ΓΔ: 1801.93 -0.81% Τζίρος: 185.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σήμα Μετρό Θεσσαλονίκης
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παιδικές ασθένειες στο μετρό Θεσσαλονίκης, ο καλύτερος πτωχευτικός και ο ΦΠΑ

Χαλασμένα μηχανήματα και πληρωμές μόνο μετρητοίς ταλαιπωρούν τους Θεσσαλονικείς, οι παγίδες στην πολιτική επικοινωνία για τις τράπεζες, ο ελληνικός πτωχευτικός νόμος παίρνει «άριστα» και ποιον συντελεστή ΦΠΑ θέλει ο ΟΟΣΑ να ανεβάσουμε.

Ουρές, καθυστερήσεις και γκρίνια έχουν, πέρα από ενθουσιασμό, οι πρώτες μέρες του μετρό Θεσσαλονίκης. Με το σφύριγμα της λήξης για τη δωρεάν μετακίνηση των πρώτων ημερών, οι «παιδικές ασθένειες» του μέσου, που δεν έχει μπει ακόμα σε ρυθμό καθημερινότητας, βγαίνουν στην επιφάνεια. Πολλά από τα μηχανήματα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων είναι εκτός λειτουργίας, άλλα κολλάνε με τους τεχνικούς να τρέχουν να τα φτιάξουν, και αποτέλεσμα μεγάλες ουρές. Εντωμεταξύ, εισιτήρια δεν εκδίδονται παρά μόνο μετρητοίς, που σημαίνει ότι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν πάνω τους κέρματα ή χαρτονομίσματα μόνο των 5 και 10 ευρώ. ΟΙ κάρτες αναμένεται να εισαχθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου. Η εικόνα πάντως με τους κουβάδες στους σταθμούς με την πρώτη βροχή, αλλά και η ακινητοποίηση συρμού λόγω βλάβης, μόλις πέντε ημέρες αφού άνοιξαν οι πύλες του μετρό, δείχνει ότι κάποια πράγματα έγιναν μάλλον βιαστικά. Κάθε αρχή και δύσκολη…


Πολιτική επικοινωνία με παγίδες

Σε ένα πολιτικό παιχνίδι επικοινωνίας που κρύβει πολλές παγίδες μοιάζει να έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για ορισμένες πρακτικές των τραπεζών και να μην φανεί ότι υστερεί έναντι του ΠΑΣΟΚ, που «πρεσάρει» αρκετά δυνατά, όχι μόνο με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, αλλά κυρίως με την πρόταση νόμου για επιβολή έκτακτου φόρου που κατέθεσε στη Βουλή. Αρχικά η κυβέρνηση άφησε να κυκλοφορήσουν οι φήμες για έκτακτο φόρο, είδε ότι κινδύνευε να γίνει σοβαρή ζημιά στο επενδυτικό κλίμα, και με μια τοποθέτηση του πρωθυπουργού ενώπιον θεσμικών επενδυτών, διέψευσε οριστικά αυτές τις φήμες. Μετά από αυτό τον μάλλον ατυχή χειρισμό, που φάνηκε μάλιστα να εκθέτει την κυβέρνηση ως υπερβολικά φιλική προς τις τράπεζες, άρχισαν οι προαναγγελίες μέτρων. Μέτρων για τα επιτόκια, μέτρων για τις προμήθειες, μέτρων για περισσότερα δάνεια.

-- Για το θέμα μίλησε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει ποιες ακριβώς θα είναι οι πρωτοβουλίες. Αργότερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις, λέγοντας: «Υπάρχουν ζητήματα, όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, τα στεγαστικά δάνεια, που δεν δίνονται με τον καλύτερο ρυθμό, αλλά και ακίνητα που ακόμη δεν έχουν εκποιήσει προκειμένου να μπουν στην αγορά. Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας έχει ικανοποιήσει η αντίδραση τους και πολύ σύντομα να αναμένετε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα».

-- Το «πολύ σύντομα» δεν διευκρινίζεται, αλλά πιθανότατα οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό σε μερικές ημέρες, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα με αυτούς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς είναι ότι δημιουργούν στους πολίτες προσδοκίες για κάτι σπουδαίο, ενώ στο τέλος, ακόμη και αν ανακοινωθούν παρεμβάσεις στη σωστή κατεύθυνση, είναι πολύ πιθανό να περάσουν κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια η κυβέρνηση καλλιεργεί. Και τότε θα έχει βρεθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που ξεκίνησε.


Ο καλύτερος πτωχευτικός νόμος

Αν δεν το έλεγε ο ΟΟΣΑ, δύσκολα θα το πιστεύαμε: ο νέος πτωχευτικός νόμος της Ελλάδας, που είναι σε ισχύ από το 2020, είναι ο δεύτερος καλύτερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με ελάχιστη διαφορά από τον αντίστοιχο της Βρετανίας, που έχει και μεγάλη παράδοση σε τέτοιους νόμους. Ο ΟΟΣΑ βαθμολογεί τους πτωχευτικούς νόμους σε μια κλίμακα από 0 έως 1 και το άριστα είναι το 0. Ο ελληνικός νόμος παίρνει βαθμό κάτι παραπάνω από 0,1 και είναι σε ελάχιστη απόσταση από τον βρετανικό. Όλα καλά λοιπόν; Πήραμε το αργυρό μετάλλιο και μπορούμε να επαναπαυόμαστε, περιμένοντας από τον νόμο να λυτρώσει την οικονομία από τα «κόκκινα» χρέη; Δυστυχώς, εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο παράγοντας «Ελλάδα». Έχουμε καλό νόμο μεν, αλλά έχουμε και ένα δικαστικό σύστημα που είναι από τα πιο αργά στις χώρες του ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διοικητικά δικαστήρια χρειάζονται σχεδόν 20 μήνες για να εκδώσουν μια απόφαση σε πρώτο βαθμό, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Όπως παρατηρεί ο ΟΟΣΑ τα ελληνικά δικαστήρια δεν πάσχουν από έλλειψη δικαστών, αντίθετα ο αριθμός τους δεν είναι μικρότερος από άλλες χώρες μέλη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη υπαλλήλων, όπως οι γραμματείς, αλλά και στην έλλειψη επαρκούς μηχανογράφησης. Εν ολίγοις, καταλήγουμε και σε αυτή την περίπτωση στο γνωστό συμπέρασμα: Ακόμη και τον καλύτερο νόμο αν φέρεις, αυτός δεν θα εφαρμοστεί... μόνος του. Χρειάζεται να υπάρχουν και οι υπηρεσίες που θα τον εφαρμόζουν. Και εκεί μονίμως η χώρα χωλαίνει.


Οι προτάσεις ΟΟΣΑ για τον ΦΠΑ

Την ώρα που εμείς συζητάμε για τον υψηλό ΦΠΑ και αν πρέπει να μειωθεί για ορισμένες κατηγορίες βασικών αγαθών, ο ΟΟΣΑ εντοπίζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα στη διάρθρωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα. Όπως γράφει στην τελευταία του έκθεση, η υπαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών στους χαμηλούς συντελεστές πρέπει να γίνεται όταν πρόκειται για προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στους οικονομικά ασθενέστερους. Στο ελληνικό σύστημα, όμως, έχουμε καθιερώσει χαμηλούς συντελεστές ακόμη και για υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, τονίζει ο ΟΟΣΑ, είναι οι υπηρεσίες τουρισμού και φιλοξενίας: εκεί, αυτοί που κερδίζουν περισσότερο από τους χαμηλούς συντελεστές είναι οι εύποροι και οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να ξαναδεί η κυβέρνηση συνολικά το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ και όπου χρειάζεται να κάνει αυξήσεις, χωρίς βεβαίως να αποκλείει και μειώσεις. Δεν ξέρουμε την απάντηση της κυβέρνησης, μπορούμε όμως να την μαντέψουμε με σχετικά ασφάλεια: «Ευχαριστούμε για τη σύσταση, αλλά... δεν θα πάρουμε».


Στα ύψη το τίμημα για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Το τίμημα για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας στην κοινοπραξία Fraport και των οικογενειών Kοπελούζου και Κωνσταντακόπουλου ανέρχεται στα 45,2 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από την αποτίμηση του ανεξάρτητου οίκου που έγινε για λογαριασμό του Υπερταμείου. Το συνολικό όφελος για το Δημόσιο θα ανέλθει όμως στα 71,2 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της 40ετους παραχώρησης μαζί με τα τέλη και τα μερίσματα.
Τα μερίσματα θα προκύψουν γιατί το Υπερταμείο διατηρεί το 10% του αεροδρομίου στο πλαίσιο της μετατροπής του σε Sovereign Fund. Η σύμβαση θα υπογραφεί εντός του 2025 και αμέσως η κοινοπραξία θα βάλει μπρος το επενδυτικό σχέδιο των 28,3 εκατ. ευρώ στα πρώτα τρία χρόνια παραχώρησης με τις επενδύσεις να επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του κτιρίου των επιβατών (terminal) αλλά και στους χώρους στάθμευσης των αεροσκαφών.


Η θέση της Αθήνας στην κατάταξη του real estate

Μια θέση ανέβηκε η Αθήνα στην ετήσια έκθεση Emerging Trends in Real Estate, Europe 2025 του γνωστού φορέα ULI –Urban Land Institute σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων PwC. Σε παρουσίαση της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο OTE Academy, εξετάστηκε η πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς με έμφαση στα εμπορικά ακίνητα. Παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, ο κλάδος των ακινήτων στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλή πορεία, σημειώνει η έκθεση. «Επομένως, η διάθεση του κλάδου είναι συγκρατημένη αισιοδοξία», σύμφωνα με την έκθεση. Η Αθήνα ανέβηκε στη θέση 22 με το ελληνικό real estate να παρουσιάζει χαρακτηριστικά στασιμότητας, καθώς η πόλη βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από τη Ρώμη, τη Στοκχόλμη και το Μάντσεστερ. Στην πρώτη θέση είναι το Λονδίνο, και μετά ακολουθεί η Μαδρίτη και το Παρίσι.


Κινήσεις της Microsoft στα data center

Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τα data centers και την παρουσία του αμερικανικού κολοσσού Microsoft στη χώρα, μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στην στήλη. Αν και δεν αποκάλυψαν ποιες θα είναι αυτές, σημείωσαν πως θα είναι αρκετά σημαντικές και πριν το τέλος του έτους θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Υπενθυμίζουμε πως ο αμερικανικός κολοσσός είχε ανακοινώσει το 2020 την επένδυση ύψους 900 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data center στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το πρώτο data center που θα φιλοξενήσει τη Microsoft στη χώρα, θα είναι εκείνο της… Data 4 που θα είναι έτοιμο το 2026, καθώς μόλις πριν λίγο καιρό και μετά από μεγάλες καθυστερήσεις εγκρίθηκε η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία του πρώτου από τα τρία νέα data center που έχει προγραμματίσει ο αμερικανικός κολοσσός.


Ο Τραμπ φέρνει αισιοδοξία στους Αμερικανούς CEOs

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επικεφαλής των κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με νέα έρευνα το 67% των CEOs εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων που διευθύνουν για το 2025, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 26% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο και 43% τον Δεκέμβριο του 2023. Παράλληλα, είναι έτοιμοι να αυξήσουν τις δαπάνες για επέκταση των δραστηριοτήτων τους αλλά και τις προσλήψεις.

-- Η μεγάλη ικανοποίησή τους έγκειται και στο γεγονός ότι ο Τραμπ έχει προαναγγείλει χαλάρωση των εποπτικών και ρυθμιστικών κανόνων, αλλά και να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο θα αυξήσει τα κέρδη και τα έσοδά τους. Το μόνο που τους ανησυχεί είναι η πορεία του πληθωρισμού, καθώς δεν κρύβουν ότι εάν επιβληθούν υψηλοί δασμοί, αυτό θα έχει επίπτωση στην πορεία των τιμών και ως εκ τούτου και στις πληθωριστικές πιέσεις, αρχικά εντός των ΗΠΑ και πιθανώς και να υπάρξει «εξαγωγή» της.


Γαλλικό ντόμινο στην ενέργεια;

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες και στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο, με την EDF να ανήκει στο γαλλικό κράτος και υπό την εποπτεία της λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% της ενεργειακής παραγωγής της Γαλλίας. Όμως τα υψηλά χρέη της EDF «φουσκώνουν» και το χρέος της Γαλλίας, ενώ η παράλυση του γαλλικού Δημοσίου πλήττει και την εν λόγω εταιρεία. Μέχρι στιγμής οι τιμές χονδρικής στη Γαλλία είναι περίπου 25% χαμηλότερες απ’ ότι στη Γερμανία και αυτό επέτρεπε στους  παραγωγούς να εξάγουν ενέργεια. Όμως όλα δείχνουν ότι οι τάσεις αλλάζουν και ενδεχόμενη υποχώρηση των ενεργειακών εξαγωγών της Γαλλίας θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει εκ νέου την Ευρώπη, στον πολύπαθο τομέα της ενέργειας.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το τραπεζικό ρήγμα, η έρευνα στο μετρό Θεσσαλονίκης και «χτύπημα» στα ακίνητα

Η διάχυτη απογοήτευση στις τράπεζες για την κυβέρνηση, πώς το ΣτΕ μειώνει κατά 20% την προσφορά κατοικιών, τι ψάχνει η THEMA στα συστήματα του μετρό, το στοίχημα της BYD στην Ελλάδα και ο γρίφος του παράνομου τζόγου.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία BRICS
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του BD την περασμένη εβδομάδα (17/02-23/02)

Η αναζήτηση προσωπικού στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο 2021 και οι αναταράξεις σε τράπεζες - servicers από τον νέο Ποινικό Κώδικα ήταν ανάμεσα στα δημοφιλέστερα θέματα του BD.