ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνας.

Οι Blade Runner πελάτες της Εθνικής Τράπεζας και η συνέλευση της Ελλάκτωρ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Είναι γνωστή η αγάπη, εμμονή για πολλούς, του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για την ψηφιακή τραπεζική. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει περάσει σε άλλο επίπεδο καθώς στην έκθεση της τράπεζας για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ανέφερε επί λέξει ότι «οι ψηφιακοί μας πελάτες ανήλθαν σε 2,7 εκατ. τον Ιούνιο». Προφανώς ο κ. Μυλωνάς εννοεί πελάτες, με σάρκα και οστά, που χρησιμοποιούν μόνο ψηφιακά κανάλια, ή κάτι τέτοιο, και όχι κανονικούς ψηφιακούς πελάτες, σαν τα ανθρωποειδή του Blade Runner με τους κομψούς αλγόριθμούς και τα τέλεια μαθηματικά.
  • Το βέβαιο είναι ότι η γλώσσα λανθάνουσα αποκαλύπτει την ψηφιακή βιασύνη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής.
  • Μπορεί το αισιόδοξο στρατόπεδο, αναφορικά με την πορεία του Χρηματιστηρίου και την προοπτική ανοδικής αντίδρασης, να κερδίζει σταδιακά έδαφος ωστόσο η εβδομάδα δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς καθώς η βαριά σκιά της ελληνοτουρκικής κρίσης παραμένει. Η Τουρκία φαίνεται ότι συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις βάζοντας στο στόχαστρο το Καστελόριζο και όλα δείχνουν ότι οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι εύκολες.
  • Τα ελληνοτουρκικά δεν επηρεάζουν μόνο το Χρηματιστήριο αλλά ανησυχούν ευρύτερα τους ξένους επενδυτές και όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις και δουλειές στη χώρα μας.
  • Στο ταμπλό πάντως την προηγούμενη εβδομάδα αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών. Η προσφορά δεν ήταν μεγάλη και τα χαρτιά μαζεύονταν με ευκολία από επενδυτές που προφανώς ποντάρουν σε μια αντίδραση από το -62% που σημειώνει ο κλάδος από τις αρχές του έτους.  
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Μπορεί η πανδημία του κορονοϊου να έφερε τα πάνω κάτω και να ανέτρεψε πολλά δεδομένα, ωστόσο, είναι σαφές ότι η διοίκηση Καλλιτσάντζη είχε υποτιμήσει τα βαρίδια του κλάδου κατασκευή, δηλαδή της Άκτωρ. Τα ασήκωτα βάρη του κλάδου κατασκευής έχουν εκτροχιάσει τα φιλόδοξα σχέδια αναμόρφωσης του ομίλου και ας είναι καλά ο κλάδος των παραχωρήσεων (και ειδικά η Αττική Οδός), της αιολικής ενέργειας και των ακινήτων που κρατούν όρθιο τον όμιλο.
  • Καθόλου τυχαία κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου στους αναλυτές η διοίκηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες να εκτρέψει τις ερωτήσεις από τον καταθλιπτικό τομέα των κατασκευών στον σαφώς πιο γοητευτικό και πολλά υποσχόμενα τομέα των παραχωρήσεων.
  • Ωστόσο η επερχόμενη συνέλευση έχει ενδιαφέρον για έναν ακόμα λόγο: στην κατασκευαστική πιάτσα ακούγεται έντονα ότι το 2018 υπήρξε συμφωνία της νυν διοίκησης με τον εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη (ο οποίος με ποσοστό περίπου 5% είχε στηρίξει την πρωτοβουλία Change4ELLAKTOR), συμφωνία με διάρκεια 2 χρόνια. Η διετία έχει συμπληρωθεί και μένει να δούμε ποια θα είναι η στάση του κ. Διαμαντίδη στα θέματα της συνέλευσης.
  • Εν τω μεταξύ στην κατασκευαστική πιάτσα έχουν αναζωπυρωθεί οι φήμες περί μεγάλων εξελίξεων και ανακατατάξεων στον όμιλο.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απάντηση - σπαζοκεφαλιά της ΕΤΕ, η Ελλάκτωρ και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η προσπάθεια της Εθνικής να υποβαθμίσει το συμβάν με τις κάρτες, ο καταιγισμός σεναρίων για την Ελλάκτωρ που δεν απασχόλησαν την εποπτική αρχή και το ιστορικής σημασίας γύρισμα στο Χρηματιστήριο.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάρτι στις αγορές, η πανταχού παρούσα Egon Zehnder και η γκάφα στην Ικαρία

Ο ποταμός ρευστότητας που ανεβάζει τις μετοχές, ο σύμβουλος που θα βρει διευθυντή στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΤΕ, η ατυχής έμπνευση του πρωθυπουργικού ταξιδιού και ο προβληματισμός για το πόρισμα για την Folli Follie.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πτωχευτικός, η νέα κατάθεση Τζ. Κουτσολιούτσου και ο άγνωστος «Χ» της Ελλάκτωρ

Πώς προετοιμάζει η PWC την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ποια είναι η νέα υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και ο ρόλος του εφοπλιστή Διαμαντίδη στον «πόλεμο» για την Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα του ΧΑ, η «αργή» Επ. Κεφαλαιαγοράς και η διάσωση των ΕΛΤΑ

Το «μάζεμα» μετοχών στην Αθήνα, η ψυχραιμία στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις για τις καθυστερήσεις της Κεφαλαιαγοράς στις έρευνες για την Folli Follie, η «ένεση» 180 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ και τα καράβια της Τεχνικής Ολυμπιακής.
Kvstas Shmiths, Simitis Kostas
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πρόβλημα του εντολέα – εντολοδόχου, οι δυσάρεστες αλήθειες Σημίτη και η Ελλάκτωρ

Ο CEO που διαπραγματεύεται μεγάλα deal και διαδίδει ότι θα εργαστεί σε εταιρεία του αγοραστή, οι παρατηρήσεις Σημίτη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ο δυσαρεστημένος μέτοχος της Reds.