ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Eurobank

Eurobank: Το κυνήγι της αποδοτικότητας, η έξοδος από Σερβία και το μέρισμα

Ο όμιλος εγκαταλείπει τη χαμηλής απόδοσης σερβική αγορά, μετακινώντας κεφάλαια σε πιο αποδοτικές αγορές - δραστηριότητες. Αύριο τα αποτελέσματα του 2022. Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα το «πράσινο φως» του SSM για μέρισμα.

Η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των κεφαλαίων του ομίλου αναδεικνύεται σε κορυφαία προτεραιότητα της διοίκησης της Eurobank, με τελικό στόχο την ενίσχυση των αποτελεσμάτων και την επίτευξη υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους μετά από δέκα και πλέον χρόνια ισχνών αγελάδων.

Ο όμιλος, έχοντας προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε μια επώδυνη και υψηλού κόστους εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, το 2022 κατέγραψε υψηλή κερδοφορία με παράλληλη ισχυροποίηση της κεφαλαιακής επάρκειας. Κεντρική επιδίωξη της διοίκησης είναι να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022. Αύριο θα ανακοινωθούν τα ετήσια αποτελέσματα του 2022, ωστόσο ακόμα δεν φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του SSM, που είναι απαραίτητη για την διανομή μερίσματος.

Στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της αποδοτικότητας εντάσσεται η απόφαση για την έξοδο του ομίλου από την αγορά της Σερβίας με την πώληση της θυγατρικής, Eurobank Serbia, μετά από 20 χρόνια παρουσίας στη χώρα. Η απόφαση για την αποεπένδυση από την σερβική αγορά ελήφθη λόγω της χαμηλής κερδοφορίας και αποδοτικότητας τα τελευταία χρόνια. Όπως σημειώνουν στο Business Daily πηγές της τράπεζας, ο όμιλος είχε δεσμεύσει πολλά κεφάλαια στη χώρα χωρίς να επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια ικανοποιητική κερδοφορία συμπιέζοντας την αποδοτικότητα των εκεί κεφαλαίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον η σερβική οικονομία παραμένει στο περιθώριο και δεν εμφανίζει ορατές προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης. Ουσιαστικά η έξοδος από την Σερβία είχε προαναγγελθεί εδώ και χρόνια καθώς δεν περιλαμβάνονταν στις βασικές στρατηγικές χώρες του ομίλου.

Η Eurobank κατείχε το 70% της Eurobank Serbia και η πώλησή της στην AIK Banka Beograd έγινε σε αποτίμηση ύψους 280 εκατ. ευρώ (για το 100% των μετοχών) που αντιστοιχεί σε τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) 0,96, αποτίμηση εξαιρετικά ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της  Eurobank διαπραγματεύεται στο ΧΑ με P/BV κάτω του 0.80, παρά τη σημαντική αύξηση της μετοχής το τελευταίο διάστημα. Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται P/BV κοντά στο 0,66 ενώ ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με δείκτη κάτω του 1.

Με την αποεπένδυση η Eurobank απελευθερώνει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ και τα οποία μπορεί να επενδύσει σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο που αποτελούν τις βασικές αγορές του ομίλου.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας στη Βουλγαρία, ο Όμιλος, μετά την απόκτηση της Alpha Bank Βουλγαρίας και της Τράπεζας Πειραιώς στο πρόσφατο παρελθόν, το 2022 εξαγόρασε τη μονάδα καταναλωτικής πίστης της BNP, ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 400 εκατ. ευρώ, το οποίο επιτυγχάνει κερδοφορία υψηλότερη της σερβικής θυγατρικής που πουλήθηκε. Παράλληλα, στην Κύπρο, αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής της στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, σε περίπου 30%.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Group COO & διεθνών δραστηριοτήτων, ανάλογα με τις πιθανές ευκαιρίες που θα εμφανιστούν, η Eurobank θα συνεχίσει να εξετάζει σοβαρά ευκαιρίες μεγέθυνσης στις παραπάνω αγορές μέσω εξαγορών.

Eurobank, Ioannou, Ioannu

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Group COO & Διεθνών Δραστηριοτήτων, κ. Σταύρος Ιωάννου

Το ατού του real estate

Σημειώνεται ότι εκτός των τραπεζικών εργασιών, ο όμιλος αναπτύσσει ισχυρή παρουσία και στο real estate, τομέας που μετά την απορρόφηση της Grivalia το 2018 αποτελεί σημαντική πηγή κερδοφορίας για την τράπεζα.

Τα οφέλη στον ισολογισμό της Eurobank από την στενή σύνδεση με την αγορά ακινήτων είναι πολλαπλά. Σημειώνεται ότι η τράπεζα διαθέτει ένα μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, κληρονομία της απορρόφησης της Grivalia στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιτάχυνση, ενώ η συνολική αξία των ακινήτων στον ισολογισμό της τράπεζας φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τράπεζας αποτελείται από 257 ακίνητα, εκ των οποίων τα 65 είναι γραφεία, 81 εμπορικά ακίνητα, 34 supermarkets και μεγάλοι εμπορικοί χώροι, 22 logistics, 27 ειδικών χρήσεων και 28 μεικτής χρήσης. Η τράπεζα ενισχύει συστηματικά τις επενδύσεις της στο real estate και πρόσφατα ανακοίνωσε συμφωνία με την Dimand για την απόκτηση κτηρίου γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Η αποδοτικότητα των κεφαλαίων της τράπεζας από τις εγχώριες δραστηριότητες real estate φτάνει το εντυπωσιακό 17,2%. Σημειώνεται ότι μετά από πολλά χρόνια ζημιών και φτωχών αποτελεσμάτων το 2022 η αποδοτικότητα των τραπεζικών εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα ανήλθε στο 26,9% (εννεάμηνο 2022) ενώ η αποδοτικότητα των κεφαλαίων της τράπεζας σε Κύπρο και Βουλγαρία διαμορφώνεται σε 13,7% και 11,8% αντίστοιχα.

Στα πλεονεκτήματα της Eurobank περιλαμβάνεται η επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας από διαφοροποιημένες πηγές, με τις διεθνείς δραστηριότητες να αποδίδουν περίπου κέρδη 135 εκατ. ευρώ, το real estate περίπου 60 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα 720 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απορρίφθηκε αγωγή Μαντωνανάκη για την εισαγωγή της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ

Νέα σημαντική δικαστική ήττα για τον ξενοδοχειακό όμιλο για την υπόθεση της μη εισαγωγής, προ εικοσαετίας, των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ. Προηγήθηκε απόφαση Εφετείου υπέρ των τραπεζών για την καταγγελία κοινοπρακτικού δανείου.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακίνητα και διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank

Τα πολλαπλά οφέλη στον ισολογισμό της τράπεζας από το μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Υστερούν σε απόδοση οι τραπεζικές εργασίες στην εγχώρια αγορά, αναμένεται ισχυρή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Eurobank: Ψηφιακό άλμα και νέοι στόχοι

Μοντέλο phygital για τις τραπεζικές λειτουργίες: καινοτομική τεχνολογία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Πλήρης εξυγίανση χαρτοφυλακίου με μονοψήφιο δείκτη NPE και έμφαση στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.