ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δικαστές σε ιδεολογική σύγχυση και η κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ

Οι δικαστές που θέλουν πλήρη αναστολή λειτουργίας στα δικαστήρια, αλλά όχι και απαγόρευση στις πορείες και η κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων από το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο.
 • Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου και μάλιστα με Επείγουσα Ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητούσε από την κυβέρνηση «να λάβει άμεσα μέτρα για την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Λάρισας», διότι «η λειτουργίας του με το υπάρχον πλαίσιο ευνοεί καθημερινά το συνωστισμό πολιτών και παραγόντων της δίκης». «Σε συνθήκες ακραίας επιδημιολογικής έξαρσης προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η υγεία όλων», τονιζόταν στην ανακοίνωση.
 • Μια μέρα μετά, χθες, Κυριακή, η ίδια Ένωση, με την ίδια άνεση και τη βεβαιότητα της αυθεντίας με νέα ανακοίνωση κατηγόρησε ως αντισυνταγματική την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της επιδημίας και ενώ τα νοσοκομεία είναι σε οριακό σημείο. «Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».  
 • Εμπρός λοιπόν να βγούμε στους δρόμους να γίνει και η Αθήνα, Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τον εκτροχιασμό της πανδημίας, για να εξετάσουμε μετά αν είναι συνταγματικό το ότι δεν θα υπάρχουν ΜΕΘ για τους αρρώστους.
 • Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για αυτές τις ολοφάνερα αντιφατικές δηλώσεις των εκπροσώπων ενός κορυφαίου κρατικού θεσμού. Ωστόσο νομίζω ότι οι βαθιές αναλύσεις είναι περιττές. Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν την βαθιά ιδεολογική σύγχυση της χώρας και την αποκοπή της από το διεθνές γίγνεσθαι. Διότι ναι μεν πρόκειται για ένα συνδικαλιστικό όργανο ωστόσο δεν παύει να εκφράζει μεγάλο τμήμα των δικαστών.
 • Θυμίζω εδώ το άρθρο του κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη, πρόεδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Καθημερινή στις αρχές Οκτωβρίου, στο οποίο είχε αναφερθεί αναλυτικά ο Επίμονος Κηπουρός.
 • Επαναλαμβάνω ορισμένα σημεία από το άρθρο του κ. Σεβαστίδη, ενδεικτικά νομίζω του πως προσεγγίζει ένα μεγάλο τμήμα της Δικαιοσύνης την ανάγκη εκσυγχρονισμού της και ευρύτερα της χώρας: «Τα μεγαλεπήβολα “μεταρρυθμιστικά" σχέδια που προωθούνται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση και προπαγανδίζονται από τον Τύπο όχι απλά κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα (σ.σ. της Δικαιοσύνης) αλλά επιχειρούν να προσδώσουν σε έναν κορυφαίο κρατικό θεσμό τον ρόλο της θεραπαινίδας των επενδυτικών συμφερόντων»… «ίδρυση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για επενδυτικές διαφορές με υποχρεωτική αποψίλωση των υπολοίπων τμημάτων»…«παρουσιάστηκε ως καινοτομία από το υπουργείο Δικαιοσύνης η λεγόμενη “τεχνητή νοημοσύνη” για την οποία έγκαιρα επισημάναμε σε όρθρο μας ότι συνιστά ένα επικίνδυνο εργαλείο με πολλαπλές χρήσεις στα χέρια ιδιωτικών εταιριών»…«ιδιωτικές εταιρείες και κράτη που θέλουν να υποκαταστήσουν την ανεξάρτητη, απρόβλεπτη και άρα επικίνδυνη ανθρώπινη σκέψη με ελεγχόμενες ψηφιακές πλατφόρμες και λογισμικά που οδηγούν σε δεδομένα αποτελέσματα»…«προτάσεις για δημιουργία δικαστών managers οι οποίοι “θα ικανοποιούν τους φιλόδοξους στόχους που θα τεθούν” από την κυβέρνηση!»…«οι απαιτήσεις των αγορών για λιγότερο κράτος, που ξεκίνησαν με τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της δημόσιας διοίκησης, αμφισβητούν πλέον φανερά τον σκληρό πυρήνα της κρατικής λειτουργίας»… «κατάργηση της τυπικής της ουδετερότητας (σ.σ. της Δικαιοσύνης) και της αξιοποίησής της ως χρήσιμου εργαλείου για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και του μεγάλου ιδιωτικού κέρδους».  
 • Λυπάμαι αλλά πρόκειται για ένα επικίνδυνο ιδεολογικό παραλλήρημα, ενός δικαστή - συνδικαλιστή, που θυμίζει ΠΑΜΕ σε επαναστατικό οίστρο. 
 • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με τους αισιόδοξους να επισημαίνουν ότι το +11,46% της περασμένης Δευτέρας, μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, σφραγίζει την οριστική αλλαγή σελίδας για την αγορά. 
 • Η επέλαση των αγοραστών, και η ανθεκτικότητα της αγοράς τις επόμενες ημέρες, αιφνιδίασαν ευχάριστα, δεδομένου ότι τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα αρνητικά και η χώρα βρίσκεται για δεύτερη φορά σε καθεστώς lockdown. Ωστόσο τα χρηματιστήρια αποτελούν προεξοφλητικούς μηχανισμούς. Η εγχώρια αγορά βρισκόταν καθηλωμένη στα χαμηλότερα σημεία της κρίσης, οι εξελίξεις όμως , μετά τα νέα για το εμβόλιο, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της μεγάλης περιπέτειας. Αμήν.
 • Σημειώνω μόνο ότι η αγορά παραμένει τραπεζοκεντρική, και οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις.
 • Δεν πέρασε απαρατήρητη η αλλαγή της ημερομηνίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank. Η τράπεζα γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα του εννεαμήνου θα ανακοινωθούν στις 25 Νοεμβρίου και όχι στις 26 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Δεδομένου ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέταση των δεσμευτικών προσφορών για το project Galaxy, πολλοί άρχισαν να σκέφτονται πολλά, και αν η επίσπευση συνδέεται με την συναλλαγή. Ωστόσο η εξήγηση, δυστυχώς, είναι πολύ πιο πεζη: η αλλαγή ημερομηνίας έγινε προκειμένου να μην συμπέσει με την μεγάλη εθνική εορτή στις ΗΠΑ, την Ημέρα των Ευχαριστιών, που φέτος γιορτάζεται την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολονυκτία στην Alpha Bank, η αντίδραση της ΤΕΝΕΡΓ και ο Άρειος Πάγος

Οι μαραθώνιες, εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις για το Galaxy, η ισχυρή ανάκαμψη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τις πιέσεις λόγω Τέξας και η συνταγματικότητα του νόμου για την απιστία τραπεζιτών.