ΕΛΤΑ

Η κίνηση - ματ της ΔΕΠΑ, η αγωνία της Alpha και οι αταίριαστες συμμαχίες για τα ΕΛΤΑ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Έκτη ημέρα πτώσης για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και μπορεί, για άλλη μια φορά, οι αγοραστές να αντέδρασαν, απομακρύνοντας τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά της ημέρας, ωστόσο, η χθεσινή σημαντική πτώση σημειώθηκε κόντρα στο ριμπάουντ των διεθνών αγορών. Σημαντική στήριξη στην αγορά προσέφεραν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (+1,18%), του ΟΤΕ +(0,59%) και του ΟΠΑΠ (+0,09%). Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και 2,34% στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.
  • Και μιας ο λόγος για την Εθνική, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων επενδυτών για την Εθνική Ασφαλιστική. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι και ο πήχης των οικονομικών προσφορών είναι ψηλά.
  • Στο Παρίσι θα βρεθεί σήμερα ο CEO, της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, για συναντήσεις με επενδυτές  στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της ομολογιακής έκδοσης του Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, και αμέσως μετά, την Τετάρτη, θα βρεθεί στο Λονδίνο. Το ενδιαφέρον για την έκδοση είναι ιδιαίτερα αυξημένο, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 40 συναντήσεις με επενδυτές, και η μόνη μεγάλη αγωνία των ανθρώπων της Alpha Bank είναι σε ποιο ύψος θα διαμορφωθεί το επιτόκιο. Η λογική λέει ότι μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων την Τετάρτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, πιθανότατα την Πέμπτη.
  • Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα επιτελείο της τράπεζας, υπό τον CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, βρέθηκε σε Λονδίνο και Μιλάνο όπου παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις για το project Galaxy, το φιλόδοξο σχέδιο... εξολόθρευσης των NPEs της τράπεζας. Κατά τη διάρκεια του roadshow πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 17 συναντήσεις με επενδυτές, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 7 τηλεδιασκέψεις. Συνολικά, τα στελέχη της Alpha Bank συναντήθηκαν με 59 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, από 41 επενδυτικά σχήματα.
  • Πολλές συζητήσεις -και δικαίως- προκάλεσε η απόφαση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ να συμμετάσχουν στον νέο Τερματικό Σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την κίνηση και το timing, ωστόσο, δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι πρόκειται για κίνηση που συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά. Ειδικά, μάλιστα, για τη ΔΕΠΑ ενισχύει σημαντικά και την εμπορική της αξία, ενόψει αποκρατικοποίησης. Πέρα από το γεγονός ότι η ζήτηση για LNG, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, προβλέπεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, με την Ευρώπη να παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής, με την κίνηση αυτή οι δύο εταιρείες εξασφαλίζουν την επαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε φυσικό αέριο με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους.
  • Εναγωνίως αναζητά λύσεις η κυβέρνηση στο θέμα των ΕΛΤΑ καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και οι λύσεις έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από χθες! Οι επαφές πολλές, οι συζητήσεις ακόμα περισσότερες και ο χρόνος πιέζει. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η σωτηρία των  ΕΛΤΑ, όπως μου μεταφέρουν, φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση με επιχειρηματικούς ομίλους που μάλλον δεν θα περίμενε κανείς. Για να δούμε…
  • Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα, όποτε βλέπουμε ότι κάποια νέα δραστηριότητα «έχει ψωμί», σπεύδουμε όλοι με την προσδοκία να πάρουμε μια... φέτα από το καρβέλι και στο τέλος πολλοί μένουν πεινασμένοι. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συμβαίνει πια και με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, καθώς τα στοιχεία από τις δύο βασικές πλατφόρμες, Airbnb και Homeaway, δείχνουν ότι 2019 οι διανυκτερεύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν (αύξηση 95%), αλλά οι πληρότητες στα διαμερίσματα έπεσαν κατά 15%. Το προειδοποιητικό λαμπάκι της υπερπροσφοράς έχει ανάψει, λοιπόν, και αρχίζει ο κύκλος διόρθωσης των υπερβολών.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ακλόνητη τιμή του Galaxy, η γνωμοδότηση της ΕΚΤ και ο ενθουσιασμός για τον FSRU

Πώς η Alpha Bank προστάτευσε την τιμή της τιτλοποίησης από τις πιέσεις της πανδημίας, τι έχει συμβεί με τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για τον νέο πτωχευτικό, γιατί αυξήθηκε η στρατηγική αξία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο κούκος που δεν φέρνει την άνοιξη στην Άβαξ και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των αδελφών Καλλιτσάντση από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολιγοήμερη παράταση για το Galaxy, ο μουτζούρης του ΕΤΜΕΑΡ και οι δυσθεώρητες υποχρεώσεις της ΑΒΑΞ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικαστές σε ιδεολογική σύγχυση και η κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ

Οι δικαστές που θέλουν πλήρη αναστολή λειτουργίας στα δικαστήρια, αλλά όχι και απαγόρευση στις πορείες και η κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων από το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο.