Φώτο: jp-avax.gr

Ο κούκος που δεν φέρνει την άνοιξη στην Άβαξ και οι αδελφοί Καλλιτσάντση

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των αδελφών Καλλιτσάντση από ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολιγοήμερη παράταση για το Galaxy, ο μουτζούρης του ΕΤΜΕΑΡ και οι δυσθεώρητες υποχρεώσεις της ΑΒΑΞ.
  • Παράταση λίγων ημερών, για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy, έδωσε η διοίκηση της Alpha Bank μετά από σχετικό αίτημα κάποιου από τους επενδυτές που μετέχουν στη διαδικασία (Pimco, Cerved, Elliot μαζί με Credito Fondiario και Davidson Kempner). Από πλευράς της τράπεζας τηρείται σιγή ιχθύος, ωστόσο φαίνεται ότι η άτυπη προθεσμία θα είναι μέχρι το τέλος του μήνα.
  • Νέος κύκλος παρουσιάσεων θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank. Οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους συμβούλους της κυβέρνησης και τους θεσμούς θα συνεχιστούν εντατικά.
  • Σε ότι αφορά την κυβέρνηση και τον σχεδιαζόμενο ευρύ ανασχηματισμό, φαίνεται ότι η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, οδηγεί στην αναβολή του. Όχι ότι θ' αλλάξουν πολλά πράγματα, καθώς οι αποφάσεις του πρωθυπουργό δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους τακτικισμούς.
  • Θέμα χρόνου είναι η αποχώρηση των αδελφών Καλλιτσάντση από τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τα δύο αδέλφια, που δε βιώνουν την καλύτερη περίοδο σε ότι αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις, θα βρεθούν σύντομα εκτός Δ.Σ. και οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν είναι το δάνειο από τη Farralon με ενέχυρο μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πρόκειται για δάνειο για την αγορά μετοχών που λήφθηκε στο πλαίσιο της «μάχης» για την απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ το 2018.
  • Δικαιολογημένα τα χαμόγελα και η αισιοδοξία στην Άβαξ, μετά τα νέα για την γραμμή 4 του μετρό, ωστόσο η χλιαρή αντίδραση στα ταμπλό και η κεφαλαιοποίηση των…76 εκατ. ευρώ έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Με συνολικό τραπεζικό δανεισμό και leasing 616,7 εκατ. ευρώ και επιπλέον οφειλές 401 εκατ. προς προμηθευτές και ίδια κεφάλαια 109 εκατ. ευρώ, η εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές εταιρείες: έλλειψη ιδίων κεφαλαίων.
  • Τα 20 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα είναι κάτι, (ειδικά σε έναν κλάδο όπου οι μέτοχοι έχουν μάθει να τα έχουν όλα χωρίς να βάζουν δικά τους χρήματα) αλλά δεν φτάνουν. Η ανάληψη του μεγάλου έργου της γραμμής 4 του μετρό μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο για την αλλαγή κατεύθυνσης της εταιρίας αλλά θα πρέπει να γίνουν και πολλά πράγματα ακόμη.
  • Σε δισεπίλυτο πρόβλημα, με πολλές διαστάσεις που η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει, εξελίσσεται το πρόβλημα της κάλυψης της μαύρης τρύπας του ΕΤΜΕΑΡ. Διότι μπορεί η ΔΕΗ να σώθηκε, και να φιγουράρει ως ένα μεγάλο success story, αλλά σώθηκε με κάποια λεφτά που πρέπει κάποιος να πληρώσει. Και αυτός ο κάποιος είναι δύσκολο να βρεθεί: διότι ακόμα και το θεωρητικά εύκολο θύμα, οι παραγωγοί ΑΠΕ φαίνεται ότι τελικά δεν είναι και τόσο εύκολο να πληρώσουν τα σπασμένα, επιβεβαιώνοντας αυτό που ξέρουμε δεκαετίες: δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει.  
  • Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τις αγορές με την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ να διεξάγεται σε λίγες ημέρες (3/11) και με την πανδημία να καλπάζει σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στα δικά μας έχουμε το προσθέσουμε ένα ακόμα βαρίδι, που αποκτά χαρακτηριστικά… μονιμότητας: τα ελληνοτουρκικά.
  • Βλέπω πολλούς οδηγούς δικύκλων στην Αθήνα να φορούν μάσκα, για την προστασία από την πανδημία, αλλά όχι κράνος. Αρκετά ανορθόδοξη διαχείριση κινδύνου θα έλεγα: θυμίζει λίγο την διαχείριση κινδύνων της ATEbank της αμέριμνες ημέρες της δεκαετίας του 2000.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ