ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Το άνοιγμα των Ολλανδών στους εφοπλιστές και το εκλογικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Η προσπάθεια αποφυγής πολέμου μετόχων στην Ελλάκτωρ, οι πολιτικοί υπολογισμοί για τους πλειστηριασμούς, η εκεχειρία των εργολάβων και το πακέτο του Απ. Βακάκη που αβγάτισε.
 • Στους αρκετούς εγχώριους λόγους που εκτροχίασαν την ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς (η μεγάλη αύξηση Τράπεζας Πειραιώς, η διάχυση των πιέσεων και σε άλλες τράπεζες, οι πωλήσεις βασικών μετόχων κ.α.) ήρθε να προστεθεί και η μεγάλη πτώση χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το άλμα του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 1,7% προκάλεσε «βουτιά» 3% για τον Nasdaq και ισχυρές ρευστοποιήσεις στον S&P 500 (-1,48%) και τον Dow Jones (-0,46%).
 • Το άλλο επίπεδο στο οποίο έχει περάσει η Eurobank μετά την ολοκλήρωση του Cairo και τη δρομολόγηση νέων σημαντικών πρωτοβουλιών (project "Mexico", διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων από το 2022) επιβεβαίωσε χθες η μετοχή της τράπεζας. Σε μια ημέρα τραπεζικού ξεπουλήματος, η μετοχή της Eurobank κινήθηκε σε ένα παράλληλο σύμπαν, κλείνοντας με μικρή πτώση -0,48%.
 • Δεν πέρασε απαρατήρητο το άνοιγμα της διοίκησης της Ελλάκτωρ, που ελέγχεται από τους Ολλανδούς, προς την πλευρά Καϋμενάκη - Μπάκου και της Greenhill. Όπως έγινε γνωστό από πηγές της Ελλάκτωρ, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συζητήσεις με την Greenhill για την αύξηση και τα άλλα θέματα που απασχολούν την εταιρεία, με στόχο προφανώς να εκτονωθεί η πολεμική ατμόσφαιρα και να αναζητηθεί κοινό έδαφος.
 • Περιττό να σημειώσουμε τους κινδύνους και τις περιπλοκές που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας πόλεμος δυο τόσο ισχυρών μετόχων.
 • Με την πρώτη θα εξασφαλίσει το πράσινο φως η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου. Δεν θα απαιτηθεί επαναληπτική συνέλευση, καθώς δεδομένη θεωρείται η θετική ψήφος του ΤΧΣ (που κατέχει το περίπου 60% των μετοχών της τράπεζας) αλλά και άλλων μετόχων.
 • Έτσι, αμέσως μετά την έγκριση της αύξησης από τους μετόχους στις 7 Απριλίου θα αρχίσει το road show για την αύξηση με μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το τι είχε γίνει μέχρι τώρα: οι παρουσιάσεις σε επενδυτές θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Έτσι, στις πολλές καινοτομίες που διεκδικεί το project "Sunrise" περιλαμβάνεται και αυτή της πρώτης virtual αύξησης κεφαλαίου. Περιττό να σημειώσουμε ότι το επιτελείο της τράπεζας ήδη μιλά νυχθημερόν με αναλυτές και επενδυτές.
 • «Η αναγκαστική εκτέλεση δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα. Αλλά. Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Η απουσία της, ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους». Αυτά τόνισε χθες μιλώντας σε συνέδριο ο Αν. Πανούσης διευθύνων σύμβουλος της doValue, και όλα αυτά τα έχει χιλιοαναλύσει, μαζί με πολλούς άλλους, στην κυβέρνηση, χωρίς αποτέλεσμα.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2021 το πάγωμα των πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, αποτελεί κεντρική επιλογή. Και ο λόγος φαίνεται ότι συνδέεται με τον εκλογικό σχεδιασμό.
 • Ήρθε η ώρα να θάψουν οι κατασκευαστικές τα… τσεκούρια του πολέμου και να περάσουμε σε μια εποχή συνεργασιών, αντί να μπλοκάρονται τα έργα για χρόνια από ενστάσεις και προσφυγές; Φαίνεται πως κάτι αλλάζει στο κλίμα του κλάδου, τώρα που αρχίζουν να προβάλλουν πολλά και μεγάλα έργα στον ορίζοντα. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΑΒΑΞ. Ο πρόεδρος, Χρήστος Ιωάννου τόνισε ότι η εταιρεία επιδιώκει συνεργασίες και θέλει ήρεμο κλίμα, «όχι κόντρες και κοκορομαχίες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Μιτζάλης υπογράμμισε ότι έρχονται πολλά δημόσια έργα, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε στενό χρονικό περιθώριο 3-5 ετών, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου.
 • Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτό το νέο πνεύμα συνεργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο δεν το ξέρουμε ακόμη. Το έργο της γραμμής 4 του μετρό, όπως συζητείται συνεχώς τους τελευταίους μήνες στο παρασκήνιο του κλάδου, θα μπορούσε να προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασίες, με τη μορφή της ανάθεσης υπεργολαβιών σε άλλες εταιρείες από την κοινοπραξία της ΑΒΑΞ και της Alstom. Προς το παρόν, η διοίκηση της ΑΒΑΞ δεν επιβεβαιώνει τα σχετικά σενάρια, αλλά έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας μέχρι τις αρχές του 2022 που θα αρχίσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εργασίες.
 • Περισσότερες μετοχές από όσες είχε γίνει γνωστό την Τετάρτη πούλησε τελικά χθες ο Απόστολος Βακάκης. Ενώ είχε γίνει γνωστό ότι το πακέτο του placement θα ήταν 4,8 εκατ. μετοχές, τελικά χθες αυξήθηκε στις 5,25 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,86% του συνόλου. Η τιμή του πακέτου διαμορφώθηκε στα 14,7 ευρώ, με όχι ευκαταφρόνητο discount έναντι του κλεισίματος της Τετάρτης, καθώς έφτασε το 8%. Το αφεντικό της Jumbo αποκόμισε 77,175 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή. Πάντως, ο κ. Βακάκης δεν θα απασχολήσει την αγορά με άλλη αντίστοιχη πώληση, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, αφού στο placement υπάρχει περιορισμός νέας πώλησης για 180 ημέρες (lock-up period).
 • Σπάνιες είναι πια οι δημόσιες τοποθετήσεις από τον «σοφό» του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα οικονομίας και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Αλλά με δήλωση που έκανε για την οικονομική κρίση της πανδημίας θύμισε κάτι από τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ «κούρευε» με… την ψιλή όλα τα χρέη. Όπως είπε, το χρέος της εποχής του κορονοϊού «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διαγραφεί, γιατί αν δεν διαγραφεί ολόκληρες γενιές θα το κουβαλάνε πάνω τους». Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά ποια ακριβώς χρέη να διαγραφούν; Αυτά που δημιούργησε το Δημόσιο με εκδόσεις ομολόγων, που κατά μεγάλο μέρος έχουν καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Ή μήπως να διαγραφούν τα 20 δισ. ευρώ των νέων δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες το 2020; Τώρα που ζήλεψε τη δόξα του Γιάνη και θέλει να «κουρέψει» χρέη, καλό θα ήταν να εξηγήσει ο κ. Δραγασάκης πού ακριβώς θέλει να μπει το ψαλίδι.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «παλαβός» του ΕΦΚΑ, το πραγματικό στοίχημα για το Ελληνικό και το κουρασμένο ΧΑ

Το deal της Τρ. Πειραιώς για γραφεία στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον από τη Eurobank, ο ασφαλισμένος που ψάχνει στον ΕΦΚΑ ένσημα από το 1958 και η ανάγκη του ΧΑ για εισροή νέων κεφαλαίων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το υπόγειο αντάρτικο Δένδια, ποιος πουλάει Lamda και τα αντί-bonus στην Πειραιώς

Οι παρεμβάσεις Δένδια που σημειώνονται από το Μαξίμου, η επική μάχη νομικών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, το malus στα στελέχη της Πειραιώς και ο πωλητής που κρατά υπό πίεση τη μετοχή της Lamda Development.
dimitris koutsoumpas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εθελουσία στην Attica Bank, το καταστατικό των ΕΛΠΕ και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα

Η επικείμενη ανακοίνωση των όρων για εθελουσία στην Attica Bank, η κίνηση της Eurobank κόντρα στο ρεύμα, τι λένε οι αριθμοί για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η αλλαγή στο καταστατικό των ΕΛΠΕ που προκαλεί απορίες και το Rolex του Δ. Κουτσούμπα.