ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Ο συμβιβασμός στις τράπεζες, οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και η αλλαγή στον ΟΤΕ

Ο επίλογος στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, η εύκολη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, η έξοδος του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ, η Λαγκάρντ κόντρα στις αγορές και πώς θα άλλαζε η Ελλάδα με εξαγωγές 100 δισ.

Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα δούμε την απόφαση - συμβιβασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικοί των δυο πλευρών βρίσκονται στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση του συμβιβασμού ενός συμβιβασμού που όπως έχει γράψει η στήλη έχει επώδυνες πλευρές και για την Ε.Α. αλλά και για τις τράπεζες. Όπως μαθαίνουμε, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 δεν υπάρχουν εντυπωσιακά ευρήματα, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, ειδικά στο σκέλος των προμηθειών όπου τόσο θόρυβος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι τράπεζες πάντως θα αποδεχθούν ότι υπήρξε συνεννόηση για κάποιες εργασίες και θα καταβάλουν πρόστιμο που θα προσδιοριστή με βάση τις εργασίες που πραγματοποιεί η κάθε τράπεζα στη συγκεκριμένη εργασία. Τα σκάγια παίρνουν και την Ελληνική Ένωση Τραπεζα, η οποία συμμετείχε σε κάποιες διαβουλεύσεις των τραπεζών, και η οποία επίσης θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο. 

-- Η συμφωνία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα. Όπως σημειώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΑ, Ιωάννης Λιανός επιδίωξε συμβιβασμό για την υπόθεση των τραπεζών, ώστε να φύγει έχοντας στο ενεργητικό του το κλείσιμο μιας μεγάλης υπόθεσης.  Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προτείνει ως νέα πρόεδρο της ΕΑ την δικαστικό Μαίρη – Ειρήνη Σαρπ στη θέση του κ. Λιανού.


Οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για τις αμοιβές στη ΔΕΗ

Η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις απανωτές εκλογικές ήττες με τη μεγάλη μείωση της εκλογικής του επιρροής και τις διαλυτικές αναταράξεις που προκαλεί η αναρρίχηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος έχουν απονευρώσει και το πλέον ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ: την ικανότητά του να δημιουργεί θόρυβο και αντάρα. Υπό την πίεση αυτή, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές, όπως η κριτική στη ΔΕΗ και με αφορμή τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας καταγγέλλουν πάρτι και χρυσές αμοιβές. Η εταιρεία είχε βρεθεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, χωρίς υπερβολή, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ανεξόφλητους λογαριασμούς αξίας δισεκατομμυρίων, χωρίς επενδύσεις και χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον, σε μια αγορά που άλλαζε ραγδαία. Θυμίζουμε ότι το 2019 η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ βρισκόταν στα 500 εκατ. ευρώ (με το 51% του Δημοσίου να αποτιμάται σε περίπου 250 εκατ.), ενώ εκθέσεις όπως της Lansdowne προέβλεπαν χρεοκοπία της ΔΕΗ, χρεοκοπία που θα παρέσυρε και τις εγχώριες τράπεζες που είχαν υψηλά δάνεια στην εταιρεία, προκαλώντας αθρόες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι για τη χρήση του 2018 η εταιρεία είχε εμφανίσει ζημιές σχεδόν 1 δισ., με τον ορκωτό να κάνει λόγο για «ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

-- Έκτοτε, ευτυχώς, κύλησε πολύ νερό κάτω από τη γέφυρα και η νέα διοίκηση (Γ. Στάσσης) κατάφερε την ανάνηψη της εταιρείας. Μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η παρουσία της εταιρείας ήταν σχεδόν μηδενική, εξαγορές στην ΝΑ Ευρώπη που μετασχηματίζουν την ΔΕΗ σε εθνικό πρωταθλητή στην παραγωγή ενέργειας και ουσιαστική εξυγίανση της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα. Για να μην μακρηγορούμε, σήμερα η αξία της ΔΕΗ στο ΧΑ αποτιμάται σε 4,22 δισ. ευρώ και η συμμετοχή του Δημοσίου (που περιορίστηκε στο 34% μετά την ΑΜΚ) αξίζει 1,43 δισ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο δηλαδή της αξίας που είχε το 2019. Και αυτά έγιναν χωρίς να εγκαταλειφθεί το «Δ» της επωνυμίας και ο ιδιαίτερος ρόλος της ΔΕΗ στην εγχώρια οικονομία, συνεισφέροντας στην ενεργειακή κρίση με εκπτώσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς όφελος των πελατών της.

-- Και ας μην ξεχνάμε: η ΔΕΗ έχει αφήσει πίσω της το κακό παρελθόν της συνδιοίκησης με τους συνδικαλιστές, μια από τις κακοδαιμονίες δεκαετιών. Η αλλαγή έχει συντελεστεί προ πολλού, αλλά χθες, σε μια κίνηση με συμβολισμό, η γενική συνέλευση ενέκρινε την κατάργηση της θέσης εκπροσώπου του προσωπικού στο διοικητικό συμβούλιο. Στο εξής, οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται από τη διοίκηση για τα θέματα που τους αφορούν, τα εργασιακά.


Λαγκάρντ εναντίον αγορών

Εμφανώς καταβεβλημένη από το… “stupid Covid”, όπως είπε η ίδια, εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε με αρκετές διακοπές από βήχα. Αυτό δεν εμπόδισε, όμως, την πρόεδρο της ΕΚΤ να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να πείσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα, παρότι προβλέπει μεγάλη μείωση του πληθωρισμού το 2024, δεν θα δικαιώσει τις προσδοκίες τους για πολύ μεγάλες και γρήγορες μειώσεις επιτοκίων. Οι αγορές προεξοφλούν όχι μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά έξι μειώσεις κατά 0,25% το 2024, δηλαδή συνολικά κατά 1,5%, και μάλιστα περιμένουν ότι η χαλάρωση πολιτικής θα αρχίσει ήδη από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αισθάνονται άνετα, βλέποντας ότι οι αγορές παίρνουν τόσο… αέρα και η Κρ. Λαγκάρντ έκανε ό,τι μπορούσε για να στείλει αυστηρά μηνύματα: όχι, τόνισε, στην ΕΚΤ δεν συζητήθηκε μείωση επιτοκίων, όπως έγινε στη Fed, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για να πέσουν οι άμυνες κατά του πληθωρισμού και ότι η ΕΚΤ δεν αποφασίζει με βάση χρονικούς περιορισμούς, αλλά μόνο με βάση τα στοιχεία. Σε αποστροφή του λόγου της, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν φοβάται ότι θα πέσει σε ύφεση η ευρωζώνη, ίσως για να καταδείξει ότι δεν έχουν δίκιο όσοι θεωρούν βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα γρήγορα θα υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια για να αποτρέψει μια ύφεση.

-- Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί αν οι αγορές πείστηκαν από αυτές τις αυστηρές επισημάνσεις της Κρ. Λαγκάρντ. Χθες, πάντως, η καταβεβλημένη πρόεδρος της ΕΚΤ πέτυχε μια μικρή νίκη: η πτώση απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αντιστράφηκε και έκλεισε με μικρή άνοδο μετά τις δηλώσεις. Ο DAX, ενώ κέρδιζε περίπου 0,50% πριν τη συνέντευξη Τύπου, έκλεισε με οριακές απώλειες -0,08%. Η πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί να ταλαιπωρείται από βήχα, αλλά… έκοψε λίγο τον βήχα των αγορών.


Οι εξαγωγές των επιπλέον 65 δισ. 

Μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει κανονικά εξαγωγές 100 δισ. ευρώ έναντι των 35 δισ. ευρώ που εξάγουμε σήμερα. Αυτό τόνισε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής - Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, σε εκδήλωση για τη μεταποίηση που διοργάνωσαν από κοινού με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό στοιχείο: σκεφτείτε πώς θα ήταν η χώρα, η απασχόληση, τα εισοδήματα, αν είχαμε τόσες βιομηχανίες ώστε να παράγουμε και να εξάγουμε επιπλέον βιομηχανικά προϊόντα αξίας 65 δισ. ευρώ. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι οι επενδύσεις στη μεταποίηση δεν είναι ούτε βραχυχρόνιες, ούτε φτηνές, προσθέτοντας ότι για να δούμε ουσιαστική ανάπτυξη της βιομηχανίας χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο που να στοχεύει σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Δεν είναι δουλειά ενός υπουργείου, ούτε είναι δουλειά μιας κυβέρνησης στη θητεία των τεσσάρων ετών. Δύσκολα θα αναπτυχθεί η βιομηχανία αν δεν δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις γύρω από τη σημασία της και τις σχέσεις που έχει με την υπόλοιπη οικονομία».

-- Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προανήγγειλε την απαλοιφή του κριτηρίου για υψηλό IRR (εσωτερικό ποσοστό απόδοσης) ώστε να χρηματοδοτηθεί μια επένδυση από το κράτος. Με το IRR, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι σε θέση να δουν γρήγορα ποια έργα θα δημιουργήσουν τις περισσότερες πιθανές ταμειακές ροές στο μέλλον. Έτσι, ένα υψηλό IRR δείχνει αν σύντομα η επένδυση θα βγάλει τα λεφτά της. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, αν η επένδυση βγάλει γρήγορα τα λεφτά της δεν χρειάζεται και κρατική επιχορήγηση.


Η αλλαγή σκυτάλης στον ΟΤΕ

Τέλος εποχής για τη διοίκηση Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο θα αναλάβει καθήκοντα ο Κώστας Νεμπής, στέλεχος με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και από το 2019 επικεφαλής της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία. Ο Μ. Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, καθώς ανέλαβε το 2010 και κατά κοινή ομολογία είναι ο μάνατζερ που άλλαξε επίπεδο τον οργανισμό. Μαζί του ο ΟΤΕ εκσυγχρονίστηκε και μετασχηματίστηκε σε έναν δυναμικό όμιλο με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, φέρνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα απ’ όλες τις θυγατρικές της Deutsche Telekom. Θυμίζουμε ότι διαδέχτηκε έναν Παναγή Βουρλούμη, μέγεθος επίσης μεγάλο. Για πολλούς το ότι τον επισκίασε και έγινε σημείο αναφοράς δείχνει την αξία του Τσαμάζ. Ο Π. Βουρλούμης ήταν αυτός που έσπασε... αυγά, αυτός που έκανε τη «βρώμικη» και αντιδημοφιλή δουλειά, καθώς αναμετρήθηκε με τις... φατρίες του Δημοσίου και την τοξική επιρροή των συνδικαλιστών στον Οργανισμό. Και ήρθε ο Μ. Τσαμάζ, με πιο σύγχρονη προσέγγιση, να δώσει ώθηση τον όμιλο. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Τσαμάζ έμοιαζε να έχει μείνει από... καύσιμα και να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έξαρση του ανταγωνισμού στην αγορά. Αλλά το πρόσημα συνολικά από τη θητεία του δεν έπαψε να είναι θετικό.


Στη Leader επένδυσε η DECA Investments

Η εταιρεία DECA Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του fund Diorama II, ανακοίνωσε την πρώτη επένδυση του fund στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αποκτήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας Leader. Πρόκειται, όπως είχε γράψει το BD, για αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με το Diorama I όπου οι συμμετοχές από την Deca ήταν μειοψηφικές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Leader κ. Αθανάσιος Γιαννακάκος θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία. Η Leader είναι μία ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Το 2023 αναμένει έσοδα 70 εκατ. και κέρδη προ φόρων 5 εκατ. ευρώ. To Diorama II «σήκωσε» 213 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή περίπου 30 επενδυτών. To fund Diorama I είναι σε φάση αποεπένδυσης με χρονικό ορίζονται το Νοέμβρη του 2024. Το fund είχε «σηκώσει» 135 εκατ. ευρώ και έχει καταγράψει υψηλές αποδόσεις από τις συμμετοχές του με την πιο κερδοφόρα να είναι η συμμετοχή  στη Viva Wallet την οποία και πούλησε στη JP Morgan.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.
Siamisis, ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Φεύγει με συμβιβασμό ο Ι. Λιανός, αμηχανία Σιάμισιη και οι αλλαγές στην Alpha

Η αντικατάσταση του προέδρου της Επ. Ανταγωνισμού και ο συμβιβασμός με τις τράπεζες, οι δυσκολίες προσαρμογής των ΕΛΠΕ στη νέα εποχή, η μεταγραφή από Alpha Bank στην EOS Capital, το χάος με τα τιμολόγια ρεύματος και η αποσύνθεση στην Παιδεία.
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πόρισμα της Ε.Α. για τις τράπεζες, ο προϋπολογισμός και οι τραπεζικές μετοχές

Φτάνει η ώρα του πορίσματος για τις τράπεζες τρία χρόνια μετά την έφοδο της Επ. Ανταγωνισμού, γιατί υστερούν οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, η κατάθεση του προϋπολογισμού και η ρουμανική εκκρεμότητα του ΟΤΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Αυστραλοί σκανάρουν τα πάντα, η σημασία του CET1 και η απογοήτευση για Dimand

Επενδύσεις από ΑΠΕ μέχρι οπτικές ίνες αναζητά η Macquarie, το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, το «κεφαλαιακό» premium στις τράπεζες, η απογοήτευση για τις μετοχές Dimand - Lamda, η πτώση της Aegean, η μετατροπή της MIG σε επενδυτική εταιρεία και η ευχή Πατέλη.