ΓΔ: 1451.71 1.15% Τζίρος: 90.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:26:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η τραπεζική «βουτιά», οι χρησμοί των αναλυτών και τα εγκαίνια του '66

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Μετά τη χθεσινή «βουτιά» των τραπεζικών «χαρτιών» -πτώση 5,87%, για όσους δεν παρακολούθησαν τη συνεδρίαση- έχει νόημα να μην ξεχνάμε ένα βασικό στοιχείο: όλα, στο τέλος, θα κριθούν από την πορεία της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Όσο εύκολα εγκαταλείπουν τις μετοχές οι επενδυτές, όταν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για το σχέδιο APS («Ηρακλής», αν προτιμάτε), τόσο εύκολα θα επανέλθουν, αν (με το καλό…) εγκριθεί ένα τεχνικά άρτιο σχέδιο και οι τράπεζες αρχίσουν να ανακοινώνουν πώς θα το αξιοποιήσουν. Ας μην τα βάφουμε μαύρα, λοιπόν…
  • Μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το σχέδιο «Ηρακλής», έχει ίσως νόημα να δούμε πώς τοποθετούνται οι αναλυτές που παρακολουθούν τις τράπεζες: το λεγόμενο consensus, σχετικά με τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2020. Μας λέει, λοιπόν, η Deutsche Bank ότι υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τον τελευταίο μήνα, οι αναλυτές αναθεώρησαν θετικά τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της Εθνικής και της Eurobank κατά 17% και κατά 5%, αντίστοιχα. Μάλιστα, για τις δύο τράπεζες καταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική αναθεώρηση προβλέψεων από όλες τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές του εξεταζόμενου δείγματος. Αντίθετα, για την Πειραιώς και την Alpha καταγράφονται οι μεγαλύτερες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων, κατά 10% και 8%, αντίστοιχα.
  • Η ίδια η Deutsche Bank, πάντως, είναι πολύ πιο αισιόδοξη από το consensus των αναλυτών για την κερδοφορία της Πειραιώς και, λιγότερο, για την Εθνική και την Alpha. Έχει ενδιαφέρον ότι η διαφορά εκτιμήσεων είναι τεράστια, όσον αφορά την Πειραιώς: η DB προβλέπει κέρδη για το 2020 κατά 70% μεγαλύτερα από το consensus των αναλυτών. Κάτι έχουν δει οι Γερμανοί που οι υπόλοιποι δεν το βλέπουν, ή απλώς η Deutsche πέφτει έξω; Θα το δούμε εν καιρώ…
  • Οι μεγάλες επενδύσεις φαίνεται πως… θέλουν τον Μητσοτάκη τους: στη χθεσινή τελετή των εγκαινίων κατασκευής της μονάδας παραγωγής ρεύματος της Mytilineos, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θύμισε ότι το ιστορικό εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, μια επένδυση της γαλλικής Pechiney, είχε εγκαινιάσει το 1966, ως υπουργός Συντονισμού (Οικονομικών, με τη σημερινή ορολογία), ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εγκαινίασε την κατασκευή της νέας μονάδας, υπενθύμισε ότι από την εποχή του πατέρα του χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπερνιούνται τα εμπόδια στις επενδύσεις, είτε αφορούν τοπικές αντιδράσεις ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
  • Πάντως, η νέα μονάδα της Mytilineos φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα και θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 χωρίς να πέσει σε εμπόδια. Η τοπική κοινωνία είναι θετική στην επένδυση, που θα φέρει δουλειές χωρίς ρύπανση, ενώ άλλες αντιδράσεις δεν υπάρχουν, ούτε και γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Σχεδόν δύο χρόνια προσπαθούσε ο ομογενής από την Σουηδία, Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής του ομίλου Sterner Stenhus να πετύχει μια μεγάλη συμφωνία στη χώρα μας. Η Sterner Stenhus κατέβηκε στο διαγωνισμό της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» για την πολυετή παραχώρηση των στοών Αρσακείου και Ορφέως. Η εταιρεία του ομογενούς επιχειρηματία έχει ισχυρότατη παρουσία στην αγορά ακινήτων της Στοκχόλμης και εμπειρία στα εμπορικά κέντρα αφού είναι ιδιοκτήτης του «Hallunda Centrum» στη σουηδική πρωτεύουσα. Σοβαρή παρουσία έχει και στον τομέα των κατασκευών σε τομείς που ξεκινούν από τις κατοικίες και φτάνουν μέχρι τα εμπορικά κτίρια. Τελικά, όμως, η συμφωνία ήρθε από αλλού. Χθες επισημοποιήθηκε πως αγοράζει την θυγατρική της ΑΒΑΞ που κατασκεύασε και διαχειρίζεται δέκα σχολεία στην Αττική έναντι περίπου 8,8 εκατ. ευρώ.
  • Το μετρό είναι βασική υποδομή του λεκανοπεδίου Αττικής. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ασφαλώς αναφαίρετο όμως μια βασική υποδομή, που εξυπηρετεί πολλές χιλιάδες πολιτών, δεν μπορεί να μην λειτουργεί για 24 ώρες, λόγω απεργίας.  
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
bank, trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ημέρες δόξας για τράπεζες, ο γάμος της χρονιάς και το 1 δισ. της Mytilineos

Τα ραντεβού των CEO's των τραπεζών στη Ν. Υόρκη, το «στοίχημα» των EBITDA για τη Mytilineos, ο γάμος της φοροδιαφυγής, πώς θα διατεθούν οι μετοχές του Αεροδρομίου, τι λέει το ΔΝΤ για μισθούς - συντάξεις και το Champions League.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μαθήματα πολιτικού marketing, η Goldman ξενοδόχος και η πλακίτσα της Ζωής

Ο Ευ. Μυτιληναίος ζητά από τους πολιτικούς να αφήσουν την οικονομία να ανασάνει, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναζητά ληστές τραπεζών για το κίνημα, η είσοδος της Goldman Sachs σε ξενοδοχεία και ο υιός Μουζενίδη παίρνει τα ηνία.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ο ΟΤΕ προκάλεσε πολιτική κρίση, ο Δείκτης χωρίς τράπεζες και τα διόδια του ΒΟΑΚ

Η αμφισβητούμενη πρωτοβουλία του ΟΤΕ να ζητήσει τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, πού θα βρισκόταν σήμερα ο Γενικός Δείκτης αν δεν είχε στη σύνθεσή του τις τράπεζες, η συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα με τους servicers, τα «σκιώδη» διόδια του ΒΟΑΚ και το δράμα των Τούρκων επενδυτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.