ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
psaltis-alpha
Φώτο: Ο CEO του Ομίλου Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης

Η Alpha χωρίς σιδερένια μπάλα, οι γιορτές στην Πειραιώς και 112 για αγρότες

Τι είπε ο Βασ. Ψάλτης για τους νέους μετόχους και το μέρισμα της Alpha Bank, γιατί κάποιοι δεν θα γιορτάσουν Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά στην Τρ. Πειραιώς, οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη για την Άμυνα, νόμιμες οι απεργίες στα ΕΛΠΕ, το 112 για αγρότες και οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη.

Εμφανώς ικανοποιημένος και με καλή διάθεση εμφανίστηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Ο επικεφαλής της τράπεζας επικεντρώθηκε σε τρία σημεία: στη συμφωνία με μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που οδήγησε στην έξοδο το ΤΧΣ, στον σχηματισμό ενός ισχυρού μπλοκ ιδιωτών μετόχων (Unicredit και Reggeborgh) που μέχρι τώρα η Alpha δεν είχε και τη συμφωνία με τον επόπτη (SSM) για την διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023. Αναλυτικότερα, υπογράμμισε ότι ο μεγάλος στόχος της τράπεζας ήταν να γίνουμε ξανά ιδιωτική τράπεζα και μέσω της συμφωνίας με την Unicredit η Alpha γίνεται ξανά μια κανονική τράπεζα χωρίς το ΤΧΣ και τη σιδερένια μπάλα που είχαμε στο πόδι. Ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η συνεργασία με τους ανθρώπους του ΤΧΣ ήταν πάντα εποικοδομητική, ωστόσο δεν έπαυε να αποτελεί ένα επιπλέον βήμα, μια επιπλέον διαδικασία, που δεν βοηθούσε στη λήψη αποφάσεων ενός ιδιωτικού φορέα. Επιπλέον, τόνισε, ότι η συνεργασία με τη Unicredit ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για την Alpha. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην μετοχική βάση της Alpha, σημείωσε ότι η έλευση των Ιταλών και των Ολλανδών θεραπεύει μια αδυναμία (όλες οι άλλες συστημικές έχουν μετόχους – αναφοράς) και ο σχηματισμός ενός ισχυρού γκρουπ ιδιωτών μετόχων μας βοηθά, όπως είπε, να έχουμε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα. Τέλος, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η διανομή μερίσματος αποτελεί τον άλλο μεγάλο στόχο της τράπεζας. Υπενθύμισε ότι η Alpha μοίραζε αδιάλειπτα μέρισμα από το 1949 μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης το 2009. Ανέφερε ότι ήδη έχει συμφωνηθεί με τον SSM το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί για την χρήση του 2023 (όπως θα κάνουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες) και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο και την δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων προκειμένου να κλείσει και τυπικά το θέμα. Μέρισμα και ιδιώτες μέτοχοι σφραγίζουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα, σημείωσε.

-- Σε ό,τι αφορά το νέο έτος ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι το 2024 θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά αλλά όχι εύκολη, διότι τα ανοιχτά μέτωπα στο διεθνές περιβάλλον είναι πολλά και σύνθετα. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, ελπίζουμε στο καλύτερο, σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι στην Alpha πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει όαση. Και όχι μόνο εμείς, συμπλήρωσε. Όλοι οι ξένοι με τους οποίους συνομιλούμε, είτε είναι πελάτες είτε είναι επενδυτές, μας δίνουν αυτή την πεποίθηση και νομίζω ότι αυτό δείχνει τη δυναμική της Ελλάδας για να προχωρήσουν τα πράγματα, τόνισε.


Δεν γιορτάζουν όλοι στην Τράπεζα Πειραιώς

Δεν θα γιορτάσουν όλοι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά φέτος στην Τράπεζα Πειραιώς. Τουλάχιστον δεν θα γιορτάσουν με τον ίδιο τρόπο που θα γιορτάσουμε οι περισσότεροι ανέμελα με τα θέματα και τις εκκρεμότητες της δουλειάς στο pause. Ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της τράπεζας εδώ και εβδομάδες δουλεύουν υπερεντατικά για το μεγάλο project που δεν είναι άλλο από την επιτυχή ολοκλήρωση του placement τον προσεχή Μάρτιο και την επιστροφή της τράπεζας σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια. Οι άνθρωποι της Πειραιώς δουλεύουν για τα νούμερα του 2023, δουλεύουν για τα νούμερα και τα budget του 2024, δουλεύουν για τις παρουσιάσεις, δουλεύουν με τους επενδυτές, δουλεύουν για την αναζήτηση νέων επενδυτών, δουλεύουν για τα ενημερωτικά, δουλεύουν για τα χρονοδιαγράμματα και πάει λέγοντας.

-- Περιττό να αναφέρουμε ότι στόχος είναι να διατεθεί σε επενδυτές το σύνολο του ποσοστού του ΤΧΣ (27%) και όχι τμήμα του όπως έγινε στην ΕΤΕ (όπου εκεί όμως το αρχικό ποσοστό του ΤΧΣ ήταν 40%). Κυβέρνηση και διοίκηση της τράπεζας συμφωνούν ότι πρέπει να «φύγουν» όλες οι μετοχές του ΤΧΣ σε υψηλής ποιότητας θεσμικούς επενδυτές. Η έξοδος του κράτους από τις τράπεζες αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς μόνο μέσω της πλήρους ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα σφραγιστεί η πλήρης επιστροφή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.


Τα κέρδη της Ελλάδας στο Ecofin και οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη

Πανηγυρικούς τόνους υιοθέτησε ο Κωστής Χατζηδάκης, στις δηλώσεις του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Ecofin, μια συμφωνία που πράγματι έχει πολλά θετικά σημεία για την Ελλάδα και σίγουρα χαλαρώνει τον… ζουρλομανδύα του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εστίασε πρωτίστως στον τομέα της Άμυνας, σημειώνοντας ότι «ένα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό». Πράγματι, το αίτημα γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό, όχι όμως τόσο επειδή οι Ευρωπαίοι εταίροι ξαφνικά αποφάσισαν να ακούσουν τη φωνή της Ελλάδας, αλλά επειδή «στύλωσε τα πόδια» για αυτό το θέμα μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη: η Ιταλία, που είναι και η μοναδική μεγάλη δύναμη στην ΕΕ, η οποία δυσκολεύεται, λόγω υψηλού χρέους και ελλειμμάτων, να υλοποιήσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Πέραν αυτού, όμως, έχει σημασία να γίνει κατανοητό τι αφορά αυτή η εξαίρεση και πώς ακριβώς η συμφωνία «φωτογραφίζει» την Ελλάδα και την Ιταλία. Αφορά τις αμυντικές επενδύσεις, δηλαδή τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και όχι συνολικά τις αμυντικές δαπάνες -εκεί περιλαμβάνονται και οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων. Όταν μια χώρα συστηματικά έχει περισσότερες δαπάνες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για εξοπλισμούς (βλ. Ελλάδα), αυτή η διαφορά δεν θα υπολογίζεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Επίσης, αν μια χώρα αυξάνει σημαντικά τις επενδύσεις της στην άμυνα (όπως κάνει τώρα η Ιταλία), αυτές οι πρόσθετες εξοπλιστικές δαπάνες θα αφαιρούνται από το έλλειμμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει μια ελάφρυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για συνολική εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα. Όπως και να έχει, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από τη συμφωνία, έχοντας εξασφαλίσει ένα πρόσθετο περιθώριο ελιγμών στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Και καλό είναι να πούμε ένα… grazie στους Ιταλούς.


Νόμιμες οι απεργίες στα ΕΛΠΕ

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι νόμιμες οι απεργίες που κήρυξε στη Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) και εκτός από την πρώτη κινητοποίηση που άρχισε την περασμένη Τρίτη και λήγει σήμερα Πέμπτη, κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι απεργίες στις 28 Δεκεμβρίου και το τριήμερο 2-6 Ιανουαρίου 2024. Αρχικώς οι απεργίες είχαν κηρυχτεί από το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ). Η διοίκηση της εταιρείας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κριθεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Το δικαστήριο δικαίωσε την εταιρεία αλλά τις απεργίες πρόλαβε και τις έθεσε «υπό τη σκέπη της» η ΠΟΕ. Ακολούθησε νέα προσφυγή της εταιρείας κατά των απεργιών της ΠΟΕ με το δικαστήριο αυτή τη φορά να δικαιώνει τη συνδικαλιστική οργάνωση.

-- Οι εργαζόμενοι και το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο διαμαρτύρονται για τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην εταιρεία μετά το πρόσφατο placement αλλά και τον περιορισμό των εκπροσώπων του δημοσίου στο ΔΣ της εταιρείας, κάτι που δε συνέβη με την Paneuropean του ομίλου Λάτση που διέθεσε και μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το Δημόσιο.

-- Η διοίκηση προσέφυγε στη δικαιοσύνη επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα. Σημειώνεται πως οι απεργίες στη Helleniq Energy έχουν μεγάλο κόστος, καθώς κάθε μέρα που σταματούν οι φορτώσεις σε καράβια και βυτία και σφραγίζονται οι αγωγοί, η εταιρεία χάνει κάποια εκατομμύρια ευρώ.


Έρχεται το 112 για αγρότες

Τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για αγρότες προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης κατά τη διάρκεια που εκδήλωσης διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, οι Industry Disruptors Game Changers και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Καλλιεργώντας τους Σπόρους της Καινοτομίας». Όπως ανέφερε ο υπουργός, «το νούμερο θα ενημερώνει τους αγρότες αν έρχεται χαλάζι ή πλημμύρα» και θα ενημερώνει τι πρέπει να κάνει ο αγρότης ώστε να περιορίσει τις απώλειες και να έχει στη συνέχεια λιγότερες απαιτήσεις αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Επίσης όπως ενημέρωσε ο υπουργός, σε διαβούλευση μπαίνει ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα έρθει σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «μετά από 25 χρόνια έρχεται ένα νέο σύγχρονο ασφαλιστικό κανονισμό που θα λειτουργεί για τους αγρότες με τους νέους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».


Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη

Αυτό που συμβαίνει με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν πρέπει να έχει προηγούμενο παγκοσμίως. Τα προβλήματά της είναι γνωστά εδώ και χρόνια και διαδοχικές κυβερνήσεις, υπό την πίεση και τον ξένων δανειστών της χώρας, κάνουν συνεχώς προσπάθειες, πρωτίστως για να επιταχυνθεί η απονομή Δικαιοσύνης. Φαίνεται, όμως, ότι το δικαστικό σύστημα και οι λειτουργοί του έχουν εξαιρετικά ισχυρά αντισώματα στην… πρόοδο. Όπως διαβάζουμε στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, «σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (The 2023 EU Justice Scoreboard), o χρόνος που χρειάζεται για την επίλυση αστικών διαφορών σε πρωτοβάθμια δικαστήρια συνέχισε να αυξάνεται, σε 728 ημέρες το 2021 από 637 ημέρες το 2019». Τόσες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, μόνο για να γίνει η Δικαιοσύνη πιο… αργή! Αυτό μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, αλπηα βανκ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Άβολες επισημάνσεις Ψάλτη, τα θαύματα του Ισραήλ και πινγκ πόνγκ ΑΔΜΗΕ - Κυπρίων

Τι είπε για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις εξαγορές εγχώριων εταιριών ο επικεφαλής της Alpha, η βιασύνη από Exxon για γεωτρήσεις, γιατί ο ΥΠΟΙΚ «πιάστηκε» με τον εκπρόσωπο της Γερμανίας για το RRF, η ολοένα αυξανόμενη ένταση ΑΔΜΗΕ- Κυπρίων και ο χαλκός.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 5 δισ. της Πειραιώς, τα δικαστήρια των ΕΛΠΕ, ο φορέας ακινήτων και ο Ηρακλής

Το ταμπλό μίλησε για το placement, τα ΕΛΠΕ ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, δεν τσουλάει ο φορέας ακινήτων, η κριτική για το στέλεχος της ΝΔ στην Κεφαλαιαγορά και οι ηρωικές ιστορίες Π. Παυλόπουλου από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Ντάιμον και ο Καρώνης, οι υπερωρίες στην Τρ. Πειραιώς και οι γκρίνιες στη ΝΔ

Το μπλέξιμο της JPMorgan με την Viva, οι πυρετώδης προετοιμασίες στην Πειραιώς για το placement, οι γκρίνιες στη ΝΔ για τον ανασχηματισμό, τα άμεσα αποτελέσματα στην ασφάλεια, η πλατφόρμα για ξαπλώστρες και οι φήμες για Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα βήματα του ΤΧΣ, το ψέμα που κόστισε 30 χιλ. ευρώ και η ευχή Στουρνάρα

Πορεία χωρίς παρεκκλίσεις χαράζει το ΤΧΣ για τα placements, η παραίνεση Στουρνάρα για μακροπρόθεσμους επενδυτές στις τράπεζες, η επίσκεψη Β. Ψάλτη στην Κρήτη, η νέα εθελουσία της Τρ. Πειραιώς και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο νέος ΥΠΟΙΚ και οι τραπεζίτες, η αισιοδοξία Μεγάλου και η επιστροφή της Hochtief

Οι σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών, οι προτεραιότητες Χατζηδάκη για την οικονομία, τι είπε για οικονομία - χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, η holding της οικογένειας Κοκοτού και το νέο πρόσωπο στο ΔΣ της Καρέλιας.