ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ: Ισχυρές αντοχές στη διεθνή υποχώρηση, οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Άμυνες στην περιοχή των 1.300 μονάδων έβγαλε για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο, έχοντας – ξανά – καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων αγορών. Αποτελέσματα και μπαράζ αναβαθμίσεων συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ανθεκτικότητα και αυτονόμηση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν και χθες πτωτικά, αλλά και «βιασύνη» των (νέων) αγοραστών να μην επιτρέψουν μεγαλύτερη διόρθωση σε δείκτες και μετοχές έδειξε χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επιβεβαιώνοντας ξανά το όριο των 1.300 μονάδων.

Ήταν μια αντίδραση αυτοσυντήρησης αλλά και επιβεβαίωσης – για ακόμη μια φορά – πως κάθε μικρή ή μεγάλη διορθωτική κίνηση, θεωρείται ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων, είτε από κεφάλαια που αναδιαρθρώνουν τις θέσεις τους και κάνουν rotation, είτε από νέους κωδικούς που μπαίνουν τώρα στο «παιχνίδι» της αγοράς.

Παρά τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη που συνεχίζουν να υπάρχουν στην αγορά, τα οποία δικαιολογούν – ακόμη και τώρα – μια πολύ μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση ίσως έως τις 1.250 ή και 1.200 μονάδες ώστε να επαναφορτιστεί το momentum, φαίνεται πως η δυναμική που διαμορφώνεται, δεν επιτρέπει μεγαλύτερη πτωτικό ρήγμα. Μέχρι στιγμής κάθε «γύρισμα» της αγοράς εκλαμβάνεται ως ευκαρία τοποθετήσεων με αγορές στα χαμηλά και ειναι χαρακτηριστική η εικόνα της συνεδρίασης της Τετάρτης

Βεβαίως, δεδομένης και της κόπωσης αλλά και της εύλογης συρρίκνωσης των συναλλαγών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, αν υπάρξει κάποια σημαντικότερη (εξωγενής) αφορμή, δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω διορθωτική κίνηση.

Πάντως, μετά τη διόρθωση άνω του 5% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 7% σε επίπεδο τραπεζικού τις προηγούμενες ημέρες, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Τετάρτης και τις 1.281,70 μονάδες η αγορά έβγαλε πολύ σημαντική αντίδραση, η οποία συνεχίστηκε χθες.

Την Τετάρτη ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως 3,22% στα χαμηλά, όμως τελικώς έκλεισε με πτώση 1,39%, ενώ χθες η αγορά έφτασε έως το χαμηλό των 1.298,97 μονάδων όταν υποχωρούσε έως 0,53%, όμως τελικώς έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 1.314,31 μονάδες. Κοινός παρανομαστής και των δύο συνεδριάσεων το «σκούπισμα» των αγοραστών στα χαμηλά, αλλά και η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 1.300 μονάδων.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα της συνεδριασης 3 Αυγούστου 2023

Μπαράζ αναβαθμίσεων και αποτελέσματα

Πέρα από την εναλλαγή στους πρωταγωνιστές, καθώς την Τετάρτη κυριάρχησαν με το ενδοσυνεδριακό τους γύρισμα οι τρεις μετοχές του ομίλου Viohalco, ενώ χθες στην κορυφή των κερδών στον Large Cap βρέθηκαν οι Lamda Development, Aegean Airlines, Εθνική, Τιτάν, Mytilineos και Σαράντης, η αγορά φαίνεται πως βρίσκει στηρίξεις τόσο από το διαρκές κρεσέντο αναβαθμίσεων, όσο και από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Την περασμένη εβδομάδα τα μεγέθη που ανακοίνωσαν οι Epsilon Net, Mytilineos και Τιτάν ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά καθώς κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ αυτή την εβδομάδα ήταν η σειρά των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ανακοινώσουν πολύ καλά μεγέθη, τέτοια που στηρίζουν κάλλιστα και με το παραπάνω τις τωρινές αποτιμήσεις. Ικανοποιητικά ήταν επίσης τα μεγέθη που ανακοίνωσαν χθες δύο εκ των σημαντικότερων blue chips της πραγματικής οικονομίας, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 247,2 εκατ. ευρώ (+4,7%) στο πρώτο εξάμηνο, βάζοντας πλώρη για μια χρήση με περίπου μισό δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία, επίδοση που δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν. Η ΔΕΗ έκανε στροφή σε κερδοφόρα πορεία στο πρώτο φετινό εξάμηνο, με τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα 181,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ τα EBITDA έφτασαν τα 590 εκατ. ευρώ, έναντι 429 εκατ. πέρυσι (+37,5%).

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων για τράπεζες αλλά και blue chips της πραγματικής οικονομίας που έχουν μπει για τα καλά στο κεντρικό focus εγχώριων και διεθνών αναλυτών, ενώ δε λείπουν και οι εκθέσεις για τα mid caps.

Για τη Mytilineos το μπαράζ αναβαθμίσεων είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς μετά τις Citigroup, Wood, Εθνική Χρηματιστηριακή, Eurobank Equities, Παντελάκης Χρηματιστηριακή κ.α., χθες ήταν η σειρά της Morgan Stanley η οποία με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου, ανέβασε την τιμή – στόχο στα 43 ευρώ, με σύσταση overweight.

Την ίδια ώρα, με χθεσινή της έκθεση, η Alpha Finance ανέβασε την τιμή – στόχο για την Τιτάν στα 25,32 ευρώ με σύσταση αγοράς, δίνοντας περιθώριο ανόδου άνω του 36% από τα τρέχοντα επίπεδα. Δεκάδες είναι οι εκθέσεις – αναβαθμίσεις για πλήθος μετοχών του ΧΑ από εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους, ενώ πρόσφατα η Optima Bank έκανε focus σε εννέα μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, θυμίζουμε πως σήμερα το βράδυ η Scope Ratings θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο και δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει την ελληνική αγορά. Ο γερμανικός οίκος είναι ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης της Δύσης ο οποίος θα κρίνει το αξιόχρεο της χώρας μας μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς είχε προηγηθεί στις 31 Ιουλίου ο ιαπωνικός οίκος R&I, που ήταν ο πρώτος που «ανέβασε» την Ελλάδα ξανά στο επίπεδο του investment grade.

Δεν αποκλείεται και η Scope Ratings να κάνει το ίδιο σήμερα, όμως θυμίζουμε πως ο οίκος δεν περιλαμβάνεται στους τέσσερις που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (S&P, Moody's, Fitch, DBRS), οπότε η όποια κίνηση, δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερη και εκτός προγράμματος θετική ανατάραξη…

Νέα πτώση διεθνώς

Πτωτικά κινήθηκαν και στην τρίτη συνεδρίαση του Αυγούστου οι διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε timing επανεκτίμησης δεδομένων μετά και την καλή πορεία του Ιουλίου και όλων των τελευταίων μηνών, που είχαν φέρει ξανά δείκτες και μετοχές σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών τους.

Οι ασιατικές αγορές μετά την προχθεσινή μεγάλη πτώση με αιχμή τις μετοχές που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, στα βιντεοπαιχνίδια και στο internet, λόγω της νέας απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα όρια ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους ανήλικους, χθες σημείωσαν νέα πτώση. Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,68%, ο Asia Dow έχασε 0,60%, ενώ ο Hang Seng είχε πτώση κατά 0,49%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές που την Τετάρτη υποχώρησαν έως και 1,82% στον απόηχο των τριγμών από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, χθες συνέχισαν την πτώση τους. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,43% στις 7.529,16 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε μετά από καιρό τις 16.000 μονάδες κλείνοντας στις 15.893,38 μονάδες (-0,79%), ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,72% στις 7.260,53 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB που την Τετάρτη έχασε τις 29.000 μονάδες (-1,82%) χθες κατηφόρισε στις 28.702,74 μονάδες με πτώση 0,94%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 είχε πτώση 0,23% στις 9.307,10 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,63% κλείνοντας στις 457,93 μονάδες.

Τέλος, οι αμερικανικοί δείκτες πάλεψαν αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν το πτωτικό κλείσιμο, έστω και με οριακές απώλειες. Ο Dow Jones έχασε 66,63 μονάδες ή 0,19% με κλείσιμο στις 35.215,89 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,25% στις 4.501,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,10% στις 13.959,72 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις... bull στο χρηματιστήριο με ρεκόρ και ενδιαφέρον από ξένους

Πάνω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014 έκλεισε χθες το ΧΑ, πρωταγωνιστές οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων στο συνέδριο ΕΧΑΕ - JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, διολίσθηση σε χαμηλά τετραμήνου

Χάνονται τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει η αγορά μετά τις εκλογές του Μαΐου, μεγάλες εντολές πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου (Merit) και Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόκκινος» Σεπτέμβριος στο ΧΑ με μεγάλες απώλειες και «βουτιές» έως 19%

Παραμένει υπό πίεση το ΧΑ έχοντας απώλειες 10,82% από τα υψηλά 9ετίας του περασμένου Ιουλίου. Μεγάλες είναι οι απώλειες που καταγράφουν κορυφαίες μετοχές τόσο του Large όσο και του Mid Cap το Σεπτέμβριο.
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξύπνησε» η περιφέρεια στο Χρηματιστήριο: Ράλι έως 51% μέσα στον Ιούνιο

«Ζωντάνεψαν» μετά τις εκλογές τα «μικρά χαρτιά», καθώς στρέφονται στο ΧΑ και οι Έλληνες μικροεπενδυτές. Πληθώρα μετοχών με υψηλές αποδόσεις μέσα στον Ιούνιο. Γύρισε στο 2008 η κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει η δυναμική επιστροφή ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από δέκα και πλέον χρόνια και επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές είναι τα δύο κεντρικά στοιχήματα στα οποία ποντάρουν θετικά οι ξένοι επενδυτές, οδηγώντας προς τις 1.000 μονάδες την αγορά.