ΓΔ: 1201.86 -1.45% Τζίρος: 37.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Elliniki Astynomia
Shutterstock

Στολές στην ΕΛΑΣ αλλά και στον γερμανικό στρατό από την ΕΛΒΕ Ενδυμάτων

Η ιστορική ελληνική εταιρεία ενδυμάτων εστιάζει στην παραγωγή επαγγελματικών στολών για μεγάλους οργανισμούς κι έχει ήδη αγγίξει τα επίπεδα του 2022 ως προς τις προπαραγγελίες φέτος. Έσοδα και από επενδύσεις στην ενέργεια.

Σταθερά προσανατολισμένη στην εξειδικευμένη αγορά των επαγγελματικών στολών παραμένει η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων ΑΕ, επιδιώκοντας παράλληλα την διεύρυνση της δραστηριότητας της στον χώρο της ενέργειας. Όπως σημειώνει στο BD ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος, το 2023 ξεκίνησε με πολύ θετικούς οιωνούς, καθώς οι προπαραγγελίες για την ΕΛΒΕ Uniforms μέχρι στιγμής έχουν ήδη αγγίξει τα επίπεδα του 2022, προϊδεάζοντας για ένα πολύ θετικό έτος συνολικά.

«Έχουμε επιλέξει να επικεντρώσουμε την δραστηριότητα της ΕΛΒΕ πλέον στον χώρο των επαγγελματικών στολών καθώς πρόκειται για χώρο όπου διαθέτουμε σημαντική εμπειρία και μακροχρόνια, δυναμική παρουσία τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων», αναφέρει ο κ. Κιτσικόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η περαιτέρω ενίσχυση του εξωστρεφούς προφίλ της εταιρείας παραμένει προτεραιότητα της διοίκησης και το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΕ διαθέτει σημαντικές συνεργασίες για την παραγωγή στολών με μεγάλους ελληνικούς οργανισμούς, όπως η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, αλλά και με ξένους αντίστοιχους οργανισμούς, όπως ο ελβετικός και ο γερμανικός στρατός, καθώς και η αστυνομία και το προσωπικό των αντίστοιχων σιδηροδρόμων, μεταξύ άλλων. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι εξαγωγές να συνεισφέρουν ποσοστό περί του 25% του ετήσιου τζίρου στην παρούσα φάση, καταγράφοντας όμως σημαντική ανοδική τάση, καθώς η ΕΛΒΕ επενδύει στην εκπαίδευση του προσωπικού της προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της διεθνώς.

Η εξωστρέφεια ανάγεται σε ζήτημα-κλειδί τόσο ως προς την αύξηση των εσόδων της εισηγμένης, όσο όμως και σε σχέση με τα περιθώρια κερδοφορίας της καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Κιτσικόπουλος, οι κρατικοί οργανισμοί του εξωτερικού προσδίδουν μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα των ενδυμάτων, αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τον κατασκευαστή, σε αντίθεση με τους εγχώριους οργανισμούς οι οποίοι επιλέγουν συνεργάτη με βάση μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ο έτερος πυλώνας δραστηριοτήτων της εισηγμένης παραμένει η αγορά της ενέργειας, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε στάδιο αναμονής, μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για την παραγωγή ενέργειας. Αγκάθι παραμένει η έλλειψη ενός εγχώριου δικτύου που θα μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή της, καθώς η ΕΛΒΕ διαθέτει ήδη φωτοβολταϊκά πάρκα 5,2 MW κι ενδιαφέρεται για την μεγιστοποίηση και της αντίστοιχης δραστηριότητας. Ο συγκεκριμένος κλάδος πάντως αναμένεται να συνεισφέρει ετήσιο τζίρο περί το 1,75 εκατ ευρώ, και κέρδη 1 εκατ ευρώ στον ενοποιημένο ισολογισμό, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι αποσβέσεις από τις σχετικές επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι το περασμένο φθινόπωρο, ο όμιλος της ΕΛΒΕ έπαψε να ενοποιεί την εταιρεία βρεφικών ειδών Λητώ ΑΕ, διατηρώντας το μερίδιο της σε ποσοστό 30%. Πλέον απαλλάσσεται από την αρνητική συνεισφορά της στα καθαρά κέρδη του ομίλου, ενώ και σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, στο εννεάμηνο του 2022 καταγράφηκε μικρότερη αύξηση, εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων της Λητώ ΑΕ, κατά 2,8%.

Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εισηγμένης ανήλθε σε 11,46 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 24,62% συγκριτικά με πέρσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 27%, στα 1,3 εκατ ευρώ. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται σε περισσότερες εκτελεσμένες συμβάσεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των κερδών της οφείλεται στα αποτελέσματα του χαρτοφυλακίου της, καθώς αυτό περιείχε ζημιές επενδύσεων ύψους 387.000 ευρώ, έναντι κερδών ύψους 274.000 ευρώ το περσινό εννεάμηνο. Η εταιρεία δεν είχε τραπεζικό δανεισμό στο τέλος του εννεαμήνου, ενώ διατηρούσε διαθέσιμα ύψους 1,3 εκατ ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katastimata-H&M
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση πωλήσεων και επιστροφή σε κερδοφορία για την H&M στην Ελλάδα

Ο σουηδικός όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 3,7 εκατ. στην χώρα μας στη χρήση του 2022 πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 49%. Δρομολογεί την επιστροφή του στην ουκρανική αγορά μέσα στο φθινόπωρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χορός δισεκατομμυρίων στην αγορά των μαγιό και ενδυμάτων παραλίας

Η άνοδος του resort wear βοήθησε τα τελευταία χρόνια στην άνθηση του κλάδου και στην Ελλάδα, ικανοποιητική η αγοραστική κίνηση. Ρυθμός ανάπτυξης 6% προβλέπεται για την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια.
textiles-klostes-sevk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πονοκέφαλος το νέο καθεστώς ΦΠΑ για εξαγωγικές εταιρείες ένδυσης

Ο ΣΕΠΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαιρούνται από τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ επί εισαγόμενων αγαθών, τα επανεξάγονται σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έφτασε τα 29 καταστήματα η Benetton, «βλέπει» αύξηση πωλήσεων φέτος

Με νέο κατάστημα στον Πειραιά ενίσχυσε την παρουσία της στην Ελλάδα η ιταλική αλυσίδα. Αύξησε κατά 16% τις πωλήσεις το 2022, ενώ διεθνώς ο τζίρος της πλησίασε το 1 δισ. ευρώ. Επαναφορά μέρους της παραγωγής στην Ευρώπη.
textiles-klostes-sevk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα 28% στις πωλήσεις ενδυμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο

Η εσωτερική αγορά στήριξε τις ελληνικές επιχειρήσεις ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,8%. Διευρύνθηκε σημαντικά το έλλειμμα του ευρωπαϊκού ισοζυγίου στα είδη ένδυσης το 2022.