ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
business_loans
Πηγή: Pixabay.com

Άρχισε κούρσα εταιρειών για νέα, φθηνά δάνεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ποιες κινήσεις ετοιμάζουν μεγάλοι και μικρότεροι όμιλοι μετά την επιτυχία του ΟΤΕ, που άνοιξε τη διεθνή αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις και έσπασε το φράγμα του 1% στο επιτόκιο. Γιατί ευνοούνται οι εξαγορές.

Η άντληση κεφαλαίων από τον ΟΤΕ με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο (0,99%) δημιουργεί αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις στο δανεισμό ή τις αναχρηματοδοτήσεις (με δάνεια ή εταιρικά ομόλογα) των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το επιτόκιο του ΟΤΕ λίγες επιχειρήσεις μπορούν να το πιάσουν, καθώς ο ΟΤΕ έχει πιστοληπτική αξιολόγηση από το Ελληνικό Δημόσιο, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και ουσιαστικά αντιμετωπίστηκε από τους επενδυτές περισσότερο ως μία γερμανική επένδυση παρά ως μία ελληνική. Υπό αυτό το σκεπτικό, ίσως και το 1% να θεωρείται υψηλό για την Deutsche Telecom, αλλά είναι το καλύτερο που μπορεί να πάρει μία ελληνική επιχείρηση.

Η κινητικότητα που αναπτύσσεται από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ευνοϊκή συγκυρία είναι αρκετά έντονη:

  • Ήδη η ΔΕΗ, εξαιτίας των μεγάλων χρηματοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει , αναζητά μία ευκαιρία δανεισμού μέσα στο επόμενο 3μηνο ή 6μηνο με χαμηλά επιτόκια (μέχρι 5%) για να αναχρηματοδοτήσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της και να τον μετατρέψει σε μεσομακροπρόθεσμο.
  • Ο όμιλος Μυτιληναίος έχει ήδη το εταιρικό ομόλογο που «τρέχει» με κουπόνι της τάξης του 3%. Το 5ετές ομόλογο λήγει το 2021 και ο όμιλος έχει το δικαίωμα να το ανακαλέσει ανά πάσα στιγμή, εξοφλώντας τους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα  μετά την ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αν ανακληθεί το 2020 το ομόλογο και εκδοθεί νέο με επιτόκιο της τάξης του 1,5-2% , ο όμιλος θα κερδίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ από την επιτοκιακή διαφορά. Την κίνηση για ανάκληση  του εταιρικού ομολόγου με πληρωμή των επενδυτών πάνω από την τιμή του  έκανε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς είναι πλέον σε θέση να αντλήσει περισσότερο μακροπρόθεσμα κεφάλαια με σαφώς χαμηλότερο κόστος.

Τις ίδιες σκέψεις κάνουν όλα τα οικονομικά επιτελεία των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στις αγορές. Τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, ο Τιτάνας είναι επιχειρήσεις που μπορούν κάθε στιγμή να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια.  Για τον Τιτάνα μάλιστα που ουσιαστικά δραστηριοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Αίγυπτο, υπάρχει η δυνατότητα αρμπιτράζ επιτοκίων αλλά και νομισμάτων που θα κάνει ακόμη χαμηλότερο το κόστος δανεισμού του.

Μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες που προσφέρει ο φθηνός δανεισμός είναι ότι δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές και για χρηματοδότηση εξαγορών, που υπό τις προηγούμενες συνθήκες θα ήταν αδιανόητες. Ας μην ξεχάσουμε την περίπτωση της Yioula, η οποία εξαγοράστηκε πριν από 3 χρόνια  από πορτογαλική εταιρεία, που δανειζόταν με 0,9%.

Ευκαιρίες και για τους «μικρούς»

Εάν για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ο φθηνός δανεισμός είναι κάτι που ήδη έχει κατακτηθεί, για τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ζητούμενο. Οι χαμηλοί δείκτες ταμειακής ρευστότητα αποτελούν «αγκάθια» για τη λήψη δανείων ή για την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες εάν μία μικρή εισηγμένη καταφέρει να πάρει δάνειο ή να εκδώσει κάποιο ομόλογο με επιτόκιο της τάξης του 3-4%  αποτελεί μία τεράστια επιτυχία και διευκόλυνση για την συνέχιση της αναπτυξιακής τους πορείας.  Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες θα υπάρξουν τουλάχιστον 20 εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το φθηνό δανεισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ουρές... επενδυτών: Ζητούν νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων

Εισηγήσεις από τράπεζες για νέα έκδοση τίτλων μακροχρόνιας διάρκειας, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους, δέχεται ο ΟΔΔΗΧ, για να αξιοποιηθούν οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις με επαναγορά τίτλων του PSI.
aleyri-flour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.