Φωτο: Shutterstock

Η Alpha Bank έβαλε μπροστά τη μεγάλη τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ

Τα ενημερωτικά έγγραφα έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλονται σε δυνητικούς επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg. Θα τιτλοποιηθούν δάνεια 12 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα θα λάβει κρατικές εγγυήσεις 3,7 δισ. ευρώ.

Την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων Galaxy, που είναι μια από τις μεγαλύτερες φέτος στην Ευρώπη και αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας,  εκκίνησε η διοίκηση της Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Η Alpha έχει ήδη αποστείλει σε δυνητικούς επενδυτές τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς το σχέδιο, ανέφεραν στο πρακτορείο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή οι διαδικασίες είναι εμπιστευτικές.

Το σχέδιο Galaxy είναι μια ιδιαίτερα φιλόδοξη συναλλαγή τιτλοποίησης προβληματικών δανείων αξίας 12 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μεταβίβαση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της τράπεζας. Τη συναλλαγή διευκολύνει το σχέδιο «Ηρακλής», για την παροχή κρατικών εγγυήσεων, που έχει ενεργοποιηθεί μετά την έγκριση του σχετικού νόμου, τον περασμένο μήνα. Η Alpha έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει εγγυήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από το Δημόσιο.

Στόχος της Alpha Bank είναι να έχει ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση Galaxy ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μακροπρόθεσμα, ως το τέλος του 2022, η τράπεζα στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 44% τον περασμένο Σεπτέμβριο σε λιγότερο από 10%. Επιπλέον, η τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει 900 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2022, μέσω της έκδοσης ομολόγων Tier 2, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Θετικοί οι επενδυτές

Όπως έχει αναφέρει το Business Daily, το νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank παρουσιάσθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο σε περισσότερους από 50 αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων από το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη και τον CFO, Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο έχει τη στήριξη των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων, ενώ σημαντικά αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο σύνολό τους, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που δημιουργεί η μείωση της αβεβαιότητας, η δημοσιονομική αναπροσαρμογή προς την ανάπτυξη, η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Το κύριο στοιχείο που ελκύει τους επενδυτές είναι η μεγάλης κλίμακας εξυγίανση του ισολογισμού, μέσω του σχεδίου Galaxy. Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που, εκτός από τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν, θα αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης καθυστερημένων δανείων στην ελληνική αγορά, την Cepal με ενεργητικό υπό διαχείριση περίπου 27 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω συναλλαγή αποσκοπεί στη δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων ∆ανείων στην Ελλάδα κατά περίπου 73% με αποτέλεσμα οι δείκτες NPEs και NPLs να μειωθούν σε 20% και 10%, από 44% και 28%, αντίστοιχα.

Πρόσθετο θετικό στοιχείο του σχεδίου είναι η αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των μετόχων, χωρίς έκδοση νέων μετοχών (zero dilution) και παράλληλα με τη διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής βάσης, άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριετούς της πλάνου. Η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022, ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τρέχει» το Galaxy της Alpha Bank, προσφορές τον Σεπτέμβριο

Ισχυρό ενδιαφέρον από πέντε σχήματα εκδηλώθηκε την Παρασκευή για την τιτλοποίηση δανείων 10 δισ. ευρώ και την πώληση της Cepal. Διαμορφώνεται short list και αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επικεφαλής των τραπεζών για οικονομία, «κόκκινα» δάνεια

Οι τράπεζες υποστηρίζουν την οικονομία με νέα δάνεια, ενώ τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν την ύφεση. Αποφεύχθηκε ως τώρα η αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Τι είπαν στους αναλυτές Μυλωνάς, Ψάλτης και Καραβίας.