιλος από το 2000 έως σήμερα έχει υλοποιήσει επενδύσεις 4,8 δισ. ευρώ. Τα 3 δισ. ευρώ έχουν αξιοποιηθει για επενδύσεις εκσυγχρονισμού στις μονάδες του ομίλου και τα 1,8 δισ. ευρώ για εξαγορές. Σήμερα ο όμιλος διαθέτει 14 εργοστάσια σε 10 χώρες  με καθετοποιημένες δραστηριότητες (αδρανή υλικά, σκυρόδεμα κ.α.) και απασχολεί 5.500 εργαζόμενους .

Η τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγική διαδικασία

«Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία εδώ και τρία χρόνια έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς», επισήμανε ο κ. Κολακίδης. Τα υπολογιστικά συστήματα παρακολουθούν τη συμπεριφορά των μηχανημάτων, όπως οι κλίβανοι και οι μύλοι τσιμέντου και επεξεργάζονται εκατοντάδες πληροφορίες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι παρεμβάσεις της νέας τεχνολογίας οδηγούν σε μεγαλύτερη απόδοση των μηχανών με λιγότερο κόστος, την ίδια ώρα που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν και για πιθανές βλάβες

Εκτός από την οργανική ανάπτυξη, ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο να μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Σύμφωνα με τα στελέχη του Τιτάνα αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση καυσίμων που εκλύουν λιγότερο διοξείδιο και με την περιορισμένη χρήση κλίνκερ (πρώτη ύλη), το οποίο έχει ασβεστόλιθο και εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2.
Ο όμιλος έχει επενδύσει 53 εκατ. εκατ. ευρώ στα εργοστάσια σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Βουλγαρία για καθαρότερα καύσιμα

Επίσης, η τελευταία συμμετοχή στην εταιρεία Περλίτες Αιγαίου εντάσσεται στην προσπάθεια για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο επίπεδο άνθρακα.

Η συμμετοχή του ομίλου στην εταιρεία Περλίτες Αιγαίου εξασφαλίζει τις ανάγκες του ομίλου σε ποζολάνη η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το κλίνκερ στο τελικό προϊόν (τσιμέντο), μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των παραγόμενων προϊόντων. 

Οι προοπτικές του ομίλου για το 2023

Ο κ. Κολακίδης αναφέρθηκε στις προοπτικές για τις τέσσερις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία:

  • Για τις ΗΠΑ τόνισε ότι η αγορά  απορρόφησε εύκολα τις ανατιμήσεις στο τσιμέντο ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το ενεργειακό κόστος. Οι αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Τιτάνας  (Φλόριντα και Βιρτζίνια) εκτός του ότι εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη προσελκύουν μεγάλη εσωτερική μετανάστευση λόγω του καλού καιρού και των φορολογικών κινήτρων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός και οι ανάγκες στέγασης. Και στο αρνητικό σενάριο να γυρίσει σε ύφεση η αγορά των ΗΠΑ, οι περιοχές που δραστηριοποιείται ο Τιτάνας θα αντέξουν, επισήμανε ο κ. Κολακίδης.
  • Στην Ελλάδα, μετά το χαμηλό ιστορικό το 2012, όταν καταναλώθηκαν  2 εκατ. τόνοι τσιμέντου, η ζήτηση έχει αρχίσει και ανακάμπτει, λόγω του τουρισμού, των έργων υποδομής και της ανάπτυξης. Το 2022 καταναλώθηκαν 3 εκατ. τόνοι τσιμέντου και το 2023 η πρόβλεψη είναι για 3,5 εκατ. τόνους τσιμέντου. Η εταιρεία θα εγκαταστήσει μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στο Ελληνικό για να καλύψει τις ανάγκες του έργου, ενώ διαθέτει κοντά στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Καστελίου λατομείο και μονάδα σκυροδέματος. Πλέον η Ελλάδα είναι μια κερδοφόρος αγορά, γεγονός που οφείλεται και στις εξαγωγές που γίνονται από τα εργοστάσιά της.
  • Η ΝΑ Ευρώπη (ο όμιλος διαθέτει εργοστάσια Σερβία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Σκόπια, και Αλβανία) επηρεάστηκε από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και εκεί οι ανατιμήσεις διατήρησαν το επίπεδο κερδοφορίας. Το 2023 η σταθερότητα θα χαρακτηρίζει τις εν λόγω αγορές, υποστήριξε ο κ. Κολακίδης.
  • Η Αίγυπτος αναμένεται να εμφανίσει αύξηση όγκου 5% το 2023.  Η Τουρκία είχε πτώση 20% το 2022 αλλά με την εγκατάσταση θαλάσσιου σταθμού στη Σαμψούντα, το εργοστάσιο άρχισε να κάνει εξαγωγές στις ΗΠΑ. «Η μονάδα του Τιτάνα στην Τουρκία είναι σύγχρονη, δεν έχει ανάγκες για επενδύσεις και έχει μηδενικό δανεισμό. Οι μονάδες και στις δύο χώρες  θα ειναι κερδοφόρες αλλά με μικρό αντίκτυπο στον όμιλο επειδή πρόκειται για μικρές αγορές», υποστήριξε ο κ. Κολακίδης.

Διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για νέα διμερή σύμβαση

Σχετικά με τη λήξη της διμερούς σύμβασης με τη ΔΕΗ για το ρεύμα  τον ερχόμενο Ιούνιο,  ο κ Κολακίδης τόνισε πως αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της. Εκτίμηση της διοίκησης είναι πως η νέα σύμβαση θα έχει υψηλότερη τιμολόγηση αλλά σαφώς πιο συμφέρουσα από τη σποτ αγορά. Παράλληλα, όμως, γίνονται διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη σύναψη πράσινων διμερών συμβολαίων μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθεί δραστικά το κόστος της ενέργειας.

Η εταιρεία θα δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2022 τον Μάρτιο. Η επίσημη πρόβλεψη της εταιρείας αναφέρει πως ο τζίρος θα ανέλθει στα 2,25 δισ. από 1,7 δισ το 2021 και τα κέρδη EBITDA  θα ενισχυθούν στα 330 εκατ. ευρώ από 275 εκατ. ευρώ το 2021. Ο δείκτης  καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώνεται στο 2,4.

Οι επενδύσεις το 2023 θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος δεν έχει λήξεις δανείων εντός του 2023. Το 80% του δανεισμού είναι με σταθερό επιτόκιο ή προστατευμένο με πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου. «Η άνοδος των επιτοκίων δεν επηρεάζει την ίδια την εταιρεία, αλλά την κατανάλωση, αφού τα ακριβά δάνεια θα έχουν αντίκτυπο στην οικοδομική δραστηριότητα», υποστήριξαν τα στελέχη του Τιτάνα.

Όπως τόνισε ο κ. Κολακίδης, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ύψος του μερίσματος αλλά δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2021, όταν η εταιρεία είχε προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Αντιθέτως, υπάρχει απόφαση για ακύρωση μέρους των ιδίων μετοχών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, ώστε να υπάρχει ακόμη καλύτερη μερισματική απόδοση. Η εταιρεία έχει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,47% του μετοχικού κεφαλαίου ή 3,5 εκατ. τεμάχια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: «Βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 150 εκατ. ευρώ για το 2023

Στις ΗΠΑ κατευθύνονται οι περισσότερες επενδύσεις του ομίλου, ύψους 300 εκατ. την περίοδο 2021 - 2023. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2023, όπως εκτιμά η διοίκηση, με ώθηση από τις αγορές ΗΠΑ και Ελλάδας.
Evaggelos Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Γιατί αγοράζει μονάδα αλουμινίου, τι σχεδιάζει για το γάλλιο

Ο όμιλος «βλέπει» έκρηξη ζήτησης αλουμινίου λόγω ηλεκτροκίνησης και ψηφιακής βιομηχανίας. Αποκτά στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης με γάλλιο. Εξετάζονται όλα τα σενάρια για τη διεθνοποίηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σ. Κόκκαλης: Σχεδιασμός για εισαγωγή της Intalot Inc. σε Wall ή Nasdaq

Άμεσος στόχος η αύξηση της αξίας της θυγατρικής στις ΗΠΑ με νέα συμβόλαια. Μετά τον Μάρτιο του 2023 η μετοχή της Intralot θα βγει από το καθεστώς επιτήρησης στο ΧΑ. Τι δείχνει το πρώτο εξάμηνο για την πορεία του ομίλου