ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι τράπεζες θα μετρήσουν... ψάρια, πάνε σε κόντρα με την Avramar

Αρνούνται να χορηγήσουν δάνειο κεφαλαίου κίνησης στον κορυφαίο όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών οι τράπεζες, πριν μετρηθούν τα αποθέματα. Ζητούν να βάλουν κεφάλαια και οι μέτοχοι. Προειδοποιούν ακόμη και για πλειστηριασμούς.

Εως το Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η επιμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού του ομίλου Avramar ώστε να γνωρίζουν οι πιστώτριες τράπεζες ποιο είναι το απόθεμα των ψαριών και πόσες πωλήσεις μπορεί να φέρει όταν βγει στην αγορά.

Η επιμέτρηση από εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία θα δείξει και τα χρονικά σημεία που θα βγουν στην αγορά τα ψάρια, ανάλογα με το βαθμό πάχυνσης που έχουν. 

Η Avramar (Νηρεύς, Σελόντας, Περσεύς, Ανδρομέδα) είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο με ετήσια δυναμικότητα πάνω από 70.000 τόνους ιχθυρών, αλλά το τελευταίο διάστημα η διοίκηση ζήτησε κεφάλαια κίνησης από τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν θα είχε τις προβλεπόμενες ροές χρήματος εντός του 2023. Στις τράπεζες σήμανε συναγερμός, αφού τα συνολικά πιστωτικά ανοίγματα της Αvramar φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.

Τι είχε συμβεί; Ο κλάδος είχε πληγεί από την Covid, αφού «χάθηκαν» οι premium πωλήσεις σε εστιατόρια, την ίδια στιγμή που ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την Τουρκία κορυφωνόταν. Με τις επιδοτήσεις που ελάμβαναν από το κράτος, οι τουρκικές εταιρείας είχαν τη δυνατότητα να πωλούν φθηνότερα προϊόντα σε σχέση με τους ελληνικούς ομίλους και να κερδίζουν μερίδια αγοράς.

Με την εξασθένηση της πανδημίας αποκαταστάθηκε δειλά - δειλά η ζήτηση και ο όμιλος της Avramar στηριζόμενος στο καλό του προϊόν αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, αυξάνοντας τις τιμές των ψαριών σε μια προσπάθεια να βγάλει τα «σπασμένα» των προηγούμενων ετών. Η αγορά φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμη για μια τέτοια κίνηση και ο όμιλος δεν κατάφερε να «πιάσει» τις πωλήσεις που είχε υπολογίσει, χάνοντας μάλιστα και πελάτες.

Παράλληλα, η αύξηση του Euribor οδήγησε το επιτόκιο δανεισμού του ομίλου στο 6,5% φορτώνοντας με επιπλέον τόκους 12 εκατ. ευρώ το χρόνο την Avramar. 

Το «έλλειμμα» στα EBITDA

Η διοίκηση της Avramar διαπίστωσε ξαφνικά ότι το business plan για 50 εκατ. ευρώ EBITDA το 2023 δεν βγαίνει και θα εμφάνιζε περί τα 25 εκατ. ευρώ, όταν οι τράπεζες για να είναι «ήσυχες» θέλουν έναν ισολογισμό με EBITDA μεταξύ 35-38 εκατ. ευρώ. 

Η διοίκηση πανικόβλητη χτύπησε κάπως άγαρμπα την πόρτα των τραπεζών, απαιτώντας 15 εκατ. ευρώ κεφάλαια κίνησης, ενώ ξένισε και η πρωτοβουλία της να αναθέσει σε επενδυτική τράπεζα και δικηγορικά γραφεία την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Οι τράπεζες αιφνιδιάστηκαν, αλλά έχοντας πάρει τα μαθήματά τους από την περίοδο της κρίσης δεν ενέδωσαν και απαίτησαν να βάλουν οι ισχυροί μέτοχοι της Avramar τα χρήματα και αυτές με τη σειρά τους θα «έβλεπαν» το θέμα με την αύξηση των επιτοκίων κάνοντας ότι καλύτερο μπορούν για να μειώσουν το κόστος, όπως κάνουν με όλους τους πελάτες τους.

Η ειρωνεία είναι πως μέτοχος της Avramar είναι ίσως το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό fund στον κόσμο, το Mubadala Investment Company από το Άμπου Ντάμπι με κεφάλαια 280 δισ. δολάρια μαζί με την αμερικανική Ammera Capital  που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 1 δισ. δολάρια  τοποθετημενα στα ψάρια και στην πρωτογενή παραγωγή.

Οι τράπεζες και οι μέτοχοι της Avramar -οι τελευταίοι είπαν ότι θα στηρίξουν την εταιρεία- συμφώνησαν στην τελευταία συνάντηση δύο πράγματα: Πως άμεσα δεν θα καταβληθεί κεφάλαιο κίνησης και το βάρος θα δοθεί στην μέτρηση των αποθεμάτων με έξοδα της εταιρείας.

Η δόση των τόκων του Ιουνίου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης θα καλυφθούν -έστω και οριακά- από το ταμείο της Αvramar που έχει μέσα 8 εκατ. ευρώ. Μέχρι την επόμενη δόση που είναι τον Οκτώβριο, οι τράπεζες αλλά και οι μέτοχοι θα έχουν την εικόνα του «διαγνωστικού ελέγχου» στα αποθέματα και θα γνωρίζουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου. Τότε είναι που θα αποφασίσουν πως θα βοηθήσει ο καθένας από την πλευρά του. 

Οι τραπεζίτες υποβαθμίζουν προς το παρόν το θέμα, υποστηρίζοντας πως τα δάνεια εξυπηρετούνται και στο ενδεχόμενο να βάλουν χρήματα διευκρινίζουν πως αυτό θα γίνει μόνο αν βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι βασικοί μέτοχοι, κάτι που εκτιμούν πως θα πραγματοποιηθεί, γιατί οι Άραβες και οι Αμερικάνοι έχουν ξοδέψει πάνω από 200 εκατ ευρώ για να «στήσουν» την Avramar και εκτιμάται ότι δεν θα αφήσουν το περιουσιακό τους στοιχείο να καταρρεύσει.

Το μήνυμα των τραπεζών και οι πρώιμοι πανηγυρισμοί των ανταγωνιστών

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες διαμηνύουν πως δεν θα γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, όταν έπαιρναν τα κλειδιά προβληματικών επιχειρήσεων και έβαζαν συνεχώς λεφτά μέχρι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Είναι αποφασισμένες, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους βασικούς μετόχους, να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα, να κάνουν απαιτητά τα δάνεια και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Δεν είναι διατεθειμένες να γίνουν πάλι «ψαράδες», όπως όταν είχαν το management των Σελόντα, Νηρέα και Περσέα πριν αγοράσει τις εταιρείες η Avramar.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πάρουν τις ζημιές τους αναλογικά, αφού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι δανειστές και θα «τελειώσει το πανηγύρι» όπως λένε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, τώρα είναι σε μια φάση που έχουν φτιάξει τους ισολογισμούς τους και μπορούν να «σηκώσουν« μια ζημιά ενώ στο παρελθόν ήταν υποχρεωμένες να το παλέψουν μέχρι τέλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα προς όλους τους μεγάλους πελάτες πως οι πρακτικές του παρελθόντος έχουν τελειώσει και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η υπόθεση της Avramar, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο «σκάσει» η εταιρεία, εκτός από τον συστημικό κίνδυνο που θα μεταφέρει στην αγορά (προμηθευτές, μεταφορείς, προσωπικό) θα προκαλέσει και άλλη μια μεγάλη παρενέργεια: Οι τράπεζες είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον κλάδο γενικώς. Ακόμη και μικρές, νοικοκυρεμένες εταιρείες. Οπότε οι πρώιμοι πανηγυρισμοί κάποιων εγχώριων ανταγωνιστών της Avramar για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο όμιλος ίσως τους γυρίσουν μπούμερανγκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονόδρομος η πώληση της Avramar για να μειώσουν οι τράπεζες τη ζημιά

Αναζήτηση αγοραστή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο. Οι τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ενώ λευκή πετσέτα έριξαν οι οικονομικά εύρωστοι μέτοχοι. Ο ρόλος της Deloitte.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα ψάρια, τα δάνεια των 350 εκατ. και ο «πονοκέφαλος» των τραπεζών

Νέα συμφωνία για τα επιτόκια και επιπλέον κεφάλαια κίνησης έχει ζητήσει από τις τράπεζες η Avramar, κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Τα ερωτήματα των τραπεζών και ο ρόλος του fund από το Άμπου Ντάμπι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μετ΄εμποδίων και με υψηλό κόστος η αναδιάρθρωση χρέους της Frigoglass

Η εταιρεία έλαβε 55 εκατ. για να βγει η χρονιά έναντι έκδοσης νέων ομολόγων 75 εκατ. Στόχος η οριστική συμφωνία με τους πιστωτές ως την 1η Μαρτίου. Δεν πληρώθηκε το τοκομερίδιο Φεβρουαρίου για τις παλιές ομολογίες των 260 εκατ.
business_loans
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν φρενάρουν οι επενδύσεις των εταιρειών παρά την αύξηση των επιτοκίων

Δεν δημιουργεί απαγορευτικά κόστη για τις επιχειρήσεις η αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ. Η πρόκληση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων υπερισχύει της αβεβαιότητας που προκαλεί το διεθνές περιβάλλον.
aleyri-flour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.