ΓΔ: 875.44 -0.15% Τζίρος: 107.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Το άνοιγμα των Ολλανδών στους εφοπλιστές και το εκλογικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Η προσπάθεια αποφυγής πολέμου μετόχων στην Ελλάκτωρ, οι πολιτικοί υπολογισμοί για τους πλειστηριασμούς, η εκεχειρία των εργολάβων και το πακέτο του Απ. Βακάκη που αβγάτισε.
 • Στους αρκετούς εγχώριους λόγους που εκτροχίασαν την ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς (η μεγάλη αύξηση Τράπεζας Πειραιώς, η διάχυση των πιέσεων και σε άλλες τράπεζες, οι πωλήσεις βασικών μετόχων κ.α.) ήρθε να προστεθεί και η μεγάλη πτώση χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το άλμα του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 1,7% προκάλεσε «βουτιά» 3% για τον Nasdaq και ισχυρές ρευστοποιήσεις στον S&P 500 (-1,48%) και τον Dow Jones (-0,46%).
 • Το άλλο επίπεδο στο οποίο έχει περάσει η Eurobank μετά την ολοκλήρωση του Cairo και τη δρομολόγηση νέων σημαντικών πρωτοβουλιών (project "Mexico", διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων από το 2022) επιβεβαίωσε χθες η μετοχή της τράπεζας. Σε μια ημέρα τραπεζικού ξεπουλήματος, η μετοχή της Eurobank κινήθηκε σε ένα παράλληλο σύμπαν, κλείνοντας με μικρή πτώση -0,48%.
 • Δεν πέρασε απαρατήρητο το άνοιγμα της διοίκησης της Ελλάκτωρ, που ελέγχεται από τους Ολλανδούς, προς την πλευρά Καϋμενάκη - Μπάκου και της Greenhill. Όπως έγινε γνωστό από πηγές της Ελλάκτωρ, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συζητήσεις με την Greenhill για την αύξηση και τα άλλα θέματα που απασχολούν την εταιρεία, με στόχο προφανώς να εκτονωθεί η πολεμική ατμόσφαιρα και να αναζητηθεί κοινό έδαφος.
 • Περιττό να σημειώσουμε τους κινδύνους και τις περιπλοκές που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας πόλεμος δυο τόσο ισχυρών μετόχων.
 • Με την πρώτη θα εξασφαλίσει το πράσινο φως η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου. Δεν θα απαιτηθεί επαναληπτική συνέλευση, καθώς δεδομένη θεωρείται η θετική ψήφος του ΤΧΣ (που κατέχει το περίπου 60% των μετοχών της τράπεζας) αλλά και άλλων μετόχων.
 • Έτσι, αμέσως μετά την έγκριση της αύξησης από τους μετόχους στις 7 Απριλίου θα αρχίσει το road show για την αύξηση με μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το τι είχε γίνει μέχρι τώρα: οι παρουσιάσεις σε επενδυτές θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Έτσι, στις πολλές καινοτομίες που διεκδικεί το project "Sunrise" περιλαμβάνεται και αυτή της πρώτης virtual αύξησης κεφαλαίου. Περιττό να σημειώσουμε ότι το επιτελείο της τράπεζας ήδη μιλά νυχθημερόν με αναλυτές και επενδυτές.
 • «Η αναγκαστική εκτέλεση δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα. Αλλά. Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Η απουσία της, ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες. Οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους». Αυτά τόνισε χθες μιλώντας σε συνέδριο ο Αν. Πανούσης διευθύνων σύμβουλος της doValue, και όλα αυτά τα έχει χιλιοαναλύσει, μαζί με πολλούς άλλους, στην κυβέρνηση, χωρίς αποτέλεσμα.
 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2021 το πάγωμα των πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, αποτελεί κεντρική επιλογή. Και ο λόγος φαίνεται ότι συνδέεται με τον εκλογικό σχεδιασμό.
 • Ήρθε η ώρα να θάψουν οι κατασκευαστικές τα… τσεκούρια του πολέμου και να περάσουμε σε μια εποχή συνεργασιών, αντί να μπλοκάρονται τα έργα για χρόνια από ενστάσεις και προσφυγές; Φαίνεται πως κάτι αλλάζει στο κλίμα του κλάδου, τώρα που αρχίζουν να προβάλλουν πολλά και μεγάλα έργα στον ορίζοντα. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΑΒΑΞ. Ο πρόεδρος, Χρήστος Ιωάννου τόνισε ότι η εταιρεία επιδιώκει συνεργασίες και θέλει ήρεμο κλίμα, «όχι κόντρες και κοκορομαχίες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Μιτζάλης υπογράμμισε ότι έρχονται πολλά δημόσια έργα, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε στενό χρονικό περιθώριο 3-5 ετών, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου.
 • Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτό το νέο πνεύμα συνεργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο δεν το ξέρουμε ακόμη. Το έργο της γραμμής 4 του μετρό, όπως συζητείται συνεχώς τους τελευταίους μήνες στο παρασκήνιο του κλάδου, θα μπορούσε να προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό για συνεργασίες, με τη μορφή της ανάθεσης υπεργολαβιών σε άλλες εταιρείες από την κοινοπραξία της ΑΒΑΞ και της Alstom. Προς το παρόν, η διοίκηση της ΑΒΑΞ δεν επιβεβαιώνει τα σχετικά σενάρια, αλλά έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας μέχρι τις αρχές του 2022 που θα αρχίσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι εργασίες.
 • Περισσότερες μετοχές από όσες είχε γίνει γνωστό την Τετάρτη πούλησε τελικά χθες ο Απόστολος Βακάκης. Ενώ είχε γίνει γνωστό ότι το πακέτο του placement θα ήταν 4,8 εκατ. μετοχές, τελικά χθες αυξήθηκε στις 5,25 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,86% του συνόλου. Η τιμή του πακέτου διαμορφώθηκε στα 14,7 ευρώ, με όχι ευκαταφρόνητο discount έναντι του κλεισίματος της Τετάρτης, καθώς έφτασε το 8%. Το αφεντικό της Jumbo αποκόμισε 77,175 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή. Πάντως, ο κ. Βακάκης δεν θα απασχολήσει την αγορά με άλλη αντίστοιχη πώληση, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, αφού στο placement υπάρχει περιορισμός νέας πώλησης για 180 ημέρες (lock-up period).
 • Σπάνιες είναι πια οι δημόσιες τοποθετήσεις από τον «σοφό» του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα οικονομίας και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Αλλά με δήλωση που έκανε για την οικονομική κρίση της πανδημίας θύμισε κάτι από τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ «κούρευε» με… την ψιλή όλα τα χρέη. Όπως είπε, το χρέος της εποχής του κορονοϊού «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διαγραφεί, γιατί αν δεν διαγραφεί ολόκληρες γενιές θα το κουβαλάνε πάνω τους». Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά ποια ακριβώς χρέη να διαγραφούν; Αυτά που δημιούργησε το Δημόσιο με εκδόσεις ομολόγων, που κατά μεγάλο μέρος έχουν καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Ή μήπως να διαγραφούν τα 20 δισ. ευρώ των νέων δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες το 2020; Τώρα που ζήλεψε τη δόξα του Γιάνη και θέλει να «κουρέψει» χρέη, καλό θα ήταν να εξηγήσει ο κ. Δραγασάκης πού ακριβώς θέλει να μπει το ψαλίδι.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
Κορονοϊός, Αστυνομία, Αστυνόμευση, Πλατεία Βαρνάβα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς, το ομόλογο της Ελλάκτωρ και το lockdown - Βατερλό

Η εβδομάδα που θα μεταμορφώσει την Τρ. Πειραιώς μετοχικά, κεφαλαιακά και χρηματιστηριακά, η πίεση στο ομόλογο της Ελλάκτωρ και η νέα υποβάθμιση από την S&P και το Βατερλό της κυβέρνησης με το δεύτερο lockdown.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ουρές για Πειραιώς, το ξεχασμένο ακίνητο της Πήγασος και το μέρισμα της Jumbo

Το ένθερμο ενδιαφέρον για τις νέες μετοχές της Πειραιώς και τα «ψιλά γράμματα» της αύξησης, η περίεργη αγορά ακινήτου της Πήγασος από την Ελλάκτωρ με «αλμυρό» τίμημα και η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ.