ΓΔ: 1448.75 0.20% Τζίρος: 51.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Ροκανίζει» τα κέρδη του Γαλαξία ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά

Τα κέρδη της έκτης σε μέγεθος αλυσίδας σούπερ μάρκετ μειώθηκαν από 21,4 εκατ. το 2020 σε 12,75 εκατ. το 2022. Το 2023 αναμένεται πάντως να επιτύχει αύξηση πωλήσεων πάνω από τα 540 εκατ.

Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός που επικρατεί στον κλάδο των σούπερ μάρκετ «ροκανίζει» την κερδοφορία της Πέντε ΑΕ (σ/μ «Γαλαξίας»), στην οποία ανήκουν 171 καταστήματα σ' ολόκληρη την Ελλάδα –επιβεβαιώνοντας τις διαπιστώσεις που αναφέρθηκαν προσφάτως σε ειδική εκδήλωση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κέρδη της έκτης σε μέγεθος αλυσίδας σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, από 21,4 εκατ. ευρώ το 2020, το 2022 μειώθηκαν στα 12,75 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με ίδια κεφάλαια -έχοντας μηδενικό τραπεζικό δανεισμό!– από το 2020 ως και το 2022 εμφανίζει κόπωση στις πωλήσεις της, γεγονός που πηγές της αγοράς το αποδίδουν στην γενικότερη κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης.

Ωστόσο εφέτος τα πράγματα αναμένεται να κινηθούν σε αντίθετη τροχιά. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι οι πωλήσεις της Πέντε ΑΕ ίσως υπερβούν και τα 540 εκατ. ευρώ έναντι 513,5 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 6%. Είναι ασαφής, όμως, η εικόνα της κερδοφορίας εφέτος, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι ιδιαίτερα σκληρός. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένα μέρος των προσφορών χρηματοδοτείται από την εταιρεία, επί ζημία φυσικά της κερδοφορίας της, προκειμένου να διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ οι πλημμύρες της Θεσσαλίας σε αρκετές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προκάλεσαν ζημιές. Ασφαλισμένες βεβαίως, αλλά ζημιές. Η Πέντε ΑΕ υπέστη ολική καταστροφή στους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτει στο Μελισσοχώρι, στην περιοχή της εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, από τους οποίους τροφοδοτούνταν τα καταστήματα της Θεσσαλίας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη, διότι ζημιές υπέστησαν τα καταστήματα του Βόλου και της Φαρκαδόνας. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις – κατά τις ίδιες πηγές – το ύψος της ζημιάς ίσως υπερβαίνει και τα 10 εκατ. ευρώ. Και δεν αποκλείεται η προαναφερόμενη ζημιά να έχει επιπτώσεις και στην «τελευταία γραμμή» του ισολογισμού της εταιρείας, στα κέρδη. Αν και ακόμη είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις.

Εφέτος πάντως η Πέντε ΑΕ, πρόκειται να ανοίξει, στο τέλος του Νοεμβρίου, έναν ακόμη «Γαλαξία» - τον μοναδικό στη διάρκεια του 2023 – τον τρίτο κατά σειρά στην πόλη της Κορίνθου, σε ιδιόκτητο ακίνητο. Παράλληλα το 2023 προχώρησε ανακαινίσεις 30 καταστημάτων, ενώ για το 2024 πρόκειται να ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα στα Ιωάννινα και να ξεκινήσει η ανέγερση άλλων δύο, στο Αγρίνιο και την Καλαμάτα. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 171 καταστήματα, από τα οποία τα 80 στην Αττική και τα 91 στην υπόλοιπη Ελλάδα και απασχολεί περίπου 5.500 εργαζομένους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχείς κινήσεις επέκτασης από τη Μέτρο ΑΒΕΕ, επενδυτικό σχέδιο 280 εκατ.

Έως και 120 νέα καταστήματα θα δημιουργηθούν μέχρι και το 2026, σημαντικές επενδύσεις στα κέντρα διανομής. Ήλθε η ώρα να αρθούν τα παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, τονίζει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θυσιάζει περιθώρια κέρδους η Μασούτης για να κερδίσει νέα μερίδια αγοράς

Με όπλο τις χαμηλές τιμές, η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιδιώκει την αύξηση των πωλήσεων με ταχύτερους ρυθμούς από τον μέσο όρο της αγοράς, ενώ ανοίγει νέα καταστήματα στη νότια Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Eπίθεση» της Μασούτης στη νότια Ελλάδα, «πονοκέφαλος» τα logistics

Με προσφορά για δωρεάν ψώνια σε τυχερούς καταναλωτές, η βορειοελλαδική αλυσίδα δίνει ώθηση στα νέα καταστήματα Γλυφάδας και Πάτρας. Υψηλό κόστος από τη μεταφορά των εμπορευμάτων από Θεσσαλονίκη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα στρατηγική από την ΑΒ Βασιλόπουλος: Ποικιλία και ιδιωτική ετικέτα

Κατάστημα - «πιλότος» για τις αλλαγές στην αλυσίδα εγκαινιάστηκε στο Μαρούσι. Προσπάθεια αντιμετώπισης του σκληρού ανταγωνισμού στις τιμές με πολλούς κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας της μητρικής Ahold.