Xristos Staikouras
Φωτο: ΑΠΕ

Η έξοδος της Alpha στις αγορές, το στίγμα της Πειραιώς και το νέο σχέδιο Βαρουφάκη

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • Με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, συναντήθηκαν χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, στην οποία θα μιλήσουν επίσης ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Στουρνάρας.
 • Δεν κατόρθωσα να μάθω τι συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ωστόσο, είναι γνωστό ότι στο πεδίο αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου της ΕΚΤ βρίσκεται η τραπεζική εποπτεία. Συνεπώς, δεν θα πέσουμε και πολύ έξω αν υποθέσουμε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο σχέδιο «Ηρακλής» και, ευρύτερα, στην επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση του Tier 2 της Alpha Bank. Παρά τη μεγάλη ανακατωσούρα που υπάρχει στις αγορές, η διοίκηση της τράπεζας, μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας, είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί για την εκκίνηση της συναλλαγής. Το «στοίχημα» για την τράπεζα δεν είναι αν θα πετύχει η έκδοση αλλά πόσο χαμηλότερα από το 5% θα είναι τα επιτόκιο.
 • Το στίγμα του Ομίλου Πειραιώς θα δώσει σήμερα ο επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές. Η διοίκηση της τράπεζας έχει προγραμματίσει conference call στο οποίο θα ενημερώσει επενδυτές και αναλυτές για τις εξελίξεις στην τράπεζα και τις τάσεις στην αγορά. Το κύριο βάρος όμως θα δοθεί στο πλάνο μείωσης των NPEs και στην αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά και οι επενδυτές θα έχουν να ρωτήσουν πολλά τη διοίκηση.
 • Κρίσιμη ημέρα σήμερα για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα υπέφεραν μεγάλες απώλειες εξαιτίας της ανησυχίας για τις επιπτώσεις του κοροναϊου στην Κίνα και την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα το Χρηματιστήριο της Σαγκάης θα λειτουργήσει μετά από περίπου μια εβδομάδα, ύστερα από την πολυήμερη αργία για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους, και αναμένονται ισχυρότατες πιέσεις, εξού και η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας με (καθαρή) ένεση ρευστότητας 21 δισ. δολ., που αποτελεί την μεγαλύτερη παρέμβαση από το 2004.
 • Κρίσιμη συνεδρίαση και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα πιέστηκε μεν εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων, έδειξε όμως χαρακτήρα καθώς οι αγοραστές δεν έχασαν την πίστη τους. Ωστόσο, αν οι προσδοκίες για αντίδραση δεν επιβεβαιωθούν και οι πιέσεις επιμείνουν τότε ορατός είναι ο κίνδυνος για μια πιο γενναία διόρθωση, δεδομένων μάλιστα των υπερκερδών τους τελευταίους μήνες σε δεκάδες μετοχές.
 • Όχι ότι υπάρχει καμία αμφιβολία για το απύθμενο θράσος του κυρίου Γιάνη, ωστόσο, φροντίζει ο ίδιος επιμελώς να μας το θυμίζει.
 • Έτσι, ο άνθρωπος που δήλωνε με άνεση ότι το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να διακόψει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες ήταν τόσο πιθανό «όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος» (12/01/2015), και λίγους μήνες μετά όταν η διακοπή της ρευστότητας ήταν γεγονός δήλωνε με ακόμα μεγαλύτερη άνεση ότι «σας λέω ευθαρσώς δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η αντίδραση των εταίρων θα ήταν να μας κλείσουν τις τράπεζες», (03/07/2015), θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το σχέδιό του για μια συστημική λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Ουάου! 
 • Έτσι, πολύ πρόχειρα παραθέτω λίγες από τις δημόσιες δηλώσεις του πρώην υπουργού, τις ωραίες ημέρες του 2015: Στις 5 Απριλίου δήλωνε με αφορμή την αποπληρωμή της οφειλής της χώρας προς το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει «τις υποχρεώσεις της στο διηνεκές». Δέκα ημέρες μετά δήλωσε ότι «εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος». Το Μάιο του 2015 δήλωσε ότι αν γίνονταν δημοψήφισμα θα αφορούσε το ευρώ και στις 28 Ιουνίου διαβεβαίωνε ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Στις 28 Ιουνίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, λίγες ώρες μετά το διέψευσε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο και λίγα 48ώρα μετά η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή των capital controls στις τράπεζες.
 • Θα μπορούσα να γράφω, και να γράφω, και να γράφω αλλά θα σταματήσω. Μόνο μια τελευταία υπενθύμιση για τις τράπεζες. Τον Ιούνιο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) είχε διαμορφωθεί στα 33 δις. ευρώ, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 η αξία τους είχε συρρικνωθεί στα 3 δισ. ευρώ! Η δε ανακεφαλαιοποίηση που ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2015 έγινε για πενταροδεκάρες: οι τιμές μετοχών που αντιστοιχούσαν στους παλαιούς μετόχους διαμορφώθηκαν για την Alpha στο 0,04 ευρώ, την ΕΤΕ στο 0,02 ευρώ, τη Eurobank στο 0,01 ευρώ και για την Πειραιώς στο 0,003 ευρώ! 
 • Τέτοια συστημική εκκαθάριση δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά! Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να κοιμάται ήσυχος γιατί έχει πετύχει αυτό που πάντα ονειρευόταν: να μείνει στην ιστορία. Και μπορεί ακόμα πολλοί να παραμένουν στα ροζ σύννεφα της δημιουργικής ασάφειας και να μην έχουν καταλάβει τι έγινε στη χώρα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιστορία και οι επόμενες γενιές θα του αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή…
 • Η Folli Follie θυμίζει την κλασική διαφήμιση με το αποστακτήριο του Jack Daniels, όπου κανένας δεν βιάζεται. Η εταιρεία είχε πρόσφατα ματαιώσει τη γενική συνέλευση, όπου θα εγκρίνονταν οι οικονομικές καταστάσεις του 2018, επειδή, απλούστατα, δεν έχει καταφέρει να τις κλείσει. Αμέσως μετά, ενώ αναμενόταν να ανακοινώσει πρόσκληση γενικής συνέλευσης για να εγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση της πολύπαθης εισηγμένης απηύθυνε πρόσκληση για έκτακτη συνέλευση στις 20 Φεβρουαρίου, με έξι θέματα, αλλά ανάμεσά τους δεν υπάρχει η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων. Θυμίζουμε ότι χωρίς οικονομικές καταστάσεις, το περιβόητο σχέδιο εξυγίανσης με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα δεν μπορεί να κατατεθεί στο δικαστήριο. Αλλά βιασύνη για την κατάρτισή τους δεν φαίνεται να υπάρχει. Ίσως και οι οικονομικές καταστάσεις όσο ωριμάζουν να γίνονται καλύτερες. Όπως το ουίσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ