ΓΔ: 902.61 0.06% Τζίρος: 8.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:54:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι ενστάσεις των τραπεζών στις δηλώσεις Στουρνάρα και η πασαρέλα για το Υπερταμείο

Η τελική διαπραγμάτευση για το Galaxy, το πρόβλημα που δεν επιτρέπει στην Jumbo να λειτουργήσει με click away, οι νέες σωτήριες ιδέες του Γιάνη και η περίεργη λεπτομέρεια στο deal για το 18,3% της Ελλάκτωρ.
 • Εντατικά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Alpha Bank και της Davidson Kempner για την ολοκλήρωση του Galaxy σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
 • Όπως σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η δυναμική της συναλλαγής αντανακλά τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας και τη δυναμική της εγχώριας αγοράς ακινήτων.
 • Πολλές ενστάσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του επικεφαλής της Jumbo, Απόστολου Βακάκη, να πει «όχι» στη λειτουργία της αλυσίδας καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, ωστόσο η απόφασή του μάλλον είναι εύλογη: δεδομένου ότι η αλυσίδα πουλά πάρα πολλά προϊόντα χαμηλής αξίας τα logistics σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκα, ενώ δύσκολα θα απέφευγε η εταιρεία ένα «έμφραγμα» στις παραδόσεις.
 • Την ίδια ώρα, ακούω ότι η πρόταση του κ. Βακάκη για την εναλλάξ λειτουργία των καταστημάτων αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα θετική και ενδιαφέρουσα από άλλες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.
 • Προβλημάτισαν ιδιαίτερα τις τράπεζες οι αναφορές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι μικρό μόνο μέρος της μεγάλης ρευστότητας φτάνει στην οικονομία. Οι τράπεζες δεν διαφωνούν με τον διοικητή, τα στοιχεία εξάλλου είναι πολύ σαφή, ωστόσο θεωρούν ότι η αναφορά δίνει τροφή σε μια μονόπλευρη κριτική που αγνοεί τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούν η δομή του επιχειρηματικού χάρτη (με την απόλυτη κυριαρχία των πολύ, πολύ, μικρών επιχειρήσεων) και η απροθυμία των επιχειρηματιών να ενισχύσουν με ίδια κεφάλαια τις επιχειρήσεις τους.  
 • Συνεχίζεται η… πασαρέλα υποψηφίων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Η Spengler Fox, εταιρεία head hunters που έχει αναλάβει την επιλογή των υποψηφιοτήτων, προσανατολίζεται να προτείνει τον κ. Κωνσταντίνο Δερδεμέζη, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, έως τώρα.
 • Ο κ. Δερδεμέζης, σπούδασε χημικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων  της ΤΙΤΑΝ στο Κόσσοβο, τα Σκόπια, την Βουλγαρία και την Αλβανία.  Ειδικά στη Βόρειο Μακεδονία, είχε εμφανιστεί ως επικεφαλής των Ελλήνων επιχειρηματιών που υποδέχθηκαν τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά την συμφωνία για την αναγνώριση της χώρας από την Ελλάδα. Η εταιρεία Cementamica Usje- AD Skopje της οποίας ήταν πρόεδρος, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εταιρείες της γειτονικής χώρας. 
 • Πρόκειται για στέλεχος με γνώσεις και εμπειρία που έχει όλα τα φόντα για τη θέση. Η μοναδική ένσταση που εγείρεται σχετικά με την υποψηφιότητά του είναι ότι είχε τοποθετηθεί ως μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της ΕΕΣΥΠ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως λένε ορισμένες πλευρές, εφόσον ενδιαφερόταν για την εκτελεστική  θέση του διευθύνοντος συμβούλου, δεν θα έπρεπε να είχε δεχθεί τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους στο ίδιο ΔΣ, λίγους μήνες νωρίτερα. Πάντως, το «περιορισμένης σημασίας», όπως χαρακτηρίζεται, ολίσθημα δεν θεωρείται ότι ακυρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις του επιτυχημένου στελέχους για να διεκδικήσει τη θέση.
 • «Οι ναρκισσιστές θεωρούν ότι είναι εξαιρετικοί και μοναδικοί, ότι η ζωή τους χρωστά περισσότερα απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Έχουν ισχυρή αυτοεικόνα όσο αφορά τις ηγετικές τους αρετές. Παρασυρμένοι από την υπέρμετρη αυτοπεποίθησή τους, οι ναρκισσιστές βάζουν συχνότερα στοιχήματα που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες, με αποτέλεσμα να χάνουν περισσότερα από τους μη ναρκισσιστές. Επιπλέον εμμένουν πεισματικά στις παραληρητικές ιδέες τους. Προβλέπουν για τον εαυτό τους υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, βαυκαλίζονται ότι θριάμβευσαν όταν στην πραγματικότητα έχουν αποτύχει, και εξακολουθούν να προβλέπουν μελλοντικές επιτυχίες παρότι γνωρίζουν καλά τις περασμένες αποτυχίες τους. Εντυπωσιακή επίδοση, πράγματι!».
 • Αυτά γράφει κάπου στο εξαιρετικό του βιβλίο η «Μωρία των Ανοήτων» ο Robert Trivers και για κάποιον λόγο το μυαλό μου πήγε αμέσως στον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος με ένα μακροσκελές non paper μας ενημέρωσε χθες αναλυτικά για πολλά: για την πρότασή του για το άνοιγμα του «φακέλου χρεοκοπία», για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις («Ολοσχερές κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών του 2020» -τι μου θυμίζει…) ενώ επανάφερε και άλλη μια μεγάλη ιδέα του, κλασική θα μου επιτρέψετε να πω: το παράλληλο νόμισμα, με τη νέα κωδική ονομασία «Δήμητρα».  
 • Ωστόσο, εκεί που ο Γιάνης διαπρέπει είναι εκεί που έχει αποδεδειγμένα ισχυρό track record: στις μετονομασίες. Ο άνθρωπος που κατάφερε να μεταμορφώσει ένα από τα πιο κοινά ονόματα, το Γιάννης, σε κάτι τόσο γοητευτικό και αργότερα, ως υπουργός, άφησε το στίγμα του με την μετονομασία της εξωθεσμικής (όπως έλεγε και ξαναέλεγε…) τρόικας σε …θεσμούς, προτείνει την αντικατάσταση του σχεδίου «Ηρακλής» από το σχέδιο «Οδυσσέας», ενώ το ΤΧΣ θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια «Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών».
 • Να μην σας κουράζω με αυτά και με τα άλλα που προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ένα είναι πάντως βέβαιο: ότι θα σωθούμε. Πώς; Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που σωθήκαμε το 2015, όταν η μοίρα τα έφερε έτσι και η ζωή έδωσε την ευκαιρία στο Γιάνη μας, τότε που είχε γιατρικό δια πάσαν νόσο, να εφαρμόσει τις θεωρίες του στην πράξη… Και θα πετύχαινε χωρίς αμφιβολία αν τον άφηναν, αλλά δυστυχώς δεν τον άφησαν τα ιερατεία, οι ελίτ κλπ κλπ.
 • Δεν εξέπληξε πολλούς η ανακοίνωση της συμφωνίας της πλευράς Καλλιτσάντση με την Invesco Finance των Καϋμενάκη - Μπάκου για τη μεταβίβαση του 18,3% των μετοχών της Ελλάκτωρ. Υπάρχει, όμως, στο deal μια λεπτομέρεια που ξενίζει. Η συμφωνία προβλέπει όχι την άμεση μεταβίβαση του πακέτου μετοχών, αλλά τη μεταβίβασή του έως τις 12 Ιανουαρίου. Πλην, όμως, η κρίσιμη «μάχη» για τον έλεγχο της εταιρείας και το διορισμό διοίκησης, ως γνωστόν, θα γίνει νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου. Αν οι δύο εφοπλιστές θέλουν να μπουν σε αυτή τη «μάχη» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, το προφανές ερώτημα είναι γιατί κρατούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να γίνουν κάτοχοι των μετοχών αφού θα έχει τελειώσει η «μάχη»; Είναι ένα ερώτημα που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει προφανή απάντηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.