ΓΔ: 1969.38 0.69% Τζίρος: 158.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:18:31
Kyriakos Mitsotakis, Kivernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Οργή Μητσοτάκη για το ρεύμα, πώς μπαίνει η ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Λαχεία

Έτοιμος να παρέμβει για το ακριβό ρεύμα ο Μητσοτάκης, πώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να ζει με την ΑΑΔΕ στο τιμόνι, έρχονται προσφορές για τα Κρατικά Λαχεία, ο Ορσέλ εγκατέλειψε την Banco BPM και η κυβερνοασφάλεια στο υπ. Άμυνας.

Μπορεί οι τράπεζες να βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τα ΑΤΜ και τις χρεώσεις, ωστόσο, εκεί που σιγοβράζουν τα πράγματα είναι στην ενέργεια και δεν αποκλείεται να έχουμε σύντομα έκρηξη.

Καθόλου τυχαία, πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να ανοίξει το θέμα ενέργειας.

«Το target model δεν φαίνεται να λειτουργεί πάντα με τρόπους που κατανοούμε πλήρως όσον αφορά στην τιμολόγηση της ενέργειας»... «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να εξηγήσω στους πολίτες το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα-πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση, αλλά ταυτόχρονα καταλήγουμε να έχουμε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητοστάκης.

Οι αναφορές πέρασαν στα ψιλά, ωστόσο όσοι νομίζουν ότι πάει πέρασαν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν. Όπως μας μεταφέρουν πηγές κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης είναι θυμωμένος με την κατάσταση στην ενέργεια, σιγοβράζει, και δεν θα μείνει άπραγος.

Το επόμενο δίμηνο, και το που θα διαμορφωθούν οι τιμές θα κρίνουν τη στάση του πρωθυπουργού και τον βαθμό αντίδρασης. 

Και, όπως μας μεταφέρουν, ουδείς είναι στο απυρόβλητο.


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζει... με Πιτσιλή

Όταν ανακοινώθηκε ότι η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ό,τι αφορά την πληρωμή και τον έλεγχο των αγροτικών επιδοτήσεων (με κοινοτικά κονδύλια), υπήρχε η απορία πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, ενώ αρκετοί υπέθεσαν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έβαζε «λουκέτο».

Τελικά, η λύση που επέλεξε (υποχρεωτικά) η κυβέρνηση είναι πολύ πιο σύνθετη, με βάση όσα διαβάζουμε στο νομοσχέδιο για τον Τελωνειακό Κώδικα: ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις αμαρτίες του, θα συνεχίσει να ζει ως νομικό πρόσωπο, αλλά την ευθύνη για τον έλεγχο του... οχήματος θα αναλάβει η ΑΑΔΕ εν κινήσει.

Γιατί γίνεται αυτό; Όπως εξηγούν από την κυβέρνηση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οργανισμός αρμόδιος για τις αγροτικές επιδοτήσεις και, αν έκλεινε, θα έπρεπε να πιστοποιηθεί από το μηδέν η ΑΑΔΕ και, στο μεταξύ, θα έπρεπε να παγώσει η διανομή των επιδοτήσεων στους αγρότες.

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο 252, η λύση που επιλέχθηκε προβλέπει ότι η ΑΑΔΕ θα πάρει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις υποδομές του και θα αναλάβει «τον έλεγχο, τη διαχείριση και τις διαδικασίες πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων, τον έλεγχο και την εκκαθάριση των πάσης φύσεως δαπανών, την εκτέλεση των προμηθειών, τη διαχείριση των πόρων αυτού, καθώς και κάθε άλλο οικονομικό στοιχείο ή κατάσταση που σχετίζεται με την κατάρτιση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού του Οργανισμού, τον Απολογισμό του καθώς και την εν γένει λειτουργία του».

Μια άλλη πρωτοτυπία του νομοσχεδίου είναι ότι προσπαθεί να προλάβει αρνήσεις και... πονηριές στη διαδικασία διαβίβασης του... τιμονιού του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Προβλέπει ότι «η μη εκπλήρωση ή πλημμελής εκπλήρωση των υποχρεώσεων της παρ. 1, πέραν των πειθαρχικών κυρώσεων, όπου αυτές εφαρμόζονται, επισύρει σε βάρος των υπόχρεων την επιβολή προστίμου από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά παράβαση, με πράξη του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε».

Με τέτοια πρόστιμα, δύσκολα θα πει κάποιος «όχι» στον Γιώργο Πιτσιλή.


Η ιταλική κυβέρνηση λύγισε τη UniCredit

Όσο και αν θέλουν οι τραπεζίτες, οι κυβερνήσεις μπορούν να μπλοκάρουν τις μεγάλες τραπεζικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη. Αυτό είναι το δίδαγμα που βγαίνει από την ατυχή κατάληξη των προσπαθειών του Αντρέα Ορσέλ της UniCredit, γνωστής στα καθ' ημάς από τη συμφωνία με την Alpha Bank, να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, εξαγοράζοντας την Banco BPM.

Η UniCredit ανακοίνωσε χθες, ύστερα από οκτώ μήνες προσπαθειών την εν πολλοίς αναμενόμενη απόσυρση της προσφοράς της για την Banco BPM, καθώς η ιταλική κυβέρνηση, αφού έχασε σε δικαστήριο, αποφάσισε να επαναφέρει με νέα νομοθετική ρύθμιση και με ελάχιστες διαφοροποιήσεις τους όρους που είχε επιβάλει για να εγκρίνει την εξαγορά, τους οποίους η UniCredit είχε θεωρήσει ασύμφορους.

Όλα αυτά, παρ' ότι ακόμη και η Κομισιόν είχε παρέμβει υπέρ της UniCredit, λέγοντας ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια εθνική κυβέρνηση πρόσθετους όρους για μια συμφωνία που έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.

Εξίσου σκληρή αντίσταση συναντά η UniCredit και στην προσπάθειά της για ένα μεγάλο διασυνοριακό deal, την εξαγορά της γερμανικής Commerzbank. Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, θα έχει αποδειχτεί ότι μια από τις ελάχιστες χώρες όπου είναι ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις στις τράπεζες είναι η Ελλάδα.


Η Αlumil και ο Τραμπ

Η χρονιά εξελίσσεται δυναμικά για την Alumil σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, γι' αυτό και φέτος προβλέπεται να εμφανίσει τζίρο πάνω από μισό δισ. ευρώ και 58 εκατ. ευρώ EBITDA.

Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το χυτήριο της «νέας» Αλουφόντ, αλλά η διοίκηση προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις. Και αυτό γιατί οι Αμερικανοί «μάζεψαν» όλο το scrap από την Ευρώπη επειδή η εισαγωγή του στις ΗΠΑ δεν επιβαρύνεται με δασμούς.

Σε αυτή τη συγκυρία δεν συμφέρει τη διοίκηση να πουλήσει μετοχές της Αλουφόντ, αφού μόνο το χυτήριο κοστίζει 70 εκατ. ευρώ. 

Από την εταιρεία  αναφέρουν  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου έχει ζητήσει από την ΕΕ την επιβολή εξαγωγικού δασμού 25% στο scrap. Και αυτό γιατί οι Αμερικανοί το προμηθεύονται φθηνά, ενώ οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες το επεξεργάζονται με υψηλό κόστος ενέργειας, για να παράγουν προϊόντα από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.

Αν ο δασμός επιβληθεί στο πλαίσιο των αντίμετρων στους δασμούς Τραμπ, τα μεγέθη της Alumil εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν θεαματικά.


Σήμερα η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα Κρατικά Λαχεία

Λήγει σήμερα η διορία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό του Υπερταμείου για την ανανέωση της άδειας παραχώρησης των κρατικών λαχείων. 

Η σημερινή παραχώρηση λήγει το 2026 και μέχρι τότε το Υπερταμείο επιθυμεί να έχει βρει τον νέο πλειοδότη για την παραχώρηση τα επόμενα 10 χρόνια. 

Η παραχώρηση ήταν επικερδής, αλλά επειδή έχουν πέσει οι τζίροι και υπάρχε το σταθερό μίνιμουμ έσοδο για το Δημόσιο, η δραστηριότητα εμφανίζει το τελευταίο διάστημα ζημιές. 

Ο ΟΠΑΠ είναι το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού.


Κυβερνοασφάλεια στην Άμυνα

Στρατηγικής σημασίας επένδυση για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας της χώρας αποτελεί το έργο «Αναβάθμιση, Υποστήριξη Λογισμικού και Εξοπλισμού των Υποδομών του Διακλαδικού Κέντρου Κυβερνοάμυνας (Cyber SOC) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». 

Η αναβάθμιση του Cyber SOC, σε επίπεδο εξοπλισμού και λογισμικού, ενισχύει τις δυνατότητες ανίχνευσης, ανάλυσης και απόκρισης σε απειλές του κυβερνοχώρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. 

Παράλληλα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη ενός ισχυρού Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας και την αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων του Δημοσίου.

Πρόκειται για ένα έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας, το οποίο αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς, σύγχρονου και ανθεκτικού ψηφιακού περιβάλλοντος στην άμυνα της χώρας.


Μαζικά στα μπλε

Στο 400% η αύξηση των καταναλωτών στα «μπλε» τιμολόγια το 2024. Η μαζική μετακίνηση των καταναλωτών από τα ειδικά τιμολόγια (πράσινα) προς τα σταθερά τιμολόγια (μπλε) δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αφού όπως έδειξε η ετήσια έκθεση της ΡΑΑΕΥ είναι μία τάση που ξεκίνησε πολύ δυναμικά ήδη από πέρυσι. Η αλλαγή αυτή πυροδοτήθηκε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι τιμές στα ειδικά τιμολόγια εκτοξεύθηκαν – με τον Αύγουστο να καταγράφει μέση τιμή 215,19 ευρώ/MWh. 

Πάντως, η τάση αυτή δεν είναι διόλου παράλογη, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων για το μήνα Ιούλιο, μπορεί κανείς να βρει «μπλε» τιμολόγιο από μόλις 8,8 σεντς/κιλοβατώρα, με «κλείδωμα» της χαμηλής τιμής από 12 έως 24 μήνες. Και μπορεί στα «μπλε» τιμολόγια τα πάγια να είναι υψηλότερα, αλλά η συνολική επιβάρυνση είναι σίγουρα χαμηλότερη από την αντίστοιχη των «πράσινων», όπου πλέον η μέση τιμή ξεπερνά τα 16 σεντς/κιλοβατώρα. 


«Φέσι» 3,4 δισ. ευρώ στο ρεύμα

Στα 3,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος το 2024, επιβαρύνοντας τόσο τους παρόχους όσο και τους καταναλωτές, με τις εταιρείες να αναγκάζονται να μετακυλούν μέρος του κόστους στην τελική τιμή. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΡΑΑΕΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας άγγιξαν συνολικά τα 1,74 δις. ευρώ για υφιστάμενους πελάτες και επιπλέον 1,65 δισ. ευρώ για πελάτες που έχουν αλλάξει πάροχο – δηλαδή, άθροισμα σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ. 


Αντοχή στον καύσωνα

Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τη σταθερότητα του συστήματος (και πολύ καλά κάνει) ενόψει του κύματος καύσωνα, που ξεκίνησε από χθες σε όλη τη χώρα, ωστόσο – προς το παρόν τουλάχιστον- σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ και του ΑΔΜΗΕ δεν έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτες βλάβες. 

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να βγούμε αλώβητοι από αυτήν την κρίσιμη εβδομάδα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για το σύστημα. 


«Συμπάσχει» η Γαλλία στις ΑΠΕ

Μπορεί οι περικοπές ΑΠΕ στην χώρα μας να έφθασαν βάσει στοιχείων του ΑΔΜΗΕ το πρώτο πεντάμηνο του 2025 τις 975 GWh, ωστόσο από ό,τι φαίνεται δεν είμαστε οι μόνοι. 

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Γαλλία, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, περιόρισε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε σύγκριση με το 2024.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί ΑΠΕ συγκράτησαν 2 TWh ηλεκτρικής παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 - σχεδόν διπλάσια ποσότητα από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έκθεση του διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου RTE που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Μιχάλης Κατρίνης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τον Κ. Μητσοτάκη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με στόχο την συγκάλυψη σκανδάλων, ζητώντας πολιτική αλλαγή και ευρωπαϊκή επανεκκίνηση.
businessdaily-Mitsotakis-Ypourgiko-Symboulio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ιδρύουμε νέα ομάδα ελέγχων - Θα πάρουμε πίσω τις επιδοτήσεις

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου για τις αγροτικές επιδοτήσεις τονίζοντας πως αναμένει γρήγορα αποτελέσματα. Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Καζαμπλάνκα και ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Τσίπρας με όπλο την αλήθεια και η σχολή του Ιατρικού

Η έκπληκτη κυβέρνηση για τη διαφθορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Τσίπρας ψάχνει την αλήθεια για το 2015, πώς χάθηκε το όνειρο Αποστολόπουλου για ιατρική σχολή και εκλογές με θόρυβο στο Ελληνοαμερικανικό.