ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Δομές για κλάματα, δράματα κακοπληρωτών και η «ακτινογραφία» Παγκρήτιας – Χανίων

Η Κιβωτός και η δικαίωση της Δ. Μιχαηλίδου, τι δείχνουν οι ισολογισμοί των δυο κρητικών τραπεζών, ο Τσίπρας ξανασηκώνει το λάβαρο των πλειστηριασμών και γιατί την έχουν πατήσει big time οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η νέα θλιβερή υπόθεση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, με τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου, έρχεται να δικαιώσει, δυστυχώς, την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζει την ανάγκη ριζικού μετασχηματισμού των διαφόρων κοινωνικών δομών και ειδικά το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας, στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης. Η κ. Μιχαηλίδου εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι πρέπει να φύγουμε από το απαρχαιωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών εντός δομών και να πάμε σε αποϊδρυματοποίηση, σε ένα νέο παιδοκεντρικό μοντέλο με την εύρεση για κάθε παιδί της κατάλληλης για αυτά οικογένειας (κάτι, βεβαίως, διόλου εύκολο). Σημειώνεται ότι οι δομές – ιδρύματα είναι δημιούργημα του προηγούμενου αιώνα, που μόνο (μαζί με πολλά άλλα) στο ελληνικό βασίλειο της... ακραίας «προοδευτικής» συντήρησης επιβιώνουν. Παράλληλα η κ. Μιχαηλίδου επιδίωξε και κάτι άλλο: την επιβολή κανόνων, προδιαγραφών και διαφάνειας στη λειτουργία όλων αυτών των κοινωνικών δομών, ώστε τα παιδιά που θα βρίσκονται σε τέτοια ιδρύματα να μεγαλώνουν σωστά και με ασφάλεια.

-- Φυσικά πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την υπουργό ότι μεθοδεύει το κλείσιμο κοινωνικών δομών κ.λπ, κ.λπ.

-- Η διαιώνιση απαρχαιωμένων καταστάσεων και δομών ασφαλώς δεν θα μπορούσε να επιβληθεί, αν δεν συμβάδιζε με τη γενικότερη εξάρθρωση της χώρας. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη υπόθεση της Κιβωτού υπάρχει και μια κρίσιμη οικονομική διάσταση: διαδρομές πολλών εκατομμυρίων ευρώ από χορηγίες,, δωρεές κ.λπ.

-- Πολλή σκόνη σήκωσε η αναγγελία της πρόθεσης των νέων αφεντικών της Παγκρήτιας να ανατρέψουν τη συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων. Αν και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις, αυτό που ειπώθηκε ανεπισήμως από την Παγκρήτια, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ήταν ότι η οικονομική κατάσταση της Τρ. Χανίων είναι τόσο κακή που η συγχώνευση θα έβαζε σε περιπέτειες την Παγκρήτια. Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των δύο κρητικών τραπεζών για τη χρήση του 2021. Στις 31/12/2021 για την Τράπεζα Χανίων από τις συνολικές χορηγήσεις των 486,7 εκατ. ευρώ τα 233,75 εκατ. ευρώ ήταν σε καθυστέρηση, με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 48,02%. Την ίδια στιγμή, από τις συνολικές χορηγήσεις των 1,708 δισ. ευρώ της Παγκρήτιας το 1,087 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση, με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 63,65% ενώ στις 30/06/2022 ο δείκτης αυξήθηκε σε 65,03%. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ανερχόταν σε 44,683 εκατ. ευρώ, ενώ της Παγκρήτιας σε 85,11 εκατ. ευρώ και στις 30/06/2022 ανήλθαν σε 86,210 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς δείκτες, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου της Χανίων στο τέλος του 2021 ήταν στο 14,25% ενώ ο αντίστοιχος της Παγκρήτιας ήταν 10,46% και στις 30/06/2022 υποχώρησε στο 8,74%. Τέλος, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της Χανίων διαμορφώθηκε στο 418,45% και ο αντίστοιχος ττης Παγκρήτιας διαμορφώθηκε στο 188,60% ενώ στις 30/6/2022 μειώθηκε στο 138,47%

-- Άλλωστε, όσοι παρακολουθούν λίγο πιο συστηματικά τα τραπεζικά γνωρίζουν ότι στα τελευταία stress test που «έτρεξε» η Τράπεζα της Ελλάδος το 2019 η Παγκρήτια ήταν αυτή που κατέγραψε τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες και η ΤτΕ επέβαλλε την αύξηση κεφαλαίου, μαζί με άλλες ενέργειες, αύξηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με την είσοδο νέων στρατηγικών μετόχων.

-- Τα παραπάνω μάλλον ανατρέπουν την επιχειρηματολογία περί «κακής» Χανίων που θα «χαλάσει» την Παγκρήτια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακυρώνει τους προβληματισμούς των νέων μετόχων για το κατά πόσο ο «γάμος» με την Τρ. Χανίων δημιουργεί αξία και προοπτικές.

-- Επιμένουν οι πληροφορίες ότι το μεγάλο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή «κλείνει» από μέρα σε μέρα και μάλιστα σε τιμή σημαντικά υψηλότερη των 20 ευρώ. Όμως και η μετοχή επιμένει κάτω από τα 20 ευρώ, κάτι που αποτυπώνει όχι τόσο δυσπιστία (η μεγάλη πλειοψηφία προδικάζει την ολοκλήρωση του deal) όσο κόπωση, δεδομένου ότι το θέμα σέρνεται εδώ και πολλούς, πολλούς μήνες.

-- Στα 61,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα διαθέσιμα του ομίλου ΕΧΑΕ στο τέλος του 9μηνου. Σημαντικό μέρος των διαθεσίμων του ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω της προσαρμογής της ATHEXClear στον κανονισμό EMIR, είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι καταθέσεις του ομίλου στην Τράπεζα της Ελλάδος από την 18.09.2019 και έως την 26.07.2022 είχαν αρνητικό επιτόκιο 0,5%. Η ανάλυση των διαθεσίμων του ομίλου ΕΧΑΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε ως εξής: καταθέσεις στην ΤτΕ 14,7 εκατ. ευρώ, καταθέσεις όψεως σε εμπορικές τράπεζες 30,1 εκατ. ευρώ, προθεσμιακές καταθέσεις κάτω του τριμήνου 17 εκατ. ευρώ και ταμείο 5 εκατ. ευρώ.

-- Ένα ενδιαφέρον στατιστικό από τις επιδόσεις του ΟΠΑΠ στο 9μηνο του 2022: Στο αθλητικό στοίχημα τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) διαμορφώθηκαν στα 443 εκατ. ευρώ από 355 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021. Από τα 443 εκατ. ευρώ, τα 269 εκατ. ευρώ προήλθαν από το επίγειο δίκτυο και τα 174 εκατ. ευρώ από το on line, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική των πρακτορείων με τις «ζυμώσεις» των παικτών όταν δεν υπάρχουν οι περιορισμοί λόγω covid 19.

Την αναβίωση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις (ΜεΡΑ κλπ). Σε σημαία αναδεικνύεται το πρόσφατο περιστατικό με την βίαιη έξωση δανειολήπτριας από την κατοικία της η οποία έχει πωληθεί μέσω πλειστηριασμού σε τρίτο, εξαιτίας αρχικής οφειλής 31.000 ευρώ. Από το ρεπορτάζ προκύπτουν ορισμένα αξιοσημείωτα. Το δάνειο το έλαβε το 2008 και η αποπληρωμή του διακόπηκε το 2011. Η τράπεζα έκανε εκατοντάδες προσπάθειες επικοινωνίας και εξεύρεσης λύσης, δεδομένου ότι το υπόλοιπο της οφειλής 31.000 ευρώ καλύπτονταν από εξασφάλιση, μέσω ρυθμίσεων στις οποίες η δανειολήπτρια δεν ανταποκρίθηκε. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι η δανειολήπτρια δεν έκανε καμία κίνηση για την προστασία της κατοικίας της ούτε μέσω του νόμου Κατσέλη, ούτε του εξωδικαστικού μηχανισμού. Έμεινε προσηλωμένη στο «δεν πληρώνω», περιμένοντας άπραγη ένας θεός ξέρει τι. Έτσι, κάποια στιγμή η υπόθεση πήρε την προδιαγεγραμμένη πορεία, το σπίτι βγήκε στον πλειστηριασμό και αγοράστηκε από άλλο άτομο. Παρεμπιπτόντως, ο πλειστηριασμός έχει γίνει εδώ και πολλούς μήνες και ενώ έχουν καταβληθεί τα χρήματα ο αγοραστής δεν μπορεί να μπει στο σπίτι, καθώς η δανειολήπτρια παραμένει στο ακίνητο.

-- Η υπόθεση προκαλεί ιερή αγανάκτηση στον ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς. Τι και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τέσσερα χρόνια; Τι και αν είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2014 Σεισάχθεια σε όλους για κάθε οφειλή; Τι και αν με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τα «κόκκινα» δάνεια πωλήθηκαν σε funds; Τι και αν με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν οι πλειστηριασμοί; Μικρές λεπτομέρειες στην ατελείωτη επαναστατική λιακάδα των αιώνια εφήβων (όταν δεν βρίσκονται στην εξουσία, εννοείται...). Τόσο μικρές λεπτομέρειες που δεν εμπόδισαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί χθες το σπίτι της δανειολήπτριας για να καταδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

-- Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν με μια εντυπωσιακή άνεση όλες αυτές τις εξόφθαλμες αντιφάσεις, υποστηρίζοντας, λίγο πολύ, ότι όλα αυτά τα μνημονιακά μέτρα που ψήφιζαν (με τα οποία πουλήθηκε σε fund το δάνειο της κυρίας) τα ψήφιζαν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, καθώς ακολουθούσαν μνημονιακές επιταγές. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που κατηγορούσαν τους προηγούμενους ως εντολοδόχους των δανειστών, γερμανοτσολιάδες κ.λπ, κ.λπ., ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να... ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας.

-- Πίσω από την ιερή αγανάκτηση για τους πλειστηριασμούς κρύβεται ένα βαθύ αίσθημα αδικίας. Μα, πώς γίνεται, λέει για παράδειγμα ένας οφειλέτης στον βουλευτή του, το δάνειο μου που το αγόρασε το fund από την τράπεζα στο 15% της αξίας του να μου ζητά τώρα (το «κοράκι»!) να πληρώσω το 60% ή 80% ή και 100% της αξίας του; Πώς γίνεται για αυτό που αγοράστηκε για 15 ευρώ να ζητούνται τώρα από τα funds 100 ευρώ; Πώς είναι δυνατό;

-- Η παραπάνω αριθμητική δεν είναι εσφαλμένη, αλλά είναι λειψή. Λείπουν κρίσιμες μεταβλητές της εξίσωσης. Στην πραγματικότητα το 15% δεν είναι η τιμή αγοράς ενός πακέτου NPEs, αλλά ο μέσος όρος αγοράς πολλών διαφορετικών «κόκκινων» δανείων που αποτελούν το πακέτο δανείων. Από αυτά τα περισσότερα είναι χωρίς εξασφαλίσεις και αγοράζονται έναντι 3%, ή και χαμηλότερα, της αξίας τους και άλλα συνδέονται με κάποια εξασφάλιση και αγοράζονται με ένα discount έναντι της αξίας της εξασφάλισης. Δηλαδή αν ένα δάνειο ύψους 100 ευρώ έχει εξασφάλιση αξίας 80 ευρώ μπορεί να αγοραστεί στα 60 – 65 ευρώ. Επιπλέον, στην τιμή αγοράς του πακέτου των NPEs, στον μέσο όρο του 15%, θα πρέπει να προσθέσουμε άλλο ένα 15% που είναι το κόστος λειτουργίας του fund στην Ελλάδα (γραφεία, προσωπικό, δικηγόροι, έξοδα ανάκτησης κλπ). Αλλά ούτε το 30% είναι ο τελικός στόχος ανάκτησης για το fund διότι απλούστατα αγόρασαν τα δάνεια αυτά, δάνεια υψηλού κινδύνου υπενθυμίζουμε, όχι για να κάνουν κοινωνική πολιτική (το πεδίο αυτό είναι ελεύθερο για τα πολιτικά κόμματα) αλλά για να αποκομίσουν μια απόδοση, ας πούμε ένα 10%. Οπότε φτάσαμε κοντά στο 40%. Δηλαδή το πακέτο των 100 ευρώ «κόκκινων» δανείων που αγοράστηκε στα 15 ευρώ θα πρέπει να αποφέρει τουλάχιστον 40 ευρώ στο fund και τον επενδυτή.

-- Και τώρα περνάμε στο καλύτερο. Από τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που απέκτησε ένα fund (αυτά χωρίς εξασφαλίσεις) δεν θα ανακτήσει ούτε ευρώ ή ελάχιστα στην καλύτερη περίπτωση, ενώ από ένα 30% των δανείων θα πετύχει κάποιες ανακτήσεις αλλά χαμηλότερες του στόχου του 40%. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να πάρει πίσω τα λεφτά του ο επενδυτής, μαζί με μια απόδοση, είναι να ανακτήσει το σύνολο των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών.

-- Με λίγα λόγια όσοι στρατηγικοί κακοπληρωτές ονειρεύονταν ότι από τη στιγμή που τα fund αγόρασαν με 15% θα δώσουν ένα 20% και καθάρισαν, την έχουν πατήσει big time. Και όταν λέμε στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν εννοούμε βαθύπλουτους που ζουν στην Εκάλη (υπάρχουν και τέτοιοι), αλλά κατά βάση όσους μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν το κάνουν, θεωρώντας την κρίση ως ευκαιρία να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

-- Το δράμα των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι ότι οι περισσότερες τράπεζες, πριν πουλήσουν τα NPEs σε funds είχαν αποστείλει στους οφειλέτες επιστολές με τις οποίες τους καλούσαν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Οι περισσότεροι όμως αγνόησαν τις ρυθμίσεις που προσέφεραν οι τράπεζες, προσβλέποντας σε ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» από τις προτάσεις που θα τους έκαναν τα... «κοράκια» όταν αποκτούσαν τα δάνειά τους...

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πακέτα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργ., τα νέα στελέχη στην Παγκρήτια και η αγωνία για το ΧΑ

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τρεις συναλλαγές όπου άλλαξε χέρια το 3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ποια κορυφαία θέση θα καλυφθεί στην Παγκρήτια, τι περιμένουν οι επενδυτές σήμερα στο Χρηματιστήριο και το ρεκόρ των τραπεζών.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι γίνεται με την Τέρνα Ενεργειακή, ο SSM, οι τράπεζες και cyber security

Η συνάντηση της νέας προέδρου του SSM με τις εγχώριες τράπεζες, οι εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή, ο Φ. Σαχινίδης για την ακρίβεια, τι θα κάνει το ΥΠΟΙΚ με τις παραλίες, το bitcoin, οι επιδόσεις του Υπερταμείου και το fintech.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «χούντα» Κασσελάκη, τι είπε ο Φέσσας για Κωτσόβολο και τα τυχερά παιχνίδια

Ο έρωτας της αριστεράς με τα πραξικοπήματα, το σχέδιο της ACS για tip στους διανομείς, τα έσοδα από την άνθηση του τζόγου, το fit & proper των εφοπλιστών, το καμπανάκι του ΙΟΒΕ και το μέρισμα της Όλυμπος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εκλογή Στάσση στην Eurelectric, η HSBC και η κρητική... απόβαση στην Αθήνα

Η διπλή αναγνώριση της εκλογής του επικεφαλής της ΔΕΗ, πώς τα καταστήματα της HSBC θα γίνουν Παγκρήτια σε ένα Σαββατοκύριακο, τα έσοδα της ΕΧΑΕ από το Πλαίσιο, το αυγοτάραχο και οι επενδύσεις στο Πλωμάρι.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένας…«συριζαίος» στο Μαξίμου, οι εγγυήσεις του Δημοσίου και η απόφαση του ΑΠ

Ο Δ. Λιάκος επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση του Αρείου Πάγου που ανακούφισε τις τράπεζες, οι συγχωνεύσεις στην Παγκρήτια, οι περιπέτειες της PWC και το ρεκόρ εξαγωγών στην Ιταλία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί «τρέχουν» στην ΕΤΕ, οι κυρώσεις στην Κύπρο και το πάρκινγκ στο Ελληνικό

Κλείνει η χρηματοδότηση από την Εθνική της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή, πώς το Ελληνικό έγινε το μεγαλύτερο… πάρκινγκ στην Ευρώπη, η δικαίωση Σκρέκα, οι αναταράξεις στο τουρκικό Χρηματιστήριο και οι αμερικανικές κυρώσεις που ταρακουνούν την Κύπρο.