ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aegean

Έτος των ρεκόρ για την Aegean το 2023, τι θα γίνει με τα warrants

Η εταιρεία θα εμφανίσει για πρώτη φορά κέρδη σε πρώτο εξάμηνο από την έναρξη της λειτουργίας της. Αποπληρωμές δανείων και ταμείο με 500 εκατ. Υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς των warrants του Δημοσίου.

«Το 2023 είναι για την Αegean ένα έτος ιδιαίτερα δυναμικής ανάπτυξης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Γερογιάννης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, προσθέτοντας πως «η Aegean αποτελεί για το 2023 το βασικό αρωγό ανάπτυξης του μεταφορικού έργου αλλά και του τουριστικού προϊόντος στην χώρα».

Όπως εξήγησε, φέτος η αεροπορική εταιρεία προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες δηλαδή συγκριτικά με το 2022. Ήδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Aegean μετέφερε συνολικά 6,7 εκατ. επιβάτες, 42% περισσότερους συγκριτικά με το εξάμηνο του 2022, προσφέροντας 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις (34% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Εξίσου σημαντική είναι και η βελτίωση των συντελεστών πληρότητας που έφτασαν το 82% το πρώτο εξάμηνο του 2023 από 74% το 2022, φέρνοντας και σημαντικά υψηλότερα έσοδα ανά πτήση.

Η εταιρεία επιχειρεί σε 165 προορισμούς, σε 46 χώρες με 272 απευθείας δρομολόγια, με ένα στόλο 76 αεροσκαφών. Όπως ανέφερε ο κ. Γερογιάννης, «τα ελεγμένα από τους ορκωτούς ελεγκτές αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου, όμως μπορούμε να πούμε από σήμερα ότι θα έχουμε το πρώτο κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο στην ιστορία της λειτουργίας της εταιρείας μας».

Για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία  θα επιχειρήσει με 10% και 15% αντίστοιχα περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις από το 2022 στηρίζοντας την διάχυση του μεταφορικού έργου, σε περισσότερες περιοχές αλλά και επενδύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και αεροπλάνα ελεύθερα βαρών

Χάρη στις θετικές ταμειακές ροές, η Aegean έχει καταφέρει να αποπληρώσει από το Μάρτιο του 2023 τον τραπεζικό δανεισμό που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να έχει 11 αεροπλάνα ελεύθερα βαρών έναντι 4 που είχε στο τέλος του 2019.  

Παράλληλα, διατηρεί διαθέσιμα άνω των 500 εκατ. ευρώ και έχει παραλάβει τα 28 αεροσκάφη Α320neo από τα 46 που έχει παραγγείλει στην Airbus.

Σύμφωνα με τον κ. Γερογιάννη, η εταιρεία εξακολουθεί να βλέπει ισχυρή ζήτηση και κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο με τη διοίκηση να αναμένει σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών για το 2023 σε σχέση με το 2022 που ήταν μια χρονιά ρεκόρ στα κέρδη της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως  2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,34 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 98% σε σχέση με το 2021, τα EBITDA έφτασαν τα 275 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 106,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 57,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα warrants και πώς επηρεάζει την αποπληρωμή τους η κούρσα της μετοχής

Σχετικά με την κρατική βοήθεια που έλαβε το 2021 η Aegean, ύψους 120 εκατ. ευρώ και τα δικαιώματα (warrants) που απέκτησε το Δημόσιο, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχης Βασιλάκης επισήμανε ότι αναμένουν το αίτημα άσκησης του Δημοσίου για τα warrants που δύναται να ασκηθεί με βάση τον νόμο από 3/7/2023 έως 3/7/2026.

Όπως εξήγησε, «όταν γίνει το αίτημα, εμείς εντός 60 ημερών θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα τα αγοράσουμε με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Έχουμε την οικονομική δυνατότητα ως εταιρεία να τα αγοράσουμε, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τότε από έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για αυτό το σκοπό. Χαιρόμαστε που η αξία τους έχει αυξηθεί». Όσον αφορά στην εκχώρηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε τρίτους ανέφερε πως αυτό «προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται πως το 2021 εκδόθηκαν μελλοντικά δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants) της Aegean υπέρ του Δημοσίου που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της αεροπορικής εταιρείας, ώστε να λάβει η Aegean κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιο έχει  10.369.000 warrants με τιμή άσκησης τα 3,2 ευρώ /μετοχή, όσο δηλαδή  αγόρασαν οι μέτοχοι τις μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. της Aegean που προηγήθηκε της κρατικής βοήθειας.  

Με νομοθετική όμως ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στην Aegean σε προθεσμία 60 ημερών από την ημέρα που θα ζητήσει το Δημόσιο να ασκήσει το δικαίωμά του, να ασκήσει δικό της δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους στην αγοραία αξία τους. H αγοραία αξία ισούται με τη διαφορά ανάμεσα στη σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών τιμή της μετοχής της Aegean τις τελευταίες 60 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν ζητήσει το Δημόσιο να ασκήσει το δικαίωμά του και στην τιμή διάθεσης των μετοχών κατά την αύξηση κεφαλαίου.

Η τιμή αυτή μετά την έντονα ανοδική κίνηση της μετοχής  που χθες έκλεισε στα 13,4 ευρώ-αν για παράδειγμα γινόταν σήμερα το αίτημα του Δημοσίου- θα ήταν διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με τα 3,2 ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στο Δημόσιο να πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του.

Ο κ. Βασιλάκης, πάντως, διευκρίνισε πως τα 120 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην εταιρεία ως grant (χορηγία), όχι ως επιστρέψιμο δάνειο, ως μέρος των ζημιών που κατέγραφε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν δοθεί μεγαλύτερα ποσά σε άλλες εταιρείες. Δεν είναι οφειλή της εταιρείας», υποστήριξε.

Επενδύσεις σε τεχνική βάση και εκπαιδευτικό κέντρο πιλότων

Εν τω μεταξύ, προχωρεί κανονικά ο σχεδιασμός για τη δημιουργία τεχνικής βάσης και εκπαιδευτικού πτητικού κέντρου. Η συνολική επένδυση των 140 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία, να μειώσει το λειτουργικό κόστος αλλά και να δημιουργήσει  οικονομίες κλίμακος.

Η εταιρεία θα μισθώσει τη μεγάλη τεχνική βάση της πρώην κρατικής ΟΑ από το ΔΑΑ για 46 χρόνια και θα «στήσει» μια νέα και σύγχρονη τεχνική βάση που θα καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας αλλά θα της επιτρέψει να παρέχει τεχνική υποστήριξη και σε τρίτους ενισχύοντας τα έσοδά της. 

Παράλληλα τέλος του έτους θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της Αegean σε συνεργασία joint venture με την καναδική εταιρεία CAE. Θα είναι το πρώτο σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Το κέντρο θα έχει  χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και θα αποτελέσει μέρος της νέας τεχνικής βάσης της Aegean  συνολικής έκτασης 85.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η επένδυση μόνο για το κέντρο εκπαίδευσης θα ανέλθει στα 36 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το  Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών.

Η συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου εντός 24 μηνών με κατώτατη τιμή αγοράς το 1 ευρώ και ανώτατη τα 20 ευρώ. Επίσης το σώμα των μετόχων ενέκρινε τη δωρεάν διάθεση μετοχών σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη, που δεν φέρουν ιδιότητα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και σε λοιπό προσωπικό της εταιρείας που κατέχει θέσεις ευθύνης και η συμβολή του στην επίτευξη στόχων είναι απαραίτητη για την καλύτερη απόδοση και κερδοφορία της Aegean. Θα διατεθούν δωρεάν έως 150.000 μετοχές ετησίως με τριετή διάρκεια προγράμματος, ήτοι συνολικά έως 450.000. Οι μετοχές δύναται να διατεθούν τα έτη 2024, 2025 και 2026, ενώ θα υπάρχει υποχρέωση διακράτησης για δύο έτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κράτησε άμυνες η Elvalhalcor το 2023, τι προβλέπει η διοίκηση για το 2024

Παρά την πτώση των παραγγελιών λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, ο ελληνικός όμιλος ενίσχυσε τα μερίδια αγοράς σε κομβικά προϊόντα. «Ανάσα» το 2024 από την ολοκλήρωση της πώλησης αποθεμάτων από τους πελάτες.
MIG_holdingsh
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η πρώτη επένδυση της MIG σε ακίνητα στην Ελλάδα

Αγόρασε κτίριο γραφείων που μισθώνει η Eurobank Asset Management. Επανέρχεται σταδιακά στην επενδυτική της δραστηριότητα. Αναμένει τις αποφάσεις της μητρικής Πειραιώς για να ενισχύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα αποκαλυπτήρια της «νέας» ΔΕΗ στους ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο

Μετά τη σωτηρία και τον μετασχηματισμό της επιχείρησης που ξεκίνησε το 2019, τώρα ξεδιπλώνεται το αναθεωρημένο αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου στο εσωτερικό και το εξωτερικό και προβάλλεται η «φρέσκια» εικόνα της εταιρείας.
Autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα δώσει ώθηση στα κέρδη η Autohellas με το ομολογιακό των 200 εκατ.

Εξόφληση παλαιών δανείων και επενδύσεις στον στόλο οχημάτων προγραμματίζει η Autohellas. Από 17-19 Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για το ομόλογο. Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023 σε πωλήσεις και κέρδη.
Αεροδρόμιο Καλαμάτας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Απογειώνεται» τον Μάρτιο ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Και τα τέσσερα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για να αναλάβουν την παραχώρηση του αεροδρομίου για 40 χρόνια. Στόχος εντός του 2025 να αρχίσουν τα έργα αναβάθμισης.