ΓΔ: 1423.36 0.41% Τζίρος: 56.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:41:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
goldman_sachs
Πηγή: Shutterstock.

Η MIG στον «πάγο», το πάθημα της Goldman Sachs και το πάμφθηνο Χρηματιστήριο

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Σε καταστολή έχουν μπει τα πάντα σε ό,τι αφορά μεγάλες συμφωνίες, επενδύσεις, έργα κ.α. εξαιτίας του κορονοϊού. Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και την επιδημία να καλπάζει είναι βέβαιο ότι όλα έχουν μπει στον «πάγο», αναμένοντας και ελπίζοντας στην γρήγορη εξομάλυνση των συνθηκών. Στο πλαίσιο αυτό ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να έχουμε νέα για την υπόθεση αποδέσμευσης της Τράπεζας Πειραιώς από την MIG. Ακόμα και αν κατατεθούν προσφορές, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο δεδομένων των συνθηκών, ακόμα πιο αμφίβολο είναι αυτές να είναι ελκυστικές για την τράπεζα.
  • Μια κατάσταση αντίστοιχη των προσφορών που έχει δεχθεί η Εθνική Τράπεζα για την Εθν. Ασφαλιστική.
  • Άλλη μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τις αγορές, -τις προηγούμενες εβδομάδες μετρήσαμε τρεις - τέσσερις «Μαύρες Δευτέρες»- με οδηγούς τον φόβο και την αβεβαιότητα. Αργά χθες το βράδυ, τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη άνοιξαν στο limit down, στο -5%, σε συνέχεια της «βουτιάς» με απώλειες άνω του -4% της περασμένης Παρασκευής. Το κλίμα βάρυνε, εκτός των αρνητικών νέων από το μέτωπο του κορονοϊού, η αδυναμία Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, ύψους 2 τρισ. δολαρίων.
  • Με την επιδημία να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, και τους ειδικούς να προβλέπουν κλιμάκωση της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες, το τι θα συμβεί στις αγορές, και ποιο θα είναι το αποφασιστικό σημείο που θα σημάνει την αντιστροφή της πτώσης, παραμένουν άγνωστα. 
  • Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά δεν μπορούμε να πούμε πολλά πλην του ότι οι αποτιμήσεις έχουν διαμορφωθεί σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταστούν ακόμα πιο ελκυστικές το επόμενο διάστημα.  
  • Ο αγαπημένος δείκτης του «γκουρού», Γουόρεν Μπάφετ, για να προσδιορίζει αν ένα χρηματιστήριο είναι υποτιμημένο ή υπερτιμημένο, είναι ο λόγος της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το ΑΕΠ. Γενικά, όταν η αξία των μετοχών είναι χαμηλότερη από το 50% του ΑΕΠ, μια αγορά θεωρείται υποτιμημένη. Με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής, η συνολική αξία των ελληνικών μετοχών ήταν κάτι λιγότερο από 40 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούσε περίπου σε 20% του ΑΕΠ.
  • Υπό το πρίσμα αυτό θα έλεγε κανείς, λοιπόν, ότι οι μετοχές μας είναι εξωφρενικά υποτιμημένες. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση, για την οποία κάθε πρόβλεψη διαψεύδεται από μια χειρότερη και αυτό που φαίνεται σήμερα φθηνό ένας επενδυτής μπορεί να πιστεύει ότι αύριο ίσως να το βρει φθηνότερο.
  • Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι δεν είναι και πολύ μακρινό το 2011, όταν ο δείκτης Κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ είχε πέσει στο εντελώς εξωφρενικό 11,74%.
  • Το πάθημα της Goldman Sachs με τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που διαθέτει στους επενδυτές δείχνει το μέγεθος της φυγής επενδυτικών κεφαλαίων προς τα μετρητά που σημειώνεται παγκοσμίως. Οι επενδυτές έχουν φθάσει στο σημείο να ρευστοποιούν ακόμη και τα θεωρούμενα ως ασφαλή αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων.
  • Την περασμένη εβδομάδα, οι εκροές σε δύο τέτοια αμοιβαία της Goldman ξεπέρασαν τα 8 δισ. δολ. και η τράπεζα υποχρεώθηκε να αγοράσει η ίδια μερίδια αμοιβαίων αξίας 1 δισ. δολ. για να μην ξεμείνουν τα αμοιβαία από ρευστότητα και να συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά οι μεριδιούχοι. Τέτοια φαινόμενα έχουμε να τα δούμε από την κρίση του 2008 και είναι άκρως ανησυχητικά. Αν οι επενδυτές είναι έτοιμοι να «σκοτώσουν» τα πάντα, από μετοχές και ομόλογα, μέχρι χρυσό και αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, σημαίνει ότι χειρότερα μάλλον ειναι μπροστά μας.
  • Ο κορονοϊός μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σκότωσε και το νεοφιλελευθερισμό, τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Έθνος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας σε όλους μας το γνωστό, «ο καθένας με τον πόνο του».
  • Δεν αποκλείεται αν αύριο ανακοινωθεί ότι ένας τεράστιος μετεωρίτης πρόκειται να συγκρουστεί με τη γη εξαφανίζοντας το ανθρώπινο είδος, αν όχι ο πρώην πρωθυπουργός, σίγουρα η νεολαία Σύριζα να εκδώσει μια ανακοίνωση όπου θα εκφράζει τη λύπη της για το συμβάν αλλά παράλληλα θα χαιρετίζει την ελπιδοφόρα εξάλειψη του νεοφιλελευθερισμού, από προσώπου γης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα POS στις χρηματιστηριακές, ο φορέας ακινήτων, τα καύσιμα και η Βουλγαρία

Γιατί γκρινιάζουν οι ΑΧΕ για το POS, ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για τον Φορέα Ακινήτων, τα καύσιμα και το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η καταιγίδα νόμων, Τεχνητή Νοημοσύνη και αειφορία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κασσελάκης ως ιστορική αναγκαιότητα, οι δικηγόροι πάνε ταμείο και ισχυροί εκτός ΧΑ

Ο Δ. Τεμπονέρας και η ιστορική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζουν την πλάτη στο ΧΑ ισχυρές εταιρείες, το «δώστα όλα» του Γ. Φλωρίδη στους δικηγόρους, σήμερα το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς, ο Π. Χριστοδούλου στην Ελληνική και το retail bond της Autohellas.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Κ. Μητσοτάκη, η παύση της Prelium, η ΕΠΑΝΤ και τα καύσιμα

Οι «κρυφές» δαπάνες που ανησυχούν τον πρωθυπουργό, η παύση εργασιών της Prelium παρά την καλή πορεία του ΧΑ, η «εξαφανισμένη» Κανονιστική Παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού για τα καύσιμα και το «φως» στα τιμολόγια ρεύματος.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές και αυθαίρετα, η ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ και οι θεσμικές παραφωνίες

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η απρόσμενη πασχαλινή κινητικότητα στο Χρηματιστήριο, το τέλος των νομικών περιπετειών του Αλ. Εξάρχου και τα ισχυρά θεμελιώδη της Flexopack. Καλή Ανάσταση - επιστροφή την Τρίτη 18/04.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «πρασίνισμα» των «κόκκινων», πωλήσεις από retail και η συντριβή των short

Πώς οι servicers πέτυχαν την επιστροφή στην κανονικότητα (πρώην) «κόκκινων» δανείων 35 δισ., τρέχουν στην Attica για την ΑΜΚ, οι πωλήσεις από τη «μαρίδα», το ράλι των αγορών παρά τα επιτόκια και τα άλμα της Intrakat.