ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα POS στις χρηματιστηριακές, ο φορέας ακινήτων, τα καύσιμα και η Βουλγαρία

Γιατί γκρινιάζουν οι ΑΧΕ για το POS, ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για τον Φορέα Ακινήτων, τα καύσιμα και το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η καταιγίδα νόμων, Τεχνητή Νοημοσύνη και αειφορία.

Πολλές γκρίνιες προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει στις χρηματιστηριακές εταιρείες να δέχονται πληρωμές μέσω POS και IRIS. Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών σε μια λογική υποχρεωτικής ένταξης όλης της οικονομίας στο ηλεκτρονικό κύκλωμα συναλλαγών ενέταξε και τον ΚΑΔ των ΑΧΕ στις εταιρείες που υποχρεούνται από 1.1.24 να δέχονται πληρωμές μέσω POS και IRIS. Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές εταιρείες είναι ένας πολύ ιδιαίτερος κλάδος. Καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και μια περίπου δεκαετία οι ΑΧΕ δεν δέχονται μετρητά για αγοραπωλησίες μετοχών και όλες οι σχετικές συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος και με ειδικούς λογαριασμούς, ώστε τα χρήματα των επενδυτών να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε περιστασιακά εκτός από την εκτέλεση εντολών. Περιττό να σημειώσουμε ότι όταν μια ΑΧΕ εκτελεί μια εντολή αγοράς μετοχών αξίας π.χ. 10.000 ευρώ η συνολική συναλλαγή ανέρχεται σε 10.070 ευρώ, εκ των οποίων η αμοιβή της ΑΧΕ είναι περίπου 50 ευρώ ενώ ακόμα 20 ευρώ είναι προμήθειες προς το ΧΑ. Με ποιο λογαριασμό θα είναι συνδεδεμένο το POS, δεδομένου ότι σε άλλο λογαριασμό βρίσκονται τα χρήματα του επενδυτή, σε άλλο λογαριασμό κατευθύνεται η προμήθεια της χρηματιστηριακής για την εκτέλεση της εντολής και σε άλλο λογαριασμό πηγαίνουν οι προμήθειες προς το Χρηματιστήριο Αθηνών; Το καλύτερο όλων είναι ότι απαγορεύεται  οι πελάτες των ΑΧΕ να πηγαίνουν στα γραφεία των ΑΧΕ για να διεκπεραιώνουν εντολές δια ζώσης με μετρητά ή κάρτες.

-- Στο πλαίσιο αυτό, ποιο είναι το νόημα να υποχρεώσεις μια ΑΧΕ να διατηρεί POS (και να επιβαρύνεται με τα σχετικά κόστη), τη στιγμή που οι αγοραπωλησίες μετοχών έχουν ρυθμιστεί ώστε να γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος για λόγους ασφάλειας και διασφάλισης των κεφαλαίων των επενδυτών και δεν υπάρχει ούτε ευρώ φοροδιαφυγής;

 -- Ακούμε ότι πολλές ΑΧΕ εξετάζουν τρόπους αντίδρασης με στόχο να πετύχουν την εξαίρεσή τους από τα POS. Σημειώνεται ότι οι ΑΧΕ και γενικότερα το επενδυτικό οικοσύστημα είναι από τους πιο βαριά εποπτευόμενους κλάδους της οικονομίας.


Ισχυροί για τον Φορέα Ακινήτων

Μεγάλα διεθνή ονόματα έχουν πλασαριστεί στον διαγωνισμό που θα αναδείξει τον επενδυτή, ο οποίος θα «τρέξει» τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που προορίζεται να σώσει από την έξωση ευάλωτους οφειλέτες. Ανάμεσά τους, η Bain Capital, που έχει 180 δισ. δολ. υπό τη διαχείρισή της και η Fortress, που διαχειρίζεται 46 δισ. δολ. Γιατί έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για ένα project που «σερνόταν» πολύ καιρό, προκαλώντας και συνεχή γκρίνια από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς; Αρχικά, τα νούμερα της επένδυσης δεν έβγαιναν, καθώς υπολογιζόταν ότι με τους όρους που υπήρχαν η απόδοση για τους επενδυτές δεν θα ξεπερνούσε το 3%. Σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά, με τις νέες ρυθμίσεις που προώθησε πρόσφατα ο Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ άλλων, ο Φορέας θα παίρνει τις κατοικίες των ευάλωτων με έκπτωση 30% έναντι της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού και θα έχει το εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Επίσης, θα μπορεί να ελέγχει και να απορρίπτει κατοικίες με πολεοδομικές παραβάσεις που θα εμπόδιζαν την πώλησή τους. Αν και δεν είναι εύκολο να γίνουν υπολογισμοί για την απόδοση που θα έχουν οι επενδυτές του Φορέα με βάση τα νέα δεδομένα, σίγουρο είναι ότι αυτή θα είναι αισθητά αυξημένη, γι’ αυτό και εκφράζεται για πρώτη φορά συγκρατημένη αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει και θα έχει θετική κατάληξη.


Τα καύσιμα και το παράδειγμα της Βουλγαρίας

Ένα παράδειγμα προς μίμηση ως προς την εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα καύσιμα είναι η γειτονική Βουλγαρία. Μια χώρα με μεγάλη παραβατικότητα στα καύσιμα, αλλά εκεί υπήρξε πολιτική βούληση και μόλις σε ένα χρόνο από την ημέρα που αποφασίστηκε η εγκατάσταση, το σύστημα λειτούργησε με απτά αποτελέσματα αφού πιάστηκαν στη δαγκάνα 300 πρατήρια για παραβατικές συμπεριφορές, τα οποία και έκλεισαν. Εμείς εδώ από το 2009 που θεσμοθετήθηκε η εγκατάσταση του συστήματας ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να το ολοκληρώσουμε ώστε να ελέγχονται όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ακόμη και η Τουρκία έδειξε το δρόμο. Και εκεί υπήρχαν προβλήματα με λαθραία καύσιμα, κυρίως στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, αλλά η κεντρική κυβέρνηση ανέθεσε σε ιδιώτη την εγκατάσταση, λειτουργία και παρακολούθηση του συστήματος, το οποίο σήμερα λειτουργεί υποδειγματικά.


Το χρηματιστήριο, η ναυτιλία και ο τουρισμός

Αν γινόταν μια μικρή δημοσκόπηση μεταξύ των ξένων διαχειριστών, και όχι μόνο, για το ποιοι είναι οι τομείς που διακρίνεται η σύγχρονη Ελλάδα, θα κυριαρχούσαν η ναυτιλία και ο τουρισμός. Και είναι εντυπωσιακό ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχουμε ουσιαστικά εταιρείες που να δραστηριοποιούνται στα δύο αυτά πεδία – ορόσημα της σύγχρονης Ελλάδας. Τις ναυτιλιακές εταιρίες συνειδητά τις έχουμε κρατήσει εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της υπερσυντηρητικής λογικής που κυριαρχεί, ενώ και στον τουρισμό οι επιλογές είναι ελάχιστες. Aegean κατά βάση. Η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα ενισχύσει κάπως τις επιλογές, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν. Και από ό,τι πιάνουν οι κεραίες μας κάτι «ψήνεται» με δύο μεγάλα project με εταιρείες της τουριστικής βιομηχανίας. Το πρώτο αφορά την μετεξέλιξη εισηγμένης, το δεύτερο και ίσως πιο ενδιαφέρον project αφορά ένα νέο σχήμα, στον τομέα του luxury tourism, το οποίο «βλέπει» χρηματιστήριο. Τέλος, κάτι «ψήνεται» και στη ναυτιλία.


Τεχνητή νοημοσύνη για αειφορία

Στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στρέφονται οι μεγάλοι όμιλοι για την επίτευξη της αειφορίας που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα. Η διαχείριση και μέτρηση των δεδομένων αποτελεί κλειδί, θέτοντας μια τεράστια πρόκληση για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο Bill Karnazes, Chief Operations Officer της Viohalco σε πάνελ του EmTec Europe 2024, η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη «σαν έναν πύργο ελέγχου σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, όπου θα συλλέγονται όλα τα δεδομένα της εταιρείας ώστε να μετατραπούν μελλοντικά σε μετρήσιμα στοιχεία και πράσινες λύσεις». Από την πλευρά του, ο Μάριος Μπόμπουλος, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της ΔΕΗ, τόνισε πως η τεχνολογία μπορεί να δώσει τα εργαλεία για να περιοριστεί η επιβάρυνση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως «για να υπάρξει αειφορία για την επόμενη γενιά πρέπει να λύσουμε μια σειρά προβλημάτων, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη».


Καταιγίδα νόμων

Λένε ότι το σταθερό φορολογικό περιβάλλον ευνοεί την επενδυτική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα, όμως, οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάψει να πιστεύουν ότι όσο περισσότερο αλλάζει η νομοθεσία, τόσο το καλύτερο. Το 2023, παρόλο που ήταν εκλογική χρονιά και η νομοθετική δραστηριότητα περιορίστηκε, ψηφίστηκαν πενήντα νόμοι με φορολογικές, εργατικές, ασφαλιστικές και αναπτυξιακές διατάξεις (την καταγραφή έκανε η επιστημονική ομάδα του taxheaven.gr). Επίσης, εκδόθηκαν τέσσερα προεδρικά διατάγματα ανάλογου περιεχομένου, αλλά και 1.635 εγκύκλιοι, αποφάσεις κ.λπ. Κατά μέσο όρο, ένας λογιστής υπολογίζεται ότι έπρεπε να μελετά κάθε εβδομάδα ένα νόμο και 31 αποφάσεις. Είναι σαφές ότι, αν ένας επενδυτής θέλει σταθερό και σαφές θεσμικό πλαίσιο για φορολογικά, ασφαλιστικά και αναπτυξιακά θέματα καλό θα είναι να το ψάξει κάπου αλλού.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη στα καύσιμα, τα επιτόκια καταθέσεων και τα υψηλά 7μήνου στο ΧΑ

Τα υπερκέρδη 2,1 δισ. από HelleniQ Energy και Motor Oil, οι δύο τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων, η αναρρίχηση των δεικτών του ΧΑ σε υψηλά 7μήνου, οι εισροές στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι απογοητευμένοι της Intralot και ο καλλωπισμός τιμών του ομίλου Viohalco.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η φυγή από το ΧΑ και ο φόβος της ΤτΕ για τις αγορές

Πού θέτει τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός ενόψει κάλπης, το ΧΑ αποψιλώνεται από μετοχές, η ΤτΕ φοβάται κραδασμούς στις αγορές, ποιες είναι οι πιο «ακριβές» παραλίες, ο Τύπος σε συνεχή πτώση και το σουξέ της ιατρικής κάνναβης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι φοβούνται στην οδό Νίκης, δάνεια υπό το μηδέν και η καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη, υπερπλεόνασμα – φάντασμα, το βιβλίο του Τσάρλς Νταλάρα, μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG και το σχόλιο Έλον Μασκ για την Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πολιτικό μπλέξιμο, τα σύννεφα στο χρηματιστήριο και η φορολογία στον τζόγο

Η κυβέρνηση δημιουργεί θέμα... πολιτικής σταθερότητας, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο ΧΑ, αλλαγές στη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια, φιλανθρωπία και ξέπλυμα, η «ασπίδα» στον Κ. Καραμανλή και η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.