ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Επιταχύνεται η ηλεκτρική σύνδεση με Κύπρο - Ισραήλ, στον ΑΔΜΗΕ η υλοποίηση

Αναβαθμισμένος ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την υλοποίηση ενός κρίσιμου ενεργειακού έργου με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Στον ΑΔΜΗΕ περνά ο κρίσιμος ρόλος της υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μετά από σχετική συμφωνία της EuroAsia Interconnector Limited, Φορέας Υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος του ΑΔΜΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο εταιρείες προχώρησαν από κοινού στην ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων και εμπλεκόμενων αρχών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Η ανάληψη από τον Διαχειριστή Συστήματος της Ελλάδας του ρόλου του project promoter στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου και του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, μέσω της Ελλάδας, διασφαλίζει την τεχνική και χρηματοδοτική επάρκεια του έργου και θέτει τις βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, από το 2021 ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το project ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συνεισφέρει, καθοριστικά, στη σχεδιαστική του ωρίμανση και στη συμβασιοποίηση των κρίσιμων συμβολαίων για την πρόοδό του.

Ο Διαχειριστής διαθέτει οικονομική ευρωστία, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δυνατότητες πρόσληψης επιπλέον προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης που θα απαιτηθεί για την ωρίμανση του έργου. Περαιτέρω, διαθέτει πολυετή εμπειρία και ισχυρή τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων υψηλής τεχνικής πολυπλοκότητας, όπως η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, τεχνολογίας HVDC, που βρίσκεται σε ώριμη φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Η EuroAsia Interconnector Ltd και ο ΑΔΜΗΕ θα συνεργαστούν στενά, ώστε η ομαλή μετάβαση στο νέο Φορέα Υλοποίησης για το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ να είναι ταχεία όπως απαιτεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και αναμένουν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Euroasia Interconnector Ltd. από το 2011 που οραματίστηκε το εμβληματικό αυτό project, που θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει μια νέα «ηλεκτρική λεωφόρο» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει ωριμάσει το έργο με την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, έχει εξασφαλίσει χορηγίες 658 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Connecting Europe Facility) και όλες τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής, οι οποίες θα μεταβιβαστούν στον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας. Επιπλέον, έχει συνάψει σύμβαση με την νορβηγική Nexans για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης και έχει αναδείξει τη γερμανική Siemens ως προτιμητέο ανάδοχο για την κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής. Στην παρούσα φάση, η Siemens εκπονεί τις μελέτες που απαιτούνται για την συμβασιοποίηση και του τμήματος που αφορά τους Σταθμούς Μετατροπής.

Ένα έργο ενεργειακής πνοής για την ευρύτερη περιοχή, με συστηματική προσπάθεια ετών, έχει φτάσει πλέον στο κομβικό σημείο έναρξης κατασκευής του. Η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου -του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ- με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Το δε Ισραήλ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης και project promoter, αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει, εγκαίρως, εις πέρας αυτό το εμβληματικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια, που διακρίνεται για την υψηλή οικονομική, περιβαλλοντική και γεωπολιτική του αξία. Η υλοποίησή του θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εκπομπών CO2, ενώ παράλληλα τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ θα αποκτήσουν μια πράσινη, αξιόπιστη αμφίδρομη διασύνδεση με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε: «H ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ, ρόλου project promoter στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ "ξεκλειδώνει” την υλοποίηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για όλη την ΕΕ. Πρόκειται για ένα έργο που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκολύνοντας την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής της μετάβασης. Το έργο θα διασυνδέσει το Ισραήλ με την ενιαία ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, παρέχοντάς του αυξημένη ασφάλεια τροφοδοσίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στο χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σημείωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς από τον νέο του ρόλο αναλαμβάνει την ευθύνη για την υλοποίηση ενός κρίσιμου έργου για την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ευχαριστούμε την EuroAsiα Interconnector για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Αναγνωρίζουμε την δουλειά που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για να φτάσουμε σήμερα στο στάδιο έναρξης κατασκευαστικών εργασιών. Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε να γίνει η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πραγματικότητα το ταχύτερο δυνατό και με τους ευνοϊκότερους όρους».

Ο Νάσος Κτωρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector Ltd τόνισε: «Νιώθουμε περηφάνια και μεγάλη ικανοποίηση που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς και ολοκλήρωσης του σταδίου ωρίμανσης του έργου, παραδίδουμε στον ΑΔΜΗΕ τη σκυτάλη έναρξης  της κατασκευής ενός έργου κορυφαίας ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρώπη. Η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του Φορέα Υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του».

Το Έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector

Το EuroAsia Interconnector αποτελεί μια πολυτερματική διασύνδεση 2.000 MW που συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτης) με την Ευρώπη. Με το εντυπωσιακό μήκος των 890 χιλιομέτρων και το βάθος που φτάνει έως και 3.000 μέτρα, αποτελεί τη μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση HVDC στον κόσμο. Η σημαντική του συμβολή περιλαμβάνει την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και τη δημιουργία μιας αξιόπιστης πράσινης διασύνδεσης για την Ευρώπη. Επιπλέον, συμβάλλει σημαντικά στην μείωση των εκπομπών CO2 και υποστηρίζει το όραμα της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το EuroAsia Interconnector αναγνωρίζεται ως ένα κορυφαίο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και είναι ενσωματωμένο στις πέντε λίστες PCI από το 2013.

Με την έγκριση της επιχορήγησης CEF ύψους 658 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη" και πρόσθετα 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το EuroAsia Interconnector βρίσκεται σε φάση κατασκευής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

«Από την ανάληψη του ρόλου φορέα υλοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ, υπάρχει πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκφραστεί και επίσημα το επόμενο διάστημα, από διάφορες πλευρές», επισήμανε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Σύστησε εταιρεία για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο, Ισραήλ

Το πρώτο βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ έγινε πράξη με τη σύσταση της εταιρείας από τον ΑΔΜΗΕ που θα κατασκευάσει το κομβικής σημασίας έργο.
ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή της Κύπρου

Αντικείμενο του MoU είναι η παροχή τεχνικών υπηρεσιών από τον Διαχειριστή προς τον ΔΣΜΚ, με δεδομένο ότι η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των δυο.
ADMHE-Ypobryxia-syndesh
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία ΑΔΜΗΕ - Euroasia Interconnector για τη διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης

H υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Ν. Πηλείδου ευχαρίστησε τον ΑΔΜΗΕ για την «καθοριστική συνδρομή του» στην έγκριση χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility.