Τα πακέτα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργ., τα νέα στελέχη στην Παγκρήτια και η αγωνία για το ΧΑ

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τρεις συναλλαγές όπου άλλαξε χέρια το 3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ποια κορυφαία θέση θα καλυφθεί στην Παγκρήτια, τι περιμένουν οι επενδυτές σήμερα στο Χρηματιστήριο και το ρεκόρ των τραπεζών.
  • Πολλά βλέμματα συγκέντρωσαν τα μεγάλα πακέτα μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που διακινήθηκαν την Παρασκευή και δικαίως, γιατί άλλαξε χέρια περίπου το 3% της εταιρίας. Πρόκειται για τρία μεγάλα και ένα μικρό πακέτο και, όπως μαθαίνουμε, το μικρό αφορά τη ρευστοποίηση μετοχών στελέχους της εταιρίας, συναλλαγή που λογικά θα δημοσιοποιηθεί σήμερα λόγω των σχετικών υποχρεώσεων. Τα τρία άλλα πακέτα, συνολικά περίπου 3,36 εκατ. μετοχές, αφορούν συναλλαγές θεσμικών χαρτοφυλακίων: κάποιοι παλιοί έφυγαν και κάποιοι νέοι μπήκαν. Σημειώνω μόνο ότι τα πακέτα άλλαξαν χέρια στα 13,340 ευρώ ανά μετοχή που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό για την μετοχή, η οποία με κέρδη +83,99% από την αρχή του έτους αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του 2020.  
  • Μετακινήσεων συνέχεια θα έχουμε αυτή την εβδομάδα στη διοικητική πυραμίδα της Παγκρήτιας Τράπεζας, μετά την παραίτηση της Χρυσάνθης Παπαδοπούλου, Ανώτερης Γενικής Διευθύντριας της τράπεζας, την προηγούμενη εβδομάδα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η έλευση έμπειρου διοικητικού στελέχους που θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η νέα διοικητική ομάδα θα συγκροτηθεί άμεσα και τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιήσει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες για το 2021.
  • Δεδομένες θεωρούνται από την αγορά οι αλλαγές στο Δ.Σ. της Ελλάκτωρ στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση. Μάλιστα ακούγεται ότι έχει «κλειδώσει» γνωστός δικηγόρος για τη θέση του προέδρου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. πριν την συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου.
  • Με αγωνία περιμένουν πολλοί τη σημερινή συνεδρίαση. Όσοι είναι πάνω στο τρένο ελπίζουν να δουν τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 800 μονάδες ενώ όσοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα ελπίζουν να δουν τις 740 μονάδες και να ξανατοποθετηθούν.  
  • Η άμεση αντίδραση της περασμένης Παρασκευής με συναλλαγές ρεκόρ και μάλιστα σε μια ημέρα πτώσης για τις διεθνείς αγορές φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις περί bull market. Και δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός εγχώριων παικτών, που πόνταραν σε διόρθωση, βρίσκονται με ρευστότητα στα χέρια (και ανησυχούν τώρα ότι τους έχουν πάρει τα χαρτιά), οι πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής πορείας του ΧΑ είναι σαφέστατα περισσότερες.
  • Η στήλη θα υπενθυμίσει την έξοχη σύγκριση του Τζον Κέυνς της συμπεριφοράς της χρηματιστηριακής αγοράς με εκείνη ενός διαγωνισμού εφημερίδας, διαγωνισμοί εξαιρετικά δημοφιλείς εκείνη την εποχή. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν τα έξι πιο όμορφα πρόσωπα ανάμεσα σε εκατό φωτογραφίες, ενώ το βραβείο κέρδιζε ο διαγωνιζόμενος του οποίου οι επιλογές πλησίαζαν περισσότερο στον μέσο όρο των προτιμήσεων των διαγωνιζόμενων ως ομάδα. Έτσι, για να κερδίσεις έπρεπε να επιλέξεις όχι τα πρόσωπα που πίστευες ότι ήταν τα ομορφότερα, αλλά εκείνα που πίστευες ότι οι άλλοι είναι πιθανό να θεωρούν ως τα ομορφότερα.
  • Έτσι και στο Χρηματιστήριο, για να επιτύχεις πρέπει να διαλέξεις όχι τις «αντικειμενικά» καλύτερες μετοχές, αλλά εκείνες που η μεγάλη μάζα των επενδυτών, η τάση, θεωρεί ότι είναι οι καλύτερες. Το ζήτημα είναι να «διαβάζεις», να διαισθάνεσαι το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, προς τα πού κινείται το επενδυτικό κοπάδι, ποια είναι η κυρίαρχη τάση.
  • Ένα ενδιαφέρον ρεκόρ των ελληνικών τραπεζών καταγράφει η Moody's. Σε σημείωμα, όπου τονίζει ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια (TLTRO) θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό στήριγμα της κερδοφορίας τους, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν το πρόγραμμα TLTRO περισσότερο από όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, σε σχέση με μέγεθός τους. Οι χρηματοδοτήσεις από το TLTRO αντιστοιχούν στο 11% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και ακολουθούν οι ιταλικές με 9,5% και οι ισπανικές με 9,1%. Σε απόλυτα ποσά, πάντως, οι γαλλικές προηγούνται με 380 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι ιταλικές με 367 δισ., οι γερμανικές με 334 δισ. και οι ισπανικές με 260 δισ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φάσμα των αυξήσεων στις τράπεζες και η αγορά με δόσεις στην Ελλάκτωρ

Το έργο των 420 εκατ. ευρώ που προστίθεται στο ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ψύχραιμη προσέγγιση στη συζήτηση για τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου και τα μυστήρια με τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ολλανδική αντεπίθεση, το «κούρεμα» της Intralot και η διόρθωση

Τα δύο «καυτά» ερωτήματα της Reggeborgh προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η μεγάλη πτώση του ομολόγου της Intralot, η υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και οι προβλέψεις για διόρθωση στις αγορές.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πτωχευτικός, η νέα κατάθεση Τζ. Κουτσολιούτσου και ο άγνωστος «Χ» της Ελλάκτωρ

Πώς προετοιμάζει η PWC την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, ποια είναι η νέα υπερασπιστική γραμμή του Τζ. Κουτσολιούτσου και ο ρόλος του εφοπλιστή Διαμαντίδη στον «πόλεμο» για την Ελλάκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα του ΧΑ, η «αργή» Επ. Κεφαλαιαγοράς και η διάσωση των ΕΛΤΑ

Το «μάζεμα» μετοχών στην Αθήνα, η ψυχραιμία στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις για τις καθυστερήσεις της Κεφαλαιαγοράς στις έρευνες για την Folli Follie, η «ένεση» 180 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ και τα καράβια της Τεχνικής Ολυμπιακής.