ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Autohellas - Hertz
Φωτο: Autohellas

Autohellas: Αύξηση 53,1% στον κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο στα 221 εκατ.

Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 17,6 εκ. έναντι 13,4 εκ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 30,6%.

Θετική δυναμική λόγω ισχυρής οργανικής ανάπτυξης καθώς και επέκταση δραστηριοτήτων παρουσίασε κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης η Autohellas. Αναλυτικά παρουσίασε αύξηση 53,1% σε επίπεδο ενοποιημένου Κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 221,6 εκ. έναντι 144,8 εκ. το 2022.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η δραστηριότητα της Hertz (βραχυχρόνιες ενοικιάσεις) στην Πορτογαλία που εξαγοράστηκε την 01/10/2022 συνεισέφερε τα 15 εκ. από τα συνολικά 77 εκ. της αύξησης του Κύκλου εργασιών, ενώ τα 62 εκ. δηλαδή το 42% ήταν συγκρίσιμα οργανικά.

Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 17,6 εκ. έναντι 13,4 εκ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 30,6%.

Τα Κέρδη προ φόρων (ΕBT) του Ομίλου για το πρώτο εποχικά αδύναμο τρίμηνο του 2023, ανήλθαν στα 10,3 εκ. έναντι 10,1 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% με αντίστοιχα τα Κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται στα 7,4 εκ.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο κερδών προ φόρων η Πορτογαλία, που έχει αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιβάρυνε το αποτέλεσμα με €2,8 εκ. ζημίες λόγω εποχικότητας.

Κατά συνέπεια, το συγκρίσιμο αποτέλεσμα προ φόρων ήταν αυξημένο σε 12,9 εκ. έναντι 10,1 εκ. το 1ο τρίμηνο του 2022.

Ο Κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα του Ομίλου στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 18,2% σε σχέση με το 2022 αγγίζοντας τα 49 εκ.

Η δραστηριότητα του Τομέα υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη διάθεση (μεταπώληση) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου, αλλά και από την σταδιακή άφιξη αυτοκινήτων που αποτελούσαν παραγγελίες του προηγούμενου έτους και προστέθηκαν στο στόλο των μακροχρόνιων μισθώσεων.

Ο Κύκλος εργασιών της δραστηριότητας των θυγατρικών εξωτερικού που σχετίζεται με τον Τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση της «HR Aluguer de Automóveis S.A.» και έφθασε συνολικά τα 30,3εκ. από 12,5εκ. το 2022 (20% οργανική ανάπτυξη χωρίς την Πορτογαλία) καθώς με καθυστέρηση σε σχέση με την Ελλάδα, χώρες όπως η Κύπρος και η Κροατία επανακάμπτουν το 2023, αγγίζοντας τα επίπεδα τουριστικών αφίξεων του 2019.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί σε σχέση με τη δυναμική του επερχόμενου καλοκαιριού, ότι η μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξη σε αφίξεις ξένων επισκεπτών σε επίπεδο Ε.Ε. σε σχέση με το 2022, εντοπίζεται για τους πρώτους 4 μήνες του χρόνου στις αγορές της Κροατίας και της Πορτογαλίας, όπου δραστηριοποιείται πλέον η Autohellas.

Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια, ελληνική αγορά, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων παρουσίασε επίσης σημαντική αύξηση, καθώς σε επίπεδο δραστηριότητας Εισαγωγής/Διανομής οι εταιρείες του Ομίλου, συνεισέφεραν συνολικά 142,3εκ. στον Κύκλο εργασιών, παρουσιάζοντας αύξηση 56,7% και συμβάλλοντας σημαντικά και σε αυξημένο βαθμό στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Ομοίως, η δυναμική στον κύκλο εργασιών, υποστηρίζεται από το σημαντικό αποθεματικό παραγγελιών πελατών από την περίοδο του 2022 που δεν ήταν εφικτό να καλυφθεί από τους περιορισμούς της παραγωγής που ίσχυσαν για το δεύτερο μέρος του 2021 και ολόκληρο το 2022.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κερδοφορίας του Ομίλου παράγεται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, δηλαδή την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο ήδη έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή δυναμική στις αφίξεις και στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, που αντανακλά ότι η ισχυρή βάση προκρατήσεων των καταλυμάτων θα συνεχιστεί κατά τους επομένους μήνες και ήδη επηρεάζει θετικά και την ζήτηση στο κλάδο των βραχυχρονίων ενοικιάσεων.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ,πλέον, μεγαλύτερων στόλων αυτοκινήτων μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό αρνητικά το επίπεδο τιμών σε σχέση με το 2022.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εξαγορά της FCA GREECE (FIAT, JEEP, ALFA ROMEO) από τις Autohellas και Samelet, που ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε στις 03/05/2023, δεν έχει επίδραση στα ως άνω στοιχεία και η συμβολή της θα είναι εμφανής για πρώτη φορά στα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεπέρασε το 1 δισ. ο τζίρος της Autohellas στα 106 εκατ. τα κέρδη προ φόρων

Tα Κέρδη μετά Φόρων (ΕΑΤ) του Ομίλου ανήλθαν σε 85 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 3% καθώς η σημαντική αύξηση των επιτοκίων απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης στην λειτουργική κερδοφορία.
Autohellas - Hertz
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Autohellas: Από 4,25% έως 4,60% το εύρος απόδοσης του επιτοκίου για το 5ετες

Ο προσδιορισμός της απόδοσης και του επιτοκίου των Ομολογιών θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (“Book Building”), το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους.