ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
OTE, Cosmote
Φωτο: Shutterstock

Κυρίαρχος ο ΟΤΕ στα έργα πληροφορικής, αυξάνει συνεχώς τα έσοδα

Καθώς τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παραμένουν σε στασιμότητα, ο ΟΤΕ στρέφεται όλο και περισσότερο στα έργα πληροφορικής. Μεγάλη αύξηση, κατά 14,4%, στα έσοδα αυτής της κατηγορίας το 2022.

Σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής του ΟΤΕ έχουν αναδειχτεί τα έργα πληροφορικής, με τον όμιλο να έχει την μερίδα του λέοντος στα έργα ψηφιακής μετάβασης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και να αναμένει συνεχή ανάπτυξη στον τομέα του ICT τα επόμενα χρόνια, καθώς στρέφεται σε αυτή τη σχετικά νέα δραστηριότητα για να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους.

Καθώς τα βασικά έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τη βασική τους δραστηριότητα (κινητή,ίντερνετ, τηλεόραση και υπηρεσίες φωνής) βρίσκονται σε τέλμα, παραμένοντας σταθερά στη ζώνη των 5 δισ. ευρώ από το 2017, ο ΟΤΕ βρίσκει σημαντικό στήριγμα στα έργα πληροφορικής που αποτέλεσαν και έναν από τους βασικούς λόγους για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022.

Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, τα συνολικά έσοδα του ομίλου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3,45 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 3,6% σε σχέση με το 2021, αντανακλώντας τις θετικές επιδόσεις, μεταξύ άλλων στα έργα ICT, που σημείωσαν ισχυρή αύξηση 26,4%.

Τα λοιπά έσοδα στα όποια συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τα έργα πληροφορικής στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 14,4%, φτάνοντας τα 645,3 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση κατά 31,9% στα έργα system solutions, καθώς ο ΟΤΕ αξιοποιεί την εμπειρία του στην υλοποίηση μεγάλων έργων για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, με τον όμιλο να αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα χρόνια, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ έχει αναφέρει επίσης πολλές φορές ότι ο όμιλος στοχεύει στο να γίνει ο εθνικός digital provider. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως ο ΟΤΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στην προσπάθεια της χώρας προς την ψηφιακή μετάβαση και πρόθεση του ομίλου είναι να συμμετέχει στα περισσότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο BD πως και τη φετινή χρονιά όπου αναμένεται να προκηρυχθούν δεκάδες ψηφιακά έργα, με κάποια από αυτά να ξεπερνούν και τα 100 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ πρόκειται να δώσει δυναμικό παρών και να χτυπήσει τα περισσότερα από αυτά, θέλοντας να μεγιστοποιήσει τα περιθώρια κέρδους, και να διευρύνει τις ροές εσόδων του, καθώς ο όμιλος μετατρέπεται σε μια σύγχρονη techcom εταιρεία.

Η σημαντική προσφορά του ICT στα έσοδα του ομίλου

Ο ΟΤΕ είναι σήμερα ο κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, έχοντας χτίσει τα τελευταία χρόνια ισχυρή θέση στην αγορά, με τα έσοδα από τα έργα ICT και τις υπηρεσίες system solutions να διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα έσοδα του ομίλου.

Αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εμπειρία του σε δικτυακές υποδομές και καινοτόμες και εξατομικευμένες λύσεις πληροφορικής & cloud, ο ΟΤΕ έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του ICT τομέα την τελευταία δεκαετία, με τα έσοδα του ομίλου από τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο από το 2017 μέχρι και σήμερα όπου αποτελούν περίπου το 20% των συνολικών του εσόδων.

Ειδικότερα το 2022 από τα 3,45 δισ. ευρώ που ήταν ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου, τα 645,3 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα λοιπά έσοδα, όπου περιλαμβάνονται τα από εναλλακτικές πηγές, όπως οι πωλήσεις συσκευών κινητής, η ακίνητη περιουσία, η ακαδημία, αλλά κυρίως τα έργα ICT.

Όπως ανέφερε ο όμιλος, το 2022 είχε καταφέρει να κερδίσει και υλοποιήσει σημαντικά έργα στον κλάδο του ICT, που συνδυάζουν τη σύγκλιση τηλεπικοινωνιών και συστημάτων.

Η εταιρεία συνεχίζει να υλοποιεί έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου τομέα, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο ψηφιακός χάρτης, το εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής στον κλάδο της υγείας, η ψηφιοποίηση των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και η ψηφιακή ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους στον κλάδο του πολιτισμού, συμβόλαια μεγάλων πελατών για υπηρεσίες και προϊόντα της Microsoft, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (π.χ Next Generation Contact Center & Cloud Services στην Coca Cola Hellenic, Σύστημα Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων CRM στην Philip Morris CRM, Cloud Services στo Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Agents Portal στην Εθνική Ασφαλιστική, Δίκτυο WiFi στην Εθνική Τράπεζα, υποδομές δικτύου υψηλών ταχυτήτων στα πολυτελή ξενοδοχεία One&Only & στην Marina Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και στο κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (π.χ. συστήματα CRM και τιμολόγησης, υπηρεσίες τηλεματικής, υπηρεσίες Managed Network & Security Services, δίκτυα υποστήριξης κρίσιμων υποδομών – IP MPLS, υπηρεσίες Κυβερνοασφάλειας).

To 2021, με το συνολικό τζίρο του ομίλου να διαμορφώνεται σε 3,36 δισ. ευρώ τα λοιπά έσοδα στην Ελλάδα είχαν ανέλθει σε 564 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να διατηρεί την ηγετική θέση στο B2B σημειώνοντας αύξηση εσόδων κατά 9,2% στον κλάδο του ICT αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση κατά 13% στα έργα system solutions.

To 2020, τα έσοδα από τα έργα ICT αποτέλεσαν το στήριγμα του ομίλου σε μια χρονιά όπου ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μικρή πτώση σε σχέση με το 2019, καθώς η μείωση από τα έσοδα κινητής λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας αντισταθμίστηκαν από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ICT. Με το συνολικό τζίρο να ανέρχεται στα 3,25 δισ. ευρώ, με τα λοιπά έσοδα στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 513,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 5,5% από το 2019 όπου είχαν ανέλθει στα 486,6 εκατ. ευρώ.

Δυναμική παρουσία του ομίλου στα έργα της ψηφιακής μετάβασης της χώρας

Ο ΟΤΕ πρόσφατα πρόσθεσε στο portfolio του, το έργο για την Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services), προϋπολογισμού πάνω από 160 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δείξει ενδιαφέρον και για την ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των δικαστηρίων της χώρας. Έχει οριστεί επίσης ως ανάδοχος στο έργο του CRM αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems, ενώ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει υλοποιήσει επίσης τα τελευταία χρόνια, έργα, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει λύσεις για την υλοποίηση έργων «Έξυπνων Πόλεων».

Υπενθυμίζουμε πως ο ΟΤΕ έχει αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ) για το ευρυζωνικό δίκτυο Ultra fast Broadband σε κοινοπραξία με την Grid Telecom και Τέρνα Ενεργειακή. Είναι επίσης μεταξύ των αναδόχων για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ενώ εκτός από τα μεγάλα έργα ICT που έχει αναλάβει και στον ιδιωτικό τομέα, ο ΟΤΕ έχει και διεθνή παρουσία σε έργα για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς όπως για τον Οργανισμό eu-LISA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυνηγούν ταλέντα της πληροφορικής οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών

Νέο κέντρο πληροφορικής και λογισμικού «στήνει» στη Θεσσαλονίκη η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η Vodafone δημιούργησε κόμβο τεχνολογίας στην Κρήτη και σχεδιάζει άλλους τρεις σε ελληνικές πόλεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρυμμένες υπεραξίες στο δίκτυο κεραιών επιδιώκει να αναδείξει ο ΟΤΕ

Τα αποτελέσματα μελέτης για το δίκτυο υποδομών του αναμένει ο ΟΤΕ, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πώληση των κεραιών του. Γιατί εξετάζει αλλαγή της έδρας για τη συνδρομητική τηλεόραση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πρώτες αυξήσεις τιμών στην κινητή και οι μειώσεις στο γρήγορο ίντερνετ

Η Vodafone περνάει ανατιμήσεις στην κινητή από την 1η Απριλίου, δεν ακολουθούν προς το παρόν ο ΟΤΕ και η Nova. Νέα πακέτα με χαμηλότερες χρεώσεις για συνδέσεις οπτικής ίνας ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στις οπτικές ίνες η ΔΕΗ με 1 εκατ. συνδέσεις ως το τέλος 2024

Ως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει εγκατασταθεί το ένα τρίτο των συνολικών συνδέσεων οπτικής ίνας που προγραμματίζει η ΔΕΗ. Θα μπει στην αγορά χονδρικής με ανταγωνιστικές τιμές.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόλεμος τιμών στις τηλεπικοινωνίες φέρνει πιέσεις στα έσοδα των παρόχων

Ο έντονος ανταγωνισμός που επέστρεψε στην αγορά, έχει βάλει δύσκολα στους παρόχους που βλέπουν τα έσοδα να βαλτώνουν. Μοναδικό στήριγμα η κινητή που διατηρείται σε ανοδική πορεία.