ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Η πτώση και η επόμενη ημέρα, τράπεζες σε χαμηλά διμήνου και οι κινήσεις της ΙΝΛΟΤ

Οι θετικές προοπτικές της αγοράς και οι φόβοι για πρόσκαιρη ταλαιπωρία, το πτωτικό σερί των τραπεζών, τα συμβόλαια στις ΗΠΑ που «χτυπάει» η Intralot, η «βουτιά» του ΟΛΠ και τα πέντε blue chips που έδειξαν αντοχές.

Δεν άρεσε η ένταση της πτώσης στο χθεσινό κλείσιμο, ωστόσο όπως σημειώσαμε και χθες φαινόταν εδώ και αρκετές ημέρες ότι η αγορά ξεμένει από καύσιμα. 

Ασφαλώς οι αγορές δεν κινούνται μονοσήμαντα, τα κέρδη ήταν μεγάλα, ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαμε αρκετές μάλλον αρνητικές ειδήσεις, στις οποίες προστέθηκε και η πολιτική αναταραχή. Όλα αυτά δεν ανατρέπουν τις θετικές προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και της αγοράς, ωστόσο δεν αποκλείεται να ταλαιπωρηθούμε για ένα διάστημα μέχρι να υπάρξουν νέα που θα δώσουν ανοδική κατεύθυνση. Επίσης, ενδεχόμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να επιδεινώσει το κλίμα και στο ΧΑ.

Η χθεσινή ήταν η τέταρτη πτωτική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κάτω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων, στις 1.393,84 μονάδες (-2%) τον δείκτη των τραπεζών να υποχωρεί κατά -2,08%.

Το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά διεθνώς, καθώς όλο και περισσότερο από την πλευρά της Fed τονίζεται ότι δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση επιτοκίων. Ο Stoxx 600 στην Ευρώπη διόρθωσε κατά 0,80%, ενώ στη Wall Street δεν είναι υπερβολή να μιλήσει κανείς για sell off, που έφερε απώλειες γύρω στο 1% στους τρεις βασικούς δείκτες. Οι αγορές θεωρούσαν ως τώρα βέβαιη την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο και θα είναι μια επώδυνη ανατροπή η ενδεχόμενη αναβολή της.

-- Τράπεζες: Από τις 30 Ιανουαρίου είχε να πέσει ο κλαδικός δείκτης στις 1.170 μονάδες, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλά διμήνου. Η χθεσινή ήταν η 5η σερί πτωτική ημέρα, με απώλειες 4,82%. Η Alpha Bank, συνεχίζει να έχει την πιο ασθενή εικόνα, χάνοντας 3,07%, ενώ το 5ήμερο υποχωρεί κατά 10,13%. Η Πειραιώς είναι στο -5,09% με τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική, η Εθνική στο -3,44%, ενώ η Eurobank είναι μόλις στο -1,89%.

Η πορεία του δείκτη των τραπεζών, 17 Ιουλίου 2023 - 2 Απριλίου 2024

-- Intralot: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, πλέον η διοίκηση επικεντρώνεται απερίσπαστη στη διεκδίκηση νέων έργων και στη γεωγραφική επέκταση του ομίλου. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών. Στις ΗΠΑ, ο όμιλος θα διεκδικήσει συμβόλαια ανταγωνιστών που λήγουν και οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι πως το 2024 και το 2025 θα είναι χρονιές γεμάτες προκλήσεις.Το 2024 ξεκίνησε δυνατά στις ΗΠΑ με δύο μεγάλα τζάκποτ, εκ των οποίων το ένα «τρέχει» ακόμη. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία θα διεκδικήσει το Video Lottery Monitoring στο Ιλινόις και δύο μεγάλα έργα στη Βραζιλία για προμήθεια εξοπλισμού μιας κρατικής και μιας ιδιωτικής λοταρίας. Παράλληλα, τον Μάιο θα υποβάλει την προσφορά της στον μεγάλο διαγωνισμό της TLC στην Αυστραλία. Η TLC διαχειρίζεται πέντε λοταρίες σε ισάριθμες πολιτείες της Αυστραλίας και για πρώτη φορά θα ζητήσει εξοπλισμό εκτός Αυστραλίας. Η Ιntralot έχει παρουσία στην Αυστραλία, καθώς συνεργάζεται με τη μοναδική κρατική λοταρία. Η συγκεκριμένη αγορά προσφέρει υψηλά margins και στην ελληνική εταιρεία αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που θα γίνει γνωστό τον ερχόμενο Αύγουστο. Η διοίκηση εκτίμησε πως το 2024 το μέσο επιτόκιο δανεισμού θα υποχωρήσει κάτω από το 6% και οι δαπάνες για τόκους δεν θα ξεπεράσουν τα 32 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2023. Χθες, το άνοιγμα της μετοχής ήταν απογοητευτικό, καταγράφοντας απώλειες άνω του -3% όταν η αγορά ήταν στο -0,50%, ωστόσο η επιδείνωση του κλίματος στη συνέχεια δεν την επηρέασε ιδιαίτερα και όπως φαίνεται και από τον τζίρο (χθες έκανε τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 19 συνεδριάσεων) κάποιοι «μάζεψαν χαρτιά» και μάλιστα πολλά. Το 1,1233 ευρώ είναι το επόμενο επίπεδο στήριξης, το οποίο χθες δοκίμασε και κράτησε. 

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 7 Ιουλίου 2023 - 2 Απριλίου 2024

-- Σαράντης: «Βράχος» χθες, αξίζει μνείας η συμπεριφορά της μετοχής, καθώς την ώρα που αρκετοί τίτλοι ρίχνονταν στο καναβάτσο, η συγκεκριμένη υποχώρησε μόλις κατά 0,68%, μολονότι προερχόταν από ράλι +28% το Μάρτιο και +40,1% το τρίμηνο. Βεβαίως οι πρωινοί δεν χαμογελούν καθώς στο ξεκίνημα η μετοχή έφτασε έως το +5,96% και στα 12,44 ευρώ, όμως τελικώς γύρισε στα 11,66 ευρώ στο κλείσιμο. Κράτησε την αποτίμηση στα 779 εκατ. ευρώ, διατηρώντας την απόσταση από ElvalHalcor, Autohellas, Quest και ΕΥΔΑΠ. Τον Απρίλιο η μάχη για τον FTSE 25.

Η πορεία της μετοχής της Σαράντης, 17 Ιουλίου 2023 - 2 Απριλίου 2024

-- ΔΕΗ: Υπό πίεση εδώ και μέρες -δεν επιβεβαιώνει τους αισιόδοξους.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 17 Ιουλίου 2023 - 2 Απριλίου 2024

-- Mytilineos: Από τις 13 Οκτωβρίου 2023, ήτοι σχεδόν έξι μήνες πίσω είχε να δει το 34 μπροστά, καθώς έχασε χθες τα 35 ευρώ, κλείνοντας στα 34,56 ευρώ με ισχυρή πτώση 3,36%, ενώ συμπλήρωσε 5ήμερο πτωτικό σερί. Παράλληλα, έχασε και τα 5 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση. Στο -12,30% η διόρθωση από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 17 Ιουλίου 2023 - 2 Απριλίου 2024

-- ΟΤΕ – Motor Oil – Jumbo – ΤΕΝΕΡΓ – Αεροδρόμιο: Οι πέντε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεχώρισαν θετικά στη συνεδρίαση. Με σημαντικές άμυνες χθες, ο ΟΤΕ έκλεισε στο +1,02%, η ΜΟΗ υποχώρησε μόλις κατά 0,07%, η Jumbo στο +0,15% και για 4η σερί ημέρα θετικά, η ΤΕΝΕΡΓ +0,50%, ενώ το Αεροδρόμιο έκλεισε με άνοδο 0,11%.

-- ΟΛΠ: Είχε κάνει ράλι, αλλά στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων την Παρασκευή, φάνηκε κάποια αδυναμία στο τέταρτο τρίμηνο, που σχετίζεται και με τη μειωμένη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο τίτλος οδηγήθηκε στο -7,12% σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη χρηματιστηριακή της παρουσία, χάνοντας και 52 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση, καθώς από τα 720 εκατ. της Πέμπτης έπεσε χθες στα 668 εκατ. ευρώ, κάτω από τα 686 της Intralot. Πτώση με μικρό τζίρο, όπως όμως και η άνοδος ήταν με μικρό τζίρο.

Η πορεία της μετοχής του ΟΛΠ, 17 Ιουλίου 2023 - 2 Απριλίου 2024

-- Mid Cap: Και μόνο ότι με το -3,13% χθες, πέφτοντας στις 2.318,68 μονάδες, έκανε τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά από τις 9 Οκτωβρίου 2023, ήτοι περίπου έξι μήνες πίσω, δείχνει το κλίμα που επικράτησε. Μόνο μια μετοχή από τις είκοσι σε άνοδο, η Dimand (+0,20%). Πλην του ΟΛΠ, κάκιστη εικόνα είχε η ΕΧΑΕ που υποχώρησε κατά 4,21%, ενώ άνω του 4% έχασαν οι Intracom Holdings, Τεχνική Ολυμπιακή, Αλουμύλ και ΕΥΑΘ.

-- CPI: Μεγάλη διακύμανση 13,95%, καθώς έφτασε να κερδίζει 6,22% και να χάνει 7,73%, ενώ τελικώς υποχώρησε κατά 4,51% στα 0,89 ευρώ.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και οι ξένες αγορές

Οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ και το στοίχημα της αναβάθμισης, η προειδοποίηση της Pimco για δύσκολη «προσγείωση», οι αποδόσεις των ενεργειακών μετοχών, το υψηλό της ΔΕΗ, το ομόλογο της Mytilineos και οι τράπεζες.
MARKET MAKER

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.
stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τα χαμόγελα των αγοραστών της Παρασκευής, η ΔΕΗ και κάτι ψήνεται στη ΜΥΤΙΛ

Οι αγοραστές στην αντεπίθεση με τους πωλητές να αποσύρονται, η ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, η δυναμική κίνηση της ΔΕΗ ενόψει των αποτελεσμάτων, η επόμενη κίνηση της Mytilineos και το ράλι της Optima.