ΓΔ: 891.69 0.78% Τζίρος: 69.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
Πηγή: George Vitsaras/SOOC

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
 • Η Εθνική Τράπεζα είναι μια τράπεζα που κουβαλά βαριά ιστορία στην πλάτη της. Πρόκειται για την παλαιότερη τράπεζα της χώρας, εφέτος γιορτάζει τα 180 χρόνια της διαδρομής της, και για δεκαετίες είχε σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς, χωρίς υπερβολή, κράτος εν κράτει, και μέχρι πρόσφατα διατηρούσε έναν ειδικό ρόλο και ένα ειδικό βάρος στην οικονομία. Ακόμα και τώρα τα στελέχη της δηλώνουν ότι η τράπεζα διατηρεί ηγετική θέση στις χρηματοδοτήσεις.
 • Αυτά βέβαια στα λόγια γιατί στην πράξη αν δει κανείς τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για τη χρήση του 2020, η λέξη Τράπεζα στην επωνυμία της είναι μάλλον αδόκιμη. Το Εθνική Επενδύσεων θα χαρακτήριζε σίγουρα καλύτερα έναν οργανισμό που το 2020 παρουσίασε: αύξηση ενεργητικού από 64,2 δισ. ευρώ (2019) σε 77,5 δισ. ευρώ (2020), αύξηση καταθέσεων από 43,7 δις. (2019) σε 48,5 δις. (2020), αλλά μόλις κατά 1 δισ. ευρώ αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων που ανήλθαν στα 25 δισ. από 24 δισ. το 2019.
 • Πού έχουν πάει τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων και της ρευστότητας που έχει έρθει από το Ευρωσύστημα; Σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου, οι οποίες από 9,4 δισ. ευρώ το 2019 ανήλθαν στα 15,6 δισ. ευρώ το 2020.  
 • Είναι και αυτός ένας τρόπος να γράψεις ιστορία.
 • «Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι». Ο λόγος για τους εφοπλιστές της Ελλάκτωρ, όπως αποκαλούνται οι κ.κ. Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης, οι οποίοι προκάλεσαν την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, με σκοπό να επιδιώξουν την αλλαγή του Δ.Σ. της εταιρίας, αλλά τελικά με την έναρξη της συνέλευσης ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας και της συζήτησης. Κάτι όμως που επίσης δεν κατάφεραν να πετύχουν, καθώς οι μετοχές που παρουσίασαν αντιστοιχούσαν στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Τελικά η αναβολή της συνέλευσης αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, η οποία ελέγχει ποσοστό άνω του 5% της Ελλάκτωρ.
 • Τι συνέβη; Από τα στοιχεία που παρουσίασε το προεδρείο της Γ.Σ. της Ελλάκτωρ, η Greenhill φάνηκε ότι είχε δικαιώματα ψήφου για 3,33 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ ενώ οι υπόλοιπες 39,6 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ (ή το 18,5%) που έχει αποκτήσει έχουν εκχωρηθεί μέσω ενεχύρου στην Aiolos Investor, η οποία διατηρεί και τα δικαιώματα ψήφου. Κατά συνέπεια τα δικαιώματα ψήφου της Greenhill περιορίζονται σε 3,3 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν μόλις σε 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
 • Ακολούθησε ένας πολιτισμένος νομικός καβγάς, περί κυριότητας – βαρών και δικαιωμάτων ψήφου, στον οποίο οι εκπρόσωποι της Greenhill δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικοί. Στο τέλος της ημέρας έγινε σαφές ότι από τα 42,9 εκατ. μετοχές που ελέγχουν οι εφοπλιστές τα 39,6 εκατ. έχουν ενεχυριαστεί σε άλλη εταιρία. Και δεδομένου ότι οι εφοπλιστές αγοράζουν σε δόσεις (περίπου 3,3 εκατ. μετοχές τη φορά) σημαίνει ότι μετά από κάθε αγορά που πραγματοποιούσαν οι μετοχές τους εκχωρούνταν μέσω ενεχύρου στην Aiolos. Κάτι που δεν δημιουργεί και μεγάλη εμπιστοσύνη για την πραγματική οικονομική κατάστασή τους.
 • Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι έχουν ισχυρές βάσεις οι αιτιάσεις ότι θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί στις χρηματιστηριακές αρχές οι ενεχυριάσεις των μετοχών στην Aiolos. Και όσον αφορά την ερώτηση ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos, τη νέα offshore εταιρεία που εμφανίστηκε την Παρασκευή, οι περισσότεροι υποψιάζονται ότι πρόκειται για τη… Farallon.
 • Αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η Greenhill με ανακοίνωσή της τόνισε ότι «η θλιβερή παράσταση τακτικισμών που παρακολουθήσαμε επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ζητήσαμε την ανάκληση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που εξανλτεί την εφευρετικότητά του στην προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο» για να συνεχίσει λίγο παρακάτω ότι «εμείς ζητήσαμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να επικρατήσει εχεφροσύνη και συννενόηση μεταξύ των μετόχων», δηλώσεις μάλλον αντιφατικές.
 • Αξιοσημείωτη αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών στο ΧΑ σημειώθηκε τον Μάρτιο. Η μέση ημερήσια αξία διαμορφώθηκε στα 99,55 εκατ. ευρώ, έναντι 57,9 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 65 εκατ. τον Ιανουάριο.
 • Βεβαίως, εν πολλοίς η αύξηση του τζίρου οφείλεται στις μετοχικές ανακατατάξεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, στο placement που πραγματοποιήθηκε στην Jumbo, αλλά και στο rebalancing των διεθνών δεικτών. Παρ’ όλα αυτά, καταγράφηκε σημαντική αύξηση των «καθαρών» συναλλαγών προς όφελος της ΕΧΑΕ.
 • Η κινητικότητα θα έχει και συνέχεια: η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς, της Aegean, της Ελλακτωρ και η είσοδος στο ΧΑ της Interlife θα δώσουν μεγάλες ανάσες στον ισολογισμό της ΕΧΑΕ φέτος, μετά την ψυχρολουσία και λόγω κορονοϊου το 2020.
 • Χωρίς συνεδρίαση και σήμερα λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Κανονικά θα λειτουργήσει η Wall Street.
 • Υπάρχουν πολλές δυσκολίες για τον πολυσυζητημένο αγωγό East Med, οικονομικές και πολιτικές. Όμως, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, αντίθετα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, που θα στηρίξουν το έργο, κυρίως εκεί που μετράει περισσότερο: στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε (μιλώντας στα «Παραπολιτικά») ότι την 1η Απριλίου οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβία έστειλαν έστειλαν επιστολή στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ζητώντας από την Κομισιόν να συνεχίσει να δείχνει έμπρακτη υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου.
 • Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med αποτελεί ένα γεωπολιτικό εγχείρημα μείζονος σημασίας, το οποίο θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της ως πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. «Πρόκειται για έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού και σε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απάντηση - σπαζοκεφαλιά της ΕΤΕ, η Ελλάκτωρ και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η προσπάθεια της Εθνικής να υποβαθμίσει το συμβάν με τις κάρτες, ο καταιγισμός σεναρίων για την Ελλάκτωρ που δεν απασχόλησαν την εποπτική αρχή και το ιστορικής σημασίας γύρισμα στο Χρηματιστήριο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο χρυσός χορηγός της Εθνικής, το Ταμείο Ανάκαμψης και το «ξύπνημα» των blue chips

Το μαξιλάρι κερδών που πρόσφερε το Δημόσιο στην Εθνική, οι επενδυτές που βγήκαν στο ΧΑ, η απουσία διαλόγου για το σχέδιο ανάκαμψης και η «βουτιά» της Ελλάδας στη λίστα του Bloomberg για την πανδημία.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, τα μυστικά του Frontier και οι εξελίξεις στην Παγκρήτια

Η «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ που έχει προκαλέσει πολλές απορίες, η πρώτη τιτλοποίηση που δεν αφήνει ζημιές, η μείωση «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας και αναζήτηση CEO για το ΤΧΣ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νίκη της κεντροαριστεράς στο Μαξίμου και η προηγμένη μηχανική του Frontier

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Χρήστου Ταραντίλη, η τιτλοποίηση της Εθνικής που δεν θα φέρει πλήγμα στα κεφάλαια, ο ούριος άνεμος στο Χρηματιστήριο και το αόρατο χέρι της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.