Ελληνικό Χρηματιστήριο

Το κυνήγι ευκαιριών στο ΧΑ, το σήμα από τον «γκουρού» και το σοκ από το αεροδρόμιο

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στην Λεωφόρο Αθηνών, όπου αρχίζουν να αναπτύσσονται προσδοκίες για μια διατηρήσιμη ανοδική αντίδραση. Τα μεγάλα πακέτα στήριξης των οικονομιών από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, με τελευταίο το πρωτοφανές πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στις ΗΠΑ (2 τρισ. δολ.), το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο της εποχής Ομπάμα (2008, 800 δισ. δολ.) επέτρεψαν χθες στα χρηματιστήρια στις δύο όχθες του Ατλαντικού να κινηθούν έντονα ανοδικά. Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, ο Dow Jones έκλεισε ανοδικά για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια βγαίνουν από το καβούκι τους, θεωρώντας ότι οι αποτιμήσεις είναι πλέον ελκυστικές και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.
  • Μετά την αναπήδηση της Δευτέρας από τα πολύ χαμηλά, κατά 7,68%, στις 552 μονάδες, ο δικός μας Γενικός Δείκτης έχει πια μια απόσταση 14% από το χαμηλό των 484 μονάδων, που καταγράφηκε στις 16 Μαρτίου. Το ζητούμενο είναι αυτή η απομάκρυνση από τα χαμηλά να συνεχιστεί και φαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μια ακόμη «ζωηρά» ανοδική συνεδρίαση, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές και, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον ισχυρών χαρτοφυλακίων που αναζητούν ευκαιρίες, ιδιαίτερα καθώς πολλές από τις αγαπημένες μετοχές ξένων θεσμικών βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Όλο το θέμα στις αγορές αυτή την περίοδο είναι πότε οι επενδυτές θα περάσουν από την φάση του risk-off στο risk-on, δηλαδή από τη μείωση στην αύξηση ρίσκου. Ένας από τους «γκουρού» των αγορών, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της αμερικανικής Pershing Square, Μπιλ Άκμαν, ενημέρωσε τους επενδυτές του ότι αλλάζει κατεύθυνση επενδυτικής πολιτικής. Έκλεισε όλες τις θέσεις που είχε ανοίξει για hedging της μεγάλης πτώσης στην Wall Street, αντλώντας 2,6 δισ. δολ. και τα περισσότερα από αυτά επενδύθηκαν σε καλές μετοχές που ήδη κατέχει η Pershing. Ο Άκμαν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιστολή του στους επενδυτές στα μεγάλα πακέτα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Fed και επισημαίνει ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να παρουσιαστούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
  • Η ελληνική αγορά έχει ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων στην Ευρώπη: στη χώρα μας, χάρη στις έγκαιρες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, η εξάπλωση της πανδημίας παραμένει υπό έλεγχο, με σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών. Αυτό δημιουργεί μια βάσιμη προσδοκία ότι η οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα πολύ γρηγορότερα από την ιταλική ή την ισπανική. Από την άλλη, βέβαια, όπως μας υπενθυμίζει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες οικονομίες σε αυτή την κρίση, κυρίως επειδή έχει πολύ μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων και εξάρτηση από τον τουρισμό.
  • Για να καταλαβαίνει κανείς σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι αγορές αυτή τη δύσκολη περίοδο, ένας δείκτης έχει ιδιαίτερη αξία: ο δείκτης των ισοτιμιών του δολαρίου με τα κύρια νομίσματα (dollar index). Από αυτόν καταλαβαίνει κανείς πόσο… τρίζουν τα υδραυλικά του διεθνούς συστήματος. Ένας παράγοντας που τροφοδότησε τον πανικό στις αγορές το προηγούμενο διάστημα, όπως είχε συμβεί και στην κρίση του 2008, ήταν η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια, που προκάλεσε μεγάλη άνοδο του αμερικανικού νομίσματος και βάρυνε πολύ το κλίμα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των ισοτιμιών του δολαρίου στις προθεσμιακές αγορές εκτινάχθηκε από το 95 στις 9 Μαρτίου στο 103,665 στις 19 Μαρτίου, όταν «στέγνωσε» η αγορά από δολάρια. Με την Fed, όμως, να έχει πλημμυρίσει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια αγορά με δολάρια, ο δείκτης υποχώρησε χθες κάτω από το 101 και μπορούμε να μιλήσουμε για λήξη συναγερμού.
  • Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία της Swissport για την κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε η εταιρεία, χθες 24 Μαρτίου, η κίνηση στο αεροδρόμιο ήταν μειωμένη κατά 97%. Πρόκειται για μια κατάσταση πραγματικά χωρίς προηγούμενο για την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πλην του να ευχηθούμε αυτή η μεγάλη περιπέτεια να περάσει γρήγορα και οι συνθήκες να εξομαλυνθούν το ταχύτερο.
  • Το θλιβερό είναι ότι η Swissport δημοσιοποίησε το στοιχείο αυτό προκειμένου να αιτιολογήσει τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν. Πρόκειται για ένα σημάδι από το οικονομικό τσουνάμι που έρχεται με ταχύτητα, στην περίπτωση που η κατάσταση στην οικονομία, στις οικονομίες της Ευρώπης για την ακρίβεια, δεν ομαλοποιηθούν σύντομα.
  • Με μπουνιές και κλωτσιές, «απάντησε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων, Γιάννης Χαραλαμπίδης, στην απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Αντώνη Μπούρη, να προχωρήσει στην διεύρυνση του ωραρίου της ΚΑΘ για να περιοριστεί ο συνωστισμός από την πολυκοσμία, στο πλαίσιο της μάχης κατά της επιδημίας. Όπως μου μεταφέρουν, η χειροδικία προκάλεσε την επέμβαση της Αστυνομίας! Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων καταφεύγει στη βία καθώς υπάρχει και άλλο περιστατικό με τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΑΘ για παρόμοια αφορμή. Πάντως από σήμερα η ΚΑΘ θα λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο. 
  • Συνεχίζει η κυβέρνηση να ψάχνει ΚΑΔ που επηρεάζονται από την επιδημία και να τις εντάσσει στις σχετικές λίστες. Λες και υπάρχουν ΚΑΔ που δεν επηρεάζονται από το lockdown που βιώνουμε. Χαμένος χρόνος και χαμένος κόπος, Η κυβέρνηση θα μπορούσε πολύ γρήγορα να ξεχωρίσει τους ελάχιστους τομείς που δεν επηρεάζονται από την κρίση και να εργάζεται νυχθημερόν με ένα και μόνο στόχο: να διοχετευθεί το ταχύτερο ρευστότητα στις επιχειρήσεις και την οικονομία προκειμένου να μην παραλύσουν τα πάντα και να μην ενεργοποιηθεί ξανά ένα νέο «δεν πληρώνω», αυτή τη φορά όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί δεν έχω...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ