ΓΔ: 1449.66 -0.37% Τζίρος: 28.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:47:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΟΤΕ

Στα 50 εκατ. ευρώ το κόστος ανακαίνισης του διοικητικού μεγάρου ΟΤΕ

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024 ενώ υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα κόστη πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως για τον όμιλο χάρη στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, νερού και συντήρησης.

Σε νέα εποχή περνά το εμβληματικό κτίριο του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι με το project της ανακαίνισης να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπου το ανακαινισμένο κτίριο θα είναι με υψηλά επίπεδα βιωσιμότητας και θα στοχεύει και στην ευεξία των εργαζομένων.

«Το κόστος ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 45 εκατ. ευρώ αφορούν τα κατασκευαστικά υλικά με το το ετήσιο όφελος να ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ» ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μεγάλο και σύνθετο έργο υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate.

Όπως ανέφεραν στελέχη του Ομίλου , ο τελικός πληθυσμός του Μεγάρου θα είναι συνολικά 4.200 εργαζόμενοι με τις μόνιμες θέσεις εργασίας να φτάνουν περίπου τις 3.700, δεδομένου ότι ο όμιλος ΟΤΕ εφαρμόζει ένα μεικτό μοντέλο εργασίας, με το 20% περίπου του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων να μπορεί να γίνεται απομακρυσμένα.

Το κτίριο δημιουργήθηκε το 1980 και εξυπηρετούσε τις τότε ανάγκες. Όλα όμως αλλάζουν, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις άλλαξαν και έπρεπε να προσαρμοστούμε. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, «το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας. Προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο. Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ τα τελευταία χρόνια ο Ομιλος έχοντας και τη θυγατρική του στα ακίνητα, OTE ESTATE, έχει συντηρήσει 60 κτίρια συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., σε γραφεία, data centers, logistics κ.α.

Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους. 

Το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard. Το LEED είναι πρόγραμμα πιστοποίησης «πράσινων» κτιρίων, που επικεντρώνεται στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσω του WELL Building Standard, για το οποίο ήδη υπάρχει προπιστοποίηση, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα.

Το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση. Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων.

Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα. Παρά το γεγονός ότι σε όλες τις πτέρυγες εφαρμόζεται μια κεντρική σχεδιαστική γραμμή, κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον εσωτερικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ευχάριστων, φωτεινών χώρων και τη χρήση γήινων χρωμάτων και μοτίβων, φυτών εσωτερικού χώρου και καινοτόμων υλικών που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Πιθανή απόσχιση των δραστηριοτήτων εξοπλισμού κεραιών κινητής

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ τονίζει ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί αφού λάβει την έγκριση από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας και εκτιμά ότι μέσω και αυτής της κίνησης επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ομίλου. 
Dominique Leroy deutsche telekom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deutsche Telekom: Οι αλλαγές που θα φέρει η νέα Διοίκηση στον ΟΤΕ

Ο Κ. Νεμπής, ο οποίος από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει τα ηνία του Ομίλου ΟΤΕ, θα φέρει ένα διαφορετικό στυλ διοίκησης αλλά θα υπάρχει συνέχεια στην στρατηγική, επεσήμανε η επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Telekom.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Ενίσχυση 36,8% καθαρών κερδών, αυξάνει το μέρισμα στα 0,71 ευρώ

«Με την πεποίθηση ότι θα διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επιδόσεις μας, προτείνουμε την αύξηση της συνολικής αμοιβής των μετόχων μας στα 450 εκατ. περίπου», τόνισε ο Μιχ. Τσαμάζ.