ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Οι φήμες περί κλειστού Χρηματιστηρίου, τα μπαζούκας ρευστότητας και τα μετρητά της Μυτιληναίος

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ελπίδες δημιούργησε η δυναμική αντίδραση της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν κοντά στο +10% την περασμένη Παρασκευή, ημέρα που ο πρόεδρος Τράμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ελπίδες δημιούργησε και η χθεσινοβραδινή, έκτακτη ανακοίνωση της μείωσης επιτοκίων στο μηδέν από την Fed, που συνοδεύεται και με ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 700 δισ. δολ.
  • Όμως, ο δρόμος από την ελπίδα μέχρι την πραγματική ανάκαμψη των αγορών φαίνεται ότι είναι ακόμη μακρύς. Η προσγείωση από την ελπίδα στη δύσκολη πραγματικότητα μιας πρωτοφανούς επιδημίας, που προκαλεί διαταραχή χωρίς προηγούμενο στην οικονομική και κοινωνική ζωή και παράγει συνεχώς κακές ειδήσεις, ήλθε αμέσως μόλις άνοιξε η διαπραγμάτευση των futures των αμερικανικών δεικτών και αμέσως έκαναν «βουτιά» στο limit down (-5%).
  • Αν έχει δίκιο η Goldman Sachs, αυτός ο μεγάλος κύκλος πτώσης θα κλείσει όταν ο S&P 500 υποχωρήσει 30% από το ιστορικό υψηλό του. Σε αυτό το επίπεδο, η λογική λέει ότι οι αγοραστές θα επανεμφανισθούν και θα αρχίσει η ανάκαμψη, αφού θα έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών όλες οι δυσμενείς επιδράσεις από την επιδημία. Από αυτό το -30% δεν απέχουμε πια πολύ. Όμως, βεβαιότητες δεν υπάρχουν, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς για αρκετές εβδομάδες τον πρώτο λόγο και στις αγορές θα έχει ο κορονοϊός.
  • Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με μια ήπια ανάκαμψη, σε σχέση με την κατάρρευση των προηγουμένων ημερών, στις 551,97 μονάδες (+2,49%) επίδοση μάλλον θετική, αν συνεκτιμήσει κανείς την μεγάλη αβεβαιότητα, τις έντονες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές και την ακατάσχετη φημολογία που ήθελε την κυβέρνηση να ανακοινώνει το κλείσιμο του Xρηματιστηρίου από σήμερα λόγω της επιδημίας. Η μόνη περίπτωση να κλείσει το ΧΑ είναι αν κλείσουν οι τράπεζες κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. 
  • Όπως και να το δει κανείς, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει παντού και πολύ, τα δραστικά μέτρα που ακολουθούν οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα οδηγήσουν στην ανάσχεση της επιδημίας και το ποτάμι ρευστότητας μπορεί όχι απλά να βάλει τέλος στην πτώση των τιμών των μετοχών αλλά να τροφοδοτήσει ένα ράλι ανακούφισης.
  • Αυτά μεσοπρόθεσμα. Διότι τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς θα ορίσουν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας τις οποίες ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.
  • Αλλά ακόμα και αν έχουμε νέο μπαράζ αρνητικών ειδήσεων και δούμε τον Γενικό Δείκτη στις 450 μονάδες ένα είναι βέβαιο: όσοι αγοράζουν τώρα δεν θα το μετανιώσουν. Τέτοιες ακραία χαμηλές αποτιμήσεις δεν θα ξαναδούμε, αν δεν καταρρεύσει ο καπιταλισμός.
  • Περιττό να τονίσω πόσο κρίσιμο είναι το σημερινό Eurogroup. Γιατί αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν ανοίξουν το πουγκί και δεν σημειωθεί μια ριζική στροφή στην πολιτική της Ευρώπης, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για κανέναν. Πολύ περισσότερο για την Ελλάδα μας, που παραμένει σε μια εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση.
  • Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 ανακοινώνει την Πέμπτη, 19 Μαρτίου ο Όμιλος Μυτιληναίος και, με αυτή την αφορμή, η Euroxx μας υπενθυμίζει ένα γνωστό και σταθερό οικονομικό κανόνα: «Βασιλιάς είναι τα μετρητά - Cash is king». Όπως υπολογίζει η χρηματιστηριακή, ο Όμιλος, μετά και την πρόσφατη επιτυχή έκδοση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ, έχει ρευστότητα 718 εκατ. ευρώ, αρκετή για να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες του επενδύσεις, να επιδιώξει τη δημιουργία επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, για παράδειγμα μέσα από φωτοβολταϊκά με το κλειδί στο χέρι (BOT), να προχωρήσει σε εξαγορές, αλλά και να υλοποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Με αυτά τα δεδομένα, η πρόσφατη πτώση της μετοχής, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή, προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου. Όσο για τα αποτελέσματα του 2019, η νεότερη πρόβλεψη της Euroxx είναι ότι τα EBITDA θα αυξηθούν κατά 7%, στα 309 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη θα είναι μειωμένα, κυρίως λόγω των υψηλότερων φόρων, κατά 7%, στα 134 εκατ. ευρώ και το μέρισμα θα διατηρηθεί σταθερό σε 0,36 ευρώ (μερισματική απόδοση 6,8%).
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΕΕ καταστρέφει τα χρηματιστήρια, τα νέα της Mytilineos και τα περίεργα email

Η απίθανη γραφειοκρατία για το άνοιγμα χρηματιστηριακού κωδικού που στέλνει τους επενδυτές σε πλατφόρμες τζόγου, οι σκληροί όροι για το νέο πακέτο από Βρυξέλλες και η ρευστότητα της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νίκη της κεντροαριστεράς στο Μαξίμου και η προηγμένη μηχανική του Frontier

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Χρήστου Ταραντίλη, η τιτλοποίηση της Εθνικής που δεν θα φέρει πλήγμα στα κεφάλαια, ο ούριος άνεμος στο Χρηματιστήριο και το αόρατο χέρι της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το παρασκήνιο με την Εθνική Ασφαλιστική, οι κραδασμοί στις αγορές και η «χάρτινη» ΑΑΔΕ

Το κλεισμένο deal με το CVC και η αναμονή υπογραφών από το ΤΧΣ, η πορεία του ΧΑ εν μέσω πιέσεων στις αγορές από το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, η λατρεία της εφορίας για άχρηστα χαρτιά και ο νόμος με τις 77 αποφάσεις.