ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το νέο σχέδιο της Τρ. Πειραιώς για επιθετική μείωση των NPE

Έτος – κλειδί το 2021 για την εξυγίανση του ισολογισμού, στόχος η μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 12 δισ. ευρώ. Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 2 δισ. ευρώ χωρίς αύξηση κεφαλαίου ή νέα στήριξη από ΤΧΣ.

Σε νέες βάσεις τοποθετείται από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το μεγάλο εγχείρημα της εξυγίανσης του ισολογισμού, μετά την ενίσχυση των κεφαλαίων από τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Το 2021, όπως προκύπτει από όσα ανέφερε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, θα είναι το έτος – κλειδί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 12 δισ. ευρώ συνολικά, αλλά χωρίς να απαιτηθεί, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση της τράπεζας, μια αύξηση κεφαλαίου που θα έπληττε τους μετόχους.

Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, προσθέτει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στα βασικά κεφάλαια της Τρ. Πειραιώς, ενώ θα εξοικονομηθούν 495 εκατ. ευρώ ως το 2022 από την αποφυγή της πληρωμής των κουπονιών, διευρύνοντας τα περιθώρια απορρόφησης ζημιών από την εκκαθάριση προβληματικών δανείων.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μεγάλου, η διοίκηση της τράπεζας επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο, επιθετικότερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο θα παρουσιασθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, μαζί με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της διοίκησης, εκτός από τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις (Vega – δάνεια 5 δισ. ευρώ, Phoenix – δάνεια 1,9 δισ. ευρώ), που ήδη βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και θα φέρουν αποτελέσματα το 2021, σχεδιάζονται πρόσθετη αποαναγνώριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (με τιτλοποιήσεις και άλλα μέσα) τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι και η Τράπεζα Πειραιώς θα μπει σε τροχιά εκπλήρωσης των απαιτήσεων που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές στις ελληνικές τράπεζες για μείωση των δεικτών «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τι θα γίνει με τα κεφάλαια

Ο κ. Μεγάλου έδωσε χθες μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα της αγοράς για το πώς θα μπορέσει η τράπεζα να εξασφαλίσει τα πρόσθετα κεφάλαια που χρειάζονται για να υποστηρίξει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου. Ένα ερώτημα που είχε προκαλέσει σεναριολογία το τελευταίο διάστημα για μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα έπληττε τους παλαιούς μετόχους.

Όπως προκύπτει από όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στους αναλυτές, τέτοια σενάρια για άντληση κεφαλαίων από τους μετόχους απομακρύνονται από τον ορίζοντα, τουλάχιστον για το 2021, αφού υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των κεφαλαίων όσο χρειάζεται για να υποστηριχθεί η εξυγίανση του ισολογισμού με άλλα μέσα, στα οποία περιλαμβάνεται και έκδοση ομολόγων Tier 1 (τα έσοδα υπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια) ή και Tier 2 εντός του επόμενου έτους.

Αποκλείσθηκε ρητά, επίσης, από τον κ. Μεγάλου το ενδεχόμενο, μετά τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές και την αύξηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 61%, να υπάρξει μια νέα ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας από το κράτος, μέσω της κάλυψης αύξησης κεφαλαίου από το ΤΧΣ: «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για οποιαδήποτε κρατική υποστήριξη ως αποτέλεσμα της μετατροπής των CoCos», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

Οι πηγές ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, κατά 1 + 1 δισ. ευρώ, όπως παρουσιάσθηκαν χθες στους αναλυτές, είναι συνολικά έξι:

  1. Από την απόσχιση της δραστηριότητας της τράπεζας στον τομέα των καρτών, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, το όφελος θα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.
  2. Από δύο συναλλαγές συνθετικών τιτλοποιήσεων εξυπηρετούμενων δανείων, που θα γίνουν μέσα στο πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2021, προκειμένου να μειωθεί το σταθμισμένο ενεργητικό, το όφελος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.
  3. Άλλα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών εντός του πρώτου τριμήνου 2021.
  4. Από την εξοικονόμηση μέσω της μη πληρωμής κουπονιών για τα CoCos το όφελος που θα εγγραφεί τον επόμενο χρόνο θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Έτσι, συνολικά από τις παραπάνω δράσεις θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.
  5. Επιπλέον, 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εγγραφή μη αναγνωρισμένων κερδών από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας.
  6. Άλλα 600 εκατ. ευρώ  θα προστεθούν στα κεφάλαια μέσω έκδοσης χρέους (ομόλογα Tier 1 και Tier 2), με τον κ. Μεγάλου να τονίζει ότι πρόκειται για ένα ενδεικτικό ποσό, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις της τράπεζας για το σταθμισμένο ενεργητικό. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίσθηκε, θα πρόκειται για ένα μείγμα εκδόσεων που δεν θα προκαλεί αραίωση (dilution) στους μετόχους.

Τα πρόσθετα κεφάλαια που θα προέλθουν από την πρώτη κατηγορία μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, μπορούν να υποστηρίξουν τη μείωση (αποαναγνώριση) «κόκκινων» δανείων κατά 5 δισ. ευρώ. Μέσω των κεφαλαίων που θα προστεθούν από τα κέρδη από ομόλογα και την έκδοση χρέους, η τράπεζα θα δημιουργήσει ένα επιπλέον «μαξιλάρι» κεφαλαιακής επάρκειας, για απορρόφηση και άλλων ζημιών, αλλά και για να προετοιμασθεί για τη λήξη των προσωρινών μέτρων μείωσης των εποπτικών απαιτήσεων λόγω της πανδημίας.

Τα δάνεια σε αναστολή

Σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις της πανδημίας στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, ο κ. Μεγάλου εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το πλήγμα από δάνεια που θα «κοκκινίσουν» μετά τη λήξη της αναστολής εξυπηρέτησης δεν θα είναι μεγάλο, σε σχέση με το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας. Όπως είπε, το 75% των δανείων για τα οποία έληξε η αναστολή επανήλθαν σε κανονική εξυπηρέτηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες, επί συνόλου δανείων 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες, στα τέλη Σεπτεμβρίου παρέμεναν σε αναστολή δάνεια 3 δισ. ευρώ, ενώ είχε λήξει η αναστολή δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, χωρίς να ζητηθεί παράταση από τους πελάτες.
Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, έληξαν οι αναστολές πληρωμών για δάνεια 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ δεν είχαν καθυστέρηση, 0,6 δισ. ευρώ ήταν δάνεια σε αρχικό στάδιο καθυστέρησης και για δάνεια 0,6 δισ. ευρώ ζητήθηκε από τους πελάτες μια παράταση της αναστολής.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η πολιτική της τράπεζας για τα δάνεια σε αναστολή προβλέπει, αφενός, να αξιοποιούνται κρατικά προγράμματα για να υποστηρίζονται πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα», αλλά και να εξετάζονται εξατομικευμένες λύσεις για κάθε πελάτη ώστε να «τους δίνεται μια ανάσα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χ. Μεγάλου: Ψήφος εμπιστοσύνης η επιτυχία της ΑΜΚ, μεγάλη συμμετοχή επενδυτών

«Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες ώστε να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα».
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η νέα μετοχική σύνθεση της Τρ. Πειραιώς: Πρώτος ο Τζ. Πόλσον με 18,62%

Τη μετοχική σύνθεση, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου, παρουσιάζει η τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο. Συνολικά 26,74% θα έχουν οι cornerstone investors, με 27% θα μείνει το ΤΧΣ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ: Οι όροι για να μπαίνει σε αυξήσεις

«Ανάβει πράσινο» για να λειτουργεί το ΤΧΣ ως επενδυτής σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, υπό τον όρο ότι θα έχουν ουσιαστική συνεισφορά οι ιδιώτες μέτοχοι. Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέσα στον Μάρτιο η αύξηση της Τρ. Πειραιώς, θα αντλήσει έως και 1 δισ.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα εκδοθούν δικαιώματα υπέρ των παλαιών μετόχων, δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Μάρτιν Τσούρντα. Στόχος του Ταμείου είναι να πέσει η συμμετοχή του κάτω από 30%.