ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί αποτίμησε η BC Partners πάνω από 200 εκατ. την αξία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Στην ιδιωτική εκπαίδευση στρέφει το ενδιαφέρον του ο επενδυτικός όμιλος που διευθύνεται από τον Ν. Σταθόπουλο. Υψηλές προσδοκίες ενόψει πιθανής συνταγματικής μεταρρύθμισης για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση θεωρούνται από τα funds ως αμυντικές επενδύσεις. Δηλαδή, σε δύσκολους καιρούς, κυρίως τα private equity funds που διαχειρίζονται κεφάλαια τρίτων, προτιμούν να διοχετεύουν τη ρευστότητα που διαθέτουν σε τέτοιου τύπου επενδύσεις επειδή θεωρείται ότι επηρεάζονται λιγότερο από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Η κίνηση της BC Partners, μιας από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο, να προχωρήσει στην εξαγορά στην Ελλάδα του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ΑΚΜΗ και του συνδεδεμένου με το ΙΕΚ Μητροπολιτικού Κολλεγίου ενδεχομένως να εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Άλλωστε, η BC Partners γενικότερα επενδύει σε αμυντικούς κλάδους του επιχειρείν, όπως Υγεία, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες και Εκδόσεις.

Επειδή όμως, τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στο κόσμο οι αρχικές αρνητικές προβλέψεις για μεγάλο «φρένο» στην ανάπτυξη έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να αναθεωρούνται, πολλοί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί και να σχετίζεται με την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης-αν κερδίσει τις εκλογές– στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξει το άρθρο 16 που απαγορεύει σήμερα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βεβαίως, η επένδυση στον μεγαλύτερο πάροχο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και χωρίς τη συνταγματική μεταρρύθμιση μπορεί να καταστεί κερδοφόρα, αφού τα μεγέθη του ομίλου ΑΚΜΗ ενισχύονται κάθε χρόνο. Το 2022 ο τζίρος του ομίλου διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 25 εκατ. ευρώ. 

Αν όμως επέλθει και η συνταγματική μεταρρύθμιση, ο όμιλος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ  θα έχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, αφού με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ένα δίκτυο 27 εκπαιδευτηρίων και υποκαταστημάτων με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, παρέχει εκπαίδευση σε 22.000 φοιτητές σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών και επαγγελματικών κλάδων και έχει αναπτύξει συνεργασία με χιλιάδες επιχειρήσεις.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ δραστηριοποιείται στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και προετοιμάζει τους σπουδαστές του μετά από 1 ή 2 χρόνια σπουδών να βγουν στην αγορά εργασίας. Το πτυχίο που παίρνει κάποιος από αυτού του τύπου την εκπαίδευση δεν είναι ισάξιο με ενός ΑΕΙ. Οι απόφοιτοι του ΙΕΚ ΑΚΜΗ που επιθυμούν να εξελίξουν τις σπουδές τους μπορούν να ενταχθούν στα πανεπιστημιακά προγράμματα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, μέλους του ομίλου ΑΚΜΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος προετοίμαζε εδώ και καιρό την εξαγορά. Η αξία της επιχείρησης αποτιμήθηκε μεταξύ 200 - 250 εκατ. ευρώ και η BC Partners θα εξαγοράσει από τους βασικούς μετόχους ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 85%-90%.

Οι ιδρυτές και σημερινοί βασικοί μέτοχοι του ομίλου ΑΚΜΗ, Ντίνος Ροδόπουλος και Καλλιόπη Ροδοπούλου,  θα διατηρήσουν ένα ποσοστό 10%-15% και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επιχείρηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εξαγοράς, κάτι που ερμηνεύεται πως θα αποχωρήσουν από το day to day management.

Τα τελευταία 16 χρόνια, μέσω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η BC Partners, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις Pharmaten, Pet City, Wind και Nova για την οποία έχουν δεσμευτεί 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη οπτικών ινών.

Η BC Partners όμως έγινε γνωστή στη χώρα μας από την εξαγορά της ΤΙM Hellas το 2005 έναντι 1,6 δισ. ευρώ (μετά την πούλησε στην Orascom έναντι 3,5 δισ.) και της Hyat Regency το 2006 έναντι 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία είναι η δεύτερη επένδυση της BC Partners GR Investment LP (BCPGR), του ειδικού επενδυτικού βραχίονα  της BC Partners που επενδύει αμιγώς στην Ελλάδα,  μετά την επένδυση στο Pet City.

Η BC Partners έχει σήμερα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 40 δισ. ευρώ.  Ιδρύθηκε το 1986 και από τότε έχει ολοκληρώσει 124 επενδύσεις αξίας άνω των 160 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα επενδύει το 11ο private equity fund.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Orilina-Properties-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλο ένα crash test για τις ΑΕΕΑΠ με τη δημόσια προσφορά της Orilina

Με έκπτωση 14% - 17% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής εισέρχεται στο ΧΑ η εταιρεία. Ευνοϊκή η συγκυρία αλλά η μέχρι τώρα πορεία των μετοχών του κλάδου προβληματίζει. Τα δύο μεγάλα project στο Ελληνικό.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με «σφραγίδα» Δ. Κούτρα η επόμενη μέρα της Δομικής Κρήτης

Η συμφωνία μετόχων προβλέπει τη μεταφορά της έδρας από την Κρήτη στην Αθήνα και την ανάληψη της δραστηριότητας για έργα εκτός του νησιού από τον Δ. Κούτρα. Ήδη, η εταιρεία έχει αναδειχτεί μειοδότης σε δύο έργα στη Λακωνία.
ANEK
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica - ΑΝΕΚ: Νέος γίγαντας της ακτοπλοΐας με κύκλο εργασιών 720 εκατ.

«Πράσινο φως» από τις γενικές συνελεύσεις για τη συγχώνευση. «Κουρεύονται» δάνεια 200 εκατ. της ΑΝΕΚ και εξοφλούνται στο ακέραιο με 30 εκατ. ευρώ οι προμηθευτές. Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 120 εκατ. + 1 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση των παραγγελιών, αλλά έμειναν χαμηλά οι τιμές

Η εταιρεία στέλνει για τρίτη φορά τους μετόχους στο ταμείο εντός του 2023. Προβλέπει ότι τα συγκρίσιμα EBITDA φέτος θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022. Σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.