ΓΔ: 906.62 0.12% Τζίρος: 20.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:18:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το τέλος «σιγής ασυρμάτου» της Alpha και γιατί ο SSM θα πει «όχι» για τα CoCos

Η ώρα των ανακοινώσεων για την τιτλοποίηση Galaxy, ο σπουδαιότερος λόγος για να μην επιτρέψουν οι επόπτες στην Τρ. Πειραιώς την πληρωμή κουπονιού και ο φόβος των αγορών για τις εκλογές στις ΗΠΑ.
  • Πλησιάζει η ώρα του Galaxy, καθώς η ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, όπως μαθαίνω, ήταν πράγματι ολιγοήμερη. Από πλευράς Alpha Bank είχαμε πραγματική «σιγή ασυρμάτου» τις προηγούμενες ημέρες, αποφεύγοντας το παραμικρό σχόλιο για την εξέλιξη της μεγάλης συναλλαγής.
  • Παρά τη «σιγή ασυρμάτου», ωστόσο, διαισθάνομαι ότι στις τάξεις της διοίκησης της τράπεζας επικρατεί ικανοποίηση για την εξέλιξη της υπόθεσης και φαίνεται ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι η σιγή αυτή γρήγορα θα τερματιστεί. 
  • Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας αναλυτής θα μπορούσε να αραδιάσει πολλούς λόγους για τους οποίους ο SSM θα πει όχι στην πληρωμή του τοκομεριδίου των CoCos από την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, ο σπουδαιότερος λόγος που καθιστά μονόδρομο το «όχι» δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Τράπεζα Πειραιώς, ούτε με την κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας, ούτε με το αν είναι ή δεν είναι ρεαλιστική η αποπληρωμή των CoCos στο τέλος του 2022, ούτε με την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της πανδημίας.
  • Το όχι είναι αναπόδραστο, διότι ο SSM δεν θέλει να δημιουργήσει κανένα προηγούμενο, καμία ειδική περίπτωση, που θα ενισχύσει την ολοένα και διογκούμενη πίεση από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς που έχουν θεσπιστεί για τη μη διανομή μερίσματος και αγοράς ιδίων μετοχών όσο οι τράπεζες επωφελούνται από τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Τα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους προστατεύουν την κερδοφορία της Mytilineos, σημειώνει σε ανάλυσή της για τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας η Edison. Υπογραμμίζει ότι, τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου απέδειξαν πως παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η μεταλλουργία και οι κλάδοι της ενέργειας και του φυσικού αερίου, η στρατηγική της εταιρείας αποδεικνύεται ανθεκτική στους αντίθετους ανέμους αυτής της περιόδου. Ενδεικτικό αυτής της ανθεκτικότητας είναι ότι ο οίκος προσαρμόζει αρνητικά κατά 10% την πρόβλεψή του για το φετινό κύκλο εργασιών της εταιρείας, αλλά αναθεωρεί ανοδικά κατά 10% την εκτίμησή του για το EBITDA.
  • Η Edison τοποθετεί τη δίκαιη αποτίμηση της μετοχής στα 13 ευρώ, δηλαδή περίπου 38% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής (9,38 ευρώ). Επίσης, ο οίκος θεωρεί πιθανή την ένταξη της Mytilineos στο δείκτη MCSI στην αναθεώρηση που θα γίνει αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας τη βαρύτητα που έχει ο τίτλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την ένταξη στον MSCI, η μετοχή θα αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών, τονίζει η Edison.  
  • Τα βλέμματα όλων ασφαλώς είναι στις ΗΠΑ και στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, το οποίο θα γνωρίζουμε πριν το ξημέρωμα της Τετάρτης. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει πολύ τις αγορές και το σενάριο τρόμου είναι να έχουμε ένα πολύ οριακό αποτέλεσμα, το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ θα αμφισβητήσει, πυροδοτώντας ανησυχία και αβεβαιότητα. Τα προγνωστικά δείχνουν άνετη επικράτηση του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε χορτάσει από ανατροπές. Οπότε οι πάντες είναι επιφυλακτικοί, ειδικά με τις αμερικανικές εκλογές όπου το εκλογικό σύστημα έχει πολλές ιδιαιτερότητες.
  • Την ίδια ώρα από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η πανδημία στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση στην επιβολή mini lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα δικά μας, με νέα επεισόδια ξεκινά η εβδομάδα στα ελληνοτουρκικά. 
  • Στο πλαίσιο αυτό μένει να δούμε πόσοι θα είναι οι τολμηροί που θα προχωρήσουν σε αγορές μετοχών.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πόσες μετοχές Πειραιώς θα πάρουν οι «νέοι», η αναβάθμιση και το «όχι» στην bad bank

Γιατί οι ξένοι επενδυτές βλέπουν και πάλι ελληνικές τράπεζες, πόσες μετοχές Πειραιώς θα λάβουν οι Έλληνες επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση, τα ρεκόρ της Mytilineos και γιατί λέει «όχι» ο Σκέρτσος στην bad bank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς, οι μανούβρες της ΔΕΗ, τα φαβορί για MSCI και ο υπουργός – Superman

Γιατί είναι δεδομένη η υπερκάλυψη της Διεθνούς Προσφοράς της Πειραιώς, πώς έφθασε σε κερδοφορία η ΔΕΗ, Eurobank - Mytilineos τα φαβορί για τον MSCI και η τούρτα γενεθλίων του Κ. Χατζηδάκη.