ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Μητσοτάκης
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Τι «χάνει» ο Μητσοτάκης, η σύνοδος στο Ελιζέ και κίνητρα για ανεμογεννήτριες

Πώς απογοητεύει η κυβέρνηση τους κεντρώους ψηφοφόρους, γιατί δεν πήρε η Ελλάδα πρόσκληση από Γαλλία, το Μαξίμου και ο Δένδιας, η αυτονόητη αλλά καθυστερημένη ενίσχυση για ανεμογεννήτριες, τα δυσάρεστα της ΤτΕ για τον πληθωρισμό και η Κεφαλαιαγορά.

Αντεπίθεση με στόχο να σπάσει τον φαύλο κύκλο της αρνητικής δημοσιότητας των Τεμπών, επιχείρησε μέσω της συνέντευξής του στην Καθημερινή o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η αμφισβήτηση των θεσμών -από τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δικαιοσύνη μέχρι και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- κρύβει κινδύνους. Καταργεί κανόνες και όρια, οδηγώντας στην κοινωνική "ζούγκλα"».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της τραγωδίας» και έριξε βέλη σε πολλές πλευρές τους «γνωστούς ακραίους» με αφορμή την επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση για «προσωπική προβολή», αποστροφή που θα μπορούσε να εκληφθεί ότι αφορούσε και την κ. Καρυστινού, την οποία είχε αποφύγει να σχολιάσει σε προηγούμενη, τηλεοπτική, συνέντευξή του.

Αυτή η μονομερής ευαισθησία ορισμένων, κυρίως στις τάξεις της αριστεράς και της ακραίας αριστεράς, που έχουν δυσανάλογα ισχυρή φωνή σε σχέση με την εκλογική τους επιρροή, που αγανακτούν με το Τέμπη αλλά σφυρίζουν αδιάφορα για άλλες τραγωδίες που συνέβησαν επί «πρώτης φοράς Αριστεράς», ίσως δικαιολογεί όσους κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση.

Δεδομένου μάλιστα ότι δεν γίνεται η παραμικρή ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια του δυστυχήματος και το γεγονός ότι η τραγωδία ήταν και αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, ενός αναποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού και ενός κομματικού και «συνδικαλιστικού» συστήματος που έχουν καταστήσει τη δημόσια διοίκηση μη λειτουργική, για να το θέσουμε κομψά.

Καμία συζήτηση επίσης για το πώς η δημόσια διοίκηση και αρκετές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν στοιχειώδεις υποδομές ασφαλείας. Η επιχειρηματολογία όλων αυτών εξαντλείται στο «Μητσοτάκη Παραιτήσου», «Να ρίξουμε τον Μητσοτάκη» και άλλα αντίστοιχα, λες και αυτό θα λύσει τα προβλήματα ενός κράτους που δεν δουλεύει, ενός κράτους φέουδου ευρύτερων κομματικών μηχανισμών και όχι μόνο των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Οπότε τα περί εργαλειοποίησης της τραγωδίας δεν είναι αβάσιμα. Αυτό όμως που «χάνει» ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο τον αποσυνδέει ακόμα περισσότερο με το ευρύτερο κέντρο που του εξασφάλισε τις εκλογικές νίκες είναι ότι τον ψήφισαν ακριβώς για να βάλει τέλος σ’ αυτές τις πρακτικές. Να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του κράτους, της Δικαιοσύνης. Να βάλει τέλος στην ασυδοσία και την ανευθυνότητα που κυριαρχούν στο Δημόσιο. Κάτι που ο Μητσοτάκης δεν έκανε, δεν κάνει και ούτε φαίνεται ότι θα κάνει, απογοητεύοντας και απομακρύνοντας πολλούς ψηφοφόρους του.

Και δεν χρειάζεται να πούμε ότι δυστυχώς ο πρωθυπουργός μετά το δυστύχημα, αντί να σαρώσει τα πάντα, περιορίστηκε σε μια αδέξια επικοινωνιακή διαχείριση και υπέπεσε σε ατελείωτα λάθη (όπως η ανοχή στον Κ. Καραμανλή), λάθη που τροφοδότησε και η παρερμηνεία του 41% των εκλογών του 2023.


Το Μαξίμου και ο Δένδιας

Απέφυγε, για ευνόητους λόγους, να πει πολλά ο πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, για το θέμα των πυραύλων Meteor («τα εν οίκω μη εν δήμω»).

Όσο για την πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια να καλέσει την Γαλλίδα πρέσβειρα, φαίνεται ότι κινήθηκε εκτός του πλαισίου που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός -ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να πει ότι έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου.

«Ο κάθε υπουργός προφανώς αναφέρεται στα θέματα που χειρίζεται καθημερινά», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «η κατεύθυνση της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι πάντοτε ενιαία και την αποτυπώνει ο πρωθυπουργός», για να καταλήξει λέγοντας «μην αναζητείτε, λοιπόν, διαφοροποιήσεις σε μία πολιτική απολύτως συνεκτική».


Κίνητρα για τις ανεμογεννήτριες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του πακέτου που θα περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο ανταποδοτικών τελών για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα που επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας.

Με την κίνηση αυτή, ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης ελπίζει ότι θα κάμψει το διογκούμενο κύμα αντιδράσεων κατά των ανεμογεννητριών.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί αργήσαμε τόσο. Αυτή την προφανή και δίκαια κίνηση της πριμοδότησης όσων νοικοκυριών βρίσκονται κοντά σε αιολικά πάρκα γιατί δεν την έχουμε κάνει εδώ και χρόνια;


Η Ελλάδα εκτός τραπεζιού

Διπλωματικές καραμπόλες που έφτασαν από την Ουάσιγκτον και το Μόναχο ως το Παρίσι προκαλούν πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Δηλώσεις του Τραμπ, αλλά και των απεσταλμένων του στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου προκάλεσαν σοκ στην Ευρώπη, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων, έκαναν σαφή την πρόθεση του νέου «σερίφη» να κρατήσει την Ευρώπη μακριά από τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Ο Κιθ Κέλογκ, προεδρικός διαπραγματευτής για την Ουκρανία, εξήγησε μάλιστα ότι αυτό γίνεται επειδή η Ευρώπη δεν έχει κοινή γραμμή για να μπορεί να λάβει μέρος στη διαπραγμάτευση.

Για να μη μείνει η Ευρώπη εκτός τραπεζιού, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα την επείγουσα Σύνοδο Κορυφής στο Ελιζέ, «με τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες», όπως ανέφερε το Παρίσι. Και, κάπως έτσι, η Ελλάδα έμεινε εκτός συνόδου, παρά τις άριστες διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία, καθώς θα συμμετάσχουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία, ως εκπρόσωπος των χωρών της Βαλτικής και των σκανδιναβικών χωρών.

Διπλωματικοί παρατηρητές εξηγούν ότι η μη συμμετοχή της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως παραγκωνισμός μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, που έχει σταθερά πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες και συμμετέχει ενεργητικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Όπως επισημαίνουν, στόχος του Μακρόν είναι να σφυρηλατήσει σε ελάχιστο χρόνο προωθημένες, κοινές θέσεις μιας συμμαχίας «προθύμων και ισχυρών» της Ευρώπης, ώστε να γίνει σαφές στους Αμερικανούς ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων για την Ουκρανία και την ασφάλεια της ηπείρου.

Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε μια «κανονική» σύνοδο κορυφής, γιατί στο Παρίσι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα έκαναν προσπάθεια να μπλοκάρουν τις αποφάσεις ο Όρμπαν και ο Φίτσο, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, που κινούνται περισσότερο σαν εκπρόσωποι του Πούτιν, παρά ως ηγέτες κρατών της ΕΕ και του NATO.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα έχει την ευκαιρία να καταθέσει τις θέσεις του στην «κανονική» Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει, ως συνέχεια της έκτακτης στο Παρίσι. Εκεί, εφόσον βρεθεί σήμερα κοινή γραμμή των «μεγάλων», θα φανεί σε ποιο βαθμό μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει συγκροτημένα ως Ένωση, ή αν οι γνωστές παρελκυστικές πρακτικές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θα υποχρεώσουν τους «πρόθυμους» να προχωρήσουν μόνοι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει στα γνωστά εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ να δώσουν στον Τραμπ ένα θαυμάσιο πρόσχημα για να λύσει μόνος του ένα μείζον θέμα που θα κρίνει το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας για δεκαετίες.


Ο Γεραπετρίτης στο Μόναχο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε χθες στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Μόναχο, την οποία συγκάλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας.

Σε αυτή τη συνάντηση, οι υπουργοί φάνηκαν να έχουν «αφυπνιστεί» μετά τις τελευταίες, σοκαριστικές πρωτοβουλίες του Τραμπ και συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να αφεθεί η Ουάσιγκτον να ρυθμίζει μόνη της τα πιο κρίσιμα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, την ώρα μάλιστα που η διοίκηση Τραμπ δηλώνει ότι δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εγγυητής της άμυνας της Ευρώπης.


Τα δυσάρεστα για τον πληθωρισμό

Θετικές, όπως αναμενόταν, ήταν και οι τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη το 2025 και το 2026, που περιλαμβάνονται στο τελευταίο, αγγλόφωνο σημείωμα της ΤτΕ για την οικονομία -προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,5% φέτος και 2,3% το 2026, πολύ ταχύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Δεν είναι εξίσου καλά, όμως, τα νέα για τον πληθωρισμό, καθώς η ΤτΕ επισημαίνει ότι «παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα το 2024, κυρίως λόγω του επίμονου πληθωρισμού των υπηρεσιών. Κατά μέσο όρο, το 2024, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα (3,0%) ήταν υψηλότερος από τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ (2,4%) και κατατάχθηκε ως ο πέμπτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ».

Τον Ιανουάριο του 2025, σημειώνει η ΤτΕ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε 3,1% από 2,9% τον Δεκέμβριο του 2024 και η Ελλάδα κατέγραψε τον 6ο υψηλότερο μετρούμενο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ τον Ιανουάριο του 2025.

Η ΤτΕ προβλέπει σταδιακή υποχώρηση τα επόμενα χρόνια, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από τον στόχο του 2%.

Και εξηγεί ότι στις πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλαν αρχικά, ως τα μέσα του 2023, τα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά από το 2024 μεγαλύτερη συμβολή είχε η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.


Πολλές αρμοδιότητες, λίγο προσωπικό

Η πρακτική είναι γνωστή και δοκιμασμένη, πάντα με άσχημα αποτελέσματα. Έρχεται ένας νόμος που διευρύνει το πεδίο αρμοδιοτήτων μιας υπηρεσίας ή ανεξάρτητης αρχής και μετά συνειδητοποιούμε έκπληκτοι (;) ότι δεν υπάρχει το προσωπικό για να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες.

Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά δίνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ένα ευρύ φάσμα νέων ρυθμιστικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων, από την επιτήρηση της αχανούς και δύσκολης αγοράς των κρυπτοστοιχείων, μέχρι τη διενέργεια «κρυφών» ελέγχων σε χρηματιστηριακές με τη μέθοδο του “mystery shopping”, που είναι αρκετά απαιτητική σε ανθρώπινους πόρους.

Όμως, το ερώτημα είναι αν μπορεί η Επιτροπή να ασκήσει αποτελεσματικά αυτές τις αρμοδιότητες, όταν ακόμη και το ισχύον οργανόγραμμα της παραμένει ακάλυπτο (έχει 130 άτομα προσωπικό, όταν προβλέπονται 225). Η πρόεδρος της Επιτροπής, Βασιλική Λαζαράκου τόνισε (στην Καθημερινή) ότι «τρέχουμε προσλήψεις για 34 στελέχη», αλλά και πάλι δεν φαίνεται ότι αυτό θα είναι αρκετό.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι με το ισοπεδωτικό μισθολόγιο του Δημοσίου που ισχύει και στην Επιτροπή, είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσει την «αφρόκρεμα» των υποψηφίων για τη στελέχωσή της.


Ανοικτές πληγές

Η Ελλάδα ακόμη δεν έχει καταφέρει να κλείσει τις πληγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

 Την 15ετία 2009-2024 και παρά την ανάκτηση θέσεων εργασίας τα τελευταία χρόνια, το ισοζύγιο της απασχόλησης παραμένει αρνητικό, καθώς αυτή τη 15ετια χάθηκαν πάνω από 305.000 εργασίας.

«Πρωταγωνιστής» στην απώλεια θέσεων εργασίας είναι ο δευτερογενής τομέας (κατασκευές, βιομηχανία,  μεταποίηση) που μεταξύ τρίτου τριμήνου 2009 και τρίτου τριμήνου 2024 απώλεσε 264.300 θέσεις εργασίας και ακολουθεί ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, πρώτες ύλες) ο οποίος κατά το εξεταζόμενο διάστημα έχασε 75.100 θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης στον δευτερογενή τομέα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 ανερχόταν μόλις στο 72,6% του αντίστοιχου αριθμού του τρίτου τριμήνου του 2009. 

Βελτίωση εμφανίζει μόνο ο τομέας των υπηρεσιών (τριτογενής τομέας). Το μερίδιο των θέσεων απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο 73,1% τον Σεπτέμβριο του 2024 από 67,4% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία έχει το στοιχείο της έκθεσης σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στις θέσεις υψηλής τεχνολογίας. Ειδικότερα, το 2023 το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας διαμορφώθηκε στο 3,4%. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.


Οι μετοχές συνεχίζουν να λάμπουν

Δασμοί, αλλαγή στο status σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, συνθέτουν τον πρώτο μήνα που ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην εξουσία των ΗΠΑ. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και ο φόβος εμπορικού πολέμου αναστατώνει κυβερνήσεις και επιχειρηματίες αλλά όχι τους επενδυτές.

Μέχρι στιγμής έχουν αγνοήσει τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζουν ακάθεκτοι να αγοράζουν μετοχές. Απόδειξη το γεγονός ότι ο S&P 500 έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή δεν είναι παράλογη, καθώς οι αγορές φοβόντουσαν πολύ χειρότερα για τους δασμούς  και, ως εκ τούτου, ο Τραμπ τις διέψευσε ευχάριστα.


Ο Βανς ένωσε τους Γερμανούς

Η τελευταία εβδομάδα της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας εκτυλίσσεται στο πλαίσιο μιας χαοτικής ρήξης στη διατλαντική συμμαχία, μια απροσδόκητη πραγματικότητα που αναγκάζει τους υποψηφίους να εξετάσουν νέες κινήσεις για να εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας.

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο Φρίντριχ Μερτς, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να επιτεθεί στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Βανς, ενώ τον χαρακτήρισε ως «επεμβατικό» σε θέματα που αφορούν το εσωτερικό της ΕΕ.

«Σεβόμαστε τις προεδρικές εκλογές και τις εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ και αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ το κάνουν και εδώ», δήλωσε ο Μερτς στο Μόναχο.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε σαφές ότι ο Βανς αγκαλιάζει ένα κόμμα που ουσιαστικά υμνεί τη δικτατορία του Αδόλφου Χίτλερ, κάτι που η «συντριπτική πλειοψηφία» των Γερμανών ψηφοφόρων απορρίπτει.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotaksi, Kiriakos Mitostakis, Kivernisi, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμυνα και AI στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Παρίσι για τη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η στροφή 180ο του Μητσοτάκη, τα γεύματα Τασούλα και τα «γαλλικά» του Δένδια

Η αλλαγή πορείας της κυβέρνησης για τα Τέμπη, η «μάχη» στη Βουλή, οι επαφές του υποψηφίου Προέδρου, ο Δένδιας και οι γαλλικοί πύραυλοι, τα ελληνικά πρωτεία στο ρωσικό πετρέλαιο και ο Στίβεν Φράι υπέρ της Ελλάδας.
Paris, Parisi, France, Gallia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Παρίσι παγκόσμια πρωτεύουσα της AI, παρών και ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η Σύνοδος Κορυφής, μαζί με την Εβδομάδα Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την προβολή των οικοσυστημάτων που προωθούν την ανάπτυξη και την εφαρμογή της AI.