ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η τραπεζική «βουτιά», οι χρησμοί των αναλυτών και τα εγκαίνια του '66

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μετά τη χθεσινή «βουτιά» των τραπεζικών «χαρτιών» -πτώση 5,87%, για όσους δεν παρακολούθησαν τη συνεδρίαση- έχει νόημα να μην ξεχνάμε ένα βασικό στοιχείο: όλα, στο τέλος, θα κριθούν από την πορεία της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Όσο εύκολα εγκαταλείπουν τις μετοχές οι επενδυτές, όταν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για το σχέδιο APS («Ηρακλής», αν προτιμάτε), τόσο εύκολα θα επανέλθουν, αν (με το καλό…) εγκριθεί ένα τεχνικά άρτιο σχέδιο και οι τράπεζες αρχίσουν να ανακοινώνουν πώς θα το αξιοποιήσουν. Ας μην τα βάφουμε μαύρα, λοιπόν…
  • Μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το σχέδιο «Ηρακλής», έχει ίσως νόημα να δούμε πώς τοποθετούνται οι αναλυτές που παρακολουθούν τις τράπεζες: το λεγόμενο consensus, σχετικά με τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2020. Μας λέει, λοιπόν, η Deutsche Bank ότι υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τον τελευταίο μήνα, οι αναλυτές αναθεώρησαν θετικά τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της Εθνικής και της Eurobank κατά 17% και κατά 5%, αντίστοιχα. Μάλιστα, για τις δύο τράπεζες καταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική αναθεώρηση προβλέψεων από όλες τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές του εξεταζόμενου δείγματος. Αντίθετα, για την Πειραιώς και την Alpha καταγράφονται οι μεγαλύτερες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων, κατά 10% και 8%, αντίστοιχα.
  • Η ίδια η Deutsche Bank, πάντως, είναι πολύ πιο αισιόδοξη από το consensus των αναλυτών για την κερδοφορία της Πειραιώς και, λιγότερο, για την Εθνική και την Alpha. Έχει ενδιαφέρον ότι η διαφορά εκτιμήσεων είναι τεράστια, όσον αφορά την Πειραιώς: η DB προβλέπει κέρδη για το 2020 κατά 70% μεγαλύτερα από το consensus των αναλυτών. Κάτι έχουν δει οι Γερμανοί που οι υπόλοιποι δεν το βλέπουν, ή απλώς η Deutsche πέφτει έξω; Θα το δούμε εν καιρώ…
  • Οι μεγάλες επενδύσεις φαίνεται πως… θέλουν τον Μητσοτάκη τους: στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων κατασκευής της μονάδας παραγωγής ρεύματος της Mytilineos, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θύμισε ότι το ιστορικό εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, μια επένδυση της γαλλικής Pechiney, είχε εγκαινιάσει το 1966, ως υπουργός Συντονισμού (Οικονομικών, με τη σημερινή ορολογία), ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εγκαινίασε την κατασκευή της νέας μονάδας, υπενθύμισε ότι από την εποχή του πατέρα του χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπερνιούνται τα εμπόδια στις επενδύσεις, είτε αφορούν τοπικές αντιδράσεις ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
  • Πάντως, η νέα μονάδα της Mytilineos φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα και θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 χωρίς να πέσει σε εμπόδια. Η τοπική κοινωνία είναι θετική στην επένδυση, που θα φέρει δουλειές χωρίς ρύπανση, ενώ άλλες αντιδράσεις δεν υπάρχουν, ούτε και γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Σχεδόν δύο χρόνια προσπαθούσε ο ομογενής από την Σουηδία, Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής του ομίλου Sterner Stenhus να πετύχει μια μεγάλη συμφωνία στη χώρα μας. Η Sterner Stenhus κατέβηκε στο διαγωνισμό της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» για την πολυετή παραχώρηση των στοών Αρσακείου και Ορφέως. Η εταιρεία του ομογενούς επιχειρηματία έχει ισχυρότατη παρουσία στην αγορά ακινήτων της Στοκχόλμης και εμπειρία στα εμπορικά κέντρα αφού είναι ιδιοκτήτης του «Hallunda Centrum» στη σουηδική πρωτεύουσα. Σοβαρή παρουσία έχει και στον τομέα των κατασκευών σε τομείς που ξεκινούν από τις κατοικίες και φτάνουν μέχρι τα εμπορικά κτίρια. Τελικά, όμως, η συμφωνία ήρθε από αλλού. Χθες επισημοποιήθηκε πως αγοράζει την θυγατρική της ΑΒΑΞ που κατασκεύασε και διαχειρίζεται δέκα σχολεία στην Αττική έναντι περίπου 8,8 εκατ. ευρώ.
  • Το μετρό είναι βασική υποδομή του λεκανοπεδίου Αττικής. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ασφαλώς αναφαίρετο όμως μια βασική υποδομή, που εξυπηρετεί πολλές χιλιάδες πολιτών, δεν μπορεί να μην λειτουργεί για 24 ώρες, λόγω απεργίας.  
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι γκρέμισε τις τραπεζικές μετοχές, η πίεση στην ΜΥΤΙΛ και τα έργα στο Σύνταγμα

Τα δημοσιεύματα που πυροδότησαν τις πωλήσεις στις τράπεζες, η πτώση της Mytilineos, η καταβαράθρωση των ισχυρών της Wall Street, η μετεξέλιξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, η συνεργασία Alpha - Nexi και η πονεμένη ανάπλαση της Αθήνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ολλανδικό Κούγκι, το internet που σέρνεται και τα ρεκόρ της Mytilineos

Οι μετρήσεις της ΕΕΕΤ, τα απελπισμένα ασφαλιστικά μέτρα για την Εγνατία, οι απλήρωτοι της Άκτωρ, το τρολάρισμα της MLS στην Κεφαλαιαγορά και η πρωταπριλιάτικη ενημέρωση των βουλευτών για τις εξελίξεις στις τράπεζες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.