ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Γραφεί Τύπου Πρωθυπουργού

H πανδημία... βίας, αισιοδοξία Σκρέκα για τις μπαταρίες, o Σαμαράς και οι ελιές

Η ατυχής δήλωση Οικονόμου για την πανδημία βίας που μαστίζει τη Δύση, η Μεσσηνία του Α. Σαμαρά που... διψάει για ξένους εργάτες, ο Κ. Σκρέκας και η μεγάλη επένδυση για μπαταρίες και ο Economist που... συνωμοτεί.

Η ασφάλεια είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα, ειδικά από την πολιτική ηγεσία. Έτσι, ήταν τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, μετά τον θάνατο αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης, ότι το προσωπικό της ΕΛΑΣ προσπαθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες να ανταποκριθεί στην... πανδημία βίας και παραβατικότητας που μαστίζει το δυτικό κόσμο.

-- Τι μήνυμα ακριβώς ήθελε να μεταδώσει ο κύριος υπουργός με τη φράση περί πανδημίας βίας στη Δύση; Ο θάνατος του αστυνομικού, ο σοβαρός τραυματισμός δύο ακόμα αστυνομικών, η βόμβα κοντά στην έδρα των ΜΑΤ, η εν ψυχρώ απόπειρα ανθρωποκτονίας τριών πολιτών στο Γκάζι προ ημερών, η βία στα γήπεδα, οι δεκάδες νεκροί σε αυτοκινητιστικά λόγω υπερβολικής ταχύτητας (για να αναφέρουμε περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων) είναι αποτέλεσμα μιας πανδημίας βίας που πλήττει το δυτικό κόσμο; Καλό είναι ο κ. Οικονόμου και η κυβέρνηση να δουν λίγο την πραγματικότητα και να προχωρήσουν στην μεγάλη θεσμική ανασυγκρότηση που απαιτείται, ώστε η Αστυνομία να αποκοπεί από τα πανίσχυρα παρακλάδια που έχουν αναπτυχθεί γύρω της και να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη, υψηλού επαγγελματισμού, αστυνομία δυτικής χώρας. 

-- Διότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με δηλώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι προ δυο εβδομάδων ο κ. Οικονόμου, μας είχε παρουσιάσει μέσω των κοινωνικών δικτύων ένα βίντεο για το πως η Ελληνική Αστυνομία «πραγματοποιεί συνεχείς και ενδελεχείς ελέγχους, με σκοπό την προστασία οδηγών και πεζών». Το βίντεο, που ήρθε μετά από μια έξαρση ατυχημάτων, μας δείχνει ένα περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας σταθμευμένο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και αργότερα στη Λεωφόρο Συγγρού με ένα φωτογραφικό ραντάρ να καταγράφει την ταχύτητα των διερχόμενων αυτοκινήτων. Βλέπουμε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες να διασχίζουν τη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Ελληνικό (δρόμος με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα τα 70 χιλιόμετρα), με 141 χλμ, 134, 139, 169, 179, 155, 166 και πάει λέγοντας. Το βιντεάκι του κ. Οικονόμου κορυφώνεται υπέροχα με το περιπολικό της ΕΛΑΣ να καταγράφει αυτοκίνητο να τρέχει με 251 χλμ. την ώρα (!) και τους αστυνομικούς εκστασιασμένους να φωνάζουν «πάμε», «πάμε», «πάμε» και το περιπολικό να ξεκινά την καταδίωξη...

-- Ακριβώς δηλαδή όπως συνέβαινε στις κινηματογραφικές ταινίες τη δεκαετία του 1980 στον δυτικό κόσμο, πολύ πριν η εξέλιξη της τεχνολογίας οδηγήσει στην τοποθέτηση ψηφιακών μέσων στους δρόμους, εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη επιτήρησης των δρόμων, όλη μέρα κάθε μέρα, καθιστώντας άμεσα υπόλογους τους παραβάτες. 

 -- Σημειώνεται ότι από τότε που «έπαιξε» το βιντεάκι του κ. Οικονόμου με τους... ενδελεχείς ελέγχους της Αστυνομίας έχουν σκοτωθεί πάνω από 10 οδηγοί, συνοδηγοί και πεζοί στους δρόμους εξαιτίας υπερβολικής και επικίνδυνης οδήγησης.


Η αντίδραση Σαμαρά και τα χωράφια

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να κατακεραυνώνει την τροπολογία για τη νόμιμη παραμονή μεταναστών που θα εργαστούν στη χώρα, όμως δεν δίνει μια πολύ πειστική απάντηση στην αγωνία των αγροτών που βρίσκονται μπροστά σε μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι, βεβαίως, οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, από την οποία κατάγεται και στην οποία εκλέγεται εδώ και δεκαετίες ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος προτείνει να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργατικών χεριών «μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους».

-- Ούτε, βεβαίως, με εγχώριο δυναμικό, ούτε και με τις διακρατικές συμφωνίες έχουν καταφέρει να λύσουν τα προβλήματά τους οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και μάλλον δεν θα συμμερίζονται τις απόψεις του Α. Σαμαρά. Ο έτερος βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Πέτρος Μαντάς, στηρίζει την τροπολογία Καιρίδη, βλέποντας το θέμα πιο ρεαλιστικά. Τονίζει ότι θα δώσει «σημαντικές ανάσες στον πρωτογενή τομέα που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικά χέρια». Ο κ. Μαντάς, μάλιστα, βλέποντας ότι ούτε οι μετακλήσεις ξένων εργατών ήταν αποτελεσματικές, είχε καταθέσει ερώτηση από τον Σεπτέμβριο στα συναρμόδια υπουργεία, όπου τόνιζε ότι «το πρόβλημα (σ.σ.: της έλλειψης εργατών) εντοπίζεται και στη Μεσσηνία, όπου γίνεται ακόμα πιο έντονο ειδικά την περίοδο που διανύουμε, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την επόμενη περίοδο ελαιοσυγκομιδής που σύντομα ξεκινά και απειλώντας μεγάλες θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν ή να μείνουν αναξιοποίητες σε σημαντικό βαθμό». Αυτή είναι η πραγματικότητα με τις ελλείψεις εργατικών χεριών σε πολλούς τομείς της οικονομίας, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός προτιμά να κλείνει τα μάτια, προκειμένου να… βγει από δεξιά στην κυβέρνηση.


Οι μπαταρίες και οι χαμένες ευκαιρίες

Την ανάγκη στήριξης βιομηχανιών που θα δημιουργηθούν στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση της Ελληνικής Παραγωγής. Ο κ, Σκρέκας σημείωσε κάπως μελαγχολικά ότι το 2022 δαπανήσαμε περί το 1,5 δισ. ευρώ για την αγορά και εισαγωγή από την Κίνα φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει το ίδιο και με την μπαταρία ή τα offshore αιολικά. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ελληνικές βιομηχανίες, που θα παράγουν στη χώρα μας εξοπλισμό απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση, όπως μπαταρίες ή βάσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τόνισε ο κ. Σκρέκας. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης χωρίς να πει πολλά ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα έχουμε καλά νέα αναφορά με μεγάλη επένδυση βιομηχανίας παραγωγής μπαταριών.

-- Η μεγάλη επένδυση σε εργοστάσιο μπαταρίας που αναφέρθηκε ο κ. Σκρέκας δεν είναι άλλη από αυτή της Sunlight ύψους 1,5 δισ. ευρώ που σχεδιαζόταν να υλοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, μετά από σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Sunlight, Λάμπρου Μπίσαλα, φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα γίνει η επένδυση στην Ελλάδα καθώς υπάρχει στο τραπέζι μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση από τη γαλλική κυβέρνηση η οποία προσφέρει επιδοτήσεις 700 εκατ. ευρώ. Φαίνεται όμως ότι σ’ αυτά που συνεκτιμούν οι άνθρωποι της Sunlight δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα αλλά και ζητήματα αποτελεσματικότητας, με την έννοια ότι οι κουβέντες με τη γαλλική κυβέρνηση σχηματοποιήθηκαν εντός διμήνου, ενώ με την ελληνική κυβέρνηση εξελίσσονται εδώ και ενάμιση χρόνο χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει.

-- Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σκρέκας είχε κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό του όταν διατύπωνε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση της μεγάλης αυτής επένδυσης στην Ελλάδα.


Ο Economist και η συνωμοσία

«Είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια χώρα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν συνώνυμη της κακοδιαχείρισης»: Έτσι σχολιάζει ο Economist την αναπάντεχη πρωτιά της Ελλάδας, για δεύτερη συνεχή χρονιά μάλιστα, στη λίστα του με τις επιδόσεις 35 οικονομιών μέσα στο 2023, όπου οι οικονομίες κατατάσσονται με βάση τις επιδόσεις τους σε πέντε βασικούς δείκτες (πυρήνας πληθωρισμού, εύρος πληθωρισμού, ΑΕΠ, απασχόληση, τιμές μετοχών προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό). Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, ίσως, είναι ότι το στοιχείο που φαίνεται να βάρυνε πολύ και να ανέβασε την Ελλάδα στην κορυφή ήταν η άνοδος των μετοχών (+43,8% στο 9μηνο), με διαφορά η μεγαλύτερη μεταξύ των 35 οικονομιών της λίστας -τη δεύτερη καλύτερη επίδοση είχε η Πολωνία με 24,4%. Στους άλλους δείκτες, η Ελλάδα δεν είχε τις καλύτερες επιδόσεις. Στην ανάπτυξη, για παράδειγμα, είχαμε μόνο 1,2% στο 9μηνο του 2023 που εξέτασε ο Economist, έναντι 2,3% για τις ΗΠΑ.

-- Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση που επιμένει να βλέπει παντού οικονομικές καταστροφές, παρότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι εξυμνούν την οικονομία μας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εύλογα διερωτήθηκε: «Είναι άραγε και ο Economist μέρος της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ της Ελλάδας»; Και τόνισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Φυσικά δεν ισχυριστήκαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα του τόπου, όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί η τυφλή άρνηση της πραγματικότητας για να ανέβουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις». Πολύ λογικές αυτές οι παραινέσεις, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτικός που να ανέβηκε ψηλά κάνοντας υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση…Είναι άραγε και ο Economist μέρος της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.


Η Επίλεκτος και η αποχώρηση Δοντά

Στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, η μετοχή της Επίλεκτος έχασε το 22% της αξίας της. Πολλοί αποδίδουν την πίεση στην αποχώρηση του πολύπειρου Ευριπίδη Δοντά από τη θέση το προέδρου αλλά και από το ΔΣ της εταιρείας, για λόγους υγείας. Η Επίλεκτος είναι η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργική μονάδα στην Ελλάδα με εξαγωγικό προσανατολισμό και πελάτες, μεταξύ άλλων, γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW. Επίσης, είναι από τις πρώτες εισηγμένες που επένδυσε στις ΑΠΕ και έχει υπολογίσιμα έσοδα κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο τομέα.


Κακός οιωνός για τη Βαρβαρέσος

Όταν μια εταιρεία κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση και παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλός της, σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ κακό οιωνό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της εισηγμένης κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος, που δύσκολα μπορεί κανείς να δει πώς θα μπορούσε να ορθοποδήσει, ενώ χθες ανακοινώθηκε η παραίτηση του διευθύνοντας συμβούλου, Αργ. Σαρρίδη, χωρίς η εταιρεία να ανακοινώσει ποιος θα πάρει την… ηλεκτρική καρέκλα του CEO σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Θυμίζουμε ότι η Βαρβαρέσος βρίσκεται σε δυσμενή θέση εδώ και καιρό και τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε ήταν άκρως απογοητευτικά, αφού ο τζίρος έπεσε από 4,46 σε 1,47 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 2,45 εκατ. ευρώ και οι ζημιές ανήλθαν στα 4,5 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια της εταιρείας είναι αρνητικά κατά 30,8 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν καταγγείλει δάνεια. Μόνο αν βρισκόταν ένας επενδυτής να εισφέρει αρκετά κεφάλαια θα υπήρχε ελπίδα διάσωσης και μέχρι πρόσφατα η διοίκηση συζητούσε με έναν επενδυτή. Όμως, αντί να υπάρξει κάποια αναγγελία συμφωνίας, ανακοινώθηκε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου. Καθόλου καλό σημάδι…


Το τρέξιμο του Παπαστεργίου

Μετά από μια τετραετία μεγάλων μεταρρυθμίσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, πολλοί θα περίμεναν ότι έχουν μείνει λίγα πράγματα για να ολοκληρώσει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ωστόσο, όπως έλεγε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, ο ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης στο gov.gr, οι νέες πλατφόρμες και πολλά ακόμη δεν του επιτρέπουν να χαλαρώσει ούτε στιγμή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο digital forum του ΣΕΠΕ, «περισσότερο βλέπω την κα Παπαρίδου (σ.σ.: πρόεδρος του ΣΕΠΕ) και τα μέλη του ΣΕΠΕ παρά την οικογένειά μου». Πάντως, όλο αυτό το τρέξιμο δεν φαίνεται να τον έχει πτοήσει: δήλωσε τον ενθουσιασμό του για τις εξελίξεις που έρχονται στην αγορά της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας στη χώρα.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναγκαία θυσία, η BASF και η ΛΑΡΚΟ, η απορρόφηση του RRF και ο Μυστακίδης

Η αλλαγή φρουράς στο ΠροΠο, μια παλιά ιστορία για τον Μ. Χρυσοχοΐδη, πώς η ΛΑΡΚΟ πέρασε στο ραντάρ της BASF, η απορρόφηση 41% στα κονδύλια του RRF και το ενδιαφέρον του Τ. Μυστακίδη για τον ΟΛΘ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττική Οδός, οι ορκωτοί στα ΕΛΤΑ και ο «αποκεφαλισμός» για το θεαθήναι

Πότε θα πέσουν οι υπογραφές για την Αττική Οδό, οι επιθέσεις κατά γυναικών στα Εξάρχεια και η αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου, η αδιαφορία ορκωτών για τα ΕΛΤΑ, γιατί το Φυσικό Αέριο δεν αλλάζει όνομα και η καθυστέρηση στα έργα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κροτίδες, ο απών Θεοδωρικάκος, το Μινιόν και τα χρωστούμενα Τσίπρα στην Ιστορία

Τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά του υπουργού Προστασίας Πολίτη για το σκυλάκι και η εξαφάνισή του για τους σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών, το shoot-up Δαγούμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το ΠΑΣΟΚ, τα ραντεβού Τσίπρα με την Ιστορία, η Dimand και το Μινιόν.
Theodorikakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σοφία Θεοδωρικάκου, η ΑΜΚ της Attica και πώς οι super rich γονάτισαν την CS

Η αστυνομία σε ρόλο… περιφρούρησης καταλήψεων, οι διαπραγματεύσεις για συμμετοχή της Thrivest στην αύξηση της Attica Bank, οι ευθύνες των κεντρικών τραπεζών για τις τραπεζικές αναταράξεις και το φιλέτο του ΒΟΑΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική μετοχή που «δίπλωσε», ο ΜΥΤΙΛ, ο Μητσοτάκης και η επενδυτική βαθμίδα

Πώς η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εκτοξεύτηκε από τα 0,70 στο 1,80 ευρώ, τι είπε ο πρωθυπουργός για το investment grade, η τρελή πορεία της Attica Bank, ο διαγωνισμός για έναν της ΕΑΒ και το πάρτι ανομίας στη συγκέντρωση Θεοδωρικάκου.
Theodorikakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα απωθημένα Θεοδωρικάκου, ο πονοκέφαλος για servicers - fund και η ΔΕΗ

Τι κρύβει η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες, πώς τα δικαστήρια σταματούν τις πράξεις εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια, οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το α' εξάμηνο και τα γερμανικά μέτρα για το ρεύμα με άρωμα Ελλάδας.