ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

To υπουργικό ρουσφέτι, το σπιντάρισμα της Alpha και το φιάσκο της Lansdowne

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Κουίζ. Ποιος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, μιλώντας με εκπρόσωπο εταιρίας που προχώρησε σε σημαντική δωρεά προς το δημόσιο σύστημα υγείας την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, ζήτησε να βάλουν στην άκρη και δυο – τρεις αναπνευστήρες που προορίζονταν για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την ιδιαίτερή του πατρίδα; Η στήλη προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να μάθει αν το «ευαίσθητο» υπουργικό αίτημα ικανοποιήθηκε.
  • Υπερένταση επικρατεί στα κεντρικά της Alpha Bank. Και μπορεί ο επίσημος στόχος για την ολοκλήρωση του Galaxy να είναι μέχρι το τέλος του έτους και ο ανεπίσημος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο με την ένταση που επικρατεί δεν είναι απίθανο το deal να κλείσει και νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές Bain Capital Credit και Pacific Investment Management Co (Pimco) καθώς επίσης οι ιταλικές Cerved Group και Credito Fondiario περιλαμβάνονται μεταξύ των έξι funds που υπέβαλαν προσφορές στην Alpha Bank για το project Galaxy και την Cepal.
  • Πολλές γκρίνιες προκαλεί στη χρηματιστηριακή αγορά το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση όπως διαβάσατε αναλυτικά χθες στο Business Daily. Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι εδώ και πολλά χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών είχαν γράψει στα παλιά τους παπούτσια την οικειοθελή εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, δίνοντας έτσι το πάτημα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
  • Ωστόσο, ακόμα και αν πολλές εισηγμένες χρειάζονται έναν νομοθετικό μπαμπούλα για προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών, και, πράγματι να είναι απαραίτητοι για ένα διάστημα πιο αυστηροί κανόνες ώστε να πειθαρχήσουν οι απείθαρχοι, η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει τον μηχανισμό που θα εποπτεύει αποτελεσματικά το νέο πλαίσιο, κάτι που δεν έχει γίνει.
  • Και χωρίς αποτελεσματικό μηχανισμό πολύ φοβάμαι ότι το φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης θα αποδειχθεί ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που κάποια στιγμή θα το πληρώσει η τόσο ταλαιπωρημένη αγορά. Και είναι κρίμα γιατί το νομοσχέδιο, που έχει πολλά θετικά στοιχεία, πέτυχε την συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
  • Μπορεί την περιβόητη Lansdowne να την ξέρουμε περισσότερο από τα περίφημα σορταρίσματα στις τράπεζες, ωστόσο ένας από τους βασικούς λόγους που το fund είχε τόσο αρνητική θέση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η… ΔΕΗ. Το fund θεωρούσε το χειμώνα του 2018 την χρεοκοπία της ΔΕΗ δεδομένη, εκτιμώντας ότι η ζημία για τις τράπεζες από την χρεοκοπία της ΔΕΗ θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.
  • Περιττό να πω πως πριν, πολύ πριν για την ακρίβεια, από το λουκέτο στο κύριο fund της Landsdowne προηγήθηκε η απόλυση του αναλυτή που είχε προβλέψει όλα αυτά τα ωραία για τις τράπεζες και την ΔΕΗ.
  • Αίσθηση του γελοίου δεν φαίνεται να έχουν στη (διορισμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) διοίκηση της Folli Follie, ούτε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει να ενοχλείται με όσα φαιδρά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβε η Επιτροπή, η στήλη αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει ότι η διοίκηση της πολύπαθης εισηγμένης δεν είχε καταφέρει στις 30 Ιουνίου, όπως είχε προαναγγείλει, να παρουσιάσει την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2018, επικαλούμενη ότι ξαφνικά δεν μπόρεσε να βρει τα στοιχεία της υπό εκκαθάριση θυγατρικής Links of London.
  • Τονιζόταν, όμως, στη σχετική ανακοίνωση ότι «η δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της Εταιρείας για την εν λόγω χρήση θα λάβει χώρα στις 7 Ιουλίου 2020». Χθες ήταν 7 Ιουλίου και από την Folli Follie το μόνο που ανακοινώθηκε, χωρίς πολλές εξηγήσεις, ήταν ότι οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. και «ετέθησαν στη διάθεση της PricewaterhouseCoopers για την ολοκλήρωση της έκθεσης ελέγχου». Με τέτοιους ρυθμούς, θα «φάμε» και το καλοκαίρι και οικονομική έκθεση ελεγμένη από ορκωτούς δεν θα έχουμε δει για τη χρήση 2018, ενώ για τη χρήση 2019 Κύριος οίδε. Αν αυτό είναι το έργο μιας διοίκησης που έχει επιλέξει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για να κάνει τη δύσκολη δουλειά της διάσωσης της Folli Follie, δύσκολα μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για το μέλλον. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μισθοί Λονδίνου, η αποτίμηση της Ευρ. Πίστης και η παρέμβαση Σταϊκούρα

Οι μισθοί των 20.000 ευρώ στην HSBC Ελλάδος, οι αναπόφευκτες συγκρίσεις του deal Ευρ. Πίστης - Allianz με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η «άσφαιρη» παρέμβαση του υπ. Οικονομικών για τα ομόλογα και η κρατικοποίηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δυναμική των τραπεζών, η πίεση στη ΔΕΗ και το ράλι του αλουμινίου

Γιατί κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Ελλάδα, πώς οδηγείται όλο και χαμηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ, οι εντυπωσιακές προβλέψεις για το αλουμίνιο που ευνοούν τη Mytilineos και το δύσκολο παζλ για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάθημα της ΔΕΗ, οι παραιτήσεις στο Υπερταμείο και οι ανακατατάξεις στον ΒΟΑΚ

Το στραπάτσο της ΔΕΗ με τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband, η αποχώρηση της ισραηλινής Shikun Binui από τον ΒΟΑΚ και οι νέες συμμαχίες, η αναταραχή στο Υπερταμείο και τα σημάδια αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για εξαγορά από ΔΕΗ, οι προσδοκίες για τις τράπεζες και τα οικοσυστήματα

Το γαϊτανάκι σεναρίων για deal της ΔΕΗ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το ζωντάνεμα των τραπεζικών μετοχών, τα δύσκολα διλήμματα στην Attica, τα οικοσυστήματα που μένουν χωρίς εποπτεία και το case study του ΟΤΕ.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.