ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
Πηγή: George Vitsaras/SOOC

Η απάντηση - σπαζοκεφαλιά της ΕΤΕ, η Ελλάκτωρ και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η προσπάθεια της Εθνικής να υποβαθμίσει το συμβάν με τις κάρτες, ο καταιγισμός σεναρίων για την Ελλάκτωρ που δεν απασχόλησαν την εποπτική αρχή και το ιστορικής σημασίας γύρισμα στο Χρηματιστήριο.
  • Τοποθετήθηκε χθες η Εθνική Τράπεζα για το συμβάν με τις κάρτες μετά από πολυήμερη αντίσταση, θέμα που ανέδειξε το Business Daily. Στην ανακοίνωση, η τράπεζα, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το συμβάν, επισημαίνει ότι πρόκειται για «εξαιρετικά περιορισμένη δυσλειτουργία και αφορά λιγότερο από το 0,01% επί του συνόλου των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους στο κύκλωμα των POS σε ετήσια βάση». Αναφέρει, επίσης, ότι «το ύψος των συναλλαγών είναι στην πλειοψηφία τους μικρό, με μέσο όρο συναλλαγής τα 20 ευρώ».
  • Καταρχάς, πρέπει να συγχαρούμε τον φωστήρα που είχε τη φαεινή ιδέα σε μια ανακοίνωση για το ευρύ κοινό να απαντήσει με μια μαθηματική σπαζοκεφαλιά: το ύψος των προβληματικών συναλλαγών είναι το 0,01% του συνόλου των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους σε ετήσια βάση!
  • Επί της ουσίας τώρα, η Εθνική παραδέχεται ότι υπήρξε αστοχία συστημάτων. Σε ένα σύστημα που πρέπει να θεωρείται -και να είναι- αξιόπιστο, αδιάβλητο και 100% ασφαλές. Δεν διάψευσε τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ότι το πρόβλημα αφορά 6,5 συναλλαγές (καταφεύγοντας σε μαθηματικούς γρίφους) ούτε ότι αφορά συνολικές συναλλαγές ύψους 200 εκατ. ευρώ.
  • Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της Εθνικής απέναντι στους καταναλωτές που την εμπιστεύονται, εκτός αν η τράπεζα πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί το πρόβλημα αφορούσε συναλλαγές μικρού ύψους (20 ευρώ). Και ενώ τα συστήματα δεν δούλευαν, τα στελέχη της νυχθημερόν έκαναν δηλώσεις για την μεγάλη πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας και τους νέους δρόμους που ανοίγει στην ψηφιακή τραπεζική!
  • Και το σημαντικότερο ίσως απ' όλα είναι η αξιοπιστία απέναντι στους πελάτες της. Καθώς η διοίκηση της τράπεζας, της ιστορικότερης τράπεζας της χώρας, έκρινε ότι το πρόβλημα (σχεδόν επί ένα χρόνο) στις συναλλαγές ήταν μικρό και δεν έπρεπε να ενημερώσει, διάφανα, τους καταναλωτές και το κοινό, για το τι ακριβώς έγινε και πώς αντιμετωπίστηκε. Αντίθετα επιχείρησε να το… κουκουλώσει μέχρι που τα δημοσιεύματα δεν κουκουλώνονταν, για να υποχρεωθεί τελικά σε μια ανακοίνωση που θυμίζει το... ολίγον έγκυος.
  • Και αυτό το τελευταίο είναι ισχυρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία της.
  • Για την ιστορία, σημειώνω ότι συναλλαγές πολλών χιλιάδων ευρώ, πιθανότατα 1-2 εκατ. ευρώ, θα τις επιβαρυνθεί η Εθνική, καθώς, όπως εξήγησαν στους ανθρώπους της Εθνικής οι εκπρόσωποι των άλλων συστημικών τραπεζών δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να χρεωθούν τώρα διάφορες μικροσυναλλαγές που έγιναν πριν 6 ή 12 μήνες. Διότι άντε να θυμηθεί ο άλλος ότι τον Φεβρουάριο 2020, για παράδειγμα, αγόρασε ψωμί ή καφέ με την κάρτα του.
  • Και τι δεν έχει γραφεί για την Ελλάκτωρ, σε ιστοσελίδες και εφημερίδες. Ότι «συνεδριάζει αύριο το Δ.Σ.», ότι «τοποθετείται νέος πρόεδρος (γράφηκε και όνομα)», ότι «τοποθετείται νέος διευθύνων σύμβουλος (γράφηκε και όνομα)», ότι «θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ», ότι «οι Ολλανδοί διαπραγματεύονται με τους αδελφούς Καλλιτσάντση», ότι «οι Ολλανδοί διαπραγματεύονται με την Farallon», ότι «εφοπλιστές (έχουν γραφεί και ονόματα) ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Ελλάκτωρ». Και πολλά, πολλά άλλα με την μετοχή στο Χρηματιστήριο να εμφανίζει μεταβλητότητα. 
  • Όλα αυτά που γράφονται και ακούγονται απασχολούν πολλούς, εκτός από έναν: την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αποτελεί πραγματικό μυστήριο πως η Επιτροπή δεν έστειλε έστω μια τυπική επιστολή να ρωτήσει τι γίνεται και αν όλα αυτά έχουν βάση. 
  • Έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, που παρακολουθούν στενά τα της αγοράς, υπογραμμίζουν ότι τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου με το άλμα τιμών (+11,46% ο Γενικός Δείκτης) και συναλλαγών (111 εκατ. ευρώ) δεν είχαμε απλά ένα ανοδικό ξέσπασμα μετά από μια παρατεταμένη χαμηλή πτήση των τιμών, αλλά μια ιστορική συνεδρίαση.
  • Θεωρούν ότι αποτελεί ένα σημείο καμπής, ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί την αλλαγή του μακροχρόνιου κύκλου της εγχώριας αγοράς.
  • Το τέλος μιας μακράς και χωρίς προηγούμενο πτώσης που πυροδότησε αρχικά η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 2008 (με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται κοντά στις 5.000 μονάδες το 2007) και συνεχίστηκε με ένταση το 2009 με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε το Δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες το 2012.
  • Ακολούθησε μια βραχύβια ανάκαμψη με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 1.300 μονάδες την άνοιξη του 2014 για να ακολουθήσει νέα βύθιση, λόγω των πρόωρων εκλογών, της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ηρωικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα - Βαρουφάκη. Η εκλογή Μητσοτάκη του 2019 τροφοδότησε μια έντονη ανοδική αντίδραση η οποία ωστόσο βρέθηκε σε «κενό αέρος» μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με το Γενικό Δείκτη να καταρρέει ξανά κάτω των 500 μονάδων.
  • Η εγχώρια αγορά, υποστηρίζουν, εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, ανοδικό, μια ανάκαμψη που τροφοδοτείται από τις προσδοκίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το 2021, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και η αξιοποίηση των πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ.
  • Ασφαλώς η πορεία δεν θα είναι γραμμική και θα υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Επίσης υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και ρίσκα τόσο για τις τράπεζες όσο και για άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Aegean. Ωστόσο η γενική εικόνα είναι ότι τα χαμηλά είναι πίσω μας και η αγορά σταδιακά θα δοκιμάζει όλο και υψηλότερα επίπεδα τιμών.
  • Στη χθεσινή συνεδρίαση τα αστέρια της ημέρας ήταν η Μοτορ Όιλ (+6,07%), τα αποτελέσματα της οποίας στο τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, και η ΔΕΗ (+4,52%). Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες, απολύτως λογικό μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, στην Aegean όπου η υπόθεση είναι πολύ σύνθετη, αλλά και σε αρκετά άλλα blue chips.
  • Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές, η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο "B-/B", σημειώνοντας ότι συνολικά ενισχύεται η κεφαλαιακή βάση με το ποσό των 2,37 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολογιών που δεν θα χρειαστεί να πληρώσει η τράπεζα. Η σημαντικότερη, ίσως, παρατήρηση του οίκου είναι ότι το σταθερό outlook στη βαθμολογία αντανακλά την προσδοκία του ότι μέσα στους επόμενους 12 - 18 μήνες δεν θα αλλάξει το προφίλ οικονομικού και επιχειρηματικού κινδύνου της τράπεζας. Με άλλα λόγια, η μετατροπή των CoCos αφήνει στη διοίκηση Μεγάλου ένα αρκετά σημαντικό χρονικό περιθώριο για να εφαρμόσει το φιλόδοξο σχέδιό της για πιο επιθετική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σε ένα περιβάλλον τόσο έντονης αβεβαιότητας, μια πίστωση χρόνου είναι πολύτιμη.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκλογές και αυθαίρετα, η ευχάριστη έκπληξη στο ΧΑ και οι θεσμικές παραφωνίες

Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, η απρόσμενη πασχαλινή κινητικότητα στο Χρηματιστήριο, το τέλος των νομικών περιπετειών του Αλ. Εξάρχου και τα ισχυρά θεμελιώδη της Flexopack. Καλή Ανάσταση - επιστροφή την Τρίτη 18/04.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αραβικό ενδιαφέρον για τράπεζα, το νέο buy back της Τιτάν και η Αλεξανδρούπολη

Η αναζήτηση επενδυτικών στόχων στις τράπεζες από το επιτελείου του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας, η αναβολή στις προσφορές για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης με αμερικανικό αίτημα και το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Τιτάν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δομικές αλλαγές και η μεταγραφή στην Alpha, τι «ψήνεται» στην Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο αιφνιδιασμός από τον Β. Ψάλτη με σημαντικές αλλαγές στις διοικητικές δομές της Alpha Bank, οι διεργασίες μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, τα ισχυρά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δυσάρεστες ανακοινώσεις της Attica Bank χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και οι έπαινοι της Moody's στην Intralot.