ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:47:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η τραπεζική μάχη του Γ. Στουρνάρα,  ο Χρ. Μεγάλου στην πρώτη γραμμή και η άνοδος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
 • «Είναι προφανές ότι θα κάνω τα αδύνατα – δυνατά για να τιμήσω αυτή την εμπιστοσύνη της ανανέωσης της θητείας μου για δεύτερη φορά και όταν λέμε θα κάνω τα αδύνατα δυνατά εννοώ ότι θα προασπίσω τη νομισματική σταθερότητα στη χώρα και την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τόνισε χθες ο -και για τα επόμενα έξι χρόνια- διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου.
 • Δεδομένου ότι τη μάχη για την νομισματική σταθερότητα (μαζί με αυτή της ανεξαρτησίας) ο κ. Στουρνάρας την έδωσε και την κέρδισε το 2015, εύλογα θα έλεγε κανείς ότι η μεγάλη μάχη της δεύτερης θητείας του θα είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και η ουσιαστική επίλυση του τραπεζικού προβλήματος. Να γίνουν οι τράπεζες και πάλι τράπεζες, με λίγα λόγια.
 • Όμως ο διοικητής έχει έναν ακόμα φιλόδοξο στόχο: την αναμόρφωση και ανανέωση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφήνοντας την σφραγίδα του στην μετάβαση του ιστορικού εκδοτικού ιδρύματος στη νέα εποχή.
 • Με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής του Ομίλου Πειραιώς βρέθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου. Ο κ. Μεγάλου επισκέφτηκε καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στη Δυτική Αττική και μίλησε με τα στελέχη του δικτύου, «τους δικούς μας ανθρώπους με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες», όπως τους έχει αποκαλέσει, οι οποίοι, όπως οι γιατροί κράτησαν το υγειονομικό σύστημα όρθιο, έτσι και αυτοί κράτησαν το τραπεζικό σύστημα όρθιο, εξυπηρετώντας αδιάλειπτα ιδιώτες και επαγγελματίες πελάτες. Ο κ. Μεγάλου ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ομίλου, υπογράμμισε τη σημασία του έργου τους και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όπως τα καταφέραμε με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα τα καταφέρουμε και με την οικονομία.
 • Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει δημιουργήσει πρόγραμμα ανταμοιβής για τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο δίκτυο τη δύσκολη αυτή περίοδο.
 • Δεν προκαλούν πλέον καμία ιδιαίτερη αίσθηση οι φήμες περί διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Τράπεζα, οι οποίες επιστρέφουν συχνά πυκνά στην επικαιρότητα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι η διάχυση των φημών αυτό στο εσωτερικό της τράπεζας, καθώς ένα γράφεται για επερχόμενες διοικητικές αλλαγές, δέκα ακούγονται στο εσωτερικό της ΕΤΕ, στοιχείο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην τράπεζα.
 • «Το να κάνεις μια σύγκριση τιμών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, αγορές, συνήθειες είναι σύνθετη και πολύ δύσκολη υπόθεση», πρέπει κάποιος «να ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στις επίσημες και πραγματικές τιμές». Το πραγματικό κόστος των δεδομένων (data) στην κινητή στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσής (Ε.Ε.) αν υπολογιστούν οι φόροι και κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. χωρίς τους φόρους. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης
 • Όλα καλά λοιπόν -μάλλον έγινε παρεξήγηση και, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τη διαφορά ανάμεσα στις επίσημες και τις πραγματικές τιμές, τότε ίσως δικαιολογείται και μια αύξηση των τιμών.
 • Ευτυχώς δεν έφτασε μέχρι εκεί ο κ. Μπρουμίδης. Παρά την προσπάθεια απαξίωσης της έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone ανέφερε ότι υπάρχει σαφής πρόθεση σταδιακής αποκλιμάκωσης των τιμολογίων σε όλα τα επίπεδα. Διότι, είναι σκληρό πράγμα η πραγματικότητα.
 • Αίσθηση προκάλεσε το γύρισμα της Eurobank χθες, καθώς από το -2,17% αναρριχήθηκε στο +4,97%, για να κλείσει τελικά στο +0,72%. Στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες (που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν) ότι η μετοχή της Eurobank δεν θα υποβαθμιστεί τελικά από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης MSCI στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης. Κάποιοι άλλοι συνδύασαν την αντίδραση με την επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Cairo, ένα project για το οποίο η διοίκηση του ομίλου εργάζεται υπερεντατικά τις τελευταίες εβδομάδες.
 • Στο +6,18% έκλεισε η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με την αγορά να αντιδρά θετικά στην ανακοίνωση της τοποθέτησης του Γιώργου Πουλόπουλου, ενός εξαιρετικά έμπειρου τραπεζικού στελέχους, στη θέση του οικονομικού διευθυντή του ομίλου. Ο κ. Πουλόπουλος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Πειραιώς την περίοδο Ιούνιος 2016 – Απρίλιος 2017, ενώ για 7 χρόνια ήταν οικονομικός διευθυντής του ομίλου.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση σε μεγάλη ΑΧΕ, το ρίσκο της ΤτΕ και το «όχι» Μητσοτάκη σε εκλογές

Η φημολογούμενη παραίτηση στη Euroxx, οι περιπλοκές στην αύξηση της Πειραιώς και το προνόμιο στους παλαιούς μετόχους, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η αισιοδοξία για τον τουρισμό και η βύθιση της τουρκικής λίρας.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άνοιγμα των Ολλανδών στους εφοπλιστές και το εκλογικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Η προσπάθεια αποφυγής πολέμου μετόχων στην Ελλάκτωρ, οι πολιτικοί υπολογισμοί για τους πλειστηριασμούς, η εκεχειρία των εργολάβων και το πακέτο του Απ. Βακάκη που αβγάτισε.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ώρα της Πειραιώς, η επιτυχία της ΕΤΕ με την ασφαλιστική και τα μηνύματα Στουρνάρα

Πώς η κυβέρνηση έκανε έξαλλα τα πολυκαταστήματα, τα νέα κέρδη των σούπερ μάρκετ, η κρίσιμη Συνέλευση της Πειραιώς και η αθέατη επιτυχία της ΕΤΕ στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πρόοδος στο Ελληνικό, οι αναταράξεις στην Aegean και η αμήχανη συνάντηση

Η αμήχανη συνάντηση εφοπλιστών - διοίκησης Ελλάκτωρ, η ευρύτερη σημασία της αύξησης της Πειραιώς, η αθόρυβη αλλά ουσιαστική πρόοδος στο Ελληνικό και τα δύο «καρφιά» του Δ. Κουτσολιούτσου.