ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Motor Oil: Στα 237 εκατ. τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου με άνοδο 20%

Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 447 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2%.

Αύξηση της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας ανακοίνωσε ο όμιλος της Motor Oil για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% σε 237 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2% σε 3,3 δισ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ήταν 397 εκατ. (+25) και σε προσαρμοσμένη βάση, δηλαδή αφού αφαιρεθούν οι εξωγενείς επιπτώσεις 447 εκατ. (από 189 εκατ. πέρυσι).

Οι επιδόσεις επιτεύχθηκαν παρά την πτώση των πωλήσεων υγρών καυσίμων σε όγκο συνολικά στην ελληνική αγορά κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι, που οφείλεται στην μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά 33% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αντίθετα οι πωλήσεις βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6%, το ντήζελ κίνησης κατά 4% και τα αεροπορικά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 25%.

Μειωμένες ήταν τόσο οι πωλήσεις όσο και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα διανείμει μέρισμα ύψους 1,60 ευρώ ανά μετοχή για την περυσινή χρήση, εκ των οποίων 0,4 ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί ως προμέρισμα και το υπόλοιπο 1,2 ευρώ θα καταβληθεί εφέτος.

Στον κλάδο της διύλισης ο όμιλος της Motor Oil Hellas πέτυχε περιθώριο διύλισης στα 143 δολάρια ανά μετρικό τόνο και προσαρμοσμένο περιθώριο διύλισης στα 155 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έναντι μέσου περιθωρίου της αγοράς στα 129 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Το πρώτο τρίμηνο του έτους σε επίπεδο όγκου διυλύστηκαν 3.449 μετρικοί τόνοι έναντι 3.371 μετρικούς τόνους πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο. 

Ως προς το μείγμα του πετρελαίου, σε ποσοστό 67% προήλθε από το Ιράκ, 14% από τη Λιβύη, 10% από τη Β. Θάλασσα και 9% από το Καζακστάν. 

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εμπορίας καυσίμων, ο αριθμός των πρατηρίων αυξήθηκε στα 1.530 πρατήρια, ενώ σε επίπεδο όγκων οι πωλήσεις ανήλθαν στους 922 χιλιάδες μετρικούς τόνους έναντι 804 χιλιάδων μετρικών τόνων το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τα συνολικά EBITDA των 74 εκατ. ευρώ τα 44 εκατ. προήλθαν από τον κλάδο των ΑΠΕ και 10 εκατ. προήλθαν από την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Κόρινθος Power. Οι ΑΠΕ σε λειτουργία του ομίλου κατέγραψαν σημαντική αύξηση από τα 279 στα 772MW. Τέλος το μερίδιο της NRG στην προμήθεια ρεύματος από 4,5% αυξήθηκε σε 5,1%

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία εξαγόρασε την ΘΑΛΗΣ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικά στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στη διαχείριση στερεών υλικών και αποβλήτων, στη διαχείριση επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων καθώς επίσης και στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Τον Μάιο 2023 ο όμιλος μέσω της 100% θυγατρικής MORE απέκτησε ποσοστό 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "ΟΥΝΑΓΚΙ Α.Ε.", αντικείμενο της οποίας είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η "ΟΥΝΑΓΚΙ Α.Ε." συμμετέχει με ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών "ΜΠΑΛΙΑΓΑ IKE", "ΤΕΙΧΙΟ Α.Ε." και "ΠΙΒΟΤ ΣΟΛΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ", οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια, συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική ανάπτυξη για τις ΑΠΕ, με σημαντικές επενδύσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για όλους, σημειώνει ο όμιλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tzannetakis-Petros-Motor-Oil
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τζαννετάκης: Το επενδυτικό πλάνο της Motor Oil αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ

Ο αναπληρωτής CEO του ομίλου αναφέρθηκε στη συμφωνία χρηματοδότησης 40 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών υδρογόνου.