ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

H «καυτή πατάτα» του Κ. Χατζηδάκη, το ξέσπασμα Κόκκαλη και η Intralot

Ο νέος ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές στο φορέα ακινήτων, οι χαμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, η Intralot στο επίκεντρο και τα 21 καταστήματα της Pepco.

Με το ακανθώδες πρόβλημα του φορέα ακινήτων ασχολείται εντατικά αυτή την περίοδο ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, πρόβλημα που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Χρήστο Σταϊκούρα. Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων ήταν κομβικό στοιχείο του νέου πτωχευτικού, που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020, καθώς αποστολή του ήταν (και είναι…) η προστασία των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Ωστόσο σχεδόν 3 χρόνια μετά ο φορέας δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι κακές γλώσσες αποδίδουν την αστοχία στον κ. Σταϊκούρα ο οποίος επέμενε σε μια αντεπενδυτική δομή του φορέα κάτι που όλη η αγορά επεσήμανε από την πρώτη στιγμή. Τι αποτρέπει τους επενδυτές; Σύμφωνα με το νόμο ευάλωτα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στον φορέα αν δεν εξυπηρετούν τις δόσεις τους θα υποχρεώνονται σε έξωση και ουδείς επενδυτής έχει όρεξη να επενδύσει σε ένα σχήμα που θα κάνει εξώσεις σε εξ ορισμού οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Έτσι ο φορέας βρίσκεται ακόμα στην αναμονή. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς το φορέα τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν μπορούν να υποστηριχθούν και οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς όσο δεν υπάρχει σχήμα προστασίας των αδυνάμων.

-- Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χατζηδάκης εξετάζει σειρά εναλλακτικών προκειμένου να καταστήσει πιο ελκυστικό τον φορέα για τους επενδυτές ώστε να μπορέσει επιτέλους να ενεργοποιηθεί. Σημειώνεται ότι είχε προταθεί την περασμένη άνοιξη η λειτουργία του φορέα να γίνει από το κράτος πρόταση όμως που δεν προχώρησε κυρίως λόγω του φόβου αντίδρασης των θεσμών. Όπως και να έχει η λειτουργία του φορέα είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο νέος υπουργός εξετάζει διάφορες εναλλακτικές που έχουν προταθεί ώστε το σχήμα να γίνει πιο ελκυστικό για επενδυτές. Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αυξηθούν οι κρατικές εγγυήσεις προς τους επενδυτές ή η παροχή βοήθειας από την πλευρά του κράτους στους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες. Περιττό να σημειώσουμε ότι το θέμα καίει κυρίως τους servIcers και δευτερεύοντος τις τράπεζες.


Ο Σ. Κόκκαλης και οι χαμένες ευκαιρίες της αμυντικής βιομηχανίας

Ξέσπασε κατά του πολιτικού προσωπικού και των κυβερνήσεων ο Σωκράτης Κόκκαλης μιλώντας στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετοχών της Intralot. Στην παρέμβασή του κάποια στιγμή αναφέρθηκε στην Intracom Defence, η οποία πωλήθηκε στην Israel Aerospace Industries προ ολίγων μηνών, εκφράζοντας την μεγάλη του πικρία για την απουσία στήριξης από την πολιτεία αλλά και τις ατελείωτες χαμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας λόγω μικροπολιτικών επιλογών και απουσίας εθνικής στρατηγικής. Ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε ότι η γειτονική μας Τουρκία πραγματοποιεί εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού άνω των 3 δις. δολαρίων ετησίως ενώ η ελληνική αμυντική βιομηχανία φυτοζωεί. Κάποιοι ίσως κατηγορήσουν τον κ. Κόκκαλη ότι αυτά τα λέει επειδή δεν έπαιρνε δουλείες από το κράτος, ωστόσο, όπως και να το δει κανείς, η αμυντική βιομηχανία αλλά και γενικότερα η ιστορία της χώρας είναι μια ιστορία χαμένων ευκαιριών.

-- Για να γυρίσουμε στις business ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι ο όμιλος Intracom προχώρησε σε πωλήσεις θυγατρικών τα προηγούμενα χρόνια (Intrasoft, Intrakat, Intracom Defence) προσθέτοντας ότι από εδώ και πέρα θα ρίξουμε όλο το βάρος μας στην ανάπτυξη της Intralot οι προοπτικές της οποίας είναι εξαιρετικές. Επεσήμανε ακόμα ως παράδοξο η ατμομηχανή του ομίλου, η θυγατρική στην Αμερική, να ανήκει στην «ελληνική» Intralot αντί να ισχύει το αντίθετο, αναφορά που προκάλεσε πολλές ερμηνείες.

-- Η χθεσινή η Γενική Συνέλευση της Intralot εξέλεξε τρία νέα πρόσωπα για το Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, τον Σου Κιμ, ιδιοκτήτη του fund Standard General,  τη στενή του συνεργάτιδά του Βλαντιμίρα Μίρτσεβα και τον Δημήτρη Θεοδωρίδη που ήδη μετέχει στο ΔΣ της Ιntracom και στο ΔΣ της Intracom Properties. Θα έχει ενδιαφέρον, όταν συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ΔΣ ποια καθήκοντα θα αναλάβει ο Σου Κιμ.


Το deal της Indosuez Wealth Management

Η τράπεζα Indosuez Wealth Management, θυγατρική του Ομίλου Credit Αgricole, η οποία ειδικεύεται σε θέματα διαχείρισης περιουσίας ήρθε σε συμφωνία προ λίγων εβδομάδων για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Degroof Petercam, εταιρία με ηγετική θέση στη διαχείριση περιουσίας στο Βέλγιο και επενδυτικό οίκο με διεθνή παρουσία και πελατειακή βάση. Η προτεινόμενη εξαγορά πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο CLdN, τον βασικό μέτοχο της Degroof Petercam, ο οποίος θα διατηρήσει μερίδιο περίπου 20%. Η Degroof Petercam, είναι μια διαφοροποιημένη τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία πελατών που ανέρχονται συνολικά σε 71 δισ. ευρώ κυρίως από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Στην Indosuez συναντάμε κι έναν Έλληνα Τραπεζίτη, με έδρα το Λουξεμβούργο, τον Γιώργο Σιαπέρα.


Η Strix Holdings και η Αttica Συμμετοχών

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Strix Holdings για το σύνολο των μετοχών της ακτοπλοϊκής Αttica Συμμετοχών. Η Strix συγκέντρωσε το 97,39% του μετοχικού κεφαλαίου και όπως έχει δηλώσει δεν προτίθεται να προχωρήσει για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την υποβολή της δημόσιας πρότασης στη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica.


Έφτασε τα 21 καταστήματα στην Ελλάδα η Pepco

Ως η πιο συνεπής στους στόχους που έχει θέσει για το πρώτο χρόνο παρουσίας της στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί η διοίκηση της Pepco. H πολωνική αλυσίδα η οποία εγκαινίασε πέρυσι τον Οκτώβριο το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα άνοιξε χθες το 21ο στην Αγία Παρασκευή και όλα δείχνουν ότι θα υλοποιήσει το άνοιγμα 30 καταστημάτων έως το τέλος του χρόνου. Ο μόνος αστερίσκος που είχαν βάλει οι άνθρωποι της αλυσίδας ήταν η δυσκολία εύρεσης ακινήτων, ένας σκόπελος που μάλλον ξεπεράστηκε, καθώς οι ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι από πίσω στηρίζει ένας ισχυρός όμιλος. Έχοντας ισχυρή παρουσία σε Θεσσαλονίκη (5 καταστήματα και ένα στα σκαριά) και μικρότερη, με βάση το μέγεθος της, στην Αθήνα (8 καταστήματα), το βάρος το επόμενο διάστημα θα πέσει στην πρωτεύουσα και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας. Στην Πελοπόννησο, όπου ήδη έχει παρουσία σε Κόρινθο και Πάτρα θα την ενισχύσει κατεβαίνοντας σε Καλαμάτα και Άργος ενώ στην Κεντρική Ελλάδα πέρα από την Λάρισα μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και αυτό στον Βόλο.


Πτήσεις Αθήνα – Λονδίνο από... δεύτερο χέρι

Ένα εντυπωσιακό νούμερο για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι άνθρωποι στρέφονταν στα ρούχα από δεύτερο χέρι έδωσε η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam. Σύμφωνα με την Oxfam η μέση ντουλάπα των ενηλίκων αποτελείται από 118 είδη από τα οποία (στην Βρετανία) μόνο το 10% προέρχεται από δεύτερο χέρι. Εάν η τάση άλλαζε και τα μισά από τα παραπάνω αντικείμενα ήταν από δεύτερο χέρι θα εμποδίζονταν η είσοδος στην ατμόσφαιρα 12,5 δισ. κιλών διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργείται από την κατασκευή νέων ρούχων, ισοδύναμο με αυτό που παράγεται από 261.000 πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Ντάιμον και ο Καρώνης, οι υπερωρίες στην Τρ. Πειραιώς και οι γκρίνιες στη ΝΔ

Το μπλέξιμο της JPMorgan με την Viva, οι πυρετώδης προετοιμασίες στην Πειραιώς για το placement, οι γκρίνιες στη ΝΔ για τον ανασχηματισμό, τα άμεσα αποτελέσματα στην ασφάλεια, η πλατφόρμα για ξαπλώστρες και οι φήμες για Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μπέρδεμα με το τέλος για τις καταστροφές, το μήνυμα στο Μαξίμου και η ΕΚΤ

Σενάρια επί σεναρίων για το ειδικό τέλος με τελικό κριτή το Μαξίμου, πώς «κόπηκαν» τα γενναιόδωρα stock options της Attica Συμμετοχών, τα φθινοπωρινά καμπανάκια των δημοσκοπήσεων και η αντοχή σε επιτόκια - ρεκόρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο νέος ΥΠΟΙΚ και οι τραπεζίτες, η αισιοδοξία Μεγάλου και η επιστροφή της Hochtief

Οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών, οι προτεραιότητες Χατζηδάκη για την οικονομία, τι είπε για οικονομία - χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, η holding της οικογένειας Κοκοτού και το νέο πρόσωπο στο ΔΣ της Καρέλιας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο του turnaround, ο Χατζηδάκης και τα ακίνητα και οι εξαγορές της Ideal

Οι συντηρητικοί επενδυτές που «έριξαν» 33 δισ. σε ελληνικό 30ετές ομόλογο, οι επισημάνσεις Χατζηδάκη για τα ακίνητα, τα επόμενα deals της Ideal, οι περιπέτειες του Flyover, η Reds έτοιμη για έξοδο από το ΧΑ και το καζίνο στο Μαρούσι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ώρα αποφάσεων στον ΣΕΒ, κάτι τρέχει με Novartis, επιχειρήσεις και private equities

Ο Δ. Παπαλεξόπουλος αποφασίζει αν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, η παραγγελία εισαγγελέα για Novartis, πώς τα private equities «απογειώνουν» επιχειρήσεις, ο Χατζηδάκης στο Bloomberg, η «αφανής» ανακοίνωση της ABBank και τα νέα malls της Lamda.