ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί δεν δανείζουν οι τράπεζες: Οι 3 «κόφτες» της πιστωτικής επέκτασης

Το παράδοξο της αναιμικής αύξησης των δανείων, παρά την ισχυρή ανάπτυξη. Τειρεσίας, παραοικονομία αλλά και η μεγάλη ρευστότητα εμποδίζουν την αύξηση του δανεισμού νοικοκυριών, επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Χαμηλότερη των προσδοκιών αλλά και της δυναμικής που παρουσιάζει η οικονομία παραμένει η πιστωτική επέκταση, δεδομένου ότι η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης από το 2021.

Με εξαίρεση τις χορηγήσεις δανείων προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, και τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων, οι δανειοδοτήσεις προς μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, ενώ -ακόμα χειρότερα- αρνητική παραμένει η καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι επιχειρήσεις απορρόφησαν σχεδόν το 90% του συνόλου των νέων χρηματοδοτήσεων. 

Το παράδοξο αυτό αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην αγορά ακινήτων, όπου οι τιμές εδώ και χρόνια κινούνται έντονα ανοδικά αλλά τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 3,9% από 5,2% τον Μάρτιο, καθώς η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν αρνητική κατά 789 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι χορηγήσεις νέων δανείων ήταν μικρότερες από τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων.

Μάλιστα, τον Απρίλιο ήταν αρνητική η ροή και προς επιχειρήσεις (-582 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να περιοριστεί στο 8,2% από 10,3% τον περασμένο Μάρτιο. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η κόπωση που καταγράφεται το 2023 και στα δάνεια προς επιχειρήσεις οφείλεται στις αποπληρωμές, στις οποίες προχώρησαν πολλές επιχειρήσεις, έχοντας υψηλή ρευστότητα και θέλοντας να αποφύγουν την επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων.

Τα τρία μεγάλα εμπόδια

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών τρία είναι τα μεγάλα εμπόδια – κόφτες στην αύξηση των χορηγήσεων και τα οποία μεσοπρόθεσμα λειτουργούν αρνητικά για την ανάπτυξη του κλάδου.

  1. Μεγάλο μέρος νοικοκυριών – επιχειρήσεων παραμένουν στον Τειρεσία. Μετά την χωρίς προηγούμενο, σε καιρό ειρήνης, εξάρθρωση της οικονομίας την περίοδο 2010 – 2016, που παρέσυρε σε μεγάλη κρίση το τραπεζικό σύστημα, εκτοξεύοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο επίπεδο του 50%, περίπου τα μισά νοικοκυριά και οι μισές επιχειρήσεις βρέθηκαν με «κόκκινο» δάνειο και καταγράφηκαν στο σύστημα Τειρεσίας. Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία πρακτικά δεν μπορούν να λάβουν δάνειο από τράπεζα.
  2. Μεγάλο μέρος μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών εξακολουθούν να λειτουργούν εκτός του επίσημου οικονομικού κυκλώματος. Η «μαύρη» οικονομία και η φοροδιαφυγή αποτελούν μεγάλη μάστιγα για την οικονομία, καθώς ένα μεγάλο μέρος μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και ελεύθερων επαγγελματιών δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους οικονομικά στοιχεία. Πριν λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε το παράδοξο τα εισοδήματα που δηλώνονται στη χώρα μας να είναι 80 δισ. αλλά η κατανάλωση που δηλώνεται είναι 140 δισ.! Πρόκειται για μια χρόνια παθογένεια της εγχώριας οικονομίας, με πολλές παρενέργειες, με βασικότερη ότι κρατά στο περιθώριο ένα μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων. Έτσι, επαγγελματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα δεν πληρούν τα πιστοδοτικό κριτήρια για τη λήψη δανείου. Το ίδιο ισχύει και για πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις, που εμφανίζουν συστηματικά είτε ζημιές είτε πολύ μικρά κέρδη. Όλοι αυτοί που κινούνται στο «μαύρο» κομμάτι της οικονομίας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
  3. Υψηλή ρευστότητα ιδιωτών. Η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στα νοικοκυριά, κάτι που από αποτυπώνεται στην πορεία των καταθέσεων, καθιστά απρόθυμο το retail στο να αναζητήσει τραπεζικό δανεισμό.

Στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο Business Daily, αναγνωρίζουν τους παραπάνω περιορισμούς ωστόσο εκτιμούν ότι οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης μπορούν να βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια. Σημειώνουν ότι, όπως την προηγούμενη διετία, και φέτος οι νέες χορηγήσεις θα διοχετευθούν κατά βάση σε επιχειρήσεις, επενδύσεις και έργα υποδομών, ωστόσο σταδιακά η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση των εισοδημάτων θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο και στην αύξηση των δανείων προς νοικοκυριά, κυρίως στη στεγαστική πίστη.

Ρυθμός % Μεταβολής Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών 2019 - 2023

 ( ετήσιος ρυθμός)Δεκ-19Δεκ-20Δεκ-21Δεκ-22Απρ-23
Επιχειρήσεις και νοικοκυριά-0,63,51,46,33,9
Επιχειρήσεις1,89,44,512,38,2
Νοικοκυριά-2,9-2,5-2,4-2,5-2,7
                           Στεγαστικά-3,4-2,7-3,0-3,7-4,0
                           Καταναλωτικά-1,6-2,2-0,31,31,8
                          Λοιπά-3,06,0-2,8-2,3-8,8
      Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ατομικές επιχ.-1,91,82,0-0,9-1,9

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε χαμηλή «πτήση» οι χορηγήσεις νέων δανείων, εκτός στόχων οι τράπεζες

Δεν «πιάνουν» τους στόχους πιστωτικής επέκτασης οι τράπεζες για το 2023. Πού οφείλεται η πιστωτική αναιμία, οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τη συνέχεια και η ψυχραιμία των επενδυτών.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το επόμενο «στοίχημα» των τραπεζών: Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας

Τόκους από υγιή δάνεια χρειάζονται πλέον οι τράπεζες και θέτουν στόχο την αύξηση χορηγήσεων. Μεγάλη βελτίωση των εσόδων από προμήθειες, με αύξηση έως 37,3% το α' τρίμηνο. Στα ύψη τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρά αντισώματα οι τράπεζες, η κρίση δεν εκτροχιάζει το θετικό σενάριο

Με όπλα την ισχυρή πιστωτική επέκταση, την αύξηση των επιτοκίων και την περαιτέρω μείωση δαπανών, οι τράπεζες περιμένουν υψηλή κερδοφορία – αποδοτικότητα για την επόμενη 5ετία. Απώτερος στόχος, η διανομή μερίσματος στους μετόχους.
Euros, Money, xrhmata,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tο στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης: Σε νέα δάνεια 8 δισ. στοχεύουν οι τράπεζες

Τι σχεδιάζουν τα επιτελεία των τραπεζών για τα νέα δάνεια του 2022, που θα ανοίξουν τον δρόμο για επιστροφή σε κέρδη και μερίσματα. Οι δυσκολίες στον δανεισμό νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων και οι μεγάλες προσδοκίες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί μένουν σε «χαμηλή πτήση» τα νέα δάνεια παρά το «άλμα» της οικονομίας

Το παράδοξο της αναιμικής πιστωτικής επέκτασης το 2021 κόντρα στη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και την καλή πορεία των επιχειρήσεων και της αγοράς ακινήτων. Προσδοκίες για το 2022 και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης.