ΓΔ: 1422.68 -0.24% Τζίρος: 29.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΧΣ.

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Τα εύσημα αποδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη, και το επιτελείο του για τη συμβολή του Ταμείου στις δυο «χρυσές» επιτυχίες που είχαμε στις τράπεζες αυτή την εβδομάδα: την εντυπωσιακή υπερκάλυψη του placement της Εθνικής Τράπεζας με την είσοδο εξαιρτετικής ποιότητας θεσμικών επενδυτών και την στρατηγική επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank. Όπως μας μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν την ταχύτητα, τον υψηλό επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων του Ταμείου οι οποίοι δούλεψαν σε ρυθμούς σπρίντ και μαραθωνίου ταυτόχρονα για να φέρουν εις πέρας την δύσκολη αποστολή τους. Όπως σημειώνουν αν το ΤΧΣ δεν δούλευε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα την προηγούμενη εβδομάδα και όλο το Σαββατοκύριακο δεν θα έκλεινε το deal της Alpha Bank, deal που έδωσε αποφασιστική ώθηση στο placement της Εθνικής, επιτυχία που με τη σειρά της έδωσε ώθηση συνολικά στις εγχώριες τράπεζες και ευρύτερα την ελληνική οικονομία.  

-- Ποιος να το έλεγε λίγους μήνες πριν ότι για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα συνωστίζονται επενδυτές της εμβέλειας της Fidelity, της Capital, της BlackRock, της Allianz, της Nordea κ.α. και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής θα δηλώνουν… παραπονούμενοι διότι δεν κατόρθωσαν να λάβουν τις μετοχές που επιθυμούσαν.

-- Τέλος, να σημειώσουμε την πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης στην απόφασή της να προχωρήσει στο placement παρά τις πολλές φωνές που ζητούσαν τη χρονική μετάθεση της διάθεσης των μετοχών της ΕΤΕ λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και της γενικότερης αστάθειας στις αγορές.


Τα 700 εκατ. του Μαντωνανάκη

Ο χρόνος είναι χρήμα, ως γνωστόν, και η εταιρεία Αττικός Ήλιος (Grand Resort Lagonissi) του ομίλου Μαντωνανάκη φαίνεται ότι τον έχει με το μέρος της, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις που έχει εγείρει στα δικαστήρια εις βάρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις για το 2021 που δημοσίευσε η εταιρεία φέτος, ότι από οκτώ διαιτητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2019 και 2020, επιδικάζονται συνολικά 567 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Μαζί με τους τόκους ως το τέλος Ιανουαρίου 2022, το ποσό αυτό είχε ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας. Το 80% του ποσού, μάλιστα, είναι ενεχυριασμένο υπέρ των τραπεζών και -αν κάποτε το πληρώσει το Δημόσιο- θα εξοφληθούν πλήρως τα χρέη της εταιρείας. Αυτά βλέπει η Κομισιόν και γράφει στην προχθεσινή ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία ότι «καθοδικοί κίνδυνοι (σ.σ.: για τα δημοσιονομικά) απορρέουν από τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, κυρίως τις υποθέσεις διαιτησίας εναντίον της ΕΤΑΔ».


Το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα

Για το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του Κώστα Σκρέκα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα διαβάσετε αναλυτικά σε σχετικό θέμα του BD. Για την πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης, που προκάλεσε το «άδειασμα» από το Μαξίμου, το BD ήταν το πρώτο μέσο που δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ. Αυτό που μπορούμε να πούμε, όμως, είναι ότι ο πανικός δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος για έναν υπουργό: ο κ. Σκρέκας βρίσκεται σε τεράστια πίεση να δείξει αποτελέσματα στον πληθωρισμό των τροφίμων (θυμίζουμε: «έτρεξε» με 9,9% τον Οκτώβριο) και μάλλον φτάνει τώρα σε στάδιο πανικού, αφού δεν φαίνεται ότι η πρωτοβουλία του για μείωση των τιμών κατά 5% και για έξι μήνες θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, μάλλον πήγε να μετατρέψει μια ευχή σε κυβερνητική πολιτική: η ευχή του ήταν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι προμηθευτές τα κονδύλια που δαπανούν κάθε χρόνο για πάσης φύσεως προσφορές και προωθητικές ενέργειες, για να τα μεταφέρουν στις τελικές τιμές και να δούμε μόνιμες μειώσεις στα ράφια -σημειωτέων ότι τέτοιες μόνιμες μειώσεις τις μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν μετράει τις προσφορές. Όμως, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι αυτό θα ήταν καλό για όλους, αυτή η ευχή δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνητική πολιτική. Ούτε ο υπουργός έχει δουλειά, σε μια ελεύθερη αγορά, να εκδίδει αποφάσεις που θα απαγορεύουν τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες, ούτε θα μπορούσε να μαζέψει σε ένα τραπέζι τους προμηθευτές για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία κυρίων τέτοιου είδους (ας ρωτήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο υπουργός γιατί αυτό δεν επιτρέπεται). Κάπου εκεί, λοιπόν, ο Κώστας Σκρέκας, ενώ έτρεχε με φόρα για να πιάσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, έπαθε ατύχημα τύπου… Γουίλ Κογιότ: κατάλαβε ξαφνικά ότι ισορροπούσε στο κενό. Και μάλιστα αρκετά σοβαρό ατύχημα, για τα δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην υπερασπίζεται, αλλά να «αδειάζει» έναν υπουργό. Πολλοί υποψιάζονται μάλιστα -όχι αβάσιμα- ότι αυτό το άδειασμα δεν είναι καθόλου άσχετο με τα κύματα οργής που έφτασαν στο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα από την αγορά, όταν άρχισε να συζητείται η τελευταία ιδέα για τη σοβιετικού τύπου απαγόρευση προσφορών…


Οι Ρώσοι και η Κύπρος

Δεν εξέπληξαν πολλούς, όμως τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας «Κύπρος – Εμπιστευτικό» από τη διεθνή δημοσιογραφική ένωση ICIJ και τη γερμανική Paper Trail Media έχουν προκαλέσει πανικό στη Λευκωσία. Διότι, μέσα από μια διαρροή 3,6 εκατ. αρχείων από κυπριακές εταιρείες, που αναφέρονται σε μια μακρά περίοδο από τη δεκαετία του ’90 έως και τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται ότι -εκτός των άλλων- η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα από Ρώσους ολιγάρχες, πολύ κοντά στον Πούτιν, για συναλλαγές που έγιναν μετά τις κυρώσεις του 2014, για την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και λίγο πριν επιβληθούν κυρώσεις για την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022. Κορυφαία τέτοια περίπτωση που καταγράφεται είναι η μεταβίβαση μετοχών της γερμανικής Tui αξίας άνω των 1 δισ. ευρώ από τον ολιγάρχη Αλεξέι Μορνάσοφ σε συγγενικό του πρόσωπο, την ίδια ημέρα (!) που του επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ε.Ε. -τη συναλλαγή φέρεται να διευκόλυνε το κυπριακό τμήμα της PwC. Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη βρεθεί εν μέσω «καταιγίδας», τον περασμένο Απρίλιο, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δεκάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κύπρου από Βρετανία και ΗΠΑ για παραβίαση των διεθνών μέτρων κατά της Ρωσίας. Τώρα, η κυβέρνηση της Λευκωσίας υπόσχεται, μέσω του εκπροσώπου της, «μηδενική ανοχή» στην παραβίαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Να δούμε αν αυτή τη φορά θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα, πέρα από φραστικές διακηρύξεις…


Επίδειξη δύναμης από το Πρώτο Θέμα

Μαζική ήταν η κυβερνητική και επιχειρηματική συμμετοχή στο συνέδριο Greece Talks του Πρώτου Θέματος που πραγματοποιήθηκε χυες. Πρωθυπουργός, υπουργοί (Κωστής Χατζηδάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (πρόεδρος T.E.MEΣ Α.Ε.), Βασίλης Ψάλτης (διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank), Ευτύχης Βασιλάκης (πρόεδρο AEGEAN), Οδυσσέας Αθανασίου (διευθύνων σύμβουλος LAMDA Development), Μάρι Δασκαλαντωνάκη (διευθύνουσα σύμβουλο Grecotel), Γιάννης Ρέτσος (Electra Hotels) έδωσαν το «παρών» και ήταν μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου. 


Επενδυτές από τα εμπόλεμα

Στις νέες συστάσεις εταιρειών, που ξεπερνούν τις 100 κατά κάθε ημέρα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες αυτές οι οποίες έχουν μετόχους από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Όπως είχε συμβεί και παλαιότερα στις κρίσεις οικονομικές οι γεωπολιτικές σε Συρία, Αίγυπτο, Λίβανο και Τουρκία, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που φοβούμενοι τα χειρότερα ή απλά προνοώντας για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια τους αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή σε μία πιο ασφαλή και οικονομικά σταθερή χώρα. Για τους παραπάνω η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται πιο κοντά όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και σε θέματα κουλτούρας, αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές μαζί την Κύπρο.


Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Ρωσία

Ανάμεσα στις χώρες που συνεχίζουν να έχουν ισχυρή παρουσία στην Ρωσία ή επιχειρηματικές συναλλαγές με Ρωσικές επιχειρήσεις εμφανίζεται η Ελλάδα σύμφωνα με το leave-russia.org. Το τελευταίο, το οποίο συντάσσεται από την Σχολή Οικονομικών του Κιέβου, σημειώνει ότι εντός της ΕΕ, το μερίδιο των εταιρειών που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Ρωσία είναι το υψηλότερο (περίπου 80%) μεταξύ των εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία. Από τα στοιχεία του σήμερα 17 ελληνικές εταιρείες έχουν ενεργή παρουσία με πλέον γνωστές την Coca Cola HBC, την Frigoglass και την Chipita, η οποία όμως έχει περάσει σε αμερικανικά χέρια. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εταιρειών αλουμινίου, των ναυτιλιακών και των μεταλλευτικών.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η υπόσχεση Διαμαντοπούλου, οι στοιχηματικές, Μαντωνανάκης και επιτόκια

Η αλά ελληνικά συμφωνία για Μαντωνανάκη και πώς επηρεάζει τα... επιτόκια, το τιτίβισμα Διαμαντοπούλου - υπόσχεση στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας την Attica Bank, οι έλεγχοι στις στοιχηματικές και servicers υπό εκκαθάριση.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κικίλιας στο Μαξίμου, μειώσεις τουριστών και το προσκλητήριο σε ευεργέτες

Το κάλεσμα Χατζηδάκη σε ισχυρές επιχειρήσεις να εισφέρουν στον προϋπολογισμό, τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Κικίλια, οι χώρες με μειωμένη κίνηση τουριστών στην Ελλάδα και η ψυχραιμία ενός... βρεγμένου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ζόρια των τραπεζών, οι business Κασσελάκη και ο εξελιγμένος Αδ. Γεωργιάδης

«Τρίζει» στο αναπτυξιακό στόρι των τραπεζών λόγω αποπληρωμών, το μήνυμα του Ινδού Πρωθυπουργού στην ΕΕ μέσω Αθήνας, το βέρτιγκο στο ΣΥΡΙΖΑ, εξολοθρευτής από τα Lidl, οι νέες ταυτότητες και ο Αδ. Γεωργιάδης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Μάχη» για τους γενικούς γραμματείς, Φλωρίδης κατά τραπεζών και η Δικαιοσύνη

Συνεντεύξεις και το Σαββατοκύριακο για τους νέους γ.γ., οι δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και η… τοκογλυφία των τραπεζών, το deal Attica - ΑΝΕΚ και η επιστροφή του Eastmed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι αυταπάτες του Αλ. Τσίπρα, τα κέρδη των τραπεζών και η δανειοφοβία

Ο επίλογος για τον Αλέξη Τσίπρα και η ιστορική φράση από το 2016, πώς οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές, η δανειοφοβία των Ελλήνων και οι Τούρκοι τουρίστες.