ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το deal Eurobank – HSBC, το «φλερτ» του CVC με Δωδώνη και οι εμβολιασμοί

Η πρόταση της Eurobank που εξετάζεται από την HSBC, η προσέγγιση του CVC με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η κόντρα ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια ρεύματος και το κρίσιμο στοίχημα των εμβολιασμών.
 • Αν και πηγές της Eurobank προχώρησαν σε μια χλιαρή διάψευση των πληροφοριών για την εξαγορά του ελληνικού δικτύου της HSBC, ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Eurobank έχει υποβάλει πρόταση για την απόκτηση της «ελληνικής HSBC», η οποία εξετάζεται στα κεντρικά της αγγλικής τράπεζας στο Λονδίνο.
 • Η απόφαση της HSBC να αποχωρήσει από τη χώρα μας είναι δεδομένη, όπως δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μεγάλος ανταγωνισμός για το ποιος θα αποκτήσει το δίκτυο της HSBC στη χώρα μας, οπότε οι πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος το deal είναι μεγάλες.
 • Μπορεί να μην έχουμε ουρά από ξένους επενδυτές στην Ελλάδα αλλά έχουμε το CVC με τα deal που ήδη «τρέχει» και αυτά που ετοιμάζει να σχηματίζουν μια μεγάλη ουρά. Στην ουρά αυτή, λοιπόν, προστίθεται και η Δωδώνη. Το δραστήριο επενδυτικό fund έχει ήδη προσεγγίσει και συζητήσει με τους μετόχους της γαλακτοβιομηχανίας και αναμένονται γρήγορα εξελίξεις.
 • Πολλές και σε πολλά διαφορετικά μέτωπα (από την οικονομία μέχρι τα ελληνοτουρκικά) οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών. Πρόκειται για εγχείρημα μεγάλης κλίμακας και πολυπλοκότητας, χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τις περισσότερες χώρες. Και αν προσθέσουμε και την αναποτελεσματικότητα της εγχώριας δημόσιας διοίκησης, τότε είναι σαφές, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να πετύχει ένα θαύμα, για να τα καταφέρει.
 • Το ξεκίνημα είναι ενθαρρυντικό, παρά τις γκρίνιες και τις αστοχίες, η πλατφόρμα για τα ραντεβού λειτουργεί εξαιρετικά και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πρώτο 24ωρο προγραμματίστηκαν 60.000 ραντεβού για εμβολιασμούς, ένα πραγματικό θαύμα για τα ελληνικά δεδομένα. Ασφαλώς, άλλο το να προγραμματίσει κάποιος ένα ραντεβού και άλλο να εμβολιαστεί και εκεί τα logistics είναι πολύ απαιτητικά ενώ από αυτά θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα.
 • Ωστόσο, για να μην χαθεί και το εφετινό καλοκαίρι θα πρέπει να επιταχυνθούν θεαματικά οι εμβολιασμοί από τα τρέχοντα επίπεδα. Διότι με 4.000 και 6.000 εμβολιασμούς την ημέρα, που διεξάγονται τώρα, θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσουμε στην κάλυψη του 70% του πληθυσμού που απαιτείται. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν μέχρι το καλοκαίρι τα άτομα μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες.
 • Περιττό να σημειώσουμε ότι αν η υπόθεση εμβολιασμός δεν προχωρήσει ικανοποιητικά οι επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο δεν θα είναι αμελητέες.
 • Τελικά δεν θα επισκεφτεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Έτσι, η συνάντηση με τον νέο υπουργό Κώστα Σκρέκα, θα μετατεθεί για λίγες ημέρες.
 • Παρεμπιπτόντως, με ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Σκρέκας πριν καλά καλά αναλάβει: τη διένεξη της ΔΕΗ με μεγάλες βιομηχανίες για τις χρεώσεις του ρεύματος. Η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις στα τιμολόγια που κυμαίνονται από 20% έως 40%, με την εταιρεία να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να πουλά ρεύμα σε τιμή μικρότερη του κόστους παραγωγής. Από την άλλη πλευρά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες τονίζουν ότι δεν είναι διαχειρίσιμη μια αύξηση των τιμών.
 • Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά την μικρή διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας που σημειώθηκε στην εγχώρια αγορά. Βέβαια, τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου, την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή εκδηλώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης της Wall Street.
 • Ήταν μια πρόοδος από την πλευρά της ΑΑΔΕ ο εντοπισμός διεθνούς κυκλώματος «έξυπνης» νοθείας της βενζίνης με διαλύτες από τη Βουλγαρία. Όμως, τα κυκλώματα φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές αρχές, που βρήκαν μόνο εταιρείες φαντάσματα με άδεια γραφεία και δεν κατάφεραν ούτε τα «μεγάλα κεφάλια» να συλλάβουν, ούτε να εντοπίσουν τα πρατήρια που πωλούν τη νοθευμένη βενζίνη. Πάντως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, που πήρε και ευρύτατες αρμοδιότητες στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με τον τελευταίο σχετικό νόμο, φαίνεται ότι έχει πάρει «ζεστά» την υπόθεση και ίσως καταφέρει να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «παλαβός» του ΕΦΚΑ, το πραγματικό στοίχημα για το Ελληνικό και το κουρασμένο ΧΑ

Το deal της Τρ. Πειραιώς για γραφεία στο Ελληνικό και το ενδιαφέρον από τη Eurobank, ο ασφαλισμένος που ψάχνει στον ΕΦΚΑ ένσημα από το 1958 και η ανάγκη του ΧΑ για εισροή νέων κεφαλαίων.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το άγχος του Δένδια​​​​​, οι νέες ζημιές της ΔΕΗ και η αθόρυβη έκπληξη της Mytilineos​​

Η ανησυχία για μια ρεβάνς Τσαβούσογλου, η επιστροφή της ΔΕΗ σε αρνητικό αποτέλεσμα, τα καλά νέα από για τη Eurobank από την τιτλοποίηση "Mexico" και το αθόρυβο ράλι της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ποδαρικό της Eurobank στον MSCI, οι τουρκικές τράπεζες και η «λάμψη» της Ideal

Το τέλος στη συρρίκνωση του αριθμού ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, το θεαματικό ράλι της Ideal με πενιχρές συναλλαγές, τα δισεκατομμύρια των ψηφιακών έργων και οι περιπέτειες των τουρκικών τραπεζών.
Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σιωπηλό «θαύμα» στο Ελληνικό, η μάσκα του Π. Μυλωνά και η προκαταβολή φόρου

Η πρόοδος στο Ελληνικό και οι «πρόδρομοι δείκτες» για την εκκίνηση της επένδυσης, το μυστήριο με τη μάσκα του κ. Μυλωνά, η μείωση της προκαταβολής φόρου για όλους πλην τραπεζών, τα χαμόγελα στην ΕΧΑΕ και η σημερινή δοκιμασία της ανθεκτικότητας του ΧΑ.