ΓΔ: 1443.56 -0.40% Τζίρος: 30.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Οι ιδρυτές της Viva Wallet Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας. Πηγή: Viva Wallet

Ο Ντάιμον και ο Καρώνης, οι υπερωρίες στην Τρ. Πειραιώς και οι γκρίνιες στη ΝΔ

Το μπλέξιμο της JPMorgan με την Viva, οι πυρετώδης προετοιμασίες στην Πειραιώς για το placement, οι γκρίνιες στη ΝΔ για τον ανασχηματισμό, τα άμεσα αποτελέσματα στην ασφάλεια, η πλατφόρμα για ξαπλώστρες και οι φήμες για Intralot.

Ο Τζέιμι Ντάιμον, «αφεντικό» της JPMorgan, θεωρείται ο ισχυρότερος τραπεζίτης στον κόσμο. Πολλοί αμφιβάλλουν, όμως, αν θα καταφέρει πριν αποσυρθεί ύστερα από μια λαμπρή καριέρα να βγάλει άκρη με τον Χάρη Καρώνη της Viva, ο οποίος φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να κλείνει μια τεράστια συμφωνία για να πάρει η κορυφαία τράπεζα στον κόσμο το 48,5% των μετοχών του, αλλά ο ίδιος να παραμένει το απόλυτο «αφεντικό». Πρόσφατα, μάλιστα, παραιτήθηκαν δύο εκπρόσωποι της JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς να πάρουν τη θέση τους άλλα στελέχη που θα υπεδείκνυε η αμερικανική τράπεζα καθώς ο Χ. Καρώνης επέλεξε άλλα πρόσωπα. Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η φήμη ότι το deal δεν πάει καθόλου καλά και οι σχέσεις μεταξύ των δυο εταίρων βρίσκονται στο ναδίρ. Σημειώνουμε ότι την επένδυση της αμερικανικής τράπεζας στην εγχώρια εταιρεία τη χαιρέτισε η κυβέρνηση, μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα γραφεία της Viva. Έτσι, όλη αυτή η εμπλοκή, οι γκρίνιες και τα καμώματα φτάνουν πολύ ψηλά στα κλιμάκια της κυβέρνησης.

-- Ένα ακόμα οξύμωρο είναι ότι η Viva ζητά χρηματοδότηση 100 εκατ. από  την JPMorgan για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της αλλά οι Αμερικανοί μέτοχοί της το σκέφτονται. Η πλευρά Καρώνη μάλλον είναι δύσκολο να την καλύψει από άλλους επενδυτές, όταν η ίδια η JPMorgan αρνείται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει, και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο. Ο Χ. Καρώνης φαίνεται να παίζει σκληρά, έχοντας την πεποίθηση ότι ο ίδιος έχει το «πάνω χέρι», καθώς μέχρι τώρα αυτό το brutal του έχει βγει με το παραπάνω. Βέβαια άλλο είναι να τα βάζεις με την Ελληνική Ένωση Τράπεζων και τις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα και άλλο με την JPMorgan αλλά αυτό ίσως είναι λεπτομέρεια για τον άνθρωπο που θεωρεί ότι έχει τους θεούς με το μέρος του.

-- Πάντως, πολλοί, εδώ και καιρό, λένε ότι η σύγκρουση μπορεί να έχει πολύ κακή κατάληξη για τον ίδιο και τη Viva: για τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, με ισολογισμό 4 τρισ. δολ., δεν είναι μεγάλη υπόθεση να διαγράψει μια κακή επένδυση, έστω και αν πρόσκαιρα θα έχει μια αρνητική δημοσιότητα.


Οι υπερωρίες στην Τράπεζα Πειραιώς

Με ρυθμούς σπριντ και μαραθωνίου ταυτόχρονα δουλεύουν στην Τράπεζα Πειραιώς ενόψει του μεγάλου placement των μετοχών του ΤΧΣ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Το επιτελείο της Τρ. Πειραιώς εργάζεται εντατικά για να κλείσει τα πολλά μέτωπα που είναι εμπρός: τα αποτελέσματα του 2023, το budget και τη στοχοθεσία του 2024, την επικαιροποίηση του business plan και φυσικά τις επαφές με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.  

-- Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 27% της τράπεζας και στόχος της κυβέρνησης είναι να διαθέσει στην αγορά το σύνολο της κρατικής συμμετοχής. Αν και υπήρξαν και αυτή τη φορά αρκετοί που πέταξαν την ιδέα να πωληθεί τμήμα των μετοχών, στην κυβέρνηση ούτε καν το «άκουσαν» και η εντολή είναι ξεκάθαρη: πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής. Περιττό να σημειώσουμε ότι στερείται της παραμικρής οικονομικής λογικής του να παραμείνει έστω και με μικρά ποσοστά το Δημόσιο στην τράπεζες. Η κρατική παρουσία στις τράπεζες είναι κατάλοιπο μιας κρίσης που πλέον έχει περάσει στην ιστορία και θα πρέπει να μηδενιστεί το συντομότερο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη γίνονται κουβέντες για το ποσοστό του Δημοσίου που έχει απομείνει στην Εθνική Τράπεζα (18,39%) και πώς θα επιστρέψει στην αγορά.


Οι γκρίνιες στη ΝΔ

Δεν είναι λίγες οι γκρίνιες στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά τον τελευταίο μίνι (πολύ μίνι) ανασχηματισμό. Και αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ουσιαστικά έχουμε την έξοδο του Γιάννη Οικονόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετακίνηση που προκάλεσε μια σειρά από καραμπόλες. Η γκρίνια τροφοδοτείται από βουλευτές που επιθυμούν σφόδρα να βρεθούν σε υπουργική καρέκλα, χάρη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να τους κάνει, επιμένοντας στη στενή ομάδα των ανθρώπων που ξέρει και εμπιστεύεται. Η γκρίνια αυτή πάντως είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής που ήθελε αργά ή γρήγορα όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης να παίρνουν το χρίσμα του υπουργού ή έστω του υφυπουργού.


Περί άμεσων αποτελεσμάτων

Ως τη μόνη επιλογή που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα χαρακτηρίζουν την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ΠροΠο κυβερνητικές πηγές. Εντάξει, έχουν την κατανόησή μας ότι κάτι πρέπει να πουν για να δικαιολογήσουν τις τρεις αλλαγές υπουργών στο ΠροΠο σε διάστημα λίγων μηνών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε: τον περασμένο Αύγουστο που σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση δεν υπήρχε ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας;

-- Μακάρι να δούμε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο το ζήτημα της ασφάλειας είναι εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό για να λυθεί με την τοποθέτηση ενός υπουργού.


Οι φήμες για την Intralot (που δεν φαίνεται να έχουν βάση)

Η Intralot είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, μετά τις ενέργειες των βασικών μετόχων που έβαλαν λεφτά στην εταιρεία, έχει καταστεί πάλι επενδύσιμη με σημαντικές προοπτικές, αφού ποτέ δεν έχασε την τεχνογνωσία της στον εξοπλισμό και στη διαχείριση τυχερών παιγνιδιών. Η νέα αυτή  κατάσταση έχει προκαλέσει μια φημολογία στην αγορά πως επίκειται η είσοδος μεγαλοεπενδυτή στην εταιρεία. Τέτοια περίπτωση από όσο γνωρίζει η στήλη δεν υπάρχει, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο απώτερο μέλλον.


Πλατφόρμα για ξαπλώστρες

Το χρόνιο πρόβλημα με τις… αυθαίρετες ξαπλώστρες στις παραλίες όλης της χώρας είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει ο Κωστής Χατζηδάκης. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά φαίνεται ότι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πιστεύουν πολύ στη διαφάνεια που φέρνει η σύγχρονη τεχνολογία. Έτσι, το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο από τον Κ. Χατζηδάκη θα έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία μιας κεντρικής, ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα διενεργούνται όλοι οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση χώρων σε παραλίες για ξαπλώστρες, με τα αποτελέσματά τους να δημοσιεύονται ηλεκτρονικά, με τρόπο που θα είναι ορατά σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι θα τελειώσουν οι παραχωρήσεις… στη ζούλα, ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν ποιες άδειες έχουν δοθεί και να καταγγέλλουν ενδεχόμενες αυθαιρεσίες στις αρχές. Ποιες αρχές; Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια του Λιμενικού, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Εύστοχες φαίνονται όλες αυτές οι παρεμβάσεις, αλλά κρατάμε μια επιφύλαξη επειδή πάντα στην Ελλάδα υπάρχει μια απόσταση μεταξύ νόμων και πρακτικής εφαρμογής τους.


Κυπριακές επενδύσεις στο real estate

Η αγορά real estate στην Ελλάδα θεωρείται ακόμη υποτιμημένη, για αυτό και συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές και από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό,  η κυπριακή εταιρεία WealthAvenue PLC, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κύπρου, προχώρησε στην πρώτη της επένδυση στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα οικιστικό έργο 580 τ.μ στην περιοχή της Πυλαίας της Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο project της WealthAvenue από μια σειρά έργων που προετοιμάζει εδώ και μήνες και είναι προ των πυλών οι υπογραφές και η ανακοίνωση τους σε Αθήνα, Μαρούσι, Πόρτο Ράφτη κ.α.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.
psaltis-alpha
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Alpha χωρίς σιδερένια μπάλα, οι γιορτές στην Πειραιώς και 112 για αγρότες

Τι είπε ο Βασ. Ψάλτης για τους νέους μετόχους και το μέρισμα της Alpha Bank, γιατί κάποιοι δεν θα γιορτάσουν Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά στην Τρ. Πειραιώς, οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη για την Άμυνα, νόμιμες οι απεργίες στα ΕΛΠΕ, το 112 για αγρότες και οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H «καυτή πατάτα» του Κ. Χατζηδάκη, το ξέσπασμα Κόκκαλη και η Intralot

Ο νέος ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές στο φορέα ακινήτων, οι χαμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, η Intralot στο επίκεντρο και τα 21 καταστήματα της Pepco.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο νέος ΥΠΟΙΚ και οι τραπεζίτες, η αισιοδοξία Μεγάλου και η επιστροφή της Hochtief

Οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών, οι προτεραιότητες Χατζηδάκη για την οικονομία, τι είπε για οικονομία - χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, η holding της οικογένειας Κοκοτού και το νέο πρόσωπο στο ΔΣ της Καρέλιας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Viva, η «αδιάβαστη» Intralot, το διαζύγιο και το ράλι στη Wall

Τι αποτίμηση ζητά από την JP Morgan ο Χ. Καρώνης, η εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών, η «βουτιά» της Intralot, οι κινήσεις της Eurobank, δικηγόροι για το διαζύγιο Παγκρήτιας - Χανίων και το ΤΧΣ... βιώσιμο με σφραγίδα συμβούλου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ανταπόκριση από Λονδίνο, τέλος χρόνου για Viva και το take the money and run των ΕΛΠΕ

Η θετική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της M. Stanley, τα υπερκέρδη της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και η βιασύνη για το μέρισμα, τα εμπόδια στο deal Viva - JP Morgan, το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, η πτώση της Intralot και το πρόβλημα ρευστότητας γνωστού παρόχου διαδικτυακού στοιχήματος.