ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Ναρκοπέδιο» η Κύπρος για τον ΑΔΜΗΕ: Η διασύνδεση και τα συμφέροντα

Οι επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας προειδοποιούν ότι θα πτωχεύσουν αν εισάγεται ενέργεια από την Ελλάδα. Πυρετός διαβουλεύσεων για το Great Sea Inteconnector. Η μελέτη κόστους - οφέλους και οι επαφές ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕΚ.

Νέο γύρο συναντήσεων ξεκινάει ο ΑΔΜΗΕ στην Λευκωσία με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις από την κυπριακή πλευρά για την κατασκευή της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ωστόσο το θέμα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο με τα εμπόδια να αυξάνονται παρά να μειώνονται.

Η τελευταία προειδοποίηση για τερματισμό της διασύνδεσης, του Great Sea Interconnector, ενός έργου προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, ήλθε από την ΕΕ την Τρίτη, όταν κάλεσε την Κύπρο να αλλάξει στάση, τονίζοντας ότι διαφορετικά θα χαθεί η επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ και το πρότζεκτ.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της γαλλικής εταιρείας Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή της σύνδεσης, επεσήμαναν πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τόνο απειλητικό, που πηγές αναφέρουν ότι προκάλεσε τη δυσφορία των κυπριακών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενστάσεις των φορέων στην Κύπρο κατά του έργου στηρίζονται στο μοντέλο χρηματοδότησης του καλωδίου και την επιβάρυνση που θα υποστεί ο Κύπριος καταναλωτής στη διάρκεια της κατασκευής του.

Το λόμπι των αιολικών

Παράλληλα, γίνεται όλο και πιο σαφής η αρνητική στάση των τοπικών επιχειρηματιών με συμφέροντα που θα θιγούν από το έργο υποδομής και το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας που θα αποφέρει.

Στη Βουλή της Κύπρου και σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας, συζητήθηκε το θέμα και εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ να απορρίψει την πρόταση για χρέωση από τώρα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, με ένα ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, ώστε να ανακτά τα έξοδα του για το έργο ο φορέας υλοποίησης, ο οποίος είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) Άκης Έλληνας που διερωτήθηκε αν θα ήταν καλό να εξαρτάται η ενεργειακή ασφάλεια και ο ανεφοδιασμός της Κύπρου από μια ιδιωτική εταιρεία.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι στην περίπτωση υλοποίησης του έργου και διοχέτευσης του πλεονάσματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας προς την Κύπρο, «θα μπουν όλα τα έργα ΑΠΕ σε default, θα πτωχεύσουν όλες οι εταιρείες, θα πτωχεύσουν οι τράπεζες».

«Ενώ δεν μπορούμε να διαθέσουμε τη δική μας παραγωγή, θα πάμε να κάνουμε εισαγωγή από το εξωτερικό;» διερωτήθηκε. Σημειώνεται ότι ο ΣΑΕΚ αριθμεί 7 μέλη με εγκατεστημένη ισχύ που ανέρχεται στα 167,5 MW.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού Φάνος Καραντώνης επανέλαβε τη θέση του συνδέσμου υπέρ μιας διασύνδεσης που θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου, όπως επίσης υπέρ της εισαγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Σημείωσε ωστόσο πως ο σύνδεσμος διατηρεί τις επιφυλάξεις του και χαιρετίζει την απόφαση της ΡΑΕΚ σε ό,τι αφορά την επιβολή τέλους στους καταναλωτές αυτή τη στιγμή.

Οι συναντήσεις

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με την κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιαστεί αναλυτικά η μελέτη κόστους-οφέλους του έργου. Και τη Δευτέρα (15 Ιουλίου) έχει κληθεί ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕΚ να παρουσιάσει τα νέα στοιχεία, στη βάση των οποίων έχει ζητήσει αναθεώρηση της απόφασης της ρυθμιστικής αρχής.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, όμως εκτιμάται ότι τελικά οι παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι που θα κάνουν τη διαφορά.

Από την περασμένη εβδομάδα είναι συχνές οι επαφές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με την κυπριακή πλευρά ενώ το μεθεπόμενο Σάββατο (20 Ιουλίου), θα βρεθεί στη Λευκωσία για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει για το καλώδιο με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη.

Η στάση της Λευκωσίας

Τα μηνύματα που εκπέμπει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου της Κύπρου είναι ανάμεικτα, πότε δείχνοντας ότι ίσως βρεθεί η χρυσή τομή και άλλοτε υπονοώντας ότι το έργο θα τερματιστεί.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο σέβεται το θεσμό της ΡΑΕΚ και ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε παρέμβαση, παρακολουθώντας βέβαια το έργο της από κοντά. Όπως σημείωσε, το Ισραήλ έχει έντονα τοποθετηθεί υπέρ της διασύνδεσης και ότι θέλει να διασυνδεθεί με την Κύπρο το συντομότερο.

Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μελέτη κόστους-οφέλους που θα παρουσιάσει ο ΑΔΜΗΕ θα αξιολογηθεί από διεθνή οίκο αξιολόγησης ώστε η κυπριακή κυβέρνηση να λάβει την απόφαση, διαδικασία που προφανώς χρειάζεται χρόνο.

Τη μελέτη έχει ζητήσει και θα λάβει, επίσης, και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, προκειμένου να τη μελετήσει το επιστημονικό προσωπικό της, πρόσθεσε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει την ενεργειακή σύνδεση το Ισραήλ, αμφιβολίες για τη Λευκωσία

Τα αποτελέσματα του νέου γύρου επαφών Μανουσάκη στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση. Ισχυρά συμφέροντα στην ενεργειακή αγορά της Μεγαλονήσου βρίσκονται πίσω από τις καθυστερήσεις.
businessdaily-Manousakis-ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με το Great Sea Interconnector: Η ΡΑΕΚ αφήνει μετέωρο το έργο

Σφοδρή αντίδραση Μανουσάκη σε απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής της Κύπρου, που αλλάζει βασικές οικονομικές παραμέτρους της διασύνδεσης. Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Τι δηλώνει η Λευκωσία.
ADMIE-Kalodiaki-diasyndesi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αμερικανοί και το πολιτικό θρίλερ με το Great Sea Interconnector

Η Ουάσιγκτον ρίχνει το βάρος της υπέρ της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την ώρα που έχει ξεσπάσει πολιτική θύελλα για το έργο στην Κύπρο. Οι Γάλλοι της Nexans προειδοποιούν για την πληρωμή των καλωδίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση, προβληματίζει το υψηλό κόστος

Η Κύπρος παραμένει υπέρ του έργου του Great Sea Interconnector, αλλά το υψηλό του κόστος καθιστά απαραίτητες ανεξάρτητες μελέτες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Μ. Κεραυνός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες επαφές ΑΔΜΗΕ στην Κύπρο για την ενεργειακή διασύνδεση

Στα τέλη Ιουνίου ο Μ. Μανουσάκης θα παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου τα οφέλη της διασύνδεσης, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς ενέργειας. Νέος «παίκτης» στο έργο η γαλλική Meridiam.