ΓΔ: 1455.48 0.48% Τζίρος: 52.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:00:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης κατά Μητσοτάκη, τα μυστήρια του Λακωνικού Κόλπου, POS και ταμειακές

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης με την οπαδική βία, το ατύχημα που έρχεται με τα σάπια τάνκερ, η διασύνδεση ταμειακών - POS και οι ανησυχίες για καθυστερήσεις στις συναλλαγές, η σχέση ΕΛΠΕ - Δημοσίου και οι εργαζόμενοι στην Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Προφητική αποδεικνύεται η αναφορά του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές του καλοκαιριού ότι «θα είμαστε αντιπολίτευση του εαυτού μας». Έτσι, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, μέτρα που έρχονται περίπου τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση μέτρων κατά της… οπαδικής βίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη! Ίσως αυτά να είναι καλύτερα…

-- Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια με τους Κροάτες και εγχώριους χούλιγκαν που οδήγησαν σε ένα νεκρό, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη βία. Μεταξύ άλλων, ότι κλείνουν οι λέσχες οπαδών και ότι η Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο των οργανωμένων φιλάθλων στις πιο προβληματικές θήρες. Τώρα, για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είχαν την ιδέα να αναλάβει την ευθύνη αυτή η πολιτεία αντί να απαιτήσει από τις ΠΑΕ π.χ. να εξοπλίσουν με κάμερες τα γήπεδα και να έχουν την ευθύνη της ασφάλειας με security και σε περίπτωση παρεκτροπών και επέμβασης της αστυνομίας να πληρώνουν πρόστιμα και αν αυτό συνεχιστεί να παίζουν τελικά κεκλεισμένων των θυρών είναι ένα θέμα, αλλά άλλο θέμα.

-- Όπως και να έχει, για κάποιους λόγους που έκρινε η κυβέρνηση, η Αστυνομία ανέλαβε αυτή την ευθύνη και είδαμε τα αποτελέσματα με έναν ακόμα νέο άνθρωπο, αστυνομικό αυτή τη φορά, να χαροπαλεύει μετά από συμπλοκές με χούλιγκαν. 

-- Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2022 δολοφονήθηκε στα καλά καθούμενα ένα νέο παιδί στη Θεσσαλονίκη από χούλιγκαν. Και τότε ακούγαμε ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, περί μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία κλπ κλπ. Εννοείται ότι εκτός από τις δολοφονίες που γίνονται πρωτοσέλιδα έχουμε τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες συμβάντα με συμπλοκές και σοβαρούς τραυματισμούς στα γήπεδα ή με αφορμή τις ομάδες.

-- Έτσι χωρίς μεγάλες προσδοκίες περιμένουμε σήμερα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη βία. Διότι η βία στα γήπεδα δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα είναι μια έκφανση της γενικότερης προβληματικής λειτουργίας της χώρας και της απουσίας θεσμών και οργάνωσης. Μια κατάσταση που η κυβέρνηση βρίσκει διαρκώς μπροστά της με ή χωρίς αντιπολίτευση.


Τα μυστήρια στα ανοιχτά του Λακωνικού Kόλπου

Στα αγγλικά υπάρχει μία φράση: «ατύχημα που περιμένει να συμβεί». Είναι μάλλον η φράση που περιγράφει εξαιρετικά εύστοχα όσα συμβαίνουν στα ανοιχτά του Λακωνικού Kόλπου, τα οποία είδε όλος ο πλανήτης μέσα από ένα εξαιρετικό ερευνητικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης στο Bloomberg, την οποία φαίνεται ότι δεν παρακολουθεί κανένας στην κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Η τηλεοπτική κάμερα έπιασε από πολύ κοντινή απόσταση δύο σάπια τάνκερ του λεγόμενου σκιώδους στόλου της Ρωσίας να μεταγγίζουν αργό πετρέλαιο από το ένα σκάφος στο άλλο. Είναι μία γνωστή πρακτική που ακολουθείται για να διακινείται ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη με παράκαμψη των κυρώσεων, δηλαδή του πλαφόν τιμής που έχει τεθεί στα 60 δολ. το βαρέλι. Το διεθνές πρακτορείο τονίζει στο ρεπορτάζ πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος ατυχήματος από αυτές τις μεταγγίσεις πετρελαίου μεταξύ σαπιοκάραβων, πού είναι βέβαια ότι δεν έχουν και επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για περίπτωση ατυχήματος. Και φαίνεται στο ρεπορτάζ το γραφικό Γύθειο που κινδυνεύει καθημερινά από την εμφάνιση μιας πετρελαιοκηλίδας. Θα περίμενε κάνεις ότι όλες οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας θα είχαν τεθεί σε συναγερμό για να σταματήσουν αυτές τις ύποπτες συναλλαγές. Όμως, δεν κάνουν τίποτα! Το αστείο όσο και επικίνδυνο επιχείρημα είναι ότι όλα αυτά γίνονται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε διεθνή ύδατα. Αν ήθελαν βέβαια θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις αρχές της Ισπανίας όπου γίνονταν μέχρι πρόσφατα ακριβώς τα ίδια, αλλά βρήκαν τρόπο να σταματήσουν τα σαπιοκάραβα. Όμως τα αντανακλαστικά των ελληνικών αρχών είναι απολύτως... ελληνικά: απλώς περιμένουμε μέχρι να συμβεί το κακό. Και αν συμβεί, θα συγκληθεί κατεπειγόντως το υπουργικό συμβούλιο και θα παρουσιαστούν μεγαλεπήβολα σχέδια για να μην ξανασυμβεί...


Τα POS και οι ταμειακές

Θέμα λίγου χρόνου είναι πλέον η υλοποίηση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, που έρχεται με μεγάλες προσδοκίες (τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης) για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Όμως, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο στους κύκλους των παρόχων πληρωμών και ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα, η όλη αρχιτεκτονική της διασύνδεσης των συστημάτων, όπως την έχει «στήσει» η ΑΑΔΕ, οδηγεί σε μια αρκετά «βαριά» ηλεκτρονική διαδικασία για την ολοκλήρωση μιας πληρωμής, με κίνδυνο να γίνουν πιο αργές οι συναλλαγές. Πόσο αργές; Αυτό θα το δούμε μόνο όταν λειτουργήσει το σύστημα στην πράξη. Όμως, αρκετοί ανησυχούν για τέτοια επιβράδυνση που θα γίνεται αισθητή στους καταναλωτές όταν θα κάνουν μια πληρωμή και θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις, όταν υπάρχει μεγάλη ουρά για πληρωμές σε κάποιο κατάστημα.

-- Από την πλευρά της ΑΑΔΕ η απάντηση που δίνεται είναι ότι θα υπάρχει κάποια καθυστέρηση, όμως θα είναι ουσιαστικά αμελητέα και χωρίς πρακτική επίδραση στην καθημερινότητα των συναλλαγών. Ελπίζουμε να έχουν δίκιο…


Η εκπροσώπηση του Δημοσίου στην Helleniq Energy

Το άρθρο 20 του καταστατικού της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) προβλέπει πως αν το Δημόσιο, στη συγκεκριμένη περίπτωση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, κατέχει άνω του 35% στο μετοχικό κεφάλαιο θα έχει το δικαίωμα να ορίζει 4 από τα 11 μέλη του ΔΣ. Μετά τη διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ποσοστού 11% την περασμένη Πέμπτη 7/12 (αναλογικά από ΤΑΙΠΕΔ και όμιλο Λάτση) το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ υποχώρησε στο 31,2%.  Στο καταστατικό δεν υπήρχε σαφή πρόβλεψη για αυτή την εξέλιξη ως προς τα δικαιώματα του δημοσίου για αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ την 1η Δεκεμβρίου έστειλε αίτημα στη Helleniq Energy σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης με βασικό θέμα την τροποποίηση του άρθρου 20 του καταστατικού και στις 5/12 με νέα επιστολή πρότεινε και τη νέα διατύπωση του άρθρου που προβλέπει πως αν το δημόσιο έχει ποσοστό κάτω από 35% αλλά πάνω από 25% τότε το δημόσιο θα ορίζει τρία μέλη στο 11μελες ΔΣ.

-- Με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων της Ηelleniq Energy -που αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου- αναφέρει πως «θεωρεί  ατόπημα του ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν μερίμνησε εγκαίρως για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, τουλάχιστον ως προς τον ορισμό από αυτό μελών του ΔΣ των ΕΛΠΕ, πριν τη θέσει σε κίνηση της από 7.12.2023 διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης. Η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου χωρίς να έχει μεσολαβήσει κατάλληλη τροποποίηση του καταστατικού των ΕΛΠΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για το Δημόσιο όσο και για την επιχείρηση». Η συνέλευση για την τροποποίηση του άρθρου θα γίνει στις 28 Δεκεμβρίου.


Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Ως μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τη χώρα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, την διαφαινόμενη εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Μια απορία μόνο: η μη καταγραφή των δαπανών θα αλλάξει την πραγματικότητα της δαπάνης; Αν αγοράσουμε μαχητικά, φρεγάτες κλπ αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ αυτά δεν θα πρέπει να αποπληρωθούν; Δεν θα πληρώνονται οι δόσεις; Αυτά τα χρήματα δεν θα φεύγουν από τον προϋπολογισμό και τα ταμεία της χώρας;

-- Υπάρχει η πραγματικότητα, υπάρχει και η λογιστική απεικόνισή της. Η Ελλάδα είχε 3,6% του ΑΕΠ αμυντικές δαπάνες το 2022, τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, μεγαλύτερες και από τις ΗΠΑ. Το όριο του ελλείμματος είναι 3%. Αν αυτές οι δαπάνες δεν μετρούν ή μετρούν λιγότερο (θα δούμε ποια συμφωνία θα γίνει τελικά) προφανώς θα υπάρχει λιγότερο δημοσιονομικό ζόρι. Φυσικά, πάντα όλα αυτά πρέπει και να βρεις να τα χρηματοδοτήσεις. Τα ξέρουν αυτά στην κυβέρνηση, για αυτό και επανεξετάζουν τα προγράμματα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει, οι αμυντικές δαπάνες θα απεικονίζονται στο έλλειμμα. Απλώς δεν θα μετρούν (ή θα μετρούν λιγότερο) στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή στον μηχανισμό επιτήρησης και κυρώσεων. Θα απεικονίζονται και στο χρέος και από ένα σημείο και μετά θα χαλάνε τους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα. Γι' αυτό και πάμε σε περικοπές εξοπλιστικών, που ήδη είχαν ξεχειλώσει.


Ελλείψεις στην Κεφαλαιαγορά

Είναι συνηθισμένο να γκρινιάζουν τα σωματεία εργαζομένων σε δημόσιους φορείς για υποστελέχωση, όμως στην περίπτωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι γνωστό από χρόνια το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού και τώρα φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί σοβαρά από νέες συνταξιοδοτήσεις. Τα μέλη του Συλλόγου των Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023, εξέφρασαν «τη βαθύτατη ανησυχία τους, καθώς η υποστελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο για την ίδια την υπόσταση του θεσμού. Η μεγάλη μείωση των μισθών μέσω της κατάργησης του ειδικού μισθολογίου οδήγησε στην συνεχή αποχώρηση έμπειρων στελεχών και στην τεράστια αδυναμία προσέλκυσης προσωπικού συγκεκριμένων ιδίως ειδικοτήτων, η οποία έχει φανεί σε όλες τις πρόσφατες προσπάθειες πρόσληψης προσωπικού. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το επικείμενο κύμα αποχώρησης στελεχών λόγω συνταξιοδότησης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι απαιτήσεις με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αυξήθηκαν κατακόρυφα, οδηγώντας σε αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής». Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι σοβαρό και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συνεχίσει να το αγνοεί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών λέγεται σε όλους τους τόνους ότι θα γίνει αναπτυξιακό εργαλείο.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απολογία της Ν. Κεραμέως, ο ΣΥΡΙΖΑ στον λάκκο και το σούπερ μέρισμα των ΕΛΠΕ

Εισαγγελέας για τις διαρροές και η απάντηση της υπ. Εσωτερικών, ο Στ. Κασσελάκης πέφτει στο λάκκο που έσκαψε ο ΣΥΡΙΖΑ, το σούπερ μέρισμα των ΕΛΠΕ, αναβολή για το Καζίνο Κέρκυρας, ο Κ. Χατζηδάκης και οι παροχές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Πειραιώς, τα δικαστήρια των ΕΛΠΕ, ο φορέας ακινήτων και ο Ηρακλής

Το ταμπλό μίλησε για το placement, τα ΕΛΠΕ ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, δεν τσουλάει ο φορέας ακινήτων, η κριτική για το στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλαιαγορά και οι ηρωικές ιστορίες Π. Παυλόπουλου από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έκρηξη - μυστήριο, η τριτοκοσμική κατάσταση στην Υγεία και οι γεωτρήσεις των ΕΛΠΕ

Το απροσδιόριστο εύφλεκτο υλικό στη μοιραία αμαξοστοιχία, το χάος στα νοσοκομεία και οι ελλείψεις φαρμάκων, οι ακριβές γεωτρήσεις στις περιοχές της Κρήτης, τα μικροδάνεια σε μηχανικούς, τα POS και οι ταμειακές και οι startups.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους, τα κινέζικα Τανισκίδη, οι μπαταρίες και η Ελλάδα

Το loud and clear μήνυμα του Ανδ. Αθανασόπουλου στην εγχώρια και ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά για το μπόνους παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους, η Έκθεση Λέττα ταρακουνά την Ευρώπη και πώς η ΑΙ δίδαξε κινέζικα στον Γ. Τανισκίδη.
Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Νηνεμία πριν την καταιγίδα, η Aegean ΒΒ στον Μυστακίδη και η μάχη στο ΕΒΕΑ

Αναμονή νέων επεισοδίων στην σύγκρουση κυβέρνησης - Β . Μαρινάκη, έκλεισε η εξαγορά της Aegean Baltic Bank, ο διακριτικός τραπεζίτης στη Λεωφόρο, η επιστροφή Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ, τα μπόνους στη Motor Oil και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.