Φώτο: Shutterstock

Bloomberg: 9 δισ. κρατικές εγγυήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του ιταλικού σχεδίου, σύμφωνα με το πρακτορείο. Τι είχε αποκαλύψει από την Δευτέρα το BD.

Εγγυήσεις έως και 9 δισ. ερυώ θα παράσχει η ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, αναφέρουν στο Bloomberg δύο καλά πληροφορημένες πηγές. Το πρακτορείο σημειώνει ότι το σχέδιο για την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με το Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις για τους τίτλους με την υψηλότερη αξιολόγηση εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η απόφαση, σχετικά με τον αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 81% φέτος, εν μέρει λόγω προσδοκιών ότι αυτό το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εγκριθεί. Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, γνωστό ως GACS, έφερε εκρηκτική άνοδο στις τιτλοποιήσεις, οι οποίες άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Το ποσό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει το 2019, καθώς λιγότερο δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες παράμετροι του σχεδίου αποκαλύφθηκαν από το BD την Δευτέρα. Στο σχετικό ρεπορτάζ σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, ότι έως 9 δισ. ευρώ, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο το φιλόδοξο σχέδιο για την ελάφρυνση των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια ύψους έως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, το οποίο φέρνει στο φως το BD.

Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση απέστειλε νέα επιστολή στις ευρωπαϊκές αρχές, η οποία είναι στη διάθεση του BD, και περιλαμβάνει έντεκα δεσμεύσεις για την υλοποίηση του σχεδίου τιτλοποίησης προβληματικών δανείων των συστημικών τραπεζών, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το σχέδιο για την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων και τη  διάθεση των τίτλων σε επενδυτές βασίζεται στο αντίστοιχο ιταλικό Asset Protection Scheme. Προκειμένου να γίνουν ελκυστικοί οι τίτλοι ανώτερης διαβάθμισης (senior tranche) και να απορροφηθούν από τους επενδυτές, το κράτος παρέχει την εγγύησή του για το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που πιθανόν να εγγραφούν κατά τη διαδικασία αποπληρωμής των τιτλοποιημένων δανείων.

Με άλλα λόγια, το κράτος παρέχει εγγύηση για τους τίτλους καλύτερης ποιότητας, όσους δηλαδή βασίζονται στα λιγότερο... «κόκκινα» δάνεια που θα τιτλοποιηθούν, ώστε να εκτίθενται σε μικρότερο κίνδυνο οι ιδιώτες επενδυτές και να δεχθούν να εισφέρουν τα πολύτιμα κεφάλαιά τους. Όσο τα τιτλοποιημένα δάνεια αποπληρώνονται, τόσο θα μειώνονται, σταδιακά, και οι εγγυήσεις που θα παρέχει το κράτος, ενώ εξαρχής θα πρέπει να έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο αυτών των εγγυήσεων, ώστε να περιοριστεί η πιθανή ζημιά του Δημοσίου.

Διευκρινίζεται ότι τα 9 δισ. αποτελούν το ποσό των εγγυήσεων, ενώ το συνολικό ύψος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δάνεια αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

Το BD φέρνει στο φως επιστολή της κυβέρνησης προς την Κομισιόν με δεσμεύσεις για να εγκριθεί το ιταλικό μοντέλο τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις. Το ανώτατο όριο επιβάρυνσης του κράτους και οι αυστηρές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν κυβέρνηση και τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν για την επανέναρξη του Project Galaxy

Μιλώντας στο πλαίσιο του 3oυ Athens Investment Forum, ο CEO της Alpha Bank ανέφερε πως θα είναι θετικό αν υπάρξουν νέα εργαλεία από τις εποπτικές αρχές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Δεσμευτική προσφορά από Fortress για χαρτοφυλάκιο NPEs 1,1 δισ.

Η συναλλαγή έγινε στο 24% της αξίας των δανείων. Πρόκειται για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καλύπτονται από εξασφαλίσεις. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η συναλλαγή σημειώνουν στελέχη της Alpha Bank.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινα» δάνεια 453 εκατ. ανέθεσε η Attica Bank στην QQuant Master Servicer

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ξεκινήσει δυο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής, με την συμφωνία να αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της Attica Bank για καλύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.